Miezul de nucă este unul dintre cele mai compexe alimente. Conţine proteine, grăsimi, vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, C), numeroase minerale (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sulf, fier, iod) şi fibre.
Se recomandă persoanelor care suferă de artroze, reumatism, anemii, tuberculoză, sifilis, scrofuloză, metrită sau afecţiuni ale pielii. Există prejudecata că miezul de nuca îngraşă, datorită conţinutului ridicat de calorii. N-ar trebui să constituie motiv de îngrijorare: conţinutul de calorii este ridicat, dar nu îngraşă întrucât se consumă în cantităţi mici. Se recomandă 6-10 miezuri de nuca pe zi.
Seminţele de in inhibă senzaţia de foame şi prin aceasta sunt indicate în combaterea obezităţii. De asemenea, acidul linoleic eteric conţinut de aceste seminţe este un antiinflamator puternic.Totodată, seminţele de in conţin fitostrogeni, care ajută la stabilizarea nivelului de hormoni, ameliorând simptomele sindromumului premenstrual şi inconfortul survenit la menopauza. Pot ajuta la prevenirea cancerului de sân şi deprostata.
Seminţele de dovleac sunt singurele seminţe care acţionează cu efecte alcaline asupra sângelui, compensând indicatorul de aciditate indus de majoritatea regimurilor de slăbire. De asemenea, semninţele de dovleac sunt bogate în proteine. Mai sunt de asemenea de folos pentru combaterea paraziţilor intestinali, îndeosebi a teniei, şi pentru prevenirea litiazei urinare, formată din oxalaţi de calciu. Se recomandă o doză unică, până la o jumătate de pahar.
Samburi de caisă - se consumă numai samburi de caisă proaspătă, cu un gust uşor amărui şi cu o aromă puternic migdalată. Sâmburii conţin amygdalin, o substanţă care atacă celulele canceroase şi pot încetini răspândirea cancerului. Biochimistul american Ernst Krebs (1911-1996) susţinea acum două decenii că o persoană care consumă zilnic 10-12 samburi de caisă se poate muta fără niciun risc chiar şi la Cernobâl.
Seminele de susan sunt unul din cele mai vechi condimente cunoscute de omenire. Conţin calciu, magneziu, fier, fosfor, vitamina B1, zinc şi două substanţe specific: sesamina şi sesamolina. Ambele reduc colesterolul şi protejează celula hepatică. Se consumă o singură doză de maximum un sfert de cană.
Seminţe de floarea soarelui conţin un excelent antioxidant natural, vitamina E, precum şi fitosteroli care combat colesterolul. De asemenea, conţin magneziu care ameliorează simptomele de astm, scade tensiunea arterială, previne crizele de migrenă şi accidentele vasculare. Se poate consuma până la un sfert de cană de seminţe, dar atenţie, dacă au fost prăjite îşi pierd calităţile.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Ernst Krebs
Vizualizari: 352
Ultimele comentarii
Acum 12 minute
Bitt Dannman
Acum 13 minute
Bitt Dannman
Acum 17 minute
Q
Acum 22 minute
R.
Acum 38 minute
Q