Luni,
08.08.2022
Cer Senin
Acum
20°C

Paul Niedermaier, cetatean de onoare al Sibiului: "Vivat, crescat, floreat, civitas Cibiensis"

Primarul Sibiului, Klaus Johannis, i-a înmânat academicianului Paul Niedermaier însemnele titlului de Cetățean de onoare al Sibiului: diploma de cetățean de onoare și cheile orașului. Consiliul local al Sibiului a adoptat decernarea acestui titlu în noiembrie anul trecut, iar ceremonia oficială a avut loc joi, la prânz. ”Pentru mine este un moment deosebit pentru că domnul Niedermaier a fost alături de mine încă de la intrarea mea în administrație. De atunci am cerut și am prețuit sfatul domniei sale în dezvoltarea urbanistică a Sibiului”, a declarat primarul Klaus Johannis, care a și dat citire cuvântului Laudatio in integrum.
Paul Niedermaier, fost consilier local și județean, a mulțumit pentru această distincție elogiind Sibiul. ”Pentru mine, care am trăit aproape toată viața la Sibiu, această distincție consacră efortul depus și de cei din jurul meu pentru acest oral, unic în felul său în Europa de sud-est. Acest oraș și-a păstrat centrul istoric ca pe o diademă cu pietre prețioase. Lupta pentru păstrarea acestei diademe nu s-a terminat, există pericolul ca unele din pietre să se piardă, dar sperăm să se evite știrbirea acestei bijuterii. Vivat, crescat, floreat, civitas Cibiensis!”, a rostit în fața numeroasei audiențe Paul Niedermaier.Laudatio in integrum cu ocazia decernării titlului de
cetăţean de onoare al Municipiului Sibiu
domnului Paul Niedermaier

(sursa: Primăria Sibiu)

Paul Helmut Niedermaier s-a născut la Sibiu, în 25 iulie 1937.
În perioada 1955-1961 urmează Institutul de Arhitectură Ion Mincu din Bucureşti. Obţine licenţa, în anul 1961 şi doctoratul, în anul 1976.
După efectuarea stagiului la Timişoara, lucrează la Muzeul Brukenthal din Sibiu, în perioada 1963-1971, ocupându-se de reorganizarea secţiei de restaurare a acestei instituţii, secţie pe care o şi conduce.
 Din anul 1971 îşi începe activitatea la Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române de la Sibiu, unde este director din anul 1994 până în prezent. În cadrul institutului abordează în principal istoria urbanismului, cu domenii conexe precum istoria generală, istoria oraşelor, istoria habitatului, demografia istorică, istoria arhitecturii.
     Domnul Niedermaier este cercetător principal I, atestat de Academia Română, având sute de studii şi articole publicate, respectiv comunicări prezentate la diverse sesiuni ştiinţifice, în România şi în diverse alte ţări europene. De asemenea, a publicat mai multe cărţi importante, în ţară şi în străinătate (Germania, Austria, Belgia). 
        Începând din anul 1992, a condus doctorate în specialitatea „Istoria Culturii”.
     Între 1999 şi 2003 a fost şi profesor universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, rămânând în continuare profesor consultant al celei mai importante universităţi sibiene.
    Din anul 2001, este membru corespondent al Academiei Române. Este, de asemenea, preşedinte de onoare al Comisiei de Istorie a Oraşelor din România din cadrul Academiei Române şi vicepreşedinte al Comisiei Mixte de Istorie Româno-Maghiare.

    Paul Niedermaier este totodată membru în numeroase foruri ştiinţifice   internaţionale, la unele dintre ele deţinând şi funcţii de conducere: International Commission for History of Towns, Südostdeutsche Historische Kommission, Siebenbürgen-Institut an der Ruprechts-Universität Heidelberg,  Institut für Deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas an der Ludwig-Maximilians-Universität München, Arbeitskreis für Siebenbürgische Landeskunde e.V. Heidelberg.
    Domnul Niedermaier este cel mai important istoric al oraşelor din ţara noastră, studiile sale, începând cu lucrarea sa fundamentală, în trei volume, „Städtebau im Mitttelalter”  („Urbanismul medieval în Transilvania, Banat şi Crişana”) şi terminând cu „Habitatul medieval în Transilvania”, fiind considerate esenţiale şi în elaborarea complexă a istoriei României.
    Pentru realizările sale deosebite, în special privitor la istoria oraşelor, a fost distins, în anul 1996, cu premiul „International Man of Year”, de către International Biographical Center din Cambridge, Marea Britanie. De asemenea, a primit premiul Academiei Române „Mihail Kogalniceanu”, în anul 1998, premiul internaţional „Pro civitate austriae”, în anul 1998, ordinul „Pentru merit”, în grad de Cavaler, în anul 2000.     În anul 2006 i s-a conferit ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în anul 2007, „Siebenbürgisch-Sächsischer Kulturpreis 2007” (Premiul cultural al saşilor transilvăneni) al Confederaţiei Mondiale a Saşilor, iar în anul 2013, Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland „Verdienstkreuz am Bande“ (Crucea federală de merit).
    Paul Niedermaier a fost preocupat de Sibiu atât din punctul de vedere al omului de ştiinţă cât şi al cetăţeanului, participând la rezolvarea problemelor comunităţii şi în calitate de consilier municipal, respectiv judeţean. Implicarea sa majoră în demersul Sibiului de a include centrul istoric al oraşului în lista Patrimoniului Mondial UNESCO reprezintă un efort competent şi susţinut.
      Pentru toate acestea, se acordă titlul de Cetăţean de Onoare al Muncipiului Sibiu domnului profesor universitar doctor Paul Niedermaier, membru corespondent al Academiei Române, unul dintre cei mai importanţi cercetători ai României din ultimii 50 de ani.
                                              Sibiu, 13 februarie 2014

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

K. Lerner

Acum 8 ani

Terbe sa-l salutam ca sasii odinioara: \"Leck mich am Arsch und gesund zu bleiben!\"
Raspunde

@1

Acum 8 ani

Gut gesagt Bruder,weiter so!!,aber klaus ist,leider,eine peinliche Puppe in Bukarest!
Raspunde

Y

Acum 8 ani

Tot sibieni ca domnul prof.dr. Paul Niedermaier sa avem!!! Toata Stima!!!
Raspunde

Y

Acum 8 ani

Tot sibieni ca domnul prof.dr. Paul Niedermaier sa avem!!! Toata Stima!!!
Raspunde

sibian romîn

Acum 8 ani

Avem si sibieni români demni pentru aceasta onoare. Avem sibieni români care apartin efectiv comunitătii. Sper ca viitorul primar să fie INDEPENDENT si al cetatenilor sibieni români.
Raspunde

@5

Acum 8 ani

Nostalgicule,ai vrea să vină la conducerea primăriei iar bețivul de condurat,spune un nume efectiv,n-o mai aburi amice!
Raspunde

@5

Acum 8 ani

in 1937 stramosii tai locuiau prin alte locuri, nu in sibiu. Sibiul a avut romani in general sub 10% din populatie.
Raspunde

@5

Acum 8 ani

Bravo! Bravooo! Tu esti unu din acei sibieni. Prost dar demn.
Raspunde

Baliverne !

Acum 8 ani

Valori autentice ale Sibiului, sunt altele. Unii au murit și Klaus nici nu i-a băgat în seamă.
Raspunde

Y

Acum 8 ani

\'\'domnul profesor universitar doctor Paul Niedermaier, membru corespondent al Academiei Române, unul dintre cei mai importanţi cercetători ai României din ultimii 50 de ani.\" Chiar nu ar trebui sa intereseze daca e evreu, ungur, roman, sas sau rrom. Cel mai important e ca acest om si-a trait viata la Sibiu si a contribuit la restaurarea centrului istoric. Specialistii sunt tot mai putini in Romania. Deobicei la noi se copiaza diplome etc. Exemple ca domnul Niedermaier sunt tot mai putine. Vivat profesore! Totdeauna ne-am cramponat in criterii etnice in loc sa exploatam la maxim multiculturalitatea Transilvaniei.
Raspunde

sasul hot si bulangiu

Acum 8 ani

In mod cert cei care-l jignesc pe comentatorul de la nr. 5 nu sunt roamani, ci alogeni. Un roman adevarat nu ar face bascalie de propria origine. Sasii sunt mai subversivi si mai periculosi decat ungurii pentru ca intotdeuna au fost curve cu doua fete! Macar ungurii si-au declarat deschis intentiile. Sasii ii sprijina, dar in surdina.
Raspunde

folclor

Acum 8 ani

ba voi daca nu aveti argumente economice o dati pe nationalisme ieftine ,ba sasi au lasat o cultura si o recunoastere mondiala de care se bucura toti cetateni din sibiu si din tara ,ba sasi au construit acest superb oras ,dute ba invadatorule la tine acolo ,nu ai venit la sibiu tea prins ploaia in oras si ai uitat s-a mai pleci ,de tea dat familia disparut ,pina leai trimis carte postala ca tiai atins visu ai ajuns in germania ,acum de unde te tragi adica din prazburgia nu a mai ramas nimeni si ciinele lai luat cu tine si lai abandonat in parcarea de la moluri ,cum vedeti ca nu aveti sansa s-a mai ajungeti la cascaval faceti pe patri -hoti ,ba omul asta este o emblema a sibiuluisi a culturi mondiale ,se vede din ce parte a tari faci parte ,cel putin respectai virsta ,ca orcum adevarati sibieni isi dau seama cu ce sibian au de a face ,mars la dacos
Raspunde

@11

Acum 8 ani

Sasii i-au sprijinit pe unguri din cauza ca pe vremea ungurilor Hermannstadt a trebuit sa se numeasca Nagyszeben. Mare cunoscator de istorie esti, \"dottore\"! Mai spune-ne si noua..
Raspunde

vm

Acum 8 ani

subscriu celor scrise la 5
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus