Marţi,
26.10.2021
Cer Senin
Acum
-1°C

FOTO. "O prostie" "strigatoare la cer" de 800.000 de euro

Pe un deal de unde vezi groapa de gunoi a Sibiului, un gard relativ nou înconjoară 25 de ha de pământ. Într-un colț al împrejmuirii zace un schelet de clădire. Câteva gropi scobite ici și colo mai lasă de înțeles că, odată, aici ”s-a încercat ceva”. Încercarea a costat aproape 800.0000 de euro.

Campus Școlar și Școală de Arte și Meserii la Cristian este un proiect lansat în 2007, de Ministerul Educației în parteneriat cu primăria din localitate. Proiectul era unul imens: peste 21 de milioane de lei, fără TVA, valoarea estimată, o școală cu 24 de săli de curs, un cămin internat cu 300 de locuri, 15  garsoniere, o cantină club cu 300 de locuri, ateliere – școală, bază sportivă, săli de sport, o microfermă, o pensiune ca material didactic, sere și chiar și un sens giratoriu. Locul pentru această investiție a fost stabilit în comuna Cristian, pe dealul unde este amplasat și Institutul pentru Montanologie, drept pentru care drumul a fost asfaltat, iar rețelele de apă și curent extinse.

În 23 decembrie 2008, Primăria Cristian semna contractul de execuție a acestei investiții cu firma SC Termogaz Company SA, din Hațeg, valoarea contractuală fiind de 16,5 milioane de lei fără TVA. În anul ce a urmat au început lucrările, care au ajuns și rămas la stadiul descris mai sus. ”Banii pe care noi i-am investit sunt în jur de 700.000 – 800.000 de euro. O parte de la minister, o parte de la bugetul Consiliului Local. Când am rămas fără bani, am făcut o adresă către firmă, că până la noi ordine... Nici nu știu dacă firma respectivă mai funcționează”, spune acum Ioan Seuchea, primarul din Cristian.

”Strigător la cer”

”Eu în fiecare an am trimis prin inspectorat situații. Și la Prefectură, și la Consiliul Județean, dar răspuns... niciun răspuns”, ridică primarul din umeri.

Proiectul nu mai este unul agreat de reprezentanții Ministerului Educației, după cum arată Ștefan Firu, inspectorul școlar general al județului. ”După părerea mea, ideea de campus școlar, așa colosal proiectat, s-a născut moartă. Căror elevi se adresează acel proiect, căci eu sunt tare curios? Ce idei au fost acolo... năstrușnice e un cuvânt ușor”. Întrebat dacă mai există, din punctul lui de vedere, posibilitatea ca Ministerul Educației să finanțeze continuarea unui astfel de proiect, inspectorul școlar județean a răspuns scurt. ”Exclus”.

În aceste condiții, primarul din Cristian a apelat zilele trecute la Consiliul Județean, în speranța că va obține de acolo finanțare în continuare. ”Ar fi un păcat strigător la cer dacă nu îl facem”, spune Seuchea.

În contextul în care numărul elevilor este în continuă scădere, primarul din Cristian spune că proiectul pentru 300 de elevi nu ar fi fost lipsit de ”materie primă”. ”Pentru că e o școală de meserii. Nu toată lumea poate face facultate. Acolo nu ar urma să fie predate numai meserii din agricultură, ci ar putea face o policalificare elevii. De exemplu, unuia care i se rupe o coadă la lopată, nu trebuie să dea fuga în sat să îi pună altcineva coada. O pune el singur”. Seuchea mai estimează că, în acest moment, ar mai fi nevoie de 11 milioane de euro pentru ca acel campus să mai devină realitate.

”Din prostie”

Campusul și școlile de la Cristian fac parte dintr-un proiect național, lansat în 2007 de ministrul de resort din acea vreme, Mihail Hărdău. ”E mult de atunci. Nu s-a mai terminat din prostie. Trebuiau să fie ridicate în fiecare județ câte două campusuri, unul pentru licee și unul pentru școli profesionale. Nu s-a vrut. Acum este o chestiune închisă, din punctul meu de vedere”, a declarat Hărdău pentru Turnul Sfatului.

”E un circuit închis, în care fiecare își întreține copilul în școală și, după ce acesta termină, îi și dă loc de muncă. Așa cum era în trecut. Firmele lucrează de la început cu școala și dacă au nevoie de cinci tractoriști sau cinci sudori merg la școală și îi cer. Firma îi întreține în școală, elevii fac practica în ateliere și la firmă, iar după ce termină ei sunt obligați trei ani să lucreze în firma respectivă”, Ioan Seuchea

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

joseph

Acum 7 ani

Mana lui Bacsivangi e lunga...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus