Joi,
29.09.2022
Ploi Scurte
Acum
10°C

Iliesiu despre candidatura la europarlamentare: "Sunt sigur ca sibienii ma vor sustine"

Senatorul PNL Sorin Ilieșiu a răspuns luni întrebărilor ziarului Turnul Sfatului cu privire la dorința sa de a candida la alegerile europarlamentare, susținând că are acordul președintelui Crin Antonescu. În plus, Ilieșiu e sigur că sibienii îl vor susține în acest demers și este convins că și Klaus Johannis, prim-vicepreședintele PNL, îl va sprijini, mai ales pentru că primarul are ”un autentic spirit antitotalitar”. Legat de întârzierea cu care a răspuns la întrebări, senatorul a invocate motive personale.
 
Reporter: De ce doriţi să părăsiţi Senatul pentru un loc Parlamentul European?
Sorin Ilieșiu: Vreau să fiu membru al Parlamentului European pentru ca în Europa unită valorile naţionale să fie complementare cu cele liberale, dar mai ales, pentru ca România să aibă statutul pe care-l merită în Uniunea Europeană, conform virtuţilor ei. Se cuvine ca politicienii occidentali să ştie că românii au protejat sute de ani Europa de expansiunea otomană, că armata română a nimicit în 1919 - la Budapesta - regimul totalitar comunist care ameninţa întreaga Europă, că România a scurtat al doilea război mondial cu şase luni salvând astfel viaţa a circa 7 milioane de oameni, că civilizaţia modernă s-a dezvoltat inclusiv datorită unor români precum Vlaicu, Vuia, Coandă, Palade, Paulescu, Brâncuşi, Enescu, Eliade, Cioran, Ionescu. Se cuvine ca Parlamentul European să ştie că românii au îndurat cel mai dur regim comunist din Europa postbelică, că au fost singurii europeni care - în 1989 - şi-au sacrificat viaţa pentru căderea comunismului (când s-au înregistrat peste 1.100 de morţi), că nici un popor nu a luptat cu arma în mână împotriva dictaturii comuniste precum românii, timp de 17 ani, din 1945 până în 1962, când munţii noştri erau împânziţi cu partizani care luptau împotriva armatei roşii de ocupaţie şi a autorităţilor sovietizate. A sosit momentul să fim respectaţi pentru meritele noastre, pentru lupta şi suferinţa noastră. Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la căderea comunismului. Voi solicita condamnarea crimelor comunismului de către plenul Parlamentului European, la fel cum, pe bună dreptate, au fost condamnate crimele nazismului şi ale fascismului. Subliniez că PNL, ca unic partid istoric parlamentar, are datoria de a iniţia o asemenea condamnare. Dacă în 2006 am reuşit să-l conving pe preşedintele Băsescu să răspundă apelului meu pentru condamnarea regimului comunist ca nelegitim şi criminal, având ca argument un raport-rechizitoriu redactat de mine, sunt sigur că voi reuşi să-i conving şi pe viitorii colegi din Parlamentul European. Crimele comuniste trebuie condamnate pentru a nu se mai repeta niciodată şi nicăieri. Nu în ultimul rând, voi milita pentru reformarea morală a Uniunii Europene precum şi pentru extinderea spre est a acesteia. 
 
Rep.: Este nivelul salarial cu care sunt remuneraţi europarlamentarii un motiv pentru care doriţi să candidaţi?
S. I.: Nu. Şi sper că nu îmi veţi pune sinceritatea la îndoială.
 
Rep.: Cum credeţi că vor reacţiona sibienii în momentul în care veţi primi garanţia partidului că veţi figura pe listele electorale de la alegerile europarlamentare?
S. I.: Sibienii mi se par a fi românii cei mai patrioţi şi cei mai anticomunişti. Din acest motiv sunt sigur că mă vor susţine să ajung europarlamentar, după ce vor citi, inclusiv datorită publicaţiei dvs, “Turnul Sfatului”, proiectul meu european pentru sibieni şi pentru România, adică cel prezentat pe scurt ca răspuns la prima dvs întrebare. În plus, voi propune în Parlamentul European ca unele evenimente ale acestuia să fie organizate în fostele ţări comuniste. În cazul României, primele două oraşe propuse de mine vor fi Bucureştiul şi Sibiul. Nicolae Iorga a fost extrem de inspirat când a definit Sibiul ca “un spaţiu întemeietor” unde “Spiritul porunceşte Timpului să se schimbe”. Sper că am devenit sibian în acest sens, care e cel mai important. Ca europarlamentar, voi fi mai eficient în includerea Sibiului în patrimoniul universal UNESCO. Nu voi renunţa nici la proiectul meu principal: în curând va avea loc lansarea cărţii “Sibiu – capitală regională” care va apare la Editura Universităţii “Lucian Blaga”; împreună cu domnul rector Ioan Bondrea, am fost coordonatorul acestui studiu studiu elaborat de 15 cercetători, universitari şi academicieni sibieni. 
 
Rep.: Ce se va întâmpla cu poziţia dvs. în Senat, în cazul în care veţi ajunge în PE? Vor fi din nou alegeri sau se va considera că există deja un senator, respectiv Ion Ariton?
S. I.: Vor fi din nou alegeri şi, evident, voi susţine candidatul liberal al USL-Sibiu.
 
 Rep.: Aţi cerut şi sfatul prim-vicepreşedintelui PNL, Klaus Johannis, atunci când v-aţi gândit la posibilitatea de a candida?
S. I.: L-am rugat să mă sprijine şi sunt aproape sigur că mă va sprijini după ce va citi proiectul meu, pentru că ştiu - din ceea ce am vorbit cu domnia sa mai de mult - că are un autentic spirit antitotalitar şi că apreciază asemenea proiecte, mai ales la nivel internaţional.  
                                                                                                        
Rep.: Ce şanse credeţi că aveţi, procentual vorbind, să primiţi unul din locurile eligibile pe listele PNL pentru alegerile europarlamentare?
S. I.: La începutul lunii noiembrie i-am comunicat d-lui preşedinte al PNL, Crin Antonescu, în cadrul unei audienţe, că vreau să candidez la aceste alegeri pentru unul din locurile eligibile, iar domnia sa mi-a spus că este de acord. Sper că dl Crin Antonescu mă va susţine decisiv tocmai pentru a realiza asemenea proiecte esenţiale pentru România, proiecte care nu trebuie amânate.
 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

alegător

Acum 8 ani

Te mai susține draq !!!
Raspunde

wwww

Acum 8 ani

Cine crezi că mai pune botul la vrăjelile voastre de liberali falși,de paie?o ardeți toți papagalii cu lupta anticomunism,antisecurism bla bla bla cînd,de fapt,sunteți chiar voi niște comuniști 100%,băi,dar de situația reală,dezastruoasă,de haosul și sărăcia cruntă ce le-ați făcut toți politicienii de 24 de ani în România de ce nu amintiți nimic ?o dați înainte cu anticomunismul,aceiași placă stricată și caraghioasă,de fapt când ajungeți(dacă mai ajungeți)la Bruxelles vă mai doare nici în cot ne noi,aveți salarii de 7-8ooo de euro,hoteluri de lux...ce mai,trai de trai,și nu numai că nu ajutați România cu nimic de acolo,dar mai băgați și minciuni și strâmbe în defavoarea noastră jegoșilor...în concluzie stai flexat,în standby mult și bine lingău penibil,sper să nu te aleagă mai nici un sibian,cu toate că am dubii mari,la cîți sibieni cu creierul șters mișună printre noi.
Raspunde

calin

Acum 8 ani

Individul asta, adus la Sibiu sa candideze pentru Senat si scos senator de alianta USL pe un val de prostire populara, acum se crede vreun mare politician. Hai sictir! Ce ai facut pana acum pentru Sibiu domnule senator?! Nimic!
Raspunde

hi, hi

Acum 8 ani

Dracu\' te sustine, ba mascariciule!
Raspunde

trufie la extrem

Acum 8 ani

capu jos, nimicule, fii mai modest! Formuleaza mai atent, eventual imi doresc, incerc sa castig sustinerea, nuuu cazanisme tipice oricarui oportunist fara pic de rusine sau pricepere! Si mai las-o cu valorile europene, ca nu ai habar de ce se itampla acolo, ai auzit doar de remuneratii si-ti curg balele deja!
Raspunde

alzara

Acum 8 ani

Omul asta ne -a lasat cu gura deschisa. La fel si pe Dragnea la Astra, cand, laudandu -se cu Sibiul sec XII /XV acesta i -a spus (in aplauzele asistentei!) :sa nu afle bucurestenii ca cer sa se mute la Sibiu! Referendum de demitere e necesar in Constitutie (dar numarat aici, nu ca rusinea aritmetica din 2012)
Raspunde

Maria

Acum 8 ani

Il mai sustine dracu sa-l ia,are cu joss Basescu in rest nici o taina.
Raspunde

@alzara

Acum 8 ani

\"Proiectul meu european pentru Sibiu si Romania?......sic\" Eu nu am crezut ca poate sa existe unul mai oligofren decat deputatul de Brasov ..Ioan Ghise...acum m am linistit ..vba bancului...al vostru e mai prost
Raspunde

@8

Acum 8 ani

Sincer iti dau dreptate. Ghise e unul dintre politicienii cu care brasovului ii este rusine . Omul s-a nascut prost pt ca e sibian dar e si vina noastra ca nu am putut sa il punem pe sine ***ro.m.wikipedia.org/wiki/Ioan_Ghi%C8%99e
Raspunde

LoL

Acum 8 ani

Asta-i ala care la orice nazbatie si prostie facuta de guvernul ponta zice: \"Da, dar am crescut pensiile\" ... Astia in afara de \"Jos Basescu!\" nu au ce zice, pentru ca nu au niciun proiect realist. Nimic!
Raspunde

zaharie

Acum 8 ani

Uite cu ce s-a mai opcupat si securiatu\' asta: ***www.revista22.ro/sorin-iliesiu-a-fost-exclus-din-gds-13291.html https://ro.wikipedia.org/wiki/Sorin_Ilie%C8%99iu ***www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=80&leg=2012&cam=1
Raspunde

cabuta

Acum 8 ani

In primul rand nu esti sibian si deacea nu vei fi sustinut de noi sibieni.De cand esti senator, ce-ai facut pentru Sibiu?.Nimic.
Raspunde

@12

Acum 8 ani

Uite aici nu ai dreptate..omul ti a spus a scris cartea ..Sibiul-capitala regionala impreuna cu academicieni , conferentiari de la ULBS...pai eu nu stiu niciun politician brasovean sa fi facut ceva similar..asa ca poate poate totusi il sustineti...la Sibiu ., ca sigur la Brasov va lua zero voturi..
Raspunde

sibian

Acum 8 ani

DU-TE BĂI MOROȘENE ȘI CANDIDEAZĂ LA JUDEȚUL MARAMUREȘ! DU-TE ACOLO ȘI VINDE-ȚI ABURELILE DE DOI BANI!!! CÂND AM FOST LA TINE ÎN AUDIENȚĂ SĂ-ȚI PREZINT STAREA DEPLORABILĂ A GĂRII SIBIU, M-AI DUS CU VORBA...PLEACĂ DIN SIBIU PROFITOR LIPSIT DE SCRUPULE!!!!
Raspunde

sibiu

Acum 8 ani

nu stiu de ce mai comentati de acest agamita dandanache dupa ce l-ati votat sa ajunga senator si sa faca sibiul de ras la toate emisiunile in care participa.
Raspunde

sibian

Acum 8 ani

Un papagal de doi lei , ca de altfel toata sleata usl-ista . Cel putin eu am satisfactia ca nu i-am votat pentru ca zic eu am avut capul pe umeri si atunci si acum . Nu ca ar fi p.d.l. isti mai buni dar nu sant atat de praf .
Raspunde

Fifi

Acum 8 ani

papagalu, nu il va sustine nimeni.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus