Joi,
28.01.2021
Partial Noros
Acum
-1°C

Vrei sa salvezi un maidanez de la eutanasie? Va costa 170 de lei pe luna!

Administrația locală a lansat spre dezbatere publică un proiect de hotărâre privind aprobarea taxelor de revendicare și a adopției la distanță a câinilor fără stăpân din Sibiu, taxe ce apar în urma ultimelor modificări ale legislației naționale în domeniu. Potrivit actului normativ aflat în dezbatere, un câine capturat de serviciul de resort ar putea fi salvat de la eutanasie în cele 14 zile care curg după capturare. Pentru acest lucru, însă, ”salvatorii” vor trebui să plătească o serie de taxe generate de capturarea câinelui, dar și o taxă lunară denumită ”adopție la distanță”. Adică scenariul potrivit căruia doriți să salvați viața unui câine, dar nu aveți unde să îl creșteți. Și atunci, plătiți 170 de lei pe lună Serviciului Public de Gestionare a Câinilor fără Stăpân din subordinea Primăriei Sibiu, care serviciu vă întreține astfel câinele adoptat.

Celelalte taxe

Proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice a fost generat de modificările legislației în domeniu, legislație care prevede că ”în vederea recuperării câinilor revendicați, proprietarii vor achita contravaloarea sumelor cheltuite pe perioada staționării acestora în adăpost, în cuantumul stabilit prin hotărârea consiliului local”.
”Sumele cheltuite” invocate în lege sunt cele de întreținere a câinelui în adăpost, taxa de identificare (”ciparea” câinelui, în cazul în care această identificare nu a fost deja făcută) și cele generate de sterilizare.
Administrația sibiană propune ca taxa de întreținere a câinelui în adăpost să fie de 5,5 lei pe zi, valoarea totală urmând a fi calculată în funcție de numărul de zile petrecute de câine în adăpost, înainte de a fi revendicat. Taxa de identificare este propusă a avea valoarea de 15 lei, iar pentru sterilizarea câinilor capturați, sibienii care își vor revendica animalele vor trebui să plătească 35 de lei în cazul unui mascul, respectiv 60 de lei – contravaloarea sterilizării unei femele.
Cuantumul propus pentru taxa de adopție la distanță, de 170 de lei, este mult mai mică decât chiria percepută de majoritatea ”pensiunilor de câini” din apropiere, unde sumele percepute pentru găzduirea unui câine sunt de aproximativ 15 lei pe zi (aproximativ 450 de lei, lunar).
Banii achitați pentru aceste taxe de către sibieni vor constitui venituri proprii ale Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân.

Teoretic

Noua legislație adoptată în toamna anului trecut, în urma unui demers legislativ amplu discutat în spațiu public, impune ca un câine capturat pe străzi să fie eutanasiat, dar nu mai devreme de 14 zile de la capturarea lui.
Teoretic, la Sibiu ar putea fi blocată aplicarea acestei norme dacă se vor găsi 180 de sibieni care să adopte ”la distanță” câte un maidanez, având în vedere că adăpostul din Dealul Gușteriței numără aproximativ 180 de locuri pentru câini. Împotriva unui astfel de scenariu, însă, la Oradea, de exemplu, administrația locală a propus un regulament prin care se interzic adopțiile la distanță dacă numărul locurilor ocupate de câinii astfel adoptați depășește o treime din capacitatea adăpostului public.
 

Persoanele fizice sau juridice interesate pot depune în scris propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare cu privire la proiectul de hotărâre sus-menționat. Proiectul de hotărâre poate fi consultat pe site-ul propriu al Primăriei și la Centrul de informații pentru cetățeni din cadrul Primăriei municipiului Sibiu”, informare a administrației locale

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

un cititor

Acum 6 ani

Ce ar fi daca cei 170 lei/luna ar merge catre un copil sarac? Oare nu ar fi mai bine?
Raspunde

JeSuisLa

Acum 6 ani

sau pentru un bolnav care nu si poate plati tratamentul. Dar astia suntem noi umani cu cainii si caini cu oamenii.
Raspunde

Abc

Acum 6 ani

Ia sa vedem acum cum sar toti \'iubitorii\' de animale
Raspunde

Pogor

Acum 6 ani

Mă îndoiesc profund de probabilitatea ca „iubitorii de animale” să contribuie financiar. În general, majoritatea acestor oameni care apar la televizunea publică cu pancarde și afișe împotriva eutanasierii sunt membrii unor ONG-uri finanțate de către guvern. Cel puțin teoretic, banii trebuie folosiți pentru a ajuta maidanezii, însă cât oare plătesc aceste organizații pe lună pentru câinii pe care îi lasă să moară de foame pe stradă? Nu pot afirma că nu există și ONG-uri serioase, care chiar se implică din dragostea pentru patrupede și nu pentru moneda națională în număr de sute de mii. În cel mai rău caz vor veni iar niște așa-ziși reprezentanți care să „adopte” vreo 50 de câini pe un singur buletin, ca apoi să le dea drumul pe stradă pentru a își asigura finanțarea în 2015.
Raspunde

joseph

Acum 6 ani

În sfârșit scăpăm de javre !!!!
Raspunde

Didi

Acum 6 ani

Eheeeee....veti fi surprinsi. Decat sa contribuim la reproducerea unor dobitoci precum unii care mai scrieti pe-aici...prefer sa contribui cu 170 lei pentru un caine, care moare macar de moarte buna. De voi cine ne scapa?
Raspunde

joseph

Acum 6 ani

5=clonă lătrătoare.
Raspunde

mia

Acum 6 ani

Cum scapam de cersetoarele cu copii ? M-am saturat de ele daca le spui sa munceasca iti spun ca nu vreau .Chiar daca sunt saraci unii chiar nu vor sa munceasca. Un caine nu are cum sa isi procure hrana. Si pentru situatia asta sunt de vina cei care au cateluse care nu si-au castrat catele .Sau care sunt in calduri si stapanii le lasa fara lesa asta este consecinta .Catele raman grele si nasc pui metisi iar stapnii se cred mari boieri si ii ambandoneaza pe camp sau in gunoi . Deci omul este de vina .
Raspunde

@8mia

Acum 6 ani

Şi cum scăpămde pomanagii de pe Bălcescu care cică strâng bani pentru copii bolnavi, pentru şcoala sportivă etc. Mereu văd că le face proces-verbal poliţia locală, dar de ce nu pot fi eliminaţi de tot?
Raspunde

laura

Acum 6 ani

cainele acela din poza mai traieste? Sau poza e mai veche?
Raspunde

david

Acum 6 ani

Fiecare face cu banii ce vrea.
Raspunde

alex

Acum 6 ani

trebuie sa scapam de javre.nu se poate asa ceva.nu sunt de acord nici cu 10 lei sa mai dam dupa ce mor de frica cand ma plimb prin oras e plin de javre.Trebuie sa-i eutanasieze!
Raspunde

alex

Acum 6 ani

trebuie sa scapam de javre.nu se poate asa ceva.nu sunt de acord nici cu 10 lei sa mai dam dupa ce mor de frica cand ma plimb prin oras e plin de javre.Trebuie sa-i eutanasieze!
Raspunde

RADU BANCIU aici de acord cu germanu\'

Acum 6 ani

EUTANASIATI TOTI !!!FARA ONG-URI FARA ADOPTII,NIMIC !!!! CU PARU\' CU INJECTIA LETALA,SPANZURATI, ORICUM DAR SA DISPARA !!!
Raspunde

DOT

Acum 6 ani

Si cu JAVRELE \"umane\" ce facem ? Cand incepem eutanasierea lor ???
Raspunde

Adi

Acum 6 ani

Nu sunt de acord cu eutanasierea in masa dar avand in vedere ca pe vremea lui Ceausescu, cea mai buna incaltaminte era din piele de caine ... Si lipiciul de la scoala era, ghici din ce ? Sunt multi si trebuie facut ceva. De ce sa nu facem ceva constructiv cu ei ? Bun ii tinem in adaposturi pe 170LEI lunar de catel dar unui copil de ce i se da 200 de lei? Si un somaj e 400 . Si un salar e 800 de lei ? Mi se pare o bataie de joc !! Dar asta e parerea mea ...
Raspunde

eoi

Acum 6 ani

gtg
Raspunde

joseph

Acum 6 ani

JAVRELE \"umane\" vor fi eutanasiate dupa ce se va adopta vreo lege in acest sens. pana atunci JAVRELE \"umane\" vor fi votate si alese ca deputati, senatori, primari, etc.
Raspunde

joseph

Acum 6 ani

7=clonă get-begetă cu spume și guițătoare pe deasupra.
Raspunde

mia pentru 9

Acum 6 ani

Dar unii au o hartie de la primarie asa ca intrebatii
Raspunde

mia pentru 18

Acum 6 ani

Nu asta este problema ,ci oamenii care fac mizerie cu buna stinta .Isi fac toaleta pe la blocuri .Cred ca ar trebui ori amendati ori castrati.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus