Miercuri,
20.01.2021
Innorat
Acum
1°C

Regulamentul pentru eutanasia cainilor, adoptat. ”Sa inceapa o actiune sustinuta”

Regulamentul care aplică la nivel local legea ce prevede eutanasia câinilor fără stăpân, la 14 zile de la capturare, a fost adoptat cu unanimitate de voturi în Consiliul Local Sibiu. Livia Sava, consilier din partea PDL, a cerut ca – odată adoptat regulamentul – hingherii să înceapă ”o acțiune extrem de susținută”.
”Așa e legea, nu avem ce face. E bine să înceapă o acțiune extrem de susținută împotriva acestei probleme a Sibiului – câinii comunitari. De fapt, frumos spus câinii comunitari, e vorba de maidanezi. Să se îndrepte în zonele de colectare a deșeurilor menajere, unde sunt haite de câini. Sper ca după aceste reglementări să nu mai scrie presa locală și cea națională că la Sibiu sunt oameni mușcați de câini”, a spus Livia Sava.

Ordinea capturării

Potrivit Regulamentului, câinii vor fi capturați în funcție de capacitatea de adăpostire, într-o ordine prestabilită. Primii vizați sunt câinii care circulă liber, fără însoțitor, prin preajma școlilor, grădinițelor, locurilor de joacă pentru copii, a parcurilor și piețelor publice.
Câinii care sunt diagnosticați cu boli incurabile vor fi eutanasiați ”de îndată”, în baza fișei de observație întocmită în urma examenului medical. Dacă respectivul câine are un proprietar care poate fi identificat, eutanasierea va fi făcută numai cu acordul proprietarului. ”Câinii nerevendicați sau neadoptați vor fi eutanasiați în baza unei decizii emise de către persoana împuternicită în acest sens de primarul municipiului Sibiu. Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare câine în parte”, se arată în textul propus pentru noul regulament. Cel care va administra injecția letală va fi numai medicul veterinar al Adăpostului.

Adopțiile la distanță, limitate

Câinii capturați vor fi duși în adăpostul de pe Dealul Gușteriței, unde pot fi aduși și câinii din alte localități cu care Sibiul poate încheia, în acest sens, protocoale de colaborare. Aduși în Adăpost, câinii vor fi identificați: se verifică dacă au microcip, dacă li se poate identifica stăpânul etc, iar cei bolnavi vor fi adăpostiți separat. În cazul în care câinii pot fi identificați, iar stăpânii găsiți, reprezentanții Serviciului de resort vor trebui ”să notifice proprietarul câinelui, prin telefon, e-mail sau orice alte mijloace”. La rândul lor, proprietarii care constată dispariția câinelui sau sunt anunțați de capturarea acestuia ”au obligația să se prezinte public la adăpostul public din Municipiul Sibiu, să revendice și să preia câinii pe care îi dețin în termen de maxim șapte zile de la data anunțului”.
După cele șapte zile, oricine poate adopta câinele capturat. Inclusiv ”adopția la distanță”, prin care câinele rămâne, de fapt, tot în adăpost, este o soluție pusă la îndemâna sibienilor, care nici măcar nu trebuie să se deplaseze în dealul Gușteriței: pot trimite o cerere on-line și să achite, lunar, contravaloarea cheltuielilor de întreținere – 170 de lei, lunar. Plata trebuie făcută în avans, iar ”numărul câinilor adoptați la distanță de către o persoană nu este limitat”. Regulamentul nu permite ”blocarea” adăpostului din dealul Gușteriței cu câini adoptați la distanță: ”până la ridicarea tuturor câinilor de pe teritoriul municipiului Sibiu, numărul celor adoptați la distanță nu poate ocupa mai mult de o treime din locurile disponibile în adăpost”. În prima etapă, pentru acest gen de adopții vor fi alocate cinci din cele 48 de boxe existente.

Amenzi de până la 3.000 de lei

Cei care împiedică hingherii să ridice câinii fără stăpân vor putea primi amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, se arată în propunerea de Regulament. Mult mai mari sunt amenzile pentru cei care abandonează câinii în spațiul comunitar: între 2.500 și 3.000 de lei.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

joseph

Acum 6 ani

Scăpăm în sfârșit de javre !
Raspunde

executarea javrelor

Acum 6 ani

eu as da amenzi mult mai dure la imputiti aia care ascund cainii , de sa isi vanda casa
Raspunde

bogdan

Acum 6 ani

In strand, pe str salajului la ghena de gunoi de langa dispensar seara sunt cate 20, acum 3 zile am fost pe intuneric sa arunc gunoiul si pana nu am lovit cu galeata pe unul nu am scapat. Poate se va lua o masura....sau eventual o sa incerc sa sun eu la hingherisa vedem cat de operativi sunt....desi ma indoiesc.
Raspunde

sibian

Acum 6 ani

Doamne ajuta! Ce bucurie! Ma bucur ca se intampla si in Sibiu deja erau prea multi maidanezi!
Raspunde

pt @3.bogdan

Acum 6 ani

...problema pe Salajului e veche, cel putin 2 ani. ATENTIE MARE in zona Piata Cibin-Darstelor-TBC, se plimba javrele nesingherite, haita de la TBC e aceeasi cu cea din spatele pietei Cibin. Daca conducerea TBC ar pune 2 placi in partea de jos a portii din spate a spitalului(spre Piata Armelor) n-ar mai iesi de acolo cainii(inclusiv ascunde pe proprietatea lor). PS gardianul de la poarta nu recunoaste nimic, cu o indolenta maxima !
Raspunde

Apel Umanitar

Acum 6 ani

De unde putem achizitiona FURADAN ? Cainii is morti dupa FURADAN, o minune nu alta !
Raspunde

HITMAN

Acum 6 ani

Deci oricum voi strange bani de o jucarie care scuipa alice, pt ca in ritmul in care se vor misca hingherii ... in 2 -3 ani si tot dispar sutele de javre. auzi!! 48 de locuri si prin Sibiu sunt sute, daca nu mii de javre. PS: Daca vreun iubitor de animale are ceva cu commentu meu, sa-mi dea adresa .. il anunt cand mi-am luat jucarie :)
Raspunde

x

Acum 6 ani

nu se dau amenzi si pt hranirea cainilor vagabonzi?
Raspunde

mia pentru x

Acum 6 ani

De ce nu se dau amenzi pentru oamenii care arunca mizeria in scari ,sau se pisa si se caca la blocuri ? Mai sunt animale care isi pun oameni deci daca ar disparea cainii maldanezi inseamna ca altii le i-au locul .
Raspunde

dedu

Acum 6 ani

si cind se aplica amenzi in zona parcului din fata hotelului ramada ca husani care se grabesc au tras pe gazonu montat in parc ,au tras o poteca de pot circula si 2 masini paralele ,arata foarte urit cu dezvoltarea din zona ,ba tot cu ciini aveti dar cu borfasi astia care ne umilesc de 24 ani nu guitati nimic
Raspunde

@dedu

Acum 6 ani

Pai nu au, fiindca patrupezii nu pot protesta si nici intelege (daca e ceva de inteles din gandirea borfasilor). E mai simplu sa te iei de animale nevinovate decat de oameni. Oamenii pot da in judecata, se pot razbuna etc. Animalele de pe strazi, saracile, sunt un produs al indiferentei si prostiei umane. Celor care va bucurati ca acesti caini vor fi eutanasiati, nu va pot spune decat atat: sa aveti si voi parte de adapost ca in dealul Gusteritei, sa aveti si voi parte de hrana ca in dealul Gusteritei si sa muriti in aceleasi chinuri groaznice!
Raspunde

radu

Acum 6 ani

ar fi bine sa incepeti cu cîinii aciuiţi în spatele bisericii de pe Oncesti unde s-au amenajat aşa zise custi de către iubitorii de maidanezi.
Raspunde

marin

Acum 6 ani

Incredibil cum se alimenteaza si autoalimenteaza ura impotriva naturii si a vietuitoarelor la noi! Nu cenzureaza nimeni forumul acesta? Cum este posibil sa se permita amenintarea animalelor si a iubitorilor de animale pe un site public? Credeam ca lumea in care traim este un loc unde putem vietui cu totii, nu doar cei care urasc animalele!
Raspunde

joseph

Acum 6 ani

marin, e o fractură logică în ceea ce spuiŞ <br> \" Credeam ca lumea in care traim este un loc unde putem vietui cu totii, nu doar cei care urasc animalele!\" <br> Păi tocmai faptul că ţi-ai expus şi tu opinia e dovada cea mai clară că trăim toţi. Tu vrei să-i cenzurăm pe ceilalţi???
Raspunde

@11

Acum 6 ani

ptr tine as plati bucuros adoptia vre-o cativa ani,tantalaule
Raspunde

Georg

Acum 6 ani

Am tot scris si pentru asta, am fost si batjocorit de unii care nu au alta treaba.... PROBLEMA se REZOLVA ASA: GUNOAIELE in conteinere ermetic inchise, Gunoiul triat: Reciclabile:STICLE/HARTIE/AMBALAJE si PET-uri, ; GUNOI MENAJER/ Resturi BIO...toate in containere iNCHISE, si containerele personale, deci galeti si ce-or mai fi, cu CAPAC, dupa golire SPALATE...Nimic pe jos...ASA DISPAR de la SINE CÂINII VAGABONZI si SOBOLANII.... Nu credeti? priviti IMAGINILE de mai jos, sunt IN SIBIU:____***www.sibiul.ro/forum/download/file.php?id=5217&mode=view/3.jpg___***www.sibiul.ro/forum/download/file.php?id=5215&mode=view/1.jpg
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus