Marţi,
02.06.2020
Ploi Scurte
Acum
11°C

No, ase ceva nu se ezista!

20 Februarie 2014 17:44

O „voce” forumistă spune pe nume unei realităţi româneşti: societatea e bântuită de poveşti.

Deşi suntem un popor cu o istorie plină de poveşti, trimiterea e directă la mulţimea comentatorilor din mass-media, preocupaţi, în aceste zile, exagerat de mult – după cum induce comentatorul de ocazie - de actualul meci politic stârnit de controversata promovare la guvern, a dlui Klaus Werner Johannis. Iar observaţia forumistului mi se pare pertinentă. Şi nu doar pentru cazul în speţă. Opinia forumistului, însă, este la fel ca toate opiniile ce îi strepezesc răbdarea. O fi tânăr, chiar foarte tânăr, şi nu ştie ce a însemnat tăcerea poporului român în perioada comunistă. Sau, dimpotrivă, are o vârstă peste medie şi îşi aminteşte cu duioşie de acea „stabilitate” socială imperturbabilă, ţinută în chingile disciplinei de stat şi într-o tăcere generală cu zimţi. Dar, să nu facem din asta un subiect de dispută. Să fim optimişti şi să mai avem puţintică răbdare. Adevăraţi directori de opinie se nasc greu, mai ales într-o societate ca a noastră, nearticulată pe principiile eticii şi libertăţii civice, drepturilor şi obligaţiilor democratice.     

Dar să revenim la subiectul zilei. Pardon, povestea zilei. Pentru noi, sibienii, povestea ar trebui să fie, în opinia mea, plecarea dlui Klaus Werner Johannis din Sibiu. Nu ceea ce se comentează pe posturile de televiziune, din zori şi până’n noapte: intrarea sa în guvernul de la Bucureşti. Ci urmările eventualei plecări din funcţia de primar al Sibiului. Până acum am auzit tot felul de  poveşti spuse în grupuri de analiză de stradă. Iată nişte teme: „Dom’ne, ăştia toţi vor se plece sasu’. Să nu-i mai încurce în alegeri”. Sau: „Credeţi că vor fi în stare consilierii fedegerişti, majoritari în Consiliul local, să conducă Sibiul, după ce ani de zile au votat milităreşte cum a vrut Johannis?” Sau: „Cine-i ia locu’? Doamna aceea? N-o cunosc. ” Asemenea teme nu sunt chiar poveşti. Mi se par expresii ale unor preocupări legitime, chiar dacă întâmplătoare, ca să mai treacă timpul până la masa de amiază. După ce, în 14 ani, dl Johannis a vorbit public numai când a dorit şi numai despre ce domnia sa a crezut de cuviinţă. Nu-mi aduc aminte ca primarul nostru să se fi confruntat cu sibienii, în întâlniri publice, ca un ales, la scor mare, ce e! Şi nu cred că o va face, chiar dacă va pleca la Bucureşti. Şi-ar fi de vorbit despre dezvoltarea şi modernizarea oraşului sau despre gradul de îndatorare a sibienilor, după împrumuturile bancare accesate de administraţia Johannis, evident, spre binele lor, şi despre multe altele!

Aşadar, parafrazându-l pe venerabilul naţional-liberal dl Mircea Ionescu-Quintus, care a declarat că e mai importantă, pentru PNL, guvernarea alături de PSD, decât alegerea dlui Antonescu ca preşedinte al României, voi spune că, pentru mine, este mai important raportul dat sibienilor de dl Johannis, într-o eventuală plecare de la primărie, decât promovarea sa la palatul Victoria. Pare şi asta  o poveste, dar nu de adormit copiii, ci de ţinut treji maturii!

În ton cu atmosfera dâmboviţeană, însă, marea poveste a acestor zile este intrarea primarului Johannis în marea politică. Iar subiectul este numirea sa ca vicepremier. Dar liberalii şi social-democraţii au, fiecare, variantele lor de numire. În acest timp, telespectatorii pasionaţi urmăresc cu sufletul la gură competiţia „remanierii guvernamentale”, deşi nimeni nu-i lămureşte de ce ea ar fi necesară şi ce remaniere e mai bună pentru guvernarea României: varianta Ponta & aliaţii sau varianta Antonescu, Johannis & comp.? Bătălia e dură, cu scrâşnete de dinţi şi nervi abia controlaţi. Liderii se duelează în cuvinte tari transmise prin intermediul televiziunilor. Mesajele sunt tăioase şi nu despre politicile guvernării.

Povestea de la Bucureşti nu s-a terminat. Criza între partidele aflate la guvernare, PNL şi PSD - fără mize de interes naţional – se prelungeşte. Totul e ca’n bancul cu ardeleanu’ şi girafa: „No, aşe ceva nu se ezistă!

Comentarii

2 comentarii

@Georg

Acum 6 ani

dacă e vorba de țigoineri, de ce nu te bagi tu șmechere ?
Raspunde

Georg

Acum 6 ani

Fiti linistiti...Nici–o alta nationalitate nu va da un premier sau vice la BUCURESTI...Mda, daca tinem cont ca Ferentari a fost sat de tigani ROBI ai manastirii de acolo, deci nucleul e format bine...poate un TIGAN are cele mai multe sanse...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus