Miercuri,
01.02.2023
Innorat
Acum
2°C

"Acest spital a fost prima unitate spitaliceasca a Armatei Romane din Transilvania"

Vasile Ion Barb, cel de-al 24-lea comandant al Spitalului Militar din Sibiu, vorbește despre istoria celor 95 de ani de existență a spitalului sibian și importanța lui pe plan național. 
 
Rep.: Spitalul pe care îl conduceți tocmai sărbătorește 95 de ani de existență și nu multă lume știe istoria și importanța lui în Transilvania. Cum a evoluat Spitalul Militar în acești 95 de ani?
Vasile Ion Barb: În cadrul măsurilor întreprinse de Consiliul Dirigent – cu sediul la Sibiu - măsuri consacrate înfiinţării Armatei de Transilvania, în luna martie 1919 a fost înfiinţat acest spital, care este prima unitate spitalicească a Armatei Române din Transilvania şi a fost dislocat în clădirile în care fiinţează şi în prezent, în care a funcţionat spitalul militar nr. 22 „Franz Josef” al armatei austro-ungare de ocupaţie, în Transilvania. Menţionez că în cei peste 95 de ani de existenţă, spitalul a purtat mai multe denumiri: Spitalul Militar al Corpului 7 Armată, Spitalul Militar „Regele Carol al II-lea” şi Spitalul Militar Sibiu „Regina Mamă Elena”, până în anul 1947. Din 1991 poartă actualul nume „Spitalul Militar de Urgenţă”, la care în anul 2002 i s-a adăugat numele Generalului Locotenent dr. docent Alexandru Augustin. Primul comandant al spitalului a fost medicul militar mr. Wilhelm Kondor, urmat de alţi 23 de comandanţi, eu fiind al 24-lea. În anii celui de al II-lea Război Mondial spitalul a fost declarat spital de zonă interioară, cu misiunea de a îngriji răniţii nerecuperabili, respectiv invalizii de război. După 23 august 1944, spitalul a îngrijit şi răniţi din armata noului aliat, respectiv militari sovietici. În prezent, spitalul asigură starea de sănătate a militarilor şi a familiilor acestora din Sibiu şi din toată zona de responsabilitate, pentru structurile MApN, MI, precum şi a cadrelor militare în rezervă, a veteranilor de război şi a tuturor persoanelor care doresc să beneficieze de servicii medicale la acest spital.
 
Rep.: De asemenea, nu mulți sibieni știu că ați avut o implicare serioasă în tratarea sibienilor și în timpul revoluției din 1989?
V. I. B.: În acele zile memorabile, începând cu 22 decembrie orele 12:00 şi până la începutul lunii ianuarie 1990, personalul de aici a trăit clipe unice în viaţa lor şi şi-a îndeplinit misiunile încredinţate precum într-o campanie militară de luptă. Ei şi-au dovedit din plin coeziunea, sprijinul organizatoric şi de răspundere faţă de actul medical, iniţiative, promptitudine şi neînfricare, afecţiune sufletească faţă de cei 54 de răniţi internaţi aici. Activitatea personalului acestui spital, din timpul revoluţiei din decembrie 1989 a fost apreciată şi evaluate la nivelul MApN, cu calificativul maxim constituind şi o valoroasă experienţă deosebit de utilă şi eficientă în situaţii de urgenţă, adaptabilă la condiţiile războiului modern sau în alte situaţii neprevăzute.
 
Rep.: Ce implicare au cadrele medicale în teatrele de război internaționale?
V. I. B.: Constituie încă un motiv de mândrie pentru noi că am fost solicitaţi să participăm la asigurarea sănătăţii militarilor Armatei Române şi ale armatelor aliate, în teatrele de operaţii din Balcani şi din Orient. Astfel, în februarie 1991, lt.col. dr. chirurg Daniel Sora, a participat cu spitalul chirurgical de campanie nr 100 al armatei britanice, la operaţiunea „Desert Storm”, din Golful Persic. Între iulie 1993 – ianuarie 1994, acelaşi chirurg a participat cu Spitalul Românesc de Campanie nr 50 la misiunea UNOSOM II din Somalia, cu o notabilă contribuţie la reuşita ei. Într-o perioadă ulterioară, au participat la aceeaşi misiune şi asistentele medicale Bucătaru Florina şi Coca Doiniţa, infirmiera Şandru Maria. Mai târziu, în misiunea din Angola, au participat medicii anestezişti dr. Onea şi dr. Moldovan şi asistentele Baltaga Rodica, Munteanu Monica, Coca Daniela, Bădilă Mioara şi infirmiera Şandru Maria. Mai menţionăm faptul că, în timpul aplicaţiei militare în cadrul Parteneriatului pentru Pace „Cooperative Determination Sibiu 95”, lt. col. dr Daniel Sora a fost ales de şeful Direcţiei Medicale al Armatei Române între cei trei profesori instructori medicali români şi a predat, timp de o săptămână, participanţilor din 9 ţări (NATO) în cadrul unui atelier practic „Politraumatismele în cadrul războiului modern”, curs elogios apreciat de generalii români şi străini care au condus aplicaţia. În prezent, asistenta medicală Lăcrimioara Lomnăşan, face parte din asociaţia internaţională a asistenţilor medicali din spaţiul francofon, care ne reprezintă cu demnitate, fiind unica din armata română în acest for.
 
col. (r) Victor Neghină

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

84 comentarii

cetatean

Acum 8 ani

FELICITARI , PENTRU TOTI ACESTI ANI SARBATORITI SI PENTRU VALOAREA DE CARE INCA DATI DOVATA. MULT SUCCES TUTUROR ANGAJATILOR CARE FAC CALITATE SI SIGURANTA IN ACESTA MESERIE.
Raspunde

Georg

Acum 8 ani

[...]în care a funcţionat spitalul militar nr. 22 „Franz Josef” al armatei austro-ungare de ocupaţie, în Transilvania.[...]_ Armata de ocupatie? pai ATUNCI nu era Austro-Ungaria? NU EI L-AU CONSTRUIT?...
Raspunde

un sibian

Acum 8 ani

poate atunci a fost...acum e un dezastru...sa nu ai nevoie de ei...spitalul ar trebui daramat din temelii...si evident construit unul modern...care sa aiba macar un lift
Raspunde

Cititor

Acum 8 ani

Spitalul există ca instituţie de 95 de ani, dar clădirea este mai veche, contruită în vremuri austro-ungare. Şi cum adică de \"ocupaţie\"?Transilvania a fost pur şi simplu parte a Austro-Ungariei până la Unire. Transilvania nu avea nici o treabă cu România până la Unire. Dar ce să-i faci dacă zeci de ani comuniştii au spălat pe creier populaţia cu un discurs naţionalist.
Raspunde

vio

Acum 8 ani

spitalul o fi fost construit de austro-ungari dar Transilvania a fost sub ocupatia acestora sute de ani. Au venit si au luat-o cu japca. Nu e vorba de \"spalare pe creier\", e vorba de adevarul istoric. De cand exista aceasta provincie, populatia majoritara a fost cea care acum poarta numele de romani
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

De ocupație, dară, de ocupatie, numai că ocupația a durat vreo 1500 de ani. <br> În orice caz, au făcut treabă de mîntuială, austro-ungarii ăştia, uite ce igrasie era şi acum 95 de ani.
Raspunde

@6

Acum 8 ani

Dacă era făcut de sași idioți și mândri ca tine,precis era dotat cu plasme și wirless de-acum 95 de ani ,se putea să nu apari și tu TROMPI????
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Vio, peste tot în lumea asta teritoriile s-au luat cu japca, că nimeni nu s-a născut proprietar. În istoria recentă, America a fost luată cu japca de la indigeni, dar așa merg lucrurile, civilizațiile mai puternice le înghit pe celelalte.
Raspunde

Franz

Acum 8 ani

Pupenklausul numit joseph, aşa cu j mic, mai şi minte că nu-i sas! Băi puşlama, un român nu şi ar ataca în halul ăsta propriul său popor!
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Ce ai, mă, nu vezi că i-am atacat pe americani? Ce treabă să am io cu românii verzi așa ca tine?<br> Băi, patriotard de doi bani, a cunoaște istorie și a fi obiectiv sunt două chestii care nu țin de sângele care îți curge prin vene.
Raspunde

Franz

Acum 8 ani

Care istorie, bă trompetă ruginită? Aia a antiromânească a ovreiului Roller sau cea locală a sasului tău iubit care a repus în drepturi organizaţia hitleristă Grupul Etnic German, condamnată de Tribunalul de la Nurnberg şi desfiinţată de regele Mihai în 1944?
Raspunde

@10-sasu joseph

Acum 8 ani

Dacă ești așa de antiromân marș de-aici din Sibiu,vira la hitleriștii tăi din Jermanica ca să îngroși și tu rândurile pennerilor,tăietorilor de frunze la câini și dezaxaților care au (încă)impresia că pot sclavagi pe oricine din Europa...vorbești tu de patriotarzi...vai de capul tău de slugoi penner al sasului.
Raspunde

vio

Acum 8 ani

1500 de ani?? Habar nu ai ce vorbesti, acum 1400 nu era picior de maghiar in Europa, iar Austria nu exista. Ocupatia a venit mult mai tarziu, cam acum 900 de ani, iar in acest timp cel putin 200 de ani Transilvania a fost sub turci (ca si Ungaria de altfel) E grea istoria...
Raspunde

roman

Acum 8 ani

11,12voi sunteti oameni de grota, rusinea romanilor.
Raspunde

karla

Acum 8 ani

@13. vio. transilvania nu a fost niciodata sub imperiul otoman: \'\'În 1541, Principatul Transilvaniei a fost recunoscut de Imperiul Otoman ca stat independent, care plătea totuși Porții Otomane un dar anual de complezență („munus honorarium”)\'\'. banatul da ! mai citeste putin istoria, chiar si de pe wikipedia ! transilvania a fost incorporata imperiului habsburgic cca 1685-1699, mai tarziu(1868) austro-ungar, ante a fost principatul transilvaniei, si mai ante regatul maghiar(incepand cu secol 10-11). cand naiba am avut treaba cu romanii ante 1918??? ce cod genetic au romanii? ce se intelege prin termenul \'\'roman\'\'-ante secol 19? exista un cod genetic romanesc?? sau suntem toti un amalgam genetic si cultural?! am fost, suntem si vom fi a \'\'autostrada\'\' intre vest si est. cum poti sustine ca transilvania sau valahia a fost a unora si altora cand in trecut se circula atat de bine fara pasaport, viza si bani necesari in buzunar. OCUPATIE/STAT OFICIAL E UNA, GENETICUL MULT TRAMBITAT E ALTA ! ISTORIA CLAR TREBUIE REVIZUITA ! cat despre mult laudatul cod genetic brav romanesc ...sincer nationalistii nu ar vrea sa vada studii de specialitate recente, i-ar apuca metehnele comuniste un doi :)))
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

karla, strici orzul pe gâște. Ăștia au învățat istoria la fane gheorghiu.
Raspunde

SIBIANUL

Acum 8 ani

Spitalul Militar,Spitalul Judetean,Judecatoria,Posta, Baia Neptun sunt ,Sala Thalia sunt doar unele din cele ramase de pe timpul Imperiului ! Nu puteti compara Cetatile din Ardeal cu bordeiele oltenesti si catunele din maldova.In Algeria se vorbeste franceza DAR NU SUNT francezi ...
Raspunde

rosu @17

Acum 8 ani

Sibiul a fost construit de romani cu ajutorul hitleristilor. Asa scrie in Istoria romanilor din Transilvania.
Raspunde

@karla @joseph

Acum 8 ani

Cel mai distractiv lucru pentru un roman din Brasov ...e sa vada cum o filomaghiara Karla...si un filogerman Joseph dau lectii de pseudoistorie slugilor romane din Sibiu... Acum intelegeti slugilor cum si de ce va trateaza stapanii vostrii Botesica si Joannus...asa meritati , fiindca sunteti inculti si fudulia nu va ajuta prea mult ...mai bine va este sa aveti stapani romani din Brasov ...macar astia va trateaza cu mila... Karla proasta istorica a Sighiului ..mai spunele slugilor cum e cu Imperiul Habsburgic prin 1670.....hahahahahaa... Asta e ca si cu Sibiul cea mai mare cetate dupa Viena.....incep sa cred ca si maghiarii din Sibiu sunt mult mai prosti decat cei din Brasov( noroc ca sunt mult mai putini) ...ca la sasi si romani se vede clar diferenta...hai punemana pe carte nu pe Wiki
Raspunde

@19.

Acum 8 ani

Daca asta-i cel mai distractiv lucru pentru romanii din Brasov, inseamna ca acolo e tristete mare.
Raspunde

@20

Acum 8 ani

Comform teoriei lui Karla ...defineste-ti genotipul ...ca sa stiu cui sa ma adresez...Stapinilor saso germani sau slugilor lor romanii din Sibiu....distractia e aici...tristetea e acolo la tine daca nu ai fi prea ingladat ca sa intelegi cum te trateaza.....dar daca esti fericit asa...asta e.....te respect orice \"genotip\" ai avea ...dar mi -e un pic mila de tine si de copii tai
Raspunde

karla

Acum 8 ani

mno ioi istenem cica\'s filomaghiara, auzi si la asta :))) sunt filoardeleanca si filosibianca baietica ! nici mai mult nici mai putin. faptul ca din partea mamei pana la bunici am fost sasi e alta poveste. cauta si prin arhivele tale si vezi ce mongolezi sau rusi ai ;)nu inteleg ce cauti pe presa de sb daca esti din bv(?)? vrei sa te muti aici? curios cum sta treaba...?? atat de bine a ti fost spalati pe creier incat va autodistrugeti. va chinuiti sa macelariti si multiculturalitatea, parte din putinul cu care actuala RO poate scoate capul sus in lume. dar voi sunteti romani :) cei mai bravi, cei mai cu mici & bere, cea mai iubita si dezvoltata tara din lume si alte cele din perioada de h\'aur & h\'aoleu cu alimentare goale & fructe \'\'vocsite\'\' ! :))) reveniti naibii cu picioarele pe pamant, poate veti castiga ceva respect (se castiga, NU impune). ati avut sansa sa aveti o tara si repede dati cu imperialismul. doar voi si nimeni altul. vezi ! aici consta diferenta profunda intre ardeal si restul, noi nu avem o problema cu altii, voi da. stai linistit ca nici dracu nu mai vrea transilvania ca teritoriu, oricum resursele intregii RO sunt in mainile altora demult :) dar la istoria noastra reala nu renuntam de dragul vostru. a spune ca orasele transilvaniei sunt romanesti e ca si faza \'\'parisul, ce frumos oras romanesc\'\' dupa o imaginara cucerire a frantei de catre romania. omul sfinteste locul ! pai cine a \'\'sfiintit transilvania vreo 8 secole?? unde sunt marile centre de civilizatie romanesti pe teritoriul transilv.? v-au trebuit drepturi de la iosif al II lea ca sa faceti ce??? ca realizarile sunt mult sub cele sasesti sau maghiare. mult as vrea sa vad un Sibiu dezvoltat 800 ani de romani, nu sasi :)) imi are rau dar 1 secol nu anuleaza 8 secole de istorie. atitudinea ta e tipic romaneasca, cand n-ai argumente, injuri ! :)) as mai avea vreo cateva dar nu ma sinchisesc cu cei ca tine. data viitoare te astept cu argumente serioase.
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Mie mi-e milă de cât de primitiv gândești, dar asta e, fiecare cu dezamăgirile lui. Să vorbești în sec XXI de stăpâni saso germani și slugi românești, este deplasat și umilitor. <br> Doar acei frustrați care au complexul inferiorității pot să pună în așa fel problema. <br> Băi, voi chiar nu observați că sunteți în afara timpului în care trăiți?
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Ardeleanul e ardelean, nu e nici valah, nici sas și nici ungur. Asta nu pricepeți voi, patriotarzii. Și nici nu veți putea pricepe vreodată. Pentru că aici, în Ardeal, după atâtea sute de ani, absolut toate etniile au o gândire, educație, cultură și mai ales un trecut comun. Ultimii 95 de ani petrecuți laolaltă cu valahii din Regat nu au reușit să șteargă aceste diferențe. <br> Până și Băsescu a întrebat retoric aseară dacă își închipuie cineva că miticismul poate fi exportat în Ardeal. <br> Răspunsul este clar, NU.
Raspunde

kjhukghuigiu

Acum 8 ani

comentariu autocenzurat
Raspunde

karla

Acum 8 ani

ai pus punctul pe i joseph. ideea in moldova(RO) si nu doar e ca in ardeal sunt doar bozgori si dusmani de tara. m-a apucat zambetul cand am auzit si am exlicat frumos si scurt cum sta treaba cu jumatatea istorica maghiara si saseasca + romani locali. oamenii pur si simplu nu cunosc, ante razboiului majoritatea erau iliterati, apoi au invatat manualele comuniste. la ce sa te astepti? noi mai stim una alta, istoria locala a fiecaruia se confunda cu a transilvaniei. despre ce zicem noi aici, se poate verifica, e documentat sau tangibil ! ce zice bucurestiul despre ardeal...am o problema. in principal se bazeaza pe continuitatea populatiei de la daci. dacii ce erau? pe ce se bazeaza continuitatea? vreun cod genetic(de asta am mentionat mai sus)?? limbile slava si latina? dacii parca aveau limba/scrierea lor. am mai auzit de studii pompieristice cum ca defapt romanii au preluat latina de la daci :) auci...asta suna ciudat ! :)) este dovedit arheologic ca dupa retragerea aureliana mare parte din actuala transilvanie a ramas parasita, cu putina populatie autohtona sau mixta orientata strict spre agricultura,rurala, deci nici vorba de urban. e de mirare ca in secol 12-13 regii maghiari au inceput colonizarea zonei cu populatii de la vest?? inca o dovada in plus despre lipsa unei activitati intense post retragerea aureliana pana in ev mediu mijlociu: prezenta in numar mare a ruinelor romane(se pare destul de intregi) in perioada secol 13-18. o continuitate urbana(reconstructie?) dupa retragere ar fi folosit la maxim piatra gata fasonata a civilizatiei romane. exemple avem destule din sec.12-16 la alba-iulia, densus, turda, cluj etc. iarasi...axele de trafic principale in transilvania medievala erau practic cele romane, \'\'obicei\'\'partial pastrat pana in prezent, si asta documentat mai ales dupa invazia mongola din 1241.
Raspunde

Român din Cetate

Acum 8 ani

Si uite asa se scrie istoria..... Conform teoriei hunii nu au gasit populatie autohtona pe aici. A ramas la pastrare pentru mancatorii de hoituri din stepele Asiei. Am crezut ca va dat Ceausescu la export pe toti ,,cei ganditori de neam ales\" dar am impresia ca nici patria muma nu va primit.
Raspunde

Franz

Acum 8 ani

Să mori tu, joseph, \"ardeleanul e ardelean\"? Şi care-i limba \"poporului ardelean\":ardeleneasca, saseasca sau maghiara? Şi steagul care-i, ăla secuiesc? Superioritatea asta nejustificată este luată de la saşii ăi\' arieni sau de la ocoşii unguri? Interesant, cred că nu-i uşor să fii totuşi inteligent şi să faci pe idiotul!
Raspunde

Român din Cetate

Acum 8 ani

Pentru Karla: citez \"puţină populaţie autohtonă\" Raspuns: Puţină dar vânoasa rău frate….că am fost majoritari tot timpul.
Raspunde

@karla@joseph...

Acum 8 ani

Ce cuib de vipere am starnit.....mamaa mamaaa...Joseph taica...eu am crescut in Brasov ....oras multietnic incepand din sec 14...oras de oameninliberi ..sasi unguri secui romani bulgari evrei si greci... Din acest motiv in Brasov aveati scoli in romana germana si maghiara inca de atunci... Eu nu am prefentia ca sa intelegi... Stapani si slugi au fost si sunt pretutindeni.... Din nefericire in sibiu romanii au fost doar slugi...maghiari aproape de loc si sasii tafnosi si impertinenti.. Asadar problema e sociala si nu etnica asta tu ca un vanjos ardelea nu intelegi...eunam crescut cu servitoare unguroaica si jucam preference cu \"plaibaniosul \" de Brasov. Naparca asta de Carla scrie \"V-au trebuit drepturi de la Josif II pentru ce ? ?.si voi prostii de sibieni inclusiv autorii articolu, ui stai si indurati....ff interesant comentariul filomaghairei sasoaice....De asta va numesc slugi toti de aici si va nu esc taranoi fuduli si parveniti..Din cauza aia Goga , Blaga au venit sa faca scoala la Brasov... Cat priveste teoria continuitatii si mica prelegere de pseudoistorie...iti repet eu sunt brasovean nu sluga din Sibiu ..si nu trebuie sa ma invete pe mine o sasoaica altoita istoria tarii mele...mai ales o ratata care imi vbeste de Imperiul Habsburgic la 1600... Asadar ca sa intelegeti aceasta e djferenta intre Brasoveni si sibieni ...diferenta intre oameni si slugi....dar voi scrieti iar restul de valahsibieni tac si indura jignirile ca prostii.. De aia ma distrez si imi e mila de voi.... Si ia-o mai incet cu vehementa ca patesti ceva si ajungi ca agramatul vostru
Raspunde

GRUPUL ETNIC GERMAN 1946 klaus Johannis

Acum 8 ani

Ma mir ca nu l-a luat Klaus Johannis care personal s-a prezentat si s-a declarat in fata instantei de la Brasov ca fiind mostenitorul Grupului Etinic German incadrat de puterile aliate in al 2 lea razboi mondial ca fiind SS-ist . Ma intreb : Cine vrea sa imogateasca hitelristii?
Raspunde

Németh

Acum 8 ani

n-ar fi rau sa respiratzi adanc si sa o realizatzi pe aia implacabila: toata romania va fi a tiganilor, la fel ca si toata ungaria, si restul tarilor est europene; chiar nu mai conteaza a cui a fost, e pierduta pentru toti, e a jidanilor, de-acum, iar ei au planuri de inmultire a rasei tiganesti ; ca fapt divers, chiar daca pe bunicul meu l-a chemat Joseph Németh (am acte doveditoare), eu sunt de partea \"vlahilor\", si-a realitatii; o mai sugem atata cu imperiile nostre, ocupantzi huni si sasi, cand treaba sta negru pe alb improscat cu sangele \"vlahilor\"! de la bozgori nu ma astept in veac la mare lucru, dar am crezut ca nemtzii astia ar fi acumulat ceva demnitate cu trecerea anilor ... da\' de undeee... criminalu\' tot criminal ! nici mama germanie nu da doi bani pe voi, am cunostinte duse de-aici in germania, \'ai de mama si de zilele lor, sunt tratatzi ca niste lichele de nemtzalaii \"pur sange\", opriti-va din visat, ca sunteti / suntem niste nimicuri clandestine in tara altora
Raspunde

of of (karla)

Acum 8 ani

majoritari cand?:) exista statistici clare ante secol 18-19? statistic in sec. 19 da, era majoritara populatia rurala, partial erau si sashi, unguri etc. daca da prezinta aici :) cu populatia oraselor putem estima incepand cu secolele 14-15: Sibiu inceput secol 14 cca 3-4000 locuitori, 1480 cca 8500-9000, exista registre de impozite detaliate. multi patricieni erau italieni, germani, polonezi, unguri, cehi...nici sasii nu-s asa de sasi :) da asta e alta discutie. interesanta limba daca, multe in comun cu albaneza. interesante recentele descoperire de-a lungul autostrazi gen cea de langa cristian sau miercurea sib. vechi de 6000-8000 ani, au apartinut populatiilor venite din macedonia sau anatolia. deci dacii din ce se trag? intrebare de intrebare ! :)) se pare ca tot ce stim nu prea e ce pare. si ce stim provine din? studii de secol 18 19 inceput de 20? editate de cei rosii si veseli cu steaua in frunte?
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

***romanianhistoryandculture.webs.com/marijagimbutaskurgan.htm <br> Una dintre cele mai respectate voci în materie.
Raspunde

Németh

Acum 8 ani

postarea cu numarul 30 are toata sustinerea mea! desi bozgoroaica, am invatzat sa-i iubesc de moarte pe romanii astia care-au rezistat mai mult decat eroic secole dupa secole, desi i-am schingiuit irational, si i-am privat de absolut orice libertate ori drepturi pe pamanturile lor; au sfidat pedepse crunte, au privit moartea dureroasa-n fatza, au avut curaj nebun, genialitate, si s-au eliberat! socotind avantajul pe care l-am avut in fatza lor, as jura cu mana pe inima ca romanasii astia ne-au facut varza, din toate punctele de vedere, in ciuda vicisitudinilor istoriei lor ... mi-e sila de cei ce nu pot / nu vor sa priceapa asta ... oare cum e posibil sa fitzi pana-n ultimul moment niste lepadaturi bipede?
Raspunde

@32

Acum 8 ani

Bravos,felicitări...tocmai am citit cel mai rațional,mai bun și maiaproape de adevăr comentariu pe articolul ăsta,restul,penibilii de joseph,karla sunt doar vehemenți dar foarte înguști la minte,la ce creiere spălate au ,nu mă mir și da Nemeth ,cam ai dreptate,țiganii se înmulțesc incredibil de mult și de repede,plus că nu lucrează unul al dracu,stau toți la mâna statului ca milogii și fabrică puradei cu nemiluita care îngrozesc pe urmă Europa și nu numai prin hoții,curvăsăraie,cerșit și alte infracțiuni,în ritmul ăsta în câțiva ani zigeunerii vor fi mai mulți decât noi românii,lucru ce ar fi cu adevărat dramatic,nu cearta unor penibili no brain ca și JOSEPH&KARLA.
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Băi, Nemeth, tu pe cine crezi că păcăleşti, ia şi tu un proxy mai de pe la noi, nu unu din Franţa, dă-o draq de treabă, tu eşti tot ăla de la 30, cică braşoveanu.
Raspunde

@joseph

Acum 8 ani

Bai Joseph chiar ai o obsesie....eu zic sigur ca nu \"mine\"....cand ti -am postat din India , Nepal, Malaezia , China sau USA ti -am spus...tu nu vrei sa accepti ca unii chiar pot sa gandeasca liber si sa nu gandeasca ca si tine... Ma distrez copios cand prostovana de Karla emite consideratii istorice....acum probabil cauta pe net cum era cu Cancelaria Aulica si nu se dumireste cu Imperiul Asa zis Habsburgic....hihi... Incearca sa intelegi ca Sibiul tau e o mica localitate iar cei care vor sa studieze cu adevarat trebuie sa paraseasca satucul.... Ideile tale antiromanesti sau antivalahe cum iti place tie sa spui ..ura asta atavica a tot ce este \"miticism \" si nonardelean denota o problema personala....poate religioasa....dar e caracteristica oraselului Sighii si nu intregii Transilvanie...desi se pare ca nu sunt asa de multi de acord cu tine
Raspunde

karla

Acum 8 ani

redactia chiar permite astfel de limbaj? unii ar cam trebui cenzurati(dupa ip sau injuraturi), n-ar fi prima data. a se vedea unul din articolele cu colegiul brukenthal.
Raspunde

@karla

Acum 8 ani

Prostovanoooo.....pai atitudinea discriminatoare pe criterii etnice ...si propaganda pentru secesiune pe baze teritoriale si etnice se pedepseste penal...asa ca eu as fi mai reticenta cu reclamatiile ..si as mai studia un pic istoria..nu cea a lui Roller sau Szabo daca se poate...uite chiar asa te -ai lamurit prostovanoooo cum e cu Sf Imperiu Romano German sau mai ai de studiat un pic?
Raspunde

hi, hi

Acum 8 ani

- Cum vă cheamă, pui de daci? - Karla şi Joseph! :))))))))))))))
Raspunde

karla

Acum 8 ani

ioi, m-ați citit ce lepră mi-s. acu\' trebe să v-o sug până la adânci bătrâneți.
Raspunde

Németh

Acum 8 ani

Joseph, sunt descendenta pe linia directa a contelui \"Németh\" din Alba-Iulia, facand naveta intre Alba si Sibiu toata copilaria si adolescenta mea; faptul ca am IP de Franta nu cred ca schimba asta vreodata!, de unde si informatiile garantate ca suntem rusinea rusinii! sper sa ajung sa indrept macar o mica parte din raul pe care l-am facut acestor oameni; cat despre cei ce-n incredibila lor ignorantza cred ca-n moldova exista catune sau colibe, tin mortis sa le reamintesc ca Sibiul nu va ajunge chiar niciodata la nivelul Iasiului ori a Pietrei Neamt, si asta e o parere pertinenta, a unei persoane care de la noua ani a calatorit inafara romaniei cam de doua ori pe an, prin tari cu pretentii! Karlo, inainte sa vorbesti, ar fi sanatos mintal sa te si informezi putin, ca doar nu mai suntem pe vremea cand dau hunii navala
Raspunde

povesti

Acum 8 ani

Oamenii simpli n-au de unde sa stie istorie, ei au invatat ce li s-a spus la scoala, ce au vazut in filmele lui Sergiu Nicolaescu, ce a scris Eminescu in poeziile lui, ce citesc pe forumuri. Boia, Djuvara, in schimb, sunt platiti de \"agenturili straine\", cartile lor nu conteaza. Istoria este pentru cei mai multi romani un fel de religie, cred in ea si nu pun intrebari. E mult mai comod asa, decat sa asculti/citesti surse diferite si sa-ti formezi apoi o parere. Nu cred ca joseph & karla vor schimba pozitia inraitilor de mai sus. Si sasii au crezut, timp de vreo 200 de ani, ca se trag din daci. Astazi stim cat au fost de penibili.
Raspunde

@43

Acum 8 ani

Aici gresesti...depaseste cu brio ca numar de handicapati...si daca socotesti numarul oilor pe cap de locuitor...pe Karla sfertosasoaica o putem socoti si la oi si la sibieni ...0
Raspunde

@45

Acum 8 ani

norocu meu ca n-am fost indoctrinabila la scoala, caci chiar in anii copilariei ultimul lucru care te pasioneaza i-o carte cu povesti de traumatizat copiii, iar ai mei au crezut ca e mai putin dureros pentru mine daca nu aflu adevarul... cat despre \"greseala\" mea, circula numai mituri cretine despre moldoveni si olteni, scornite de pacatosii astia de \"agentzi\" care cauta sa spulbere romania, si n-au cum, decat asteptand sa se destrame din interior; ... doar ca exemplu, dupa rascoala taraneasca de la 1784 multi moti au plecat in moldova, iar de-atunci, multi moldoveni s-au asezat in ardeal si banat, si bine au facut; acum, care-s unii si care-s altii? ca acum orasele moldovei or fi picat victime comunismului si intiganirii fortzate, aia numa karla-i de vina :)) ce exista-n iasi, ca arhitectura, e cu mult peste oricare oras din ardeal, inclusiv brasovul pe care-l sunosc foarte bine, si un simplu search pe google pictures rezolva cazul, dar ma rog, nu vreau sa te supar; ce credeti voi despre moldoveni e comparabil cu ceea ce cred strainii despre romani, adica manipulari de genul \"toti is tigani\", \"toti is hotzi\"; atentie deci, ca raca asta intre regiunile romaniei e scorneala bozgoreasca, ca sa va desparta intr-o buna zi, iarasi... prietenii mei moti si mocani nu gandesc rau despre moldoveni ori olteni, bozgorii sunt sovinisti, si ei fac asa ceva, caci e visul lor erotic sa distruga romania, si inventeaza \"szar\" pe banda rulanta! ramaneti unitzi si totul va fi bine, tiganii nu-s asa mare problema, ca ei cel putin nu-s purtatori de fanatism, sovinism, cinism ca astia, ei nu vor decat sa cante si sa danseze; e informatie \"strictly clasified\" :P
Raspunde

Németh

Acum 8 ani

franta-i invadata de arabi, germania de turcaletzi, anglia de indieni, tarile scandinave n-au scapat nici ele extremismului islamist, spania de tot felul de adunaturi, stii ce-ti spun?, tiganii din romania sunt lux pe langa astia, ei nu ridica probleme de siguranta nationala; cu toti tiganii aia claie peste gramada acolo, romania e una dintre cele mai sigure locuri din europa, in ciuda instigarilor ungurilor, ati ramas lucizi si pasnici, doar putin daca s-ar mai ridica nivelul de trai, romania ar fi o tara foarte, foarte buna de trait in ea, si ati merita-o, ca voi ati facut-o asa... tiganului, daca-i dai un coltz de paine, devine si el om, dar din mainile arabilor de-aici, franta va iesi super sifonata; ... norocu meu cu romania, presimt ca va trebui sa ma refugiez in ea intr-o buna zi, si o iubesc, caci 25% sunt sange din sangele ei; de-aia si am un dram de omenie-n mine ...
Raspunde

@46

Acum 8 ani

Pai Iasul a fost pana in 1859...cel mai mare oras romanesc ...ma rog din Romania ca si in iasi aveai si evrwi si armeni sipolonezi chiar si nemti... La fel Bucurestiul a avut una dintre cele mai mari rate de crestere da populatiei de pe teritoriul actual a Romaniei....asa ca nu vad de ce sa il compari cu Brasovul care nu a fost niciodata asa de mare... Spun doar ca Brasovul a fost mai mare , mai dezvoltat economic si mult mai amestecat decat Sibiul ...macar prin prisma faptului ca romanii si maghiarii aveau propriile comunitati cu scoli , tipografii..si propria viata culturala.... La Sibiu yok nimic ...si uite de aia specimene ca si Karla si Joseph care habar nu au de nimic tin lectii de istorie dominanta saracilor \" valahi\" cu :\"genotip slab\" si carora citez ...\" Iosif II le a acordat drepturi degeaba\" Culmea ca majoritatea sibienilor se simt bine in postura de maimutze vorbitoare si sunt de acord cu postura asta... Si apoi se mira de modul cum ii considera cei din Brasov
Raspunde

Németh

Acum 8 ani

uite, linkul asta tocmai a aparut aici, pe www, si i-l dedic fara numar savantei cunoscuta sub numele de karla: ***www.turnulsfatului.ro/24516/%E2%80%9Dsibiul-va-avea-o-arena-asa-cum-sunt-cele-de-la-piatra-neamt-giurgiu--%E2%80%9D.html ; karla, fericiti cei saraci cu duhul, caci vor avea si ei, in sfarsit, o arena precum cea din Piatra Neamtz, adica din Moldova din viziunea ta plina de colibe :))))
Raspunde

Németh

Acum 8 ani

( pictate toate in ilustrul \"albastru de Voronet\", culoare unica in lume ! c-au facut-o motii ori moldovenii, ori impreuna, putin conteaza, i-a lor si l-au facut pe cand ne chinuiam noi din rasputeri sa-i stergem de pe fatza pamantului, sa-i omoram ca sa le luam locul, sa le respiram aerul, sa le bem apa, etc chestie de specie parazitara )
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Băi, Németh, you are so fucking good, pe cuvânt că-mi dau lacrimile, stai un pic să-mi iau batista de pe pianu\' din baie.
Raspunde

attila

Acum 8 ani

ba nemeth arena din piatra neamt s facuta tot din banii sibienilor.Las-o ca macane.Daca sinteti asa de corecti de ce acceptati bani de la buget intre primele locuri,daca voi nu contribuiti?
Raspunde

ferencz

Acum 8 ani

acolo-i coruptia,sa iei an de an bani bugetari fara sa contribui-da prapaditii astia il cauta pe carabulea sa le dea bani nemunciti.
Raspunde

@51

Acum 8 ani

sunteti niste nenorocitzi de oameni, spalatzi cu clorox pe creier, si manipulatzi pana-n maduva oaselor, ca numai nebun poti sa fii incat sa negi cu vehementza pana si fatza de propria-ti persoana, realitatea! intelegi tu asta? sunteti gaini ; a stat atata timp ardealul ala sub impecabila noastra administratie (pardon, ocupatie), am masacrat tot ce se putea masacra, la dreapta si la stanga, si cu toate astea, ardealul e cu mult sub nivelul celorlalte regiuni ale romaniei, bucovina, tara romaneasca, dobrogea ... sper ca nu esti batut in cap incat sa sustii ca sibiul e vreo mare smecherie! lasa, nu veni tu la mine cu mituri feministe unguresti, gen \"nu-i roman ca ardeleanul\", ca nu-s o persoana cu care sa tina sloganurile si artificiile astea ... nu exista nimic in ardealul asta care sa le faca concurenta moldovenilor, cu toate ca v-ati intrecut pe voi in imperii si imperiutze, karla cred ca vorbeste, saracutza de ea, din desene animate; un om cu judecata nu se preteaza la baliverne de-astea bazate pe mitologie saseasca ... dar ma rog, somnul ratiunii naste monstrii
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Monștri, român analfabet! Bagă capu\' la cutie, viermuleț securistic.
Raspunde

@52

Acum 8 ani

Si arena nationala s-a facut tot din banii sibienilor. Bai voi sunteti nebuni de legat. Prosti fuduli si rupti in fund. Stiti f bine ca sibiul e un judet sarac dar tot tineti coada sus. Nu va mai suporta nimeni in tara asta janghinelor
Raspunde

Németh

Acum 8 ani

exact asta fac nemtzii si in italia, nu ma impresionatzi cu nimic, va stie toata lumea; nordistii, printre care multi nemtzi stabilitzi acolo cu japca propriei lor vointze, baga strambe despre restul italiei, ca sa-i desparta; cum c-ar primi bani de la buget, fara sa aiba vreo contribuie, ca mama ce mare bunatate ar fi ei fara roma, ca ailalti sunt tigani, ca-s nu stie ce si nu stiu cum, e acelasi sistem, doar sunteti aceleasi fiintisoare abominabile pe fatza pamantului; in fapt, de mare lucru nu prea sunteti capabili, ca numai cu de-astea v-ati ocpuat de cand lumea si pamantul, si va stiu toti, nu mai uimitzi pe nimeni cu nimic ; n-avetzi ce sa mai faceti si bagatzi strambe ... ardealul e al moldovenilor, precum moldova e a ardelenilor, asa ca duce-ti-va in africa cu povestile voastre despre distribuirea bugetului ; altceva nou nu mai avetzi, ca de ani de zile tot cu asta o datzi, sesizez si-o usoara lipsa de imaginatie, pe fondul lipsei de originalitate; dati copy/ paste intre voi
Raspunde

@55

Acum 8 ani

realizezi c-a fost greseala de tipar , si nu sunt romanca, caci nu am nume romensc, si-n casa mea nu se vorbeste romana, sunt doar un spirit justitiar, se mai intampla ...
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Băi, Nemeth, noroc cu ungurii ăștia reciclați așa ca tine, că ne țin uniți pe noi românii, că altfel nu știu ce ne-am face.
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

No, dacă nu vorbește bine românește, du-te și comentează la \"Elore\" .
Raspunde

@57

Acum 8 ani

Care buget al sighiului ....vai de capul lor... O tara intreaga ii stie de capre raioase....un amarat de oras cu oameni imbracati cenusiu si trist ..si care fac din saracia lor cu duhul o virtute... Pe cei din Valcea ii trateaza de sus...vecinii din Alba sunt niste tarani...Brasovul ii exploateaza de pe vremea Austro Ungariei....exista o conspiratie nationala la adresa dezvoltarii sighiului....niciodata nepunandu-si intrebarea ca poate ei sunt niste oieri parveniti...pentru care carnetul de producator de la APIA tine loc de pasaport si o masa la Supermamma echivalentul unui dejun la Capsa...iar lai apoi stau si se plang pe bloguri Niste amarati condamnati la \"locul lor de munca\" si asta probabil naste frustrari regionale. P.S...Acum Josephina o sa o bage aia cu deconcentratele furate
Raspunde

@59

Acum 8 ani

Joseph, ati avut candva un rahat de imperiu construit pe rauri de sange, care s-a dus pe apa sambetei, asa cum merita! suntetzi niste viermi ce rod pe viatza si pe moarte din pulpa unui mar, care se incapataneaza sa reziste ... cu toata sustinerea armatei voastre, si-a westului salbatic, romanii au intors sortzii in favoarea lor, si v-au cam f\'tut in guritza; ce spun eu aici, e o chestie de logica elementara, si copiii isi dau seama de asa ceva; voi traitzi din amintiri, melancolii, si va hranitzi sufleteste cu visuri umede, de cotropitorashi; in loc sa vedetzi ca sunteti o total failure, c-ati dat-o-n bara, agitatzi disperatzi cu degetelul spre celelalte regiuni ale tarii, doamne fereste sa puneti umarul la ceva concret, caci vina pentru situatia asta nu e a romanilor, nu romania a tarat omenirea prin razboaie mondiale, si nu romanii au schilodit europa, cu ere comuniste ... am o nelamurire, de ce nu plecatzi, totusi, in germania, respectiv ungaria, unde nu va mai fura nimeni banii de la buget si toate merg asa de bine, pentru toti ? ce anume va retine aici?
Raspunde

OLTENIA

Acum 8 ani

Ba, voi nu sunteti intregi la minte ma, va zic din suflet treaba asta. Sunt OLTEAN, stabilit in Sibiu de 5 ani dar n-am intalnit pana acum, oameni care fata in fata sa aiba asa divergente de natie... defapt, nu de natie, ca toti suntem nascuti sub aceasi natie, ci de ZONE. Oltenia? Moldova? Ardeal? Pai nu sunteti ma tot romani? Nu sunteti ma nascuti in ROMANIA? Nu va scrie ma pe bulletin cetatean roman? Cand citesc prostiile astea despre Brasov, Sibiu, Iasi, etc scrise de dobitoci care n-au ocupatie, care stau pe banii statului (defapt, banii nostri) imi vine sa ma urc pe pereti de gelozie. Eu stau ca prostul in birou si muncesc, ca ei sa poata intra aici si arunca cu rahat in ROMANIA si in natia lor. Bai, nesimtitilor, vi-l doresc cu ardoare pe Vlad Tepes ma. Sa dea dumnezeu de el sa aveti parte ma, porcilor. Aruncati cu rahat in niste orase, niste MONUMENTE a acestei tari, niste PERLE frumoase si impecabile, pline cu oameni muncitori. Sunteti platiti pentru asta ba, nesimtitilor? Tineti minte un singur lucru, ORICE om din lume isi va lauda orasul din care face parte, orasul in care s-a nascut, orasul in care a copilarit. Acest razboi pe care il duceti voi aici, gen Sibiu - Brasov, nu va avea niciun castigator, NICIODATA! Fiecare vede cu alti ochi celalat oras si din aceasta cauza, niciodata nu va iesi adevarul la iveala. Trebuie sa fii demn si sa fii cu capul pe umeri, sa iti dai seama ca DA, daca stadionul din Piatra Neamt este facut din bani publici, atunci DA, este facut din banii sibienilor, dar NU numai... si din cel al craiovenilor si din cel al sucevenilor si din cel al tulcenilor. TOTI contribuim la acelasi buget. Nemeth, calm! Nu avem nevoie de lectii de istorie, mai ales din partea ta. Consider ca n-ai nici cel mai mic drept sa fii aici si sa comentezi. Try something like blahblah.hu! Ma simt lezat de prezenta ta aici, go! Joseph, habar n-am ce faci in real life, sper doar sa nu fii unul din persoanele descrise de mine mai sus. Brasoveni, voi de ce nu mergeti pe ceva de genul turnulbrasovului.ro sau alte rahaturi, de ce tot comentati la articole legate de orasul Sibiu, pe un site al orasului Sibiu. Sunt si sibieni care fac asta, pe site-uri brasovene?
Raspunde

Németh

Acum 8 ani

Oltenia, nu te lasa orbit de gelozie, ca uite, ai avut si tu cateva minute libere sa te strofoci aici, in ciuda muncii asidue pe care-o depui la birou ... ma calmez imediat ce-or da macii-n parg :))) si totusi, ne certam asa bine fara tine... ooooo, ce se mai desirau insultele ....
Raspunde

@63

Acum 8 ani

Oare de ce n-ai rămas în Oltenia,la cules praz,de vii aici la noi,la Sibiu și faci tu ordine-n toate?nimic de zis comentariul tău nu-i rău,pare împăciuitor la suprafață dar fals în esență,tu vrei să pui semnul egalității între toți românii din toate județele,lucru ce nu-i tocmai rău dar e incorect raportat la nivelulde trai și pib-ul fiecărui județ,de ce a fost invadat Ardealul de olteni și moldoveni din moment ce tu le pui semnul egalității tuturor județelor?nu cumva pt că acolo,în locul lor de baștină erau aproape muritori de foame în bordeiele lor prăpădite și de-aia au venit la trai bun în Ardeal(ca și tine dealtfel!)?deci lasă tu abureala ta justițiară că nu prea ține,să-ți pară bine că te-ai alipit și tu pe lângă sibieni,să poți mânca o brânză,un caș,un miel sănătoase de la mama lor din mărginime,nu numai praz și pepeni oltenești,iar dacă tot nu-ți convine și te răzvrătești ăn continuare ia Atlassib-ul și vira cu tine în locul de baștină și pune mâna acolo la dezvoltarea oltenașilor,că prost nu pari a fi ....good luck!!!!
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

oltenia, te văd om cu capul pe umeri, deci fii atent. <br>Aici nu se pune problema că ce fel de sânge îți curge prin vene, oltenesc sau moldovenesc, sau că cine ce-a fost acum 1000 de ani, astea sunt chestii de care se ocupă poeții. <br> Problema actuală este că tu trăiești, muncești, câștigi și plătești impozite într-o regiune căreia în fiecare an guvernul central îi ia la fiecare 100 de lei, 40 că să îi dea unor baroni de teleorman sau vrancea să-i fure, pentru că în acele județe oricum nu se întâmplă nimic bun. <br> Acuma te întreb eu pe ține, cam cât timp crezi că reușești să reziști așa, cu toate minciunile frumoase patriotarde pe care le susură securiștii de serviciu, știind că tu muncești ca un fraier iar alții se îmbogățesc din munca ta? <br> Frate, frate, da\' brânză-i pe bani!
Raspunde

@66

Acum 8 ani

Corect,aici ai dreptate....no comment.
Raspunde

@63

Acum 8 ani

Nu sunt si nici nu au de ce...Presa din Brasov nu are treaba cu deconcentratele si zborurile din Sibiu... Singurele stiri din alt oras sunt cele referitoare la Bucuresti( sau programul transferurilor spre Otopeni ca un exemplu). Diferenta mare e ca , acum , nu sunt moldoveni , olteni sau unguri , bucuresteni in Brasov...acum sunt toti brasoveni chiar si cei ca si tine veniti de cativa ani aici . Din cauza asta Scripcaru care e moldovean , e criticat sau admirat pentru ceea ce face nu dupa originea lui regionala....pentru un brasovean adulatia totala fata de un om cum aveti voi pentru Johannis e de neinteles decat daca comunitatea in intregul ei are un sentiment de inferioritate fata de o etnie sau un grup de persoane... Ai dreptate stadionul e facut din banii tuturor romanilor, si Brasovul in perioada cand a cazut industria comunista a primit bani si de la Vaslui si de la Craiova de aceea acum cand e din nou in top e nevoie sa contribuie mai mult pentru ceilalati Si te inseli ...istoric vorbind si pe vremea sasilor a existat un razboi economic si social intre Brasov si Sibiu ..si intotdeauna Brasovul l -a castigat !
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Comparați 61 cu 64. Este exact același stil cu trei puncte după fiecare propoziție, deși IP-urile diferă. <br> Băi, tu chiar ne crezi proști pesemne. Panaramă ce ești! <br> Stau și mă întreb ce dracu de interese ai atât de mari să faci propaganda asta naționalistă și antisibiana, încât să te coborî în halul asta să scrii de pe proxy-uri ?
Raspunde

OLTENIA

Acum 8 ani

@Nemeth, ok. @65 - imi pare rau si acolo traiam bine si aici traiesc bine. Am avut posibilitatea sa schimb orasul si am facut-o, nu din cauza ca nu avem ce pune pe masa, din contra, poate era mai bine acolo din acest punct de vedere. Doar ca mi-am dorit o schimbare pentru mine si am facut-o. Aveam casa, apartament, pamanturi, MULTE. Aici a trebuit sa o iau de la zero, sa-mi cumpar casa, sa-mi cumpar apartament, sa-mi cumpar masina, sa-mi cumpar terenuri. Daca aveam deja aici, tot ce am avut in OLTENIA, eram deja prea departe, ma intelegi? :) Te-ai gandit la asta vreodata? :) Tu pentru mine reprezinti scursura societatii in care ma aflu. Tu pentru mine reprezinti cel mai bine infatisarea zicalei capra vecinului. Nu cred ca o sa reusesti sa faci parte vreodata din anturajul meu, pentru ca nu cred ca esti capabil sa porti o discutie demna de bagat in seama. Pe langa asta, cred ca esti si foarte, dar foarte prost informat si spalat pe creier. Praz? Ok... stiu ce este, mananc in salata, dar povestile alea cu ciroba de praz doar in Ardeal am auzit de ele si de la oameni care spuneau ca le place!:) Bordeie prapadite?:) Cand ai fost ultima data in Craiova?:) Cat despre alipirea mea, trebuie sa te contrazic aici. Cand am venit aici, am avut o plasa cu ceva haine la mine si stiam oameni doar de pe MIRC!:) Insa acum cercul meu de prieteni, repet, de prieteni, Numara cel putin 10 persoane, cat despre gasca cu totul, cred ca trecem de 20!:) Si da, am stiut sa las de la mine, am uitat accentul, am facut si ceva compromisuri, si ia-ta-ma, unul din cei mai proflici oameni din gasca (mea, noastra)! Dar m-am impus, pentru ca am vrut schimbarea si pentru ca am avut ceva in cap, incat atunci cand vreau sa fiu ascultat, sa ma fac ascultat. @joseph - ai dreptate, intr-o oarecare masura, insa sper ca esti constient ca doar macanim ca ratele aici, ca nu ne ia nimeni in seama si nici nimeni nu o sa faca ca noi. In cot ii doare, pana nu iesim in strada, dar asa ca in Ucraina, nu cum a fost recent la noi, tot asa vor merge lucrurile. Pana una alta, eu despre asta zic ca ar trebui discutat, despre cum sa facem o schimbare, nu despre faptul ca Brasov e mai tare ca Sibiu, sau viceversa. Parere strict personala.
Raspunde

@69

Acum 8 ani

Bai Joseph eu iti repet ..esti tzaca ..ai mania persecutiei...alta caracteristica a sibiului habar nu am cine 64...dar daca asta te face fericit asta e ..nu te vindec eu
Raspunde

@70oltean lăudăros

Acum 8 ani

Doamne-ferește,nici n-aș vrea să fac parte din anturajul unui oltean sau ce-o fi el lăudăros și total lipsit de modestie,așa și io pot spune am nu știu câte vile,pământuri undeva dar n-o fac,pt că nu-i frumos să te dai mai rotund de cât ești,mai ales pe teritoriu străin ție,ai văzut prea multe filme comunistoide cu ingineri olteni veniți peste noapte într-un cătun uitat de lume și care revoluționează instantaneu,de-a doua zi totul.Iar despre Craiova ce să mai vorbim?e cel mai nesigur,urât și interlop oraș din câte cunosc,unde predomină legea clanurilor țigănești,legea sabiei,a pumnului,e ca un vest sălbatic al României unde polițiștii și magistrații stau în genunchi și cântă după cum vor cei tuciurii,cât despre gașca ta fantomatică,cred că e alcătuită tot din flotanți oltenași...așa că las-o baltă amice,ești praf și pulbere,măcar nu mai semnaliza!!!
Raspunde

@72

Acum 8 ani

Clasic, tipic. Ma asteptam la un astfel de comentariu. Te caracterizeaza!:) Inteleg, nu ai cu ce te lauda, pentru ca nu ai. Iar cand vezi ca altuia ii merge bine, dai cu noroi. Asa ai fost crescut si educat, probabil si parintii tai sunt la fel. Ei sunt familia aia din bloc, de care iti spun altii sa te feresti. Am inteles! Am dus discutia cam prea personal, insa repet, esti cea mai inculta persoana care face parte din acest... cum sa il numesc, comment la articol din ziar. Iti repet, poate n-ai citit din prima, cand am ajuns aici, nu am avut NIMIC, a trebuit sa lupt pentru fiecare + care l-am castigat, inclusive pentru prieteni, care, pentru mirarea ta, nu este NICIUNUL din Oltenia. Nu m-am referit la Craiova ca ar fi centrul pamantului, nu am zis ca nu e plin de rromi, ca nu se aplica legea clanurilor, ci doar ca in comparatie cu MULTE, foarte MULTE orase, este mai nou, nu cad cladirile pe tine, deci si prin urmare, pentru tine, nu este catun. NU provin dintr-un catun cu case gata sa cada. Stiu ce este luxul, mi l-am permis, mi-l permit si traiesc bine. Uita-te la gunoi te rog, cred ca trebuie sa-l duci!:) Bafta.
Raspunde

@oltenia

Acum 8 ani

si ai reusit in 5 ani sa iti cumperi case si terenuri prin munca in sibiu. hai las-o balta. \"Uita-te la gunoi te rog, cred ca trebuie sa-l duci!\" => gandire olteneasca
Raspunde

Németh

Acum 8 ani

Joseph, nu eu am scris la 64, si sincer, inca de ieri ma intreb acelasi lucru ca si tine ... cat despre mine, sper ca nu rezulta c-as avea ceva personal cu sibiul, fiindca n-am; dar am cu sovinistii si cu cei ce propaga-n eter idei asupra unei superioritati (total nefondate) \"ardeleneasti\", de care trebuie sa recunoastem ca ne lovim adesea, si m-am aprins asa cand am vazut ce-a scris nesimtzita aia de karla despre oltenia si moldova, dand dovezi la lume de-o educatie cat se poate de precara; nu am facut decat sa-i aduc argumente acelei sarantoace care se pare ca n-a calatorit inafara sibiului in viata ei, nici n-a avut vreun membru al familiei care s-o faca; treaba cu imperiul vostru e dureroasa si reala, deci, ce-ar fi de comentat pe tema asta? romanii pe care voi i-ati masacrat, v-au sfidat tot timpul, si imediat dupa ce s-au scapat de voi, v-au ajuns din urma si v-au si intrecut in multe; nu aveti nimic special, realitatea e dura; si-au luat tara inapoi si nu doar atat, sper ca stii povestea opincii atarnate de parlamentul ungariei !? acuma, sa recunosti asta e chestie dureroasa, si tine de taria ta de caracter! cat despre actualitate, imi doresc sa cred ca cel putin cei care-au avut curiozitatea sa se supuna unui test mensa vreodata, au realizat ca nu intre noi e o problema, ci aceasta vine de sus ... mai sus (cu acestea, si cu permisiunea Dv. ma retrag, caci motivul pentru care eu am nimerit pe pagina aceasta, in primul rand era cu totul altul) ; s-au scos fraudulos din romania zeci de tone de aur care au luat drumul germaniei, in ultimii ani, deci cred ca baronii aia de care amintesi tu aici, sau fondurile impartite \"alandala\", sunt ultima ta / a mea/ a lui / a noastra problema
Raspunde

@ Joseph

Acum 8 ani

***romanian.ruvr.ru/2013_12_10/Ce-legatura-are-Mugur-Isarescu-cu-RoSia-Montana-1966/
Raspunde

USE your brain!

Acum 8 ani

Ce tupeu ordinar are olteanu\'!!! Ba ghibol, sa ve fereasca d-zeu de ziua cand o sa treceti in Ardeal numai cu vize! Ai venit cu punga de 1 leu jumate goala si in userei de panza nespalati ca sa te faci auzit la Sibiu? Cine te asculta? Probabil sleahta ta de venetici. I: de ce nu sunt paduchii ca licuricii? R: pt. ca s-ar vedea Craiova ca Las Vegas din avion! :))
Raspunde

CITEZ

Acum 8 ani

Doar o întâmplare a făcut ca într-o conferinţă de presă a PRM să fie prezentat un document secret, datat 25 martie 2002, care demonstra că printr-o stranie coincidenţă, din ordinul guvernatorului BNR, prin aeroportul Otopeni, s-au scos din ţară 20 de tone de lingouri de aur, cu destinaţia Germania. În perioada 2002-2013, din dispoziţia aceluiaşi Mugur Isărescu, două treimi din rezerva de aur lăsată de Ceauşescu României, adică 61,2 tone, au ajuns să fie depozitate în bănci din afara graniţelor, lipsind astfel România de a doua rotiţă a mecanismului conceput de Ceauşescu.
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Băi, mă plictisiți. <br> A fi ardelean e mai mult o stare de spirit decât o descendentă. Ardeleni, în spirit și educație, sunt și în Vechiul Regat. E un mod de a gândi, de a munci, de a analiza cu echilibru. La fel cum mitici găsim oriunde în țara asta, chiar și în Ardeal. <br> Băi, Nemeth, ce treabă ai tu cu afacerile Băncii Naționale, poate că ăia au vândut aurul către Germania, de ce căutați tot soiul de conspirații dacă n-aveți toate datele. Și tot ce vine de la prm sunt besini securistice. O adunătură de proști, cei mai de josnici informatori, jegurile umanității, lasă-mă în pace și nu mai încerca să deturnezi discuția.
Raspunde

Németh

Acum 8 ani

postarea cu numarul 77 dovedeste ca in tot ce am spus eu am avut dreptate ; nici nu-mi mai bat capul cu asemenea oameni, slava domnului ca acum nu mai puteti sa va avantatzi la omor, ca la cat intelect si educatie au hunii astia, inc-ar mai fi tras oameni pe roata... nu stiuce naiba-i cu voi si de unde avetzi pornirile astea criminale, dar inca sunteti de tot rasul
Raspunde

Paul Fanenzen

Acum 8 ani

Geaba bai, tot Brasovul o sa fie capitala Regiunii Centru !
Raspunde

@81

Acum 8 ani

Vezi de treaba... :))
Raspunde

Vasile

Acum 8 ani

Spitalul are o istorie frumoasa pacat ca e condus stramb de dr. bolca, pardon barb...
Raspunde

make

Acum 8 ani

Ce tot aveti cu sibienii, bai eu chiar nu va inteleg, Vedetiva de orasele voastre si nu mai tot intrati aici. Care-i problema voastra de fapt? Ati vazut ca sibienii sa intre pe saiturile voastre? Intrati ca musca in c--- calului ca sa va expuneti frustrarile.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus