Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Concerte si spectacole de teatru in acest weekend la Sibiu

Weekend-ul acesta nu sunt atât de multe evenimente, cum ne-am obişnuit în ultimele săptămâni,dar pentru cei care care nu vor să stea în casă, cel puţin câteva spectacole de teatru şi un concert tot merită văzute.

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă vineri, 10 ianuarie, de la ora 19:00, spectacolul „Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess”, în regia lui Radu Alexandru Nica.

Teatrul Naţional din Sibiu relansează o adaptare după unul dintre cele mai bune zece filme ale anilor 90, într-un top realizat de Martin Scorsese pentru Chicago Sun Times. „Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess” este o adaptare după scenariul de film cu acelaşi titlu al regizorului Lars von Trier, unul dintre cei mai aclamaţi cineaşti europeni ai momentului, al cărui portofoliu include producţii ca „Dogville” (2000), „Melancholia” (2011) şi „Nymphomaniac: volume I” (2013).

Câştigător al Premiului UNITER pentru debut în 2005, Radu Alexandru Nica prezintă la Sibiu o poveste emoţionantă despre curaj şi dragoste necondiţionată. Eroina filmului, Bess, i se adresează adesea lui Dumnezeu, care se manifestă în gândurile ei ca un judecător aspru, nu ca Tatăl milos la care speră şi pe care îl invocă. Văzută ca o excentrică în comunitatea extrem de strictă în care trăieşte, Bess este puternică în credinţă, dar cam slabă de înger. De aceea căsătoria ei cu Jan, un străin din insula Bohr, e privită de comunitate cu scepticism. Pentru o perioadă Bess înfloreşte, trăindu-şi iubirea cu nevinovăţia şi curiozitatea unui copil, în schimb suportă cu greu plecarea lui Jan la muncă, pe o platformă petrolieră. Bess se roagă cu ardoare pentru întoarcerea lui cât mai grabnică, iar Dumnezeu îi împlineşte dorinţa (aparent) în modul cel mai cumplit posibil – Jan este adus acasă paralizat de la gât în jos, în urma unui accident de muncă. Bess se simte vinovată şi se hotărăşte să facă orice sacrificiu pentru a-l vindeca. Căderea în abis începe în momentul în care Jan îi cere să se culce cu alţi bărbaţi şi să-i povestească tot.

„Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess e unul din cele mai dragi spectacole în care joc, alături de Faust, Lulu şi Felii. Întâlnirea cu acest personaj (n.n. Bess) a fost cu adevărat o binecuvântare; m-a făcut să meditez profund la ce înseamnă iubirea, cu multiplele ei dimensiuni, iubirea pentru oameni, dar mai ales iubirea pentru Dumnezeu, de asemenea ce înseamnă credinţa în iubirea divină, ce înseamnă sacrificiul şi dăruirea de sine şi cum te schimbi atunci când iubeşti cu adevărat pe cineva. Este o mare bucurie să pot juca din nou acest personaj superb”, mărturiseşte Ofelia Popii.

Preţul unui bilet pentru această reprezentaţie este de 10 lei, respectiv 5 lei cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Filarmonica de Stat Sibiu găzduieşte la încept de an, pentru cei care de sărbători nu au fost în Sibiu, Concertul de Anul Nou – „Valsul vienez”.

Sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu şi în interpretarea solistei Irina Maria Ionescu, sibienii vor putea asculta vineri, 10 ianuarie şi sâmbătă, 11 ianuarie, de la ora 19:00, un program care cuprinde lucrări de Johann Strauss, Leonard Bernstein şi George Grigoriu.

Tot Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă sâmbătă, 11 ianuarie, de la ora 19:00, spectacolului „Călătoriile lui Gulliver”, după Jonathan Swift. Seria de exerciții scenice coordonate de regizorul Silviu Purcărete își propune o abordare inedită a romanului lui Swift, în care fantezia se împletește cu o aspră satiră politică.

Având ca suport o partitură originală semnată de compozitorul irlandez Shaun Davey, creatorul suitei muzicale pentru “Vocile din Cimitirul Vesel”, producția lui Silviu Purcărete reunește aspecte sociale și culturale ale lumii din jurul nostru explorând teme ca visul, călătoria, exilul, emigrarea, singurătatea și apartenența.

Din distribuţie fac parte Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Raluca Iani, Tomohiko Kogi, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Serenela Mureşan, Adrian Neacşu, Eduard Pătraşcu, Cătălin Pătru, Ofelia Popii, Cristina Ragos, Natalie Sigg, Ciprian Scurtea, Cristian Stanca, Pali Vecsei, Corina Vişinescu, Alexandru Nicoară, Radu Iancu / Theordora Cârciumariu.

Pe scena studioului CAVAS din cadrul Facultăţii de Litere şi Arte Sibiu se va juca sâmbătă spectacolul „Melodie varşoviană”, de Leonid Zorin. Spectacolul se va juca de la ora 20:00, iar preţul unui bilet este de 10 lei şi 5 lei cu reducere.

Ultimul spectacol din acest weekend se joacă la „Radu Stanca”. „Take, Ianke şi Cadâr”, în regia lui Dan Glasu este un spectacol despre trei prieteni, între care se interpun diverse bariere sociale.

“Take, Ianke si Cadâr” prezintă povestea unor negustori - un evreu, un român şi un turc, care îşi împart clientela. Fata evreului şi băiatul românului ajung să se iubească, povestea lor de dragoste fiind imposibilă, în concepţia taţilor. Bâtranul Cadâr, veşnic îndrăgostit şi mereu pus pe şotii, face însă în aşa fel încât istoria să aibă un final fericit.

Spectacolul va avea loc duminică, 12 ianuarie, de la ora 19:00, la Teatrul Naţional „Radu Stanca”. Preţul unui bilet este de 10 lei, iar redus 5 lei.

Cei care plănuiesc să meargă la cinema, în aceste zile vor putea vedea „Gravity”, în regia lui Alfonso Cuarón, cu Sandra Bullock şi George Clooney.

Bullock interpretează rolul doctorului Ryan Stone, un medic specializat în bioinginerie, aflat la prima sa misiune în spaţiu, alături de veteranul astronaut Matt Kowalsky (Clooney), care se află pentru ultima dată la comanda unei nave înainte de pensionare. Însă în timpul unei misiuni de rutină în afara navetei, se întâmplă un dezastru. Aceasta este distrusă, lăsându-i pe Stone şi Kowalsky complet singuri - legaţi unul de altul şi de nimic altceva, descriind spirale în întuneric. Tăcerea insuportabilă le spune că au pierdut orice legătură cu Pământul... şi orice şansă de a fi salvaţi. Pe măsură ce frica se transformă în panică, cu fiecare gură de aer se consumă puţinul oxigen rămas. Însă singura cale de a ajunge acasă este aceea de a înainta prin terifianta întindere a spaţiului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus