Joi,
18.08.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Alternativa regionalizarii pripite – Zona metropolitana Sibiu

După cum s-a tot spus în ultimii ani, de când cu proiectul electoral de regionalizare, lipsește de fapt un organism științific de generare și dezvoltare coerentă a unui asemenea proiect! Lăsat pe mâna politicienilor, el este deja un teribil eșec !! Probabil că populația buimacă mai are nevoie de o lovitură sub centură…
La scară locală, tocmai pentru a asigura o gestionare profesionistă a complexelor ecuații urbanistice, de planificare teritorială,etc., ar fi nevoie de un grup de lucru format din experți, în general oameni cu experiență de zeci de ani în aceste domenii !! Pentru că tocmai la nivel local se poate obține o trecere peste problemele generate politic, printr-o strategie inteligentă a gestionării adaptate acestui moment economic și social/demografic !! Responsabilii din Sibiu au fost informați, de mai multe ori în acest ziar, asupra aspectelor respective. Mai revenim o dată:
# alternativa la o regionalizare pripită (eventual impusă politic) este, pentru arealul sibian O ZONĂ METROPOLITANĂ. Există rețineri de ordin legislativ-birocratic; n-ar trebui să ne încurcăm în acest tip de prevederi, care se modifică mereu ! Se poate denumi „zonă de influență”, „zonă periurbană”, n-are importanță…
# ideea centrală pleacă de la realitatea existenței SISTEMULUI DE LOCALITĂȚI, o plasă ce cuprinde toate resursele teritoriului, fie că sunt minerale, vegetale, acvatice, fie că sunt peisagere, sano-genetice, patrimoniale – inclusiv de patrimoniu imaterial !! Și atunci avem un context fundamental, format din cel puțin 5 determinante:
1.    structură în rețea
2.    ierarhie (ca mărime de localități, ca importanță economică, ca resursă patrimonială,etc.)
3.    interferențe și mixitate (marile platforme comerciale sau industriale, la fel ca și marile suprafețe de mono-cultură, sunt niște „găuri negre” în sistem !!)
4.    strategie integrată
5.    dezvoltare ecologic-durabilă
Sunt multe lucruri de spus, pentru că acesta ar trebui să fie proiectul cel mai important pentru județul Sibiu, măcar pe intervalul 2014-2024 !! Iată, spre exemplificare, ce trasee-unicat s-ar putea oferi localnicilor și străinilor, cu centrul de pornire orașul Sibiu:
a)    Drumul Cărții – Cârțișoara,Nou Român, Roșia, Bibl. Astra, Rășinari, Săliște (Badea Cârțan, dr. Telea, E. Schlattner, memorandiștii – astriștii - cărturarii sași, Sf. Andrei Șaguna – Goga - Cioran, academicienii Mărginimii)
b)    Autostrada sănătății – Ocna-Sibiului,lacurile Săcel,Miercurea Sibiului
c)    Transmontanele – Drumul Regelui (Săliște – Jina – Oașa - Novaci), Drumul Bucinului (Sadu – Bucin-Voineasa), Transfăgărășanul.
d)    Traseul Colecțiilor Etnografice – Avrig, Cârțișoara, Nou Român, Alțâna, Moșna, Mediaș, Dumbrăveni, Blăjel, Bazna, Sibiu (Muzeele Astra și Franz Binder), Boița, Cisnădioara, Rășinari, Gura Râului, Săliște,Galeș, Poiana Sibiului.
e)    Drumurile Dacilor- Drumurile Transhumanței – Săliște, Jina, Dobra / Poplaca, Săliște, Crinț / Rășinari, Șanta, Muncel, Gâtu-Berbecului, Tărtărău / Țara Oltului –Țara Muncelului.
Trama pe care se poate construi această strategie este O ZONĂ METROPOLITANĂ STRUCTURATĂ PE AREAL LĂRGIT ( cu raza de cca 30-35 km.). Acest proiect trebuie să coaguleze forțele instituțiilor de stat ale orașului Sibiu, ale județului și ale tuturor primăriilor din orașele și satele aferente. Este vorba de o zonă extinsă pe cinci direcții geografice și economice:
-     spre Săliște (extensie până la Jina), incluzând arealul montan tradițional pe care se sprijinea economia Sibiului.
-     spre Cisnădie (extensie pe valea Sadului), completând arealul montan al Mărginimii tradiționale.
-     spre Ocna Sibiului, pentru a include și această zonă economică și de agrement de portanță regională, plus bazinul superior al Visei.
-     spre Tălmaciu, pentru a închide întreg bazinul râului Cibin.
-     spre valea Hârtibaciului, cuprinzând bazinul inferior al acestui râu.
Trebuie subliniat că o asemenea zonă metropolitană va fi viabilă numai în măsura în care va respecta strict arealele urbane, cele agro-zootehnice, silvice și de natură protejată, tocmai printr-o sistematizare atentă a interferențelor urbanistice-economice cu cele ale necesarelor zone de detentă/ rezervă/ pentru obiective viitoare neprecizate ! CEL MAI ATENT GESTIONAT ȘI PROTEJAT AR TREBUI SĂ FIE SPAȚIUL RURAL – CA EXPRESIE A UNUI MOD DE VIAȚĂ STRUCTURAL DIFERIT DE CEL URBAN, MAI NECESAR ÎN VIITOR DECÎT A FOST VREODATĂ!

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

Odin

Acum 8 ani

+1 . Un asemena organism de planificare este vital ca aerul dar oricat de bine ar functiona administratia locala in Sibiu inca la capitolul urbanism si planificare e jale. Gibonii responsabili nu sunt in stare sa pastreze si sa administreze judicios zonele existente din oras daramite sa gandeasca si sa organizeze o zona metropolitana!
Raspunde

...

Acum 8 ani

De acord. Sibiul a incaput pe mana unor primate cu ifose de urbanisti dupa \'90 incoace si rezultatele se vad din plin. Pentru cine are ochelari de cal si inca nu le vede, mai asteptati cativa ani ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus