Luni,
04.12.2023
Parțial Noros
Acum
-2°C

Salvamont Sibiu functioneaza ilegal

În timp în munţii Apuseni a izbucnit un scandal naţional în urma prăbuşirii unei aeronave greu de găsit de către cei pregătiţi pentru astfel de intervenţii, la Sibiu, în rândul salvamontiştilor mocneşte un scandal. Legat tocmai de instruirea şi atestarea salvatorilor montani.

"Formaţia de salvare montană este alcătuită din minimum şase membri salvatori montani", este articolul 8 al HG77 din 2003, care reglementează activitatea serviciilor publice Salvamont. "Serviciul public Salvamont Sibiu funcţionează în prezent cu un număr de opt salvatori montani angajaţi, din care doar trei deţin atestat profesional valabil pentru anul 2014", dezvăluie Lucian Kieltsch, instructor în cadrul Şcolii naţionale Salvamont. Prin urmare, conform legii citate, Salvamont Sibiu funcţionează ilegal.

"Eu, cu forţa, nu pot să-l aduc"

Atestatul de salvator montan este eliberat, în ţara noastră, de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR). "În România aceasta, eu aşa ştiu, cât suntem noi de bătuţi în cap, trebuie să respectăm cât se poate nişte legi care sunt scrise. În Hotărârea de Guvern 77 scrie foarte clar cine are dreptul să lucreze în sistemul Salvamont. Acolo scrie că trebuie urmate cursurile de salvatori montani şi o dată la trei ani trebuie făcute reexaminări. Aşa scrie la lege, nu eu am făcut-o. Noi organizăm câte trei – patru examene de reatestare pe an, dar cei de la Sibiu nu au binevoit să vină. Ce să fac? Eu, cu forţa, pe tovarăşul David (şeful Salvamont Sibiu – n.r.) nu pot să îl aduc", a declarat, pentru Turnul Sfatului, Mircea Opriş, preşedintele ANSMR.

El spune că, legal, nu poate aplica vreo sancţiune. "În cazul în care, la o acţiune, Doamne fereşte, dau greş sau se întâmplă ceva, ori cu turistul, ori cu salvatorul montan, responsabilitatea cade pe capul celor care i-au angajat sau care îi administrează. Asta e legea".

Salvamont Sibiu funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean. "Directorul Salvamont are autoritatea şi responsabilitatea maxime în această chestiune", a declarat Ioan Cindrea, preşedintele CJ Sibiu. Asta în contextul în care Adrian David, şeful Salvamont Sibiu, contestă chiar legitimitatea ANSMR de a atesta salvatorii montani.

De fapt, nimic nu e legal

Şeful Salvamont Sibiu, Adrian David, spune că decizia lui de a nu participa la cursurile şi examenele de reatestare are tot un temei legal. Şi anume acela că, deocamdată, ANSMR nu este acreditată pentru a efectua cursuri de atestare. "Eu am solicitat în mai multe rânduri, verbal, autorizaţiile celor de la ANSMR pentru organizarea cursurilor. Niciodată nu am primit", explică Adrian David. Care, la rându-i, invocă alte legi. "Sunt şi alte legi care reglementează clarificarea profesională, legi foarte clare. La ora actuală, standardul ocupaţional pentru profesia de salvator montan nu este aprobat. A fost elaborat, dar există o structură care aprobă aceste standarde, ceea ce nu s-a întâmplat. Chiar i-am întrebat pe cei de la ANSMR, «voi în ce bază faceţi reautorizarea?»". Adrian David mai spune că una din impedimentele re-atestării celor de la Sibiu este şi perioada de organizare a examenelor, "chiar în perioadele cu vârf de activitate şi durează câteva zile".

Artificii?

Cei de la ANSMR susţin că situaţia de la Sibiu este unică, fapt confirmat de răspunsurile primite de Turnul Sfatului de la alţi salvamontişti din ţară. "În tot judeţul Argeş, membri Salvamont sunt atestaţi. Şi angajaţii şi voluntari, aproape 50 de persoane. Conform legii, din ce ştiu eu, singura instituţie din România care emite atestatele de salvator montan este ANSMR", spune Nicolae Pleşiţă, şeful Salvamont Curtea de Argeş. El nu doreşte să facă vreun comentariu referitor la situaţia de la Sibiu. "Cu cei de la Sibiu noi suntem prieteni, amici, îi cunoaştem de o viaţă", adaugă Pleşiţă.

Adrian David susţine că salvamontiştii din ţară sunt, probabil, neinteresaţi de acest aspect. "Eu contest abilitarea legală a ANSMR de a organiza cursurile de atestare profesională. E ca şi cum eu vă trimit la o facultate neacreditată. Pe cei din restul ţării nu îi interesează sau caută tot felul de artificii. Eu nu vreau să caut artificii".

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

28 comentarii

Vlad Tepes

Acum 9 ani

Ha ha ...Mie mi-au salvat copilul cei de la Sibiu fara hartiile invocate ! Sunt o gramada de \"binevoitori \"care pentru bani tiparesc orice , da ia sa-l vad eu pe Mircea Opriş, catarandu-se in rand cu Salvamontistii Sibieni .E ceva de necrezut ! Ca si diploma de igiena pentru care trebuie sa platesti din 3 in 3 ani pentru a invata acelasi lucru ! Trebuie sa va tinem pe voi trantori ! Da vine timpul cand ne vom rascula si o sa blestemati clipa in care v-ati nascut !
Raspunde

nicusor

Acum 9 ani

Adevarul e pe la mijloc cu usor avantaj ...ANSMR! Zice ca HG mentionat specifica atestarea, asa ca pana la aparitia altor hotarari , HG e valabil deci baieti ...la reatestare! Sunt curios daca si seful salvamontului trebuie sa fie reatestat! Ii plang de mila daca e asa deoarece e clar ce-l asteapta si cum e director doar daca are atestatul de salvamontist apare un mare semn de intrebare... mai e compatibil???
Raspunde

Lucian Kieltsch

Acum 9 ani

Directorul unei intitutii publice are obligatia sa cunoasca toate reglementarile legale, din doneniul respectiv. Se pare ca Dl David nu stapaneste acest aspect, si de aceea face afirmatii iresponsabile si in dezacord cu realitatea. ANSMR este Autoritate Competenta in domeniul pregatirii profesionale in meseria reglementata de salvator montan. conf Legii 200 / 2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea 1 nr 500/03.06. 2004. In anexele 2 si 3 se precizeaza care sunt meseriile reglementate si care este Autoritatea Competenta responsabila. In dreptul meseriei de salvator montan este trecut ANSMR. Mai mult, HG 77 / 2003 stabileste ca ANSMR are competente de atestare si reatestare profesionala in meseria de salvatorv montan. Despre ce vorbim domnule David ? Adevaratul motiv pentru care directorul Salvamont Sibiu nu se prezinta la reatestare profesionala este ca, in anul 2010, la ultima atestare s-a prezentat total nepregatit, trebuind sa repete examenul de cunostinte medicale, si luand, cu indulgenta, nota minima de trecere la proba practica, unde , a stat toata proba in targe pe post de accidentat, si a avut pretentii sa ia aceeasi nota cu cei care au efectuat proba la propriu. De aceea, i s-a atras atentia ca la atestarea din 2013 trebuie sa vina mai pregatit. In loc sa se pregateasca pentru probele de reatestare, dl director trage acum toata echipa dupa el. Au murit destule persoane din cauza incompetentei celor aflatri in functii de conducere. In 2009 un om a murit cu zile in munte si datorita implicarii neprofesioniste sefului salvamont. Norocul lui a fost ca familia a renuntat la proces. Am promis familiei ca vom face tot ce putem sa evitam in viitor aceste situatii nefericite si sa invatam din experienta. De aceea, daca nu vom primii un raspuns in acord cu gravitatea faptelor si cu legea, din partea autoritatilot sesizate, cu toata parerea de rau, vom apela la instanta.
Raspunde

nici nu mai conteaza

Acum 9 ani

prea multa politica si relatii in spatele acestei povesti...:(
Raspunde

michael

Acum 9 ani

bine ca functioneaza si asa...ca tot se discuta despre caderea avionului cu acei medici...oare n-ar trebui intrebati oamenii care au gasit avionul daca au calificare sau acte in regula ptr a slava oameni !?!
Raspunde

Predescu

Acum 9 ani

De pe site-ul ANSMR rezulta ca ultima pregatire profesionala facuta a fost in 2010. Ultimele \"Avertizari\" sunt din 2012-august. Mai functioneaza sau doar fac scandal? Se pare ca si elefonul il platesc din buzunarul propriu,degeaba au fost declarati de uitilitate publica. Au presedinti,vicepresedinti,secretari de toate felurile cat 3-4 echipe salvamont judetene.
Raspunde

ovidiu pop

Acum 9 ani

Ma tot gandesc la Dabija ,cel cu grija. Vorba pirandei.....mai cu ura,nu ca un frate.
Raspunde

Gavozdea Alexandru

Acum 9 ani

Daca un functionar public contesta normele prin care el a fost angajat pe postul de director. Ce mai putem spune decat DEMAGOGIE!
Raspunde

mistretul cu colt de argint

Acum 9 ani

kieltsch si gavozdea, doi frustrati ca nu si-au gasit locul in echipa Salvamont Sibiu! Daca nu poti sa contribui la evolutia unei echipe, macar sa pui umarul al denigrarea ei!!! Apropos, mai mergeti la braconat imbracati cu hainele pe care le-ati primit de la Salvamont (si ati uitat sa le restituiti la plecare)?
Raspunde

alex

Acum 9 ani

Domnul adrian david a demonstrat de foarte multe ori ca are probleme majore cand trebuie sa ofere primul ajutor, iar cei din echipa salvamont stiu foarte bine acest lucru.in aceste cazuri un om cu ceva creer ar pune pe primul loc aceste proceduri de prim ajutor si salvare montana pentru ca nu se stie niciodata cum vei ajunge sa fi cercetat pentru actiunile servicile oferite celor de pe munte.
Raspunde

alex

Acum 9 ani

Datorita lui Kieltsch salvamont sibiu a beneficiat de salvatori montani atestati si bine pregatiti, dar cum adria david nu stie ce inseamna munca in echipa a reusit sa Ii alunge pe mare parte din ei.Bravo domnule individualist ...
Raspunde

ovidiu pop

Acum 9 ani

Va rog serviti cu lamaie, ca la unii ne este greata.
Raspunde

un salvamontist ...

Acum 9 ani

... se deduce foarte clar din unele comentarii ca ati fost candva parte din echipa salvamont sb . ati abandonat-o din incapacitate profesionala , iar acum o balacariti ca fufele de la tv. rusine !!! macar daca ati avea integritatea morala ...
Raspunde

un cunoscator...

Acum 9 ani

Care integritate morala la oamenii asta?Nu au avut-o cand faceau parte din echipa,nu o sa o aiba nici acum
Raspunde

obiectiv

Acum 9 ani

Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania este o persoană juridică de utilitate publică, ce reuneste salvatorii montani din Romania. Asociatia se ocupa de reglementarea activitatii Salvamont in Romania si de pregatirea salvatorilor montani. Atunci de ce Salvamont Sibiu- singura Organizatie din tara care nu recunoaste practic baza sa de constitituire si formare?!?! care implica un set precis de reguli de functionare, subordonare, colaborare etc. In opinia mea asa cum un medic pentru a profesa are nevoie de un titlu oficial de calificare în medicină, tot asa un salvator montan trebuie sa detina atestat valabil conform legislatiei in vigoare.Pacat am vazut chiar recent persoane purtant insemnele acestei institutii si care chiar nu au nici o legatura cu aceasta activitate. Pacat.. pt. un salvamontist si cel cunoscator: succesul muncii in echipa nu se bazeaza pe stapanirea teoriilor sofisticate, ci mai degraba pe alaturarea bunui simt si a unor principii solide de perseverenta si disciplina!nu pe barfa si deduceri cum reiese de mai sus; referitor la integritatea morala trebuie sa cautati raspunsul privind in oglinda... O sara faina tuturor.
Raspunde

Adrian, altul decat David

Acum 9 ani

O meserie se invata, faci o scoala profesionala, facultate etc. Cum inveti meseria de Salvamontist ? La Lucian Blaga , la Universitatea Bucuresti ? Nu domnilor, institutia de scolarizare se numeste \" Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani\" , punct. De ce doar Sibiul are problema asta ? De ce Salvamont Sibiu ( sub conducerea yoghinului Bivolaru - David) nu a mai trimis un OM la pregatire de ani de zile ? De ce Salvamont Sibiu nu mai pregateste tineri ? De ce Salvamont Sibiu are angati pregatiti de altii ? De ce ? Daca vrei sa aperi numele Salvamont speli rufele in familie dar cand acest lucru nu mai este posibil atragi atentia fiindca incompetenta omoara. Cine vreti sa va salveze la munte ? Un incompentent fara pregatire sau un Salvamontsist care a fost instruit intr-un sistem de invatamant organizat adica \"Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani\" ?
Raspunde

Pentru mistretul cu colt de argint

Acum 9 ani

Daca faci acuzatii ai si dovezi ? Esti pregatit sa aduci aceste dovezi in justitie ? Nu mai scoate Davidisme pe tastatura ca risti sa-ti fie extirpat coltul de argint.
Raspunde

Obiectiv

Acum 9 ani

Am primit pe mail si doresc sa o impartasesc cu voi, interesanta lectura S.O.S PROFESIONISMUL LA SALVAMONT SIBIU! ,, Prin definitie si prin natura ei, meseria de salvator montan este supusa pericolelor si riscurilor de tot felul, meteo, uman, material si oricat se incearca minimalizarea acestora, trebuie luat in calcul intotdeauna si ,, neprevazutul”. Cei care in decursul timpului au fost selectionati, istruiti si implicati in activitatea de salvare montana, au invatat sa lupte cu vicisitudinile naturii, cu lipsurile materiale, cu echipamentul precar si cu neprevazutul, ducand la bun sfarsit toate actiunile, mai grele sau mai usoare, salvand mii de vieti aflate in pericol pe munte. Dar toate aceste pericole palesc in fata unuia si mai mare care vine din interiorul Salvamontului si in fata caruia, salvatorii montani nu au arme eficiente de lupta. Este vorba de managementul deficitar sau chiar dezastruos al resurselor umane. Fac aceasta afirmatie referindu-ma la disparitia voluntariatului de la Serviciul Public Judetean Salvamont incepand cu anul 2009.” Acesta este un fragment dintr-un articol al subsemnatului, publicat in ziarul Tribuna in data de 02 febr. 2010, intitulat ,,SOS Voluntariatul la Salvamont Sibiu” si care atragea atentia asupra faptului ca seful S.P.J.Salvamont Sibiu, David Adrian renuntase inexplicabil la serviciile voluntarilor salvamontisti, in conditiile in care voluntarii sibieni au creat si sustinut continuu Salvamontul sibian inca din 1969, si in conditiile in care toate celelalte servicii Salvamont din tara se bazeaza tot mai mult pe voluntari. In present, doua treimi din salvatorii montani din Romania sunt voluntari. Dupa publicarea articolului, seful Salvamontului judetean a revenit la sentimente mai bune, a depus eforturi si intr-un final, dupa patru ani a ajuns la performanta de a colabora cu un singur salvator montan atestat, si acela selectat, finantat si scolarizat de o alta echipa mai mica din judet pentru ca Salvamontul Sibian este in continuare singurul din Romania care nu a trimis la scolarizare nici un voluntar de mai bine de 7 ani, desi toate celelalte 52 de formatii din tara trimit anual pe banda rulanta elevi la Scoala Nationala Salvamont. Pana si cea mai mica echipa Salvamont dintr-o comuna din Romania intelege ca viitorul trebuie construit din vreme, scolarizand viitoarea generatie de salvatori montani. As fi dorit ca acel episod trist din istoria recenta a Salvamontului sa fi avut un final fericit in care cei care conduceau destinele Salvamontului Judetean sa fi perceput la timp adevarata dimensiune a pericolului. Lipsa unei strategii coerente de selectie si scolarizare a voluntarilor, in toti acesti ani a dus la functionarea echipei Salvamont intr-o continua stare de avarie din lipsa de personal, iar daca aceasta nu a fost ,,eficienta” pentru disparitia totala a echipei, atunci s-a trecut la ofensiva impotriva angajatilor S.P.J.Salvamont Sibiu . Justificarea afirmatiei de mai sus cat si semnificatia titlului acestui articol am incercat sa o redau intr- un material trimis Presedintelui Consiliului Judetean Sibiu, Ioan Cindrea, material care atrage atentia asupra celui mai uluitor mod de a conduce spre dezastru un serviciu Salvamont din Romania. ,,Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania - filiala Sibiu, are atributii in domeniul salvarii montane in judetul Sibiu, asa cum sunt stabilite de H.G. 77/2003. In virtutea acestor atributii, a statutului propriu, si in ceea ce priveste scopul statutar de aparare a drepturilor membrilor A.N.S.M.R. si avand in vedere ca toti salvatorii montani din Romania sunt membrii A.N.S.M.R., ne revine obligatia sa semnalam urmatoarele: Ca urmare a neparticiparii in cursul anului 2013 a membrilor salvatori montani angajati ai S.P.J.Salvamont Sibiu, care detin atestat profesional valabil pana la data de 31 12 2013, la examenele de atestare profesionala periodica, organizate de catre A.N.S.M.R, Serviciul Public Judetean Salvamont Sibiu se afla in situatia in care, incepand cu data de 01 01 2014, functioneaza cu personal angajat si cu voluntari care nu mai au dreptul de libera practica in profesia de salvator montan. Obligativitatea participarii si promovarii examenului de atestare periodica a salvatorilor montani este prevazuta de H.G. 77/2003, la art 25, pct 1 si pct 2. Neprezentarea angajatilor si a directorului S.P.J.Salvamont Sibiu, la examenul de atestare periodica in cursul anului 2013, face ca S.P.J.Salvamont Sibiu, sa functioneze in prezent cu un numar de 8 salvatori montani angajati din care doar 3 detin atestat profesional valabil pentru anul 2014. Aceasta situatie poate avea urmatoarele consecinte legale: Se incalca art 8 din H.G. 77/2003 care stabileste ca formatia de salvare montana este alcatuita din minimum 6 membrii salvatori montani atestati, ceea ce inseamna ca S.P.J.Salvamont Sibiu, nu mai are in prezent formatie de salvare montana legal constituita; Activitatea de salvare montana organizata de catre S.P.J.Salvamont Sibiu, in plin sezon turistic pe partiile de ski si zona montana din judet, este desfasurata de catre salvatori montani desemnati prin delegatie de serviciu, care nu mai detin atestat de salvator montan. Aceasta poate avea repercursiuni legale grave la adresa celor care acorda primul ajutor, in cazul accidentelor urmate de anchete ale firmelor de asigurare medicala si de viata ale pacientilor sau de sesizari ale accidentatilor sau ale apartinatorilor acestora; Se incalca legislatia in domeniul muncii si al relatiilor de munca, securitatii si sanatatii in munca care prevede obligativitatea desfasurarii activitatii specifice de catre salvatori montani atestati; Se incalca prevederile Regulamentul de Organizare si Functionare al S.P.J.Salvamont Sibiu, aprobat de H.C.J. Sibiu, care stabileste ca directorul institutiei, trebuie sa detina in mod obligatoriu atestatul de salvator montan. Organizarea si coordonarea actiunilor de salvare montana nu poate fi efectuata de catre personal care nu are atestat profesional in termenul de valabilitate. Incalcarea Normelor Tehnice obligatorii emise de A.N.S.M.R. asa cum prevede art 23, pct. 1, lit. a), b), c) si d) din H.G. 77/2003 privind pregatirea profesionala continua a salvatorilor montani, cu privire la instruirea periodica, insusirea normelor si noilor tehnici de interventie si salvare din domeniu; Se incalca Decizia nr 1 din 20 01 2010 a A.N.S.M.R. prin care se stabileste ca atestatul de salvator montan este valabil 3 ani si ca reatestarea se sustine in anul in care expira atestatul. Se incalca dreptul turistilor aflati in dificultate si al persoanelor accidentate de a beneficia de servicii publice de prim ajutor oferit de personal calificat, ceea ce contravine legislatiei privitoare la Protectia Consumatorului. Salvatorii montanii, care nu detin atestat valabil, nu au dreptul la indemnizatie salariala si sporuri, asa cum prevede Codul Muncii, Legea 215/2001 si Contractul individual de munca; Iesirea din termenul de valabilitate a atestatului de salvator montan duce automat la anularea valabilitatii asigurarilor de raspundere civila obligatorie, de sanatate si de viata de care beneficiaza fiecare salvator montan aflat intr-o relatie contractuala cu S.P.J.Salvamont Sibiu. Aceasta situatie fara precedent in salvarea montana din Romania este generata de refuzul repetat, in cursul anului 2013, explicit exprimat in cadru oficial si privat, al dl. Adrian David, de a asigura activitatea de atestare profesionala periodica a salvatorilor montani din subordine cat si reatestarea profesionala proprie. In cursul anului 2013, Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania a organizat doua etape de atestare profesionala periodica, respectiv in cursul lunilor martie si septembrie, invitand toate serviciile publice Salvamont din Romania. Toate formatiille Salvamont din tara au trimis la reatestare salvatori montani, mai putin S.P.J.Salvamont Sibiu. Din pacate, nu este singura situatie in care S.P.J.Salvamont Sibiu, nu colaboreaza conform legii cu A.N.S.M.R. acest caz, generand grave abateri de la cadrul legal. Domnul Adrian David explica refuzul organizarii atestarii periodice prin parerea personala ca A.N.S.M.R. nu are dreptul la organizarea examenelor de acest fel, in conditiile in care toti salvatorii montani din Romania sunt atestati si reatestati profesional de catre A.N.S.M.R., incepand cu anul 2003, conform HG 77/ 2003 art. 23 pct. 1, lit. b), c,) d) si e). Respectam dreptul fiecarui cetatean la opinie personala, dar consideram ca pozitia si activitatea oficiala a directorului unei institutii publice trebuie sa fie in acord cu legislatia in vigoare. Consideram atitudinea directorului S.P.J.Salvamont Sibiu, ca fiind, total neprofesionista si inexplicabila in conditiile in care acesta, impreuna cu salvatorii montani din subordine sunt angajati, desfasoara activitati si sunt retribuiti in conformitate cu legislatia pe care acum o contesta. Acest fapt, constituie o abatere grava de la atributiile care-i revin directorului S.P.J.Salvamont Sibiu,, de la interesul comun al Consiliului Judetean Sibiu si al Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din Romania de a asigura, conform legii, salvarea montana de calitate in Judetul Sibiu. A.N.S.M.R. este singura institutie din Romania care elaboreaza metode si tehnici de interventie montana in Romania, cu scopul uniformizarii activitatii de interventie in toata tara in vederea colaborarii interjudetene si internationale in caz de accidente montane si de catastrofe. Aceste tehnici si metode se insusesc in cadrul Scolii Nationale Salvamont si cu ocazia examenelor de atestare si reatestare. Aceste metode si tehnici se reactualizeaza periodic de catre A.N.S.M.R. Lipsa membrilor S.P.J.Salvamont Sibiu, de la aceste activitati are ca efect neinsusirea temeinica si la timp a metodelor si tehnicilor de salvare montana obligatorii care se aplica pe plan national si international, cat si izolarea din punct de vedere tehnic a S.P.J.Salvamont Sibiu, de celelalte servicii publice Salvamont. Un exemplu recent de incalcare grava a Normelor Tehnice de salvare montana este accidentul de sanie grav de la Paltinis unde angajatii S.P.J.Salvamont Sibiu, au intervenit fara a detine atestat profesional si fara sa respecte metoda de transport a accidentatului, acestia fiiind transportati cu masina de batut zapada, care nu este omologata pentru transportul accidentatilor si care nu asigura nealterarea starii de sanatate a pacientului pe perioada transportului desi in dotarea institutiei exista 2 snowmobile achzitionate pentru acest scop dar care au nu fost folosite in ultimii ani pe partiile de schi situatie in care se afla si cele 2 ATV-uri din dotare nefolosite in sezonul de vara. Aceste utilaje moderne nu sunt exploatate si folosite in scopul pentru care au fost achizitionate, acela de a suplinii efortul uman si de a da rapiditate si siguranta in interventie. Exista metode de transport moderne si conforme cu Normele Tehnice in vigoare care se afla la indemana S.P.J.Salvamont Sibiu, dar care nu sunt aplicate, consideram noi, din lipsa de profesionalism. Toate cele mentionate mai sus denota ca dl. Adrian David aplica un management deficitar al resurselor umane si materiale cat si nerspectarea legilor, a atributiilor functiei si a hotararilor C. J. Sibiu. Directorul S.P.J.Salvamont Sibiu, trebuie sa respecte Planul Managerial elaborat, care face parte integranta din contractul de munca pe care il are cu presedintele Consiliului Judetean. Acest contract trebuie sa prevada pregatirea profesionala continua a salvatorilor montani din subordine, asa cum este prevazut de Normele Tehnice A.N.S.M.R. insa nu se poate vorbi de respectarea acestei prevederi in conditiile in care in ultimii 7 ani S.P.J.Salvamont Sibiu, refuza contactul cu A.N.SM.R. care este singura institutie din Romania de formare si perfectionare profesionala in domeniul salvarii montane. Este de semnalat si lipsa unei strategii coerente de dezvoltare a S.P.J.Salvamont Sibiu, in conditiile in care atributiile si responsabilitatile S.P.J.Salvamont Sibiu, cresc prin dezvoltarea turismului montan si a domeniului schiabil din judet dar nu se asigura scolarizarea voluntarilor, nu se asigura reatestarea angajatilor, nu se colaboreaza cu celelalte intitutii de salvare montana din judet. Trebuie semnalat si faptul ca in ultimii ani, 5 salvatori montani angajati si-au dat demisia din cadrul serviciului avand la baza motive enumerate mai sus. De aceea, va rog sa analizati situatia creata la S.P.J.Salvamont Sibiu, sa analizati activitatea directorului S.P.J.Salvamont Sibiu, a motivului izolarii acestuia de Salvamontul din Romania, a competentei si relatiei ierarhice cu subordonatii cat si a relatiei cu A.N.S.M.R. si va rog sa luati masurile pe care le considerati necesare pentru ca activitatea de salvare montana a S.P.J.Salvamont Sibiu sa revina in limitele normalitatii si ale legalitatii. ” Cu stima, Presedinte A.N.S.M.R. - filiala Sibiu Instructor Scoala Nationala Salvamont Ing. Kieltsch Lucian Acest material a fost trimis spre stiinta catre : C.J. Sibiu ; O.P.C. Sibiu ; I.T.M. Sibiu; A.N.S.M.R. - Comisia Juridica si Comisia Tehnica; Presa locala.
Raspunde

Gavozdea Alexandru

Acum 9 ani

La anul 1900, cu vanatorii dupa accidentati ***alpinet.org/main/articole/show_ro_t_istorie-salvamont-romania_id_536.html daca am un hobY in plus, asta nu este bine in ziua de azi ...gen Tiriac si Balc de ce merge la vinatoare in ,,cotet\"...ori sa zicem Tarcul privat...de ce nu acuzam cu numele si acte in regula ,am plecat din Salvamontul Public cu foaie de lichidare semnata de David Adrian,am predat inclusiv 2 perechi de bocanci ,,tociti\"...care trebuiau casati de 5 ani...casari pentru ,,alti\'\" de unde sa poti oferi echipamente ,,prietenilor \"invitati la munte cu masina (nino nino) pe bani contribuabililor.Eu merg cu masina mea4x4 de obicei la vinatoare dar cind lucram acolo am folosito in interesul institutiei de multe ori fara a avea nici un beneficiu...la asistenta Raliul Sibiului,tabere instruiri etc.
Raspunde

Andreia

Acum 9 ani

Ca ,,beneficiara\'\' a serviciului salvamontistilor sibieni am cuvinte de lauda fata de cei care m-au ajutat. Am sesizat ca subordonatii aveau glume referitoare la adresa sefului Adi D. Acum citind comentariile descopar ca e ceva , undeva!! Oare n-ar fi cazul sa se miste ceva cercetari, anchete ca sa apara si o pozitie oficiala si sa se faca curat prin Salvamontul Sibiu??
Raspunde

raspund Andreia

Acum 9 ani

Da asa este ,,glumele\" pe seama ,,capului\" salvamont ...care nu stie pe unde i este capul sunt singura salvare in momentul de fata cu un ,,SEF\" care cred ca ar trebui sa si faca un control periodic la Psiholog...cred ca ar trebui sa fie obligatoriu in functi de decizie ...aviz I.T.M ului
Raspunde

salvamontist

Acum 9 ani

Am fost la scoala in aceiasi serie cu David si nu a reusit sa faca testul la mai repetat inca odata si nici atunci nu la facut asa ca mai are de invatat
Raspunde

@salvamonteanu de mai sus

Acum 9 ani

dati si voi teste grila, mai umblati si voi cu vreo șpăguță pe la tanti Abramburica si o sa va ajute cel de Sus sa luati teste si titluri de doctori, doctori honoris gauaza, etc.
Raspunde

ion

Acum 9 ani

prostul de kiltsch braconierul de kiltsch cu prostul de fratesu de la maidanezii din cisnadie.
Raspunde

ion

Acum 9 ani

marele salvator !prostule cu o facultate la distanta !fraierule care imbrligi pe toata lumea in avantajul tau sa nu te descopere cine esti de fapt.BRACONIRULE DE PORCI MISTRETI! PUPINCURISTUL NU AJUNGE DEPARTE DAR ESTE MAI APROAPE DE CACAT!
Raspunde

Paul

Acum 9 ani

Ce fain cand se baga in seama oameni care habar nu au ce vorbesc. Nu aveti outze nici macar sa va scrieti numele ma indoiesc ca ati fost noaptea in padure sa ii vedeti cum braconeaza :))))))))
Raspunde

Emi

Acum 9 ani

Nu faceti nimanui vreun bine \"demonizandu-l\" pe domnul David
Raspunde

sorin

Acum 9 ani

Daca sint asa mari probleme in salvamont de ce nu se ia masuri..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus