Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Merita?

Pesediștii nu au niciun motiv să se retragă din USL. Liberalii nu au nici ei multe motive să plece. Și atunci de unde această confruntare care pare să anunțe armaghedonul politic?
Este poate doar o repoziționare de forțe. Liberalii au observat că de la un timp nu se află la guvernare. Chițoiu și  Radu Stroe răspundeau mai mult la comenzile PSD, decât la cele ale PNL și de aici nevoia lor de a restabili echilibrul în Guvern.
Social-democrații au simțit la rândul lor nevoia să-și impună punctul de vedere, mai ales că modalitatea prin care liberalii au venit cu propunerile lor i-a deranjat. Nu a fost o ședință USL în care s-au propus oamenii, ba mai mult, Victor Ponta a fost doar informat de modificările urmărite de liberali. Social-democrații au vrut doar să le arate liberalilor cine este șeful până la urmă.
Poate că luni se vor așeza cuminți la masa negocierilor și lucrurile vor merge mai departe. Așa ca și până acum, șchiopătând, pentru că se apropie alegerile și fiecare trebuie să-și arate forța în fața propriului electorat. Cu toate acestea, atât PNL, cât și PSD, au mai multe de pierdut decât de câștigat în eventualitatea ruperii alianței. Liberalii nu vor mai fi siguri de câștigarea președinției, le va fi greu să se impună pe piață ca un partid de opoziție, le va fi greu să se impună ca partid de dreapta, atâta timp cât în guvernare nu s-au văzut foarte mult. În plus, există șanse mari ca partidul să se scindeze, mulți parlamentari PNL vor dori să-și continue cariera politică la putere, nu în opoziție. Iar PSD va fi dornic să-i primească pentru a lărgi majoritatea. Social-democrații vor avea o majoritate, dar una la limită. Nu se va mai putea vorbi de modificarea Constituției, de descentralizare sau regionalizare. Va fi o guvernare timidă, fără prea mare avânt, mereu în alertă să nu piardă voturi esențiale în parlament. Probabil vor continua. Este însă și posibil ca liberalii să spună stop guvernării și să pornească un drum greu, în opoziție.
Ce va face Johannis dacă liberalii se hotărăsc totuși să continue? Într-o atmosferă vădit ostilă, într-un guvern cu majoritate social-democrată, îi va fi probabil mai bine afară decât acolo. Cu un minister greu, cu mulți înțelepți cu stele la piept, în an electoral cu multe probleme, Johannis va avea adevăratul test al carierei sale politice. Totul pentru că a spus că dorește să sprijine partidul.  Merită?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 198

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Alex

Acum 10 ani

USL-ul nu este facut ca sa dureze. In termeni istorici aceasta alianta se numeste \"monstruasa coalitie\" Pana cand poate dura dreapta cu stanga unita?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus