Într-una din zilele săptămânii – când ”au drum” și cei de la incineratorul de produse animaliere – câinii fără stăpân din Sibiu, capturați de cel puțin 14 zile, vor primi o injecție care le va fi fatală. Fără alte interpretări, consilierii locali sunt chemați să adopte noul regulament al Serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân din Sibiu.
Aleșii locali vor avea de votat, în ședința din joia acestei săptămâni, noul regulament care transpune în legislația locală deciziile luate în toamna trecută de parlamentari: câinii capturați de pe străzi trebuie omorâți după 14 zile, dacă nu sunt revendicați.
Potrivit Regulamentului, câinii vor fi capturați în funcție de capacitatea de adăpostire, într-o ordine prestabilită. Primii vizați sunt câinii care circulă liber, fără însoțitor, prin preajma școlilor, grădinițelor, locurilor de joacă pentru copii, a parcurilor și piețelor publice.
Câinii care sunt diagnosticați cu boli incurabile vor fi eutanasiați ”de îndată”, în baza fișei de observație întocmită în urma examenului medical. Dacă respectivul câine are un proprietar care poate fi identificat, eutanasierea va fi făcută numai cu acordul proprietarului. ”Câinii nerevendicați sau neadoptați vor fi eutanasiați în baza unei decizii emise de către persoana împuternicită în acest sens de primarul municipiului Sibiu. Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare câine în parte”, se arată în textul propus pentru noul regulament. Cel care va administra injecția letală va fi numai medicul veterinar al Adăpostului.
Adopțiile la distanță, limitate
Câinii capturați vor fi duși în adăpostul de pe Dealul Gușteriței, unde pot fi aduși și câinii din alte localități cu care Sibiul poate încheia, în acest sens, protocoale de colaborare. Aduși în Adăpost, câinii vor fi identificați: se verifică dacă au microcip, dacă li se poate identifica stăpânul etc, iar cei bolnavi vor fi adăpostiți separat. În cazul în care câinii pot fi identificați, iar stăpânii găsiți, reprezentanții Serviciului de resort vor trebui ”să notifice proprietarul câinelui, prin telefon, e-mail sau orice alte mijloace”. La rândul lor, proprietarii care constată dispariția câinelui sau sunt anunțați de capturarea acestuia ”au obligația să se prezinte public la adăpostul public din Municipiul Sibiu, să revendice și să preia câinii pe care îi dețin în termen de maxim șapte zile de la data anunțului”.
După cele șapte zile, oricine poate adopta câinele capturat. Inclusiv ”adopția la distanță”, prin care câinele rămâne, de fapt, tot în adăpost, este o soluție pusă la îndemâna sibienilor, care nici măcar nu trebuie să se deplaseze în dealul Gușteriței: pot trimite o cerere on-line și să achite, lunar, contravaloarea cheltuielilor de întreținere – 170 de lei, lunar. Plata trebuie făcută în avans, iar ”numărul câinilor adoptați la distanță de către o persoană nu este limitat”. Regulamentul nu permite ”blocarea” adăpostului din dealul Gușteriței cu câini adoptați la distanță: ”până la ridicarea tuturor câinilor de pe teritoriul municipiului Sibiu, numărul celor adoptați la distanță nu poate ocupa mai mult de o treime din locurile disponibile în adăpost”. În prima etapă, pentru acest gen de adopții vor fi alocate cinci din cele 48 de boxe existente.
Amenzi de până la 3.000 de lei
Cei care împiedică hingherii să ridice câinii fără stăpân vor putea primi amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, se arată în propunerea de Regulament. Mult mai mari sunt amenzile pentru cei care abandonează câinii în spațiul comunitar: între 2.500 și 3.000 de lei.
Vizualizari: 639
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Kokos Kokos
Acum 12 ore
Rosu Detot
Acum 12 ore
Rosu Detot
Acum 12 ore
Un Sibian
Acum 13 ore
Spirit Civic