În timp în munţii Apuseni a izbucnit un scandal naţional în urma prăbuşirii unei aeronave greu de găsit de către cei pregătiţi pentru astfel de intervenţii, la Sibiu, în rândul salvamontiştilor mocneşte un scandal. Legat tocmai de instruirea şi atestarea salvatorilor montani.
"Formaţia de salvare montană este alcătuită din minimum şase membri salvatori montani", este articolul 8 al HG77 din 2003, care reglementează activitatea serviciilor publice Salvamont. "Serviciul public Salvamont Sibiu funcţionează în prezent cu un număr de opt salvatori montani angajaţi, din care doar trei deţin atestat profesional valabil pentru anul 2014", dezvăluie Lucian Kieltsch, instructor în cadrul Şcolii naţionale Salvamont. Prin urmare, conform legii citate, Salvamont Sibiu funcţionează ilegal.
"Eu, cu forţa, nu pot să-l aduc"
Atestatul de salvator montan este eliberat, în ţara noastră, de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR). "În România aceasta, eu aşa ştiu, cât suntem noi de bătuţi în cap, trebuie să respectăm cât se poate nişte legi care sunt scrise. În Hotărârea de Guvern 77 scrie foarte clar cine are dreptul să lucreze în sistemul Salvamont. Acolo scrie că trebuie urmate cursurile de salvatori montani şi o dată la trei ani trebuie făcute reexaminări. Aşa scrie la lege, nu eu am făcut-o. Noi organizăm câte trei – patru examene de reatestare pe an, dar cei de la Sibiu nu au binevoit să vină. Ce să fac? Eu, cu forţa, pe tovarăşul David (şeful Salvamont Sibiu – n.r.) nu pot să îl aduc", a declarat, pentru Turnul Sfatului, Mircea Opriş, preşedintele ANSMR.
El spune că, legal, nu poate aplica vreo sancţiune. "În cazul în care, la o acţiune, Doamne fereşte, dau greş sau se întâmplă ceva, ori cu turistul, ori cu salvatorul montan, responsabilitatea cade pe capul celor care i-au angajat sau care îi administrează. Asta e legea".
Salvamont Sibiu funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean. "Directorul Salvamont are autoritatea şi responsabilitatea maxime în această chestiune", a declarat Ioan Cindrea, preşedintele CJ Sibiu. Asta în contextul în care Adrian David, şeful Salvamont Sibiu, contestă chiar legitimitatea ANSMR de a atesta salvatorii montani.
De fapt, nimic nu e legal
Şeful Salvamont Sibiu, Adrian David, spune că decizia lui de a nu participa la cursurile şi examenele de reatestare are tot un temei legal. Şi anume acela că, deocamdată, ANSMR nu este acreditată pentru a efectua cursuri de atestare. "Eu am solicitat în mai multe rânduri, verbal, autorizaţiile celor de la ANSMR pentru organizarea cursurilor. Niciodată nu am primit", explică Adrian David. Care, la rându-i, invocă alte legi. "Sunt şi alte legi care reglementează clarificarea profesională, legi foarte clare. La ora actuală, standardul ocupaţional pentru profesia de salvator montan nu este aprobat. A fost elaborat, dar există o structură care aprobă aceste standarde, ceea ce nu s-a întâmplat. Chiar i-am întrebat pe cei de la ANSMR, «voi în ce bază faceţi reautorizarea?»". Adrian David mai spune că una din impedimentele re-atestării celor de la Sibiu este şi perioada de organizare a examenelor, "chiar în perioadele cu vârf de activitate şi durează câteva zile".
Artificii?
Cei de la ANSMR susţin că situaţia de la Sibiu este unică, fapt confirmat de răspunsurile primite de Turnul Sfatului de la alţi salvamontişti din ţară. "În tot judeţul Argeş, membri Salvamont sunt atestaţi. Şi angajaţii şi voluntari, aproape 50 de persoane. Conform legii, din ce ştiu eu, singura instituţie din România care emite atestatele de salvator montan este ANSMR", spune Nicolae Pleşiţă, şeful Salvamont Curtea de Argeş. El nu doreşte să facă vreun comentariu referitor la situaţia de la Sibiu. "Cu cei de la Sibiu noi suntem prieteni, amici, îi cunoaştem de o viaţă", adaugă Pleşiţă.
Adrian David susţine că salvamontiştii din ţară sunt, probabil, neinteresaţi de acest aspect. "Eu contest abilitarea legală a ANSMR de a organiza cursurile de atestare profesională. E ca şi cum eu vă trimit la o facultate neacreditată. Pe cei din restul ţării nu îi interesează sau caută tot felul de artificii. Eu nu vreau să caut artificii".
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Ioan Cindrea , Consiliului Județean , În România , Turnul Sfatului , Adrian David , Lucian Kieltsch , Mircea Oprişiu , Şeful Salvamont Sibiu , Asociația Națională , Directorul Salvamont Sibiu , Salvamont Sibiu , Nicolae Pleşiţă , Salvamont Curtea , Prin Hotărârea , Asociația Salvatorilor Montani
Vizualizari: 2046
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Mihai tanase
Acum 4 ore
Asa ceva...
Acum 4 ore
Carcotel
Acum 4 ore
Carcotel
Acum 4 ore
Bebe