Sâmbătă,
12.10.2024
Parțial Noros
Acum
12°C

Guvernul propune iarasi desfiintarea Judecatoriilor Avrig si Agnita

Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică un proiect de lege privind desființarea, de la 1 iunie 2014, a 30 de instanțe judecătorești împreună cu parchetele de pe lângă acestea. Printre nominalizări se regăsesc și Judecătoriile Avrig și Agnita.

Printre motivele invocate de autorii proiectului de lege se regăsesc recomandările Comisiei Europene privind continuarea reformelor monitorizate în cadrul MCV, cu precădere cele care fac referire la necesitatea restructurării instanțelor și parchetelor. De asemenea, o condiție clară este aceea ca în ultimii ani instanțele să fi avut spre soluționare mai mult de 5000 de cauze. Astfel, în elaborarea Proiectului de Lege s-au avut în vedere și rapoartele anuale privind activitatea instanțelor și parchetelor, elaborate de CSM. Rapoartele au arătat clar că “există instanțe care în mod constant în perioada 2009 – 2012 au înregistrat un volum de activitate sub pragul de 5.000 de cauze. Astfel, în timp ce volumul de activitate la nivelul majorității instanțelor și parchetelor de la an la an cunoaște o continuă creștere, într-un sens oarecum contrar acestui trend ascendent, anumite instanțe își mențin constant volumul de activitate sub pragul de 5.000 de cauze”.
Judecătoria Agnita spre exemplu funcționează de ani buni cu sabia desființării deasupra capului. Președintele instanței, judecătorul Andrei Nistor, a declarat pentru Turnul Sfatului că ”judecătoria Agnita are un volum de activitate redus dar în creștere semnificativă” și ”calitatea actului de justiție la nivelul Judecătoriei Agnita este bună”. ”Considerăm că eventuala desfiinţare a Judecătoriei Agnita nu este oportună și are un potențial cert de a aduce restrângeri ale dreptului de acces la justiție. Eventuala desființare a Judecătoriei Agnita ar însemna din perspectiva justițiabililor din actuala rază de competență a instanței îngrădirea excesivă a liberului acces la justiție în condițiile în care deplasarea acestora la o altă instanţă depinde de mijloace financiare de care nu dispun iar infrastructura de transport este precară”, a transmis conducerea judecătoriei Agnita. Cât privește numărul de cauze, Judecătoria Agnita a înregistrat pe anul 2012, ultimul an pentru care există date concrete, sub 3000 de cauze.
Turnul Sfatului a solicitat un punct de vedere și conducerii Judecătoriei Avrig, însă acesta nu a fost comunicat până la încheierea ediției. Referitor la posibilitatea desființării, președintele instanței, judecătorul Marius Ioan Mazilu spunea în a doua jumătate a anului trecut că unul dintre argumentele principale pentru păstrarea instituției ar fi aria foarte mare de acoperire și numărul de cetățeni care ar urma să fie puși pe drumuri. ”În condițiile în care se vorbește foarte mult despre descentralizare, nu cred că eficiența economică ar trebui să fie determinantă în acest caz. Gândiți-vă că Judecătoria Avrig acoperă o arie teritorială foarte mare, de la limita cu județul Brașov până la limita cu județul Vâlcea. Toți acești oameni vor fi puși pe drumuri”, declara judecătorul Marius Ioan Mazilu.
Procesele aflate pe rolurile judecătoriilor Agnita și Avrig ar urma a fi preluate de instanțele de judecată superioare din Sibiu și Mediaș.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus