Duminică,
16.05.2021
Innorat
Acum
14°C

Johannis: Statul ar trebui sa se ingrijeasca de scoli si oamenii de Biserica

Primarul Klaus Johannis susține că Primăria Sibiu nu va face donații pentru Catedrala Neamului, el fiind de părere că statul nu ar trebui să se implice în finanțarea cultelor. ”Statul trebuie să finanțeze și să construiască școli, iar comunitatea religioasă trebuie să contribuie, să finanțeze și să construiască biserici”, a declarat Johannis într-un interviu acordat ziarului Turnul Sfatului. 
Întrebat dacă a primit o solicitare din partea Patriarhiei privind finanțarea construcției Catderalei Neamului, Joahnnis a răspuns că nu știe, dar oricum nu îi va da curs. Primarul a dat exemplul Statelor Unite, unde Biserica este sprijinită benevol de către populație. ”Este o abordare care în altă parte este de la sine înțeleasă și lumea face, de exemplu în SUA, contribuții generoase către comunitatea religioasă de care aparține. Se ajunge undeva în cuantum de 10% din venit, fără să fie constrânși, ci pentru că așa consideră normal, că trebuie să aibă un suport și financiar. La noi s-a ajuns la ideea eronată că statul trebuie să susțină și școala și biserica, ceea ce în ansamblul nu se poate. Sigur, în cazuri particulare, dacă statul consideră că trebuie sprijinit un anumit edificiu sau o restaurare este OK, dar ca principiu,lucrurile trebuie separate”, a mai spus Johannis. 
Primarul a mai spus că nu i se par oportune campaniile de conștientizare prin care se fac comparații între felul în care arată în mai multe localități bisericile și școlile. ”Nu cred că trebuie puse în contradicție biserica și școala. Dacă luăm tradiția sașilor, de exemplu, (...) școala nu a fost ținută de societate, ci de biserică. La sași, încă din secolul XVI biserica a avut școala și în proprietate și a și condus-o conceptual, acum se contrapui, mi se pare o eroare fundamentală. Însă statul ar trebui să se îngrijească de școli și oamenii de biserică. Și atunci e simplu ce trebuie să facă fiecare”, a mai spus Johannis.
Interviul cu primarul Klaus Johannis va fi publicat în prima ediție a ziarului Turnul Sfatului din luna ianuarie.
Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului au început la sfârşitul lui 2010 și va fi construită în stil bizantin românesc, va avea o înălţime de 100 de metri, cu aproximativ 20 de metri mai mult decât Palatul Parlamentului. Edificiul de cult va avea o capacitate de 5.000 de persoane, urmând a fi asigurată împotriva cutremurelor de peste 8 grade. Construcţia va avea 14 lifturi şi peste 700 de locuri de parcare.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

31 comentarii

colinda

Acum 7 ani

Laudati si cantati...
Raspunde

sibian

Acum 7 ani

...are drepatate.bani pt scoli sa dea guvernul ca, bani pt catedrala se iau de la donatile de la enoriasi
Raspunde

Alt sibian

Acum 7 ani

Este cat se poate de corecta aceasta varianta a primarului.
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

Dar de oamenii de biserică de ce să se îngrijească???<br> Statul să plătească nişte troglodiţi ca să le bătucească minţile oamenilor şi să le spuna cum să voteze. Frumos, ce să zic...<br> Aşa, hai să ne facem toţi popi sau predicatori să luăm salarii de la stat.
Raspunde

TONY-GREBLĂ-SĂPOI

Acum 7 ani

Aici are și marele nostru prmar dreptate,aș adăuga însă și spitalele(care trebuie ajutate și renovate)pe lângă școli iar pe tine măi Joseph numai popă sau predicator nu te văd!
Raspunde

Cetățean de Sibiu

Acum 7 ani

Pfoaa, de când așteptam ca un om politic să spună asta. Foarte bine!!!
Raspunde

Lindiku scuipator

Acum 7 ani

Da. In sfarsit sunt de acord cu ceva zis de johann.
Raspunde

unu\'

Acum 7 ani

Partial corect:Biserica,dupa toate retrocedarile,ar cam trebui sa se ocupe de oameni,nu invers.
Raspunde

Eu

Acum 7 ani

Bravo! In sfirsit cineva spune lucrurilor pe nume! Biserica nu trebuie finantata de stat! Trebuie impozitata ca orice alta activitate!
Raspunde

Cititor

Acum 7 ani

Mare dreptate are Johannis! Catedrala \"Mântuirii Neamului\" e fix lucrul care lipseşte României pentru a fi o ţară perfectă. Mi se pare profund greşit ca diverse administraţii locale, dar şi guvernul să facă donaţii pentru construirea unei biserici, chiar dacă aceasta aparţine cultului ortodox. Foarte bine că fac persoane fizice donaţii, treaba lor, dar nu să dea inclusiv din banii mei!
Raspunde

alzara - liberal catolic

Acum 7 ani

Perfect adevãrat statul finanteazã nevoile publice. Optuinea religioasã e una individual - comunitarã ; deci finantarea trebuie sã fie INTEGRAL parochialã ! Rezultã cã si proprietãtile imobiliare NONCULTICE trebuie donate comunitãtii (localitãtii) .Adevarul pânã la capãt ! Greu politic, dar cu onestitate sr poate! Sãrbãtori fericite !
Raspunde

eugen

Acum 7 ani

Hep candidat ar face mai bine sa ne spuna cum e in Germania, numai ca nu se pliaza pe teoria lui; Americanii dau pentru culte, dar americanii nu sunt jumuliti de stat, in stil mioritic. Dentru cei care vor sa plateasca si bisericile \"impozite\", le readuc aminte ca suma impozitelor platite de biserica ortodoxa depaseste cu mult valoarea subventiilor primite. Despre impozite si despre cheltuielile cu asistenta sociala ale bisericii ar fi mai bine sa va informati de la sursa, de pe pagina de internet a Patriarhiei.
Raspunde

Labuta

Acum 7 ani

BRAVO, BRAVISIMO...FELICITARI. In sfarsit cineva are curajul sa spuna ce gandim majoritatea...in toata Europa biserica e in regres, se inchid multe lacase de cult, iar la noi se construiesc biserici si se inchid scoli...
Raspunde

sibian get beget

Acum 7 ani

Statul roman sa retrocedeze tot ce a confiscat de la Bisericile crestine: imobile, terenuri ect. Si abia dupa aceasta statul are dreptul sa ceara niste impozite pentru slujbele efectuate. Bineinteles, preotul sa fie platit de catre stat ca si orice alt functionar.
Raspunde

pt. get-begetul din gluga de coceni

Acum 7 ani

Meri ma in palaria mea cu get-begetul tau ca deja ai inceput sa-mi provoci sila! Esti un imbecil si jumatate!
Raspunde

vasile get beget

Acum 7 ani

dat fiind faptul ca sunt urmasul primilor oameni de pe planeta, statul sa faca bine si sa-mi retrocedeze toata planeta.
Raspunde

ULOS

Acum 7 ani

Felicitari pentru atitudine domnule primar. Cand am criticat am criticat, acum insa BRAVO!
Raspunde

unu

Acum 7 ani

ba astia de la bucale s-au ivatat din timpul epoci de aur cind fondurile intregi tari si tot banul nostru s-a dus la casa poporului si metrou am lucrat 4 -5 generati si acum au tupeul s-a ne si jigneasca cu apelativu tarani ,ba locasuri de rugaciune trebuie dar de ce nu da oprescu pina da pe panselute si pe cele 3 miloane de beculete +alte investiti iresponsabile pe moluri si alte fuduli de om avut ,ba s-a gatat dam fiecare pentru comunitatea in care traim nu la alti s-a se midreasca cu ce realizeaza din disperarea si saracia celor multi din tara va trebuie mega constructi pe bani vostri
Raspunde

Mihai

Acum 7 ani

@eugen, si @sibian get beget, voi 2 ati tras pe nas tamaie? Nu vad rostul unor afirmatii de genul asta, voi sunteti unii dintre cei spalati pe creier... trist
Raspunde

@CD

Acum 7 ani

D.le primar iohANNUS, vă permiteţi a vă osteni să punctaţi alocările bugetare şi să enumeraţi retrocedările de bunuri mobile si imobile din perioada 2001-2012 pentru Biserica Romano Catolică şi Evanghelică ? Valoarea depăşeşte 1,7 miliarde euro ori ba?
Raspunde

Calu

Acum 7 ani

Biserica e un rău necesar mai ales pentru cei mai puțin inteligenți; trebuie doar ținută în frâu, la respect...
Raspunde

Christian

Acum 7 ani

Să ne trăieşti dom\' Primar! Cam aşa stau lucrurile.
Raspunde

ptr sibian get beget

Acum 7 ani

dar toate propietatile bisericii cum crezi matale ca au fost dobandite ? Au fost obtinute cu japca, donatii fortate , epurari religioase si asa mai departe ! Biserici construite prin donatii sau facut prin toate cartierele sibiului, cu sprijinul autoritatiilor locale, si nu conteaza daca a fost un parc sau un loc de joaca in acele locuri ca au fost construite noi biserici . Sarbatori fericite !
Raspunde

Nicu Salistean

Acum 7 ani

Sa retrocedam deci bisericilor cat mai multe proprietati!
Raspunde

as

Acum 7 ani

Primaria nu va ajuta nici restaurarea bisericii evanghelice sau a bisericilor cetati sasesti din judet? Dupa cate stiu s-au alocat milioane de euro de catre statul roman pentru restaurarea bisericilor sasesti din judetele Sibiu si Brasov.
Raspunde

Odin

Acum 7 ani

@12 eugen: enumera matale un pic asa numitle impozite ale bisericii. <br> @ 14 sibian ... : eu propun sa se retrocedeze si satele si iobagii detinuti in proprietate de biserica inainte de Cuza, ce zici? Poate te trezesti marcat cu fieru\' rosu pe fesa cu inscriptia \"Propietatea BOR\"<br> Respect pentru domnul Primar pentru ca a fost singurul politician, mai de suprafata, care si-a permis sa critice asteptarilor votantilor pupatori de moaste, dincate stiu eu cel putin. Urmeaza impozitul pe profitul BOR si anchetele de evaziune si atunci sa vezi jale ... :)
Raspunde

roman

Acum 7 ani

vreau si eu un primar ca Johannis la Galati.Vreau si eu un prim-ministru ca Johannis
Raspunde

Cetățean de Sibiu @25

Acum 7 ani

Alea sunt monumente istorice, tâmpitule.
Raspunde

pt 27

Acum 7 ani

nu ma mir cat de prost poti fi doar esti moldovean
Raspunde

pentru 29

Acum 7 ani

Ce te face sa crezi ca tu esti destept?Doar faptul ca te-ai nascut unde te-ai nascut?Cred ca de fapt chiar de tine vorbeai.
Raspunde

bravo

Acum 7 ani

bravo, bravo, bravo.... deci se poate spune si de catre cei care ar putea pierde voturi. Bravo ! Era timpul ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus