Marţi,
28.11.2023
Cer Senin
Acum
9°C

Copoiul ardelenesc, singura rasa de caini de vanatoare creata pe teritoriul Romaniei, este pe cale de disparitie

Copoiul ardelenesc, singura rasă de câini de vânătoare creată pe teritoriul României, riscă să dispară în următorii ani, motiv pentru care crescătorii vor să înfiinţeze, după 15 februarie, un club în care să fie înscrişi toţi cei aproximativ 40 de proprietari de copoi cu pedigree din ţară.

În România sunt aproximativ 40 de crescători de copoi ardelenesc cu pedigree. La aceştia şi la cele mai puţin de zece canise din România sunt mai puţin de 500 de copoi cu acte, iar rasa riscă să dispară din România în următorii ani dacă nu se face ceva", a declarat agenţiei MEDIAFAX Teodor Dan, preşedintele asociaţiei Copard, care se ocupă de câinii din rasa copoi ardelenesc.

El spune că cel mai mare pericol pentru copoiul ardelenesc sunt încrucişările necontrolate.

"Pentru a controla această rasă vrem să înfiinţăm un club al copoiului ardelenesc, unde proprietarii să se cunoască între ei şi să militeze pentru păstrarea rasei. După 15 februarie, când se va încheia sezonul de vânătoare, asociaţia Copard şi mai mulţi crescători de copoi ardelenesc din Bistriţa, Alba, Timiş, Sibiu şi alte zone se vor întâlni să discute statutul asociaţiei. Încercăm să obţinem suport material şi să atragem cât mai mulţi crescători de copoi ardelenesc", a adăugat Teodor Dan.

Membrii fondatori ai Copard sunt Consiliul Judeţean Alba, Romsilva, prin Direcţia Silvică Alba, Asociaţia "Alba Verde" şi Teodor Dan.

În 1947, rasa copoiului românesc cuprindea trei varietăţi distincte, şi anume copoiul carpatic, copoiul dobrogean şi copoiul ardelenesc. Între timp, primele două varietăţi au dispărut, iar copoiul ardelenesc a fost omologat în anul 1966 ca rasă ungurească, după ce ungurii au achiziţionat numeroase exemplare de copoi din Ardeal.

Potrivit Copard, copoiul a cunoscut perioada de glorie în evul mediu, când era câinele de vânătoare preferat de nobilimea din Ardeal. Cu timpul, rasa a fost utilizată doar în zonele înalte şi împădurite, greu accesibile, din Carpaţi.

Din cauza terenului foarte variat, au luat naştere două varietăţi de copoi ardelenesc - copoiul mare şi copoiul mic - dar s-au făcut permanent împerecheri între cele două varietăţi. La origini, copoiul mare era utilizat pentru vânătoarea animalelor mari, iar cel mic pentru vânatul de talie mică (vulpe, iepure) pe terenuri acoperite, precum şi pentru vânătoarea de capre, în regiunile stâncoase.

La începutul secolului XX, copoiul aproape dispăruse. Creşterea şi selecţionarea lui au fost reluate în 1968, dar varietatea de talie mică a dispărut.

Copoiul ardelenesc este un câine inteligent şi curajos, care are un simţ olfactiv foarte dezvoltat cu ajutorul căruia trebuie să descopere urmele vânatului în pădure sau urma de sânge a vânatului rănit pentru a fi recuperat. Are un simţ de orientare în teren extraordinar, el nu se pierde niciodată şi se întoarce întotdeauna la locul de unde a pornit goana.

Sursa foto

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

romanul attila

Acum 9 ani

vorbiti fara sa va documentai, ca de obicei. Nici eu nu suport bozgorii, dar aici va spun o scurta povestioara: pe vremuri, o anumita hoarda a adus in zona europeana, o rasa canina denumita azi copoi. Respectivii au ramas in campia Panoniei si se numeau huni. Acum, voi, cei scoliti in ingustimea manualelor noastre comuniste, spuneti, cine a incercat, ca de obicei, sa mai faca un smen cu aceasta rasa???
Raspunde

hi hi

Acum 9 ani

tzinand cont k ardealul are istoric comun mult mai mult cu ungaria decat cu romnika e normal sa fie unguresc....astia scriu prin ziare numai tampenii si invatza istorie de la neocumunsti care scriau k matei corvin regele ungariei ar fii roman....hi hi...oricum dobitocii din romania cred vrajile si k totul vine din romania........tare care exista de nici 100 de ani....se imbata cu apa tziganii in mizeria de tara ce au infiintzato cu japca
Raspunde

michael

Acum 9 ani

of Doamne ... ! de la caini la \" bozgori \" si la romani ! multa prostie mai exista ...
Raspunde

traian

Acum 9 ani

Handicapatule hi hi, ai complexe?
Raspunde

Cenzurel

Acum 9 ani

Pentru cel care isi spune \"hi hi\"... 1. Daca tu ai venit primul in Ardeal, dar la scurta vreme ai ramas fara haine si fara cal, esti ungur! 2. Daca noi iti dam Moldova si tu insisti ca vrei Ardealul, esti ungur. 3. Daca nu ai folosit niciodata telefon cu fir, pentru ca nu are suficienta autonomie... esti ungur! :))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus