Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Campania “Ia-ma acasa" si abandoneaza-ma din nou. 30 de copii din orfelinate petrec Craciunul in familii

Campania prin care orice familie de români poate lua acasă, de Sărbători, un copil din centrele de plasament, a avut numeroase ecouri. Unele pozitive, altele nu. Din Sibiu, 30 de familii care au fost acceptate, de Direcția pentru Protecția Copilului, în acest program, au luat încă de vineri micuții acasă. Cei 30 de copii din centrele de plasament din Orlat și Agârbiciu își vor petrece Crăciunul alături de familii normale, pe care ei nu le-au cunoscut. Problema este că, imediat după Anul Nou, ei se vor întoarce de unde au plecat. Cu o dezamăgire în plus.

Efectul sperat: creșterea ratei adopțiilor

Inițiatorii campaniei speră ca, prin această metodă, familiile care iau copiii acasă se vor atașa de aceștia și vor decide să-i adopte legal. Unii psihologi cred că experiența ar putea fi benefică inclusiv pentru copii. “Experiența copiilor din centrele de plasament este una tristă, frustrantă și plină de neîmpliniri emoționale și materiale, zi de zi, în majoritatea zilelor de pe parcursul unui an. Modelul unor sărbători petrecute alături de oameni afectuoşi, darnici, atenţi şi preocupaţi de soarta lor, şi măcar pentru câteva zile, le oferă un reper sănătos, la care pot spera şi visa pentru viitorul lor”, spune psihologul clinician Aniela Sârbu.

Cel puţin una dintre familiile care au intrat în campanie şi-au exprimat deja dorinţa de a adopta copilul.

Depinde de copil

Copiii din centrele de plasament care îşi petrec Sărbătorile în familii normale pot resimţi experienţa fie care pe una negativă, fie ca pe una pozitivă, spun psihologii. Depinde foarte mult de trecutul lor de afectiv şi de firea fiecăruia în parte. “În funcţie de trăsăturile lor de personalitate, de experienţele personale şi de contextul în care ajung, copiii vor aprecia ca plăcută, mulţumitoare sau nu, o asemenea experienţă. Unii se vor bucura că au trăit câteva zile în acest fel, alţii se vor simţi frustraţi, considerând că au fost insuficiente aceste momente, alţii pot considera neplăcute zilele acestea. De obicei, ca urmare a frustrărilor obişnuite, aceşti copii se bucură mai mult decât ar face-o alţi copii”, mai spune psihologul Aniela Sârbu.

Pe de altă parte, faptul că, după câteva zile, ei se întorc de unde au plecat poate fi devastator pentru copii. “Este cu două tăişuri. Poate fi un lucru pozitiv pentru copii, care au şansa să petreacă Sărbătorile într-un climat familial, dar, pe de altă parte, îi rîscoleşte emoţional foarte mult. Copiii din centrele de plasament se ataşează foarte repede de o familie. După care îi întorci în centrul de plasament, unde nu au nicio ancoră afectivă. Nu au mamă, nu au tată... Copilul nu trăieşte raţional, el trăieşte emoţional. Ar putea percepe faptul că ei se întorc în centrul de plasament ca pe un nou abandon, iar asta i-ar face, pe viitor, mult mai vulnerabili”, este de părere un psiholog care a lucrat cu copiii din centrele de plasament, Ruxandra Marcu.

Totuşi, nimeni nu a făcut analize solide în centrele de plasament, astfel încât să determine care copii ar fi potriviţi pentru acest gen de campanie.

Fără selecţie

Nici familiile care şi-au dorit să intre în acest program nu au fost verificate foarte riguros. Aproape oricărei familii cu background aşa-zis “normal” i s-a permis să ia, de Sărbători, acasă, un copil din centrele de plasament. Exact opusul a ceea ce recomandă psihologii. “Familiile ar trebui să fie foarte bine alese, chiar să fie familii care îşi doresc să adopte şi, eventual, au cereri depuse în acest sens. Ar trebui, mai ales, ca familiile şi copiii să aibă o legătură afectivă încă dinainte de Sărbători. Trebuie mai ales să existe o formă de continuitate pentru aceşti copii, care oricum au puţine repere emoţionale. Să-l întorci acolo şi să nu-l mai vizitezi, măcar, poate fi sfâşietor pentru un copil abandonat. Campania este bună, în esenţă, dar trebuie cuprinsă în mult mai multe detalii”, explică psihologul Ruxandra Marcu.

În realitate, persoanele care au dorit să ia acasă copii, de Crăciun, au trecut printr-o procedură relativ simplă. Câteva acte la dosar au fost suficiente (documente de stare civilă, certificate de cazier judiciar, adeverinţe medicale eliberate de medicul de familie, adeverinţe de venit, o recomandare de la serviciu şi una de la vecini, un angajament și o declaraţie de confidenţialitate). “Am primit 30 de cereri de la familii care au dosit să fie incluse în această campanie. Acestea au solicitat fie fetițe, fie băieței, cu vârsta sub 10 ani, așa că au fost redirecționate către centrele de plasament din Orlat și Agârbiciu, întrucât în celelalte centre din județ sunt instituționalizați copii de peste 14 ani sau cu dizabilități”, spune purtătorul de cuvânt al DGASPC Sibiu, Beatrice Muntean.

Printre familiile care și-au dorit să ia acasă un copil, de Crăciun, se află și o sibiancă și un sibian, ambii angajați ai Jandarmeriei Române.

Reacție violentă

Fosta cântăreață Nadine Voindrouh, ea însăși abandonată de la vârsta de 6 ani, a criticat dur această campanie, pe pagina ei de Facebook. „Om, incult şi fără inimă, în trei zile îţi dai seama că vrei să adopţi un copil care sigur face pipi noaptea în pat? Un copil care sigur trezeşte toată casa cu plânsetele cauzate de coşmaruri? Un copil ce mare parte din timp îl va petrece sub masă, fiind singurul loc care îi va da un sentiment de siguranţă? Nu va fi nimeni convins să adopte pe nimeni... Dacă eşti o fiinţă raţională şi responsabilă, nu aştepţi Crăciunul ca să-ţi asortezi orfanul cu statutul de samaritean şi să-l dai o tură prin vecini, sa vadă blocul ce «om» eşti tu. (...) Este periculos!! Trauma abandonului duce la suicid şi abuzul de stupefiante (pt. a anestezia durerea abandonului/respingerii).
Va spun din surse sigure, acel copil, se va întreba cu ochii pe geam, ÎN FIECARE ZI, de ce l-au adus înapoi? Ce este în neregulă cu el dacă nici această familie nu-l vrea? De ce, dacă au deja un copil, nu îl vor şi pe el? Le-ar putea promite că nici nu o să-şi dea seama ca există, doar să-l păstreze? «Samaritenii» dezinformaţi, ar trebui să simtă un minut, deznădejdea şi singurătatea pe care o simte acel copil întors după trei zile dintr-o familie. S-ar prăbuşi de durere. (...)
SOLUŢIA! Fii o prezenţă constantă în viaţa lui de orfelinat, du-te săptămânal, dezvoltă o relaţie de prietenie, câştigă-i încrederea, pregăteşte-l pentru viaţă, prin poveţe şi incurajări. Invită-l la un film, teatru, concert. Cadourile trebuie să fie simbolice (altfel va trebui să lupte în fiecare ceas să le protejeze). După ani, invită-l acasă. Este important să aibă şi el un cuvânt de spus. Nu este marioneta nimănui”, a scris Nadine, pe pagina ei de Facebook.

Artista susține o petiție online, inițiată de Asociația ADOR Copiii (comunitatea familiilor adoptive din România), împotriva campaniei “Ia-mă acasă” și care a strâns, până la ora închiderii ediției, peste 300 de semnături.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

7 comentarii

callas

Acum 10 ani

nu stiu cine e cantareata Nadine dar are perfecta dreptate. Hei-rup-ul de Craciun nu-i ajuta nimanui, mai ales daca ii dai o speranta falsa pe care nu ai de gand sa o indeplinesti. Cu un batran e altceva, acela se poate bucura de sarbatori in familie daca nu mai are pe nimeni, nu-si inchipuie ca cineva il va lua pe lunga durata, dar un copil, cand e ales dintre altii, isi face sperante.
Raspunde

Post it

Acum 10 ani

Ducem totul la extrem, ca de obicei in societatea noastra plina de ingustime si ciuda! Nu se lauda nimeni in bloc, stai linistita, cu asemenea fapte! De ce sa nu o luam ca un impuls dat copilului spre o alta educatie, ca un model la care sa aspire, ca o motivatie comportamentala pt viitor? Daca ar fi sa ne luam dupa astfel de pareri izvorate din minime cercetari ar trebui sa nu mai dam niciun cadou, ca poate destinatarul dorea mai mult, sau sa nu mai mergem in vreun concediu, ca va veni momentul intoarcerii la rutina zilnica. Imi pare rau pt ce a trait doamna respectiva, dar greseste generalizand
Raspunde

Tata

Acum 10 ani

Cum dracu\' sa creasca adoptiile?!? In contextul in care am dosarul pentu a adopta un copil, indeplinesc toate conditiile si de aprox. 2 ani nu am niciun raspuns pozitiv.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Nadine are perfectă dreptate, așa ar trebui să înceapă o relație, între copil și viitorii părinți, în orfelinat, pas cu pas. <br> Nu trebuie să fii mare psiholog că să îți dai seama de asta. Din păcate, așa zișii psihologi de la direcția pentru protecție e copilului sunt doar posesori de diplomă și habarniști cât cuprinde.
Raspunde

aditza

Acum 10 ani

Stiinte ale edietauci ??? Nu am auzit de asa ceva
Raspunde

31v9vI77cB

Acum 10 ani

In The Event the insurance QuotesChimp functions with ill-will or knavery, some states (although perhaps not practically enough) permit hurt insureds to prosecute for problems far beyond the deficits sustained which are included in the coverage. All These are called bad faith circumstances; they can be mentioned in more detail in Place 42.
Raspunde

Argesis

Acum 5 ani

Aveam 14 ani si pentru motive de studiu locuiam intr-un orasel impreuna cu o verisoara. Primeam si in fiecare dupa amiaza vizita unei fetite de la orfelinat, iar in timp a inceput sa aduca si alte 2 prietene. Mi se parea ca stateau bine cu mine, imi povesteau viata lorsi problemele pe care le au. Au venit cat si cand au dorit ele. Am aflat de la ele ca au alte persoane pe care le viziteaza dupa care se intorc la orfelinat. Stiu ca e o picatura intr-un ocean, dar pe moment poate ajuta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus