ACTUALIZARE, ora 09:15, 31 ianuarie - Medicul Radu Zamfir a sosit azi-noapte, în jurul orei 00:00, la Spitalul Clinic Judeţean din Sibiu, pentru prima operaţie de prelevare de organe la care a participat după accidentul aviatic din munţii Apuseni. Medicul, care s-a aflat în avionul pilotat de Adrian Iovan şi care s-a prăbuşit în judeţul Alba a revenit, astfel, în activitate, la doar câteva zile după eveniment.
Colegii medicului, care lucrează cu acesta de mulţi ani, susţin că se aşteptau ca acesta să revină repede “pe teren”.
Medicul bucureştean a prelevat organe de la muncitorul medieşean aflat în moarte cerebrală, care a suferit un accident pe şantierul CFR, la începutul acestei săptămâni.
Medicul Liviu Constantin, de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, a declarat presei, înainte de intrarea în sala de operaţii, că beneficiarii organelor prevelate vor fi stabiliţi abia după efectuarea rezultatelor de compatibilitate, dar a afirmat că „sunt mulţi pe lista de aşteptare”, notează Mediafax.
Întrebat dacă a mai lucrat cu medicul Radu Zamfir şi dacă se aştepta ca acesta să revină în sala de operaţii atât de repede după accidentul aviatic, doctorul Liviu Constantin a răspuns: „Lucrăm împreună de mulţi ani. E prima lui prelevare de organe după tragedia din Apuseni. Mă aşteptam să se întoarcă atât de repede pe teren! Îl cunosc şi ştiam că o să se întoarcă”.
Acesta a precizat că a vorbit de mai multe ori la telefon cu Radu Zamfir după accident şi consideră că acesta „e bine”.
Operaţia a început după ce toţi membrii echipei s-au pregătit şi s-au informat asupra situaţiei medicale a tânărului de la care urmau să fie prelevate organele.
ACTUALIZARE ora 20:00:
Prelevarea organelor muncitorului din Mediaș va fi făcută de către o echipă de medici condusă de dr Radu Zamfir, rănit în accidentul aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni. Organele muncitorul de 34 de ani care a fost strivit de plăci de beton pe şantierul CFR vor ajunge la echipe medicale din Bucureşti, Târgu Mureş şi Cluj. Doctorul Radu Zamfir va fi însoțit și de o echipă de specialişti în transplant de ţesuturi din Colentina. Cu toții vor ajunge la Sibiu cu o ambulanţă de şase locuri.
Ştirea iniţială:
Muncitorul de 34 de ani care a fost strivit de plăci de beton pe şantierul CFR care face parte din Coridorul IV Paneuropean se află în moarte cerebrală, iar familia sa şi-a dat acordul pentru prelevarea organelor acestuia.
„Echipa de medici de la Sibiu, formată din Dr. Mihai Sava, medic Şef Secţia Anestezie Terapie Intensivă şi Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant, au obţinut acordul familiei pacientului. Bărbatul a fost internat în cadrul secţiei Anestezie - Terapie Intensivă în data de 28 ianuarie în comă profundă, cu traumatism cranio-cerebral, hemoragie subarahnoidiană, multiple fracuri craniene”, se arată într+un comunicat din partea Spitalului Clinic Judeţean din Sibiu.
Muncitorul a suferit un accident în timp ce se afla la muncă, pe şantierul CFR din zona Mediaş, unde se construieşte linia de cale ferată care va face parte din Coridorul IV Paneuropean. Surse din cadrul anchetatorilor spun că acesta se afla în prima sa zi de muncă, în momentul în care a suferit accidentul.
Muncitorul ar fi alunecat şi s-ar fi sprijinit de o grindă din beton, ca să nu cadă. În momentul în care a fost împinsă, grinda s-a dezechilibrat şi a căzut peste bărbat, lucru care i-a cauzat răni severe în zona capului.
Accidentul este considerat unul de muncă, însă ITM nu cercetează la faţa locului incidentul, pentru că legea prevede acest lucru doar în cazul unui deces.
“Cercetarea a fost declanşată de societatea la care muncitorul era angajat. Dacă ni se va comunica decesul acestuia, vom prelua noi cercetarea. Este posibil să apelăm şi la o expertiză judiciară în acest caz, trebuie să vedem şi dacă avea sarcină de muncă, trebuie văzut contractul...”, spune inspectorul de muncă Mihai Măgdoiu.
Pentru tronsonul Ațel - Micăsasa (lotul I), unde era angajat muncitorul, licitația a fost adjudecată de consorțiul SC IMPRESA PIZZAROTTI & C. S.p.
Procesul de prelevare a organelor va fi realizat de echipe de medici din Cluj şi Bucureşti.
Echipele vor preleva rinichii şi ficatul, organe care vor fi trimise la Cluj, respectiv Bucureşti, unde există centre specializate de transplant.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu este acreditat ca şi centru de prelevare de organe, ţesuturi şi celule, prin ordinul MS 1224/23 octombrie 2013.
Foto: click.ro
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri:
Urgență Sibiu ,
Târgu Mureș ,
Adrian Iovan ,
Mihai Măgdoiu ,
Spitalul Clinic Judeţean ,
Spitalului Clinic Județean ,
Munţii Apuseni ,
Terapie Intensivă ,
Transplant Renal ,
Mihai Sava ,
Doctorul Radu Zamfir ,
Tiberiu Toabeş ,
Liviu Constantin ,
Medicul Liviu Constantin ,
Medicul Radu Zamfir ,
Şef Secţia Anestezie Terapie I
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
QWERTY
Acum 5 ore
A
Acum 5 ore
Sibian
Acum 6 ore
Un sibian vero
Acum 6 ore
Rob