Sâmbătă,
23.08.2025
Partial Noros
Acum
19°C

Caperele

Caperele sunt bobocii nedeschişi ai florilor. Plantă de capere creşte în sălbăticie pe pantele muntoase, în special pe acelea din jurul Marii Mediterane. Este o plantă căţărătoare, cu tulpini subţiri a căror culoare variază de la verde deschis până la ruginiu. Planta are frunze rotunde, de culoare verde intens.

Florile sunt foarte frumoase şi delicate, cu petale albe şi stamine foarte lungi, de culoare mov. Bobocii de capere se folosesc în special muraţi. Aroma lor este picantă şi un pic acrişoară (din cauza murării), gustul este un pic astringent şi pregnant.

Fructele de capere au un gust mai puternic şi mai dominant, dar asemănător. Caperele se folosesc mai ales în sosuri (fie reci, fie calde) şi în marinate, în special cele pentru peşte. Merg foarte bine cu roşiile şi vinetele.

Caperele se murează în oţet sau se sărează, rezistând astfel până la un an. Caperele sunt esenţiale pentru bucătăriile mediteraneene, fiind asociate, mai ales, cu bucătăria italienească şi cea cipriotă. Se folosesc în sosurile cu roşii sau cu vin şi merg foarte bine cu peştele, pastele şi carnea de pui.

Ele se armonizează bine şi cu majoritatea condimentelor mediteraneene: busuioc, oregano, usturoi, tarhon, rozmarin, cimbru. Se combină de asemenea bine cu măslinele murate.

Bucătăriile din Europa centrală şi nordică au ajuns şi ele să folosească caperele, mai ales în mâncărurile reci (salate de peste şi de legume). Multe sosuri îşi datorează gustul special câtorva bobiţe tocate de capere. Sosurile calde trebuie însă să folosească cu prudenţă caperele, deoarece la temperatură, acestea îşi pierd gustul şi aroma. Este indicat ca acest condiment să fie adăugat cât mai târziu la sos.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 304

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus