Administrația locală a lansat spre dezbatere publică un proiect de hotărâre privind aprobarea taxelor de revendicare și a adopției la distanță a câinilor fără stăpân din Sibiu, taxe ce apar în urma ultimelor modificări ale legislației naționale în domeniu. Potrivit actului normativ aflat în dezbatere, un câine capturat de serviciul de resort ar putea fi salvat de la eutanasie în cele 14 zile care curg după capturare. Pentru acest lucru, însă, ”salvatorii” vor trebui să plătească o serie de taxe generate de capturarea câinelui, dar și o taxă lunară denumită ”adopție la distanță”. Adică scenariul potrivit căruia doriți să salvați viața unui câine, dar nu aveți unde să îl creșteți. Și atunci, plătiți 170 de lei pe lună Serviciului Public de Gestionare a Câinilor fără Stăpân din subordinea Primăriei Sibiu, care serviciu vă întreține astfel câinele adoptat.
Celelalte taxe
Proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice a fost generat de modificările legislației în domeniu, legislație care prevede că ”în vederea recuperării câinilor revendicați, proprietarii vor achita contravaloarea sumelor cheltuite pe perioada staționării acestora în adăpost, în cuantumul stabilit prin hotărârea consiliului local”.
”Sumele cheltuite” invocate în lege sunt cele de întreținere a câinelui în adăpost, taxa de identificare (”ciparea” câinelui, în cazul în care această identificare nu a fost deja făcută) și cele generate de sterilizare.
Administrația sibiană propune ca taxa de întreținere a câinelui în adăpost să fie de 5,5 lei pe zi, valoarea totală urmând a fi calculată în funcție de numărul de zile petrecute de câine în adăpost, înainte de a fi revendicat. Taxa de identificare este propusă a avea valoarea de 15 lei, iar pentru sterilizarea câinilor capturați, sibienii care își vor revendica animalele vor trebui să plătească 35 de lei în cazul unui mascul, respectiv 60 de lei – contravaloarea sterilizării unei femele.
Cuantumul propus pentru taxa de adopție la distanță, de 170 de lei, este mult mai mică decât chiria percepută de majoritatea ”pensiunilor de câini” din apropiere, unde sumele percepute pentru găzduirea unui câine sunt de aproximativ 15 lei pe zi (aproximativ 450 de lei, lunar).
Banii achitați pentru aceste taxe de către sibieni vor constitui venituri proprii ale Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân.
Teoretic
Noua legislație adoptată în toamna anului trecut, în urma unui demers legislativ amplu discutat în spațiu public, impune ca un câine capturat pe străzi să fie eutanasiat, dar nu mai devreme de 14 zile de la capturarea lui.
Teoretic, la Sibiu ar putea fi blocată aplicarea acestei norme dacă se vor găsi 180 de sibieni care să adopte ”la distanță” câte un maidanez, având în vedere că adăpostul din Dealul Gușteriței numără aproximativ 180 de locuri pentru câini. Împotriva unui astfel de scenariu, însă, la Oradea, de exemplu, administrația locală a propus un regulament prin care se interzic adopțiile la distanță dacă numărul locurilor ocupate de câinii astfel adoptați depășește o treime din capacitatea adăpostului public.
”Persoanele fizice sau juridice interesate pot depune în scris propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare cu privire la proiectul de hotărâre sus-menționat. Proiectul de hotărâre poate fi consultat pe site-ul propriu al Primăriei și la Centrul de informații pentru cetățeni din cadrul Primăriei municipiului Sibiu”, informare a administrației locale
Vizualizari: 423
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Vivi Dragan
Acum 4 ore
Lucian Băra
Acum 4 ore
Horia Andrei
Acum 4 ore
Dan G.
Acum 5 ore
Miros Kylotzey