Vineri,
11.10.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Se poate vinde Banca Carpatica?

La o zi după ce BNR a anulat controlul lui Ilie Carabulea asupra Băncii Carpatica, aproape zece la sută din acţiuni au fost vândute pentru aproape 20 de milioane de lei. Tranzacţia vine în contextul în care conducerea Băncii încearcă, în dezacord cu Ilie Carabulea, fondatorul instituţiei financiare, să găsească un cumpărător.

Într-un gest fără precedent pe piaţa bancară din România,  săptămâna trecută, Banca Națională a României a decis ca Ilie Carabulea și Corneliu Tănase (acționari ai BCC) să nu mai aibă drept de vot în adunările generale ale acționarilor băncii. Mai mult, BNR le-a interzis celor doi să mai cumpere acțiuni la banca înființată la inițiativa lui Carabulea în iulie 1999. Decizia BNR a fost justificată prin faptul că milionarul sibian nu mai îndeplineşte "criteriul de reputaţie", în urma dosarelor de corupţie în care a fost condamnat sau este anchetat. În cazul lui Corneliu Tănase, decizia a fost similară pe baza susţinerii că acesta acţionează numai după cum Ilie Carabulea dictează.

Nu mai pot cumpăra, dar pot vinde

În ziua imediat următoare – adică vineri -, pe Bursa de la Bucureşti s-au derulat două tranzacţii record pentru BCC, în cadrul cărora au fost vândute peste 313 milioane de acţiuni (aproape 10%), pentru suma de 19,58 de milioane de lei. Având în vedere faptul că doar Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase mai deţin pachete atât de mari de acţiuni (au împreună 57%) este de presupus că acţiunile vândute vinerea trecută le aparţin. Cine a cumpărat acţiunile, însă, nu se ştie deocamdată: potrivit regulilor Bursei, trebuie raportaţi doar acţionarii care deţin peste cinci la sută din acţiuni. Vineri au fost vândute, în cele două tranzacţii, 9,95% din acţiuni – prin urmare, dacă cele două pachete vândute sunt egale, numele cumpărătorilor nu trebuie făcut public.

Actualizare, luni, 17 martie: Potrivit unui comunicat publicat luni de Carpatica Invest, cel care a vândut cele peste 313 milioane de acțiuni este Corneliu Tănase, prieten și vechi partener de afaceri al lui Carabulea. În urma celor două tranzacții de vineri, Tănase mai rămâne cu puțin peste 1,2% din acțiunile Carpatica.

Volumul mare de tranzacţii trebuie interpretat şi prin prisma faptului că, în urma deciziei BNR, cei care decid acum viitorul Băncii Carpatica sunt acţionarii minoritari. Aceştia sunt invitaţi să participe la Adunarea generală a acţionarilor din 10 aprilie, adunare în cadrul căreia actualul director general al BCC, Johan Gabriels, a încercat să propună aprobarea unui punct care îl împuternicea oportunităţi pentru "realizarea unei fuziuni și, în cazul în care există o astfel de oportunitate pentru a întocmi proiectul de fuziune care va fi supus spre aprobare Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor". Or, Carabulea nu este de acord cu o astfel de fuziune care, de fapt, înseamnă vânzarea băncii. Acest dezacord a fost comunicat printr-o scrisoare semnată de Carabulea în 10 martie, înainte ca BNR să îi retragă dreptul de vot. Odată înstrăinate către apropiaţi acţiunile sale, Carabulea ar putea controla din nou, dar indirect, BCC.

"Nu se vinde"

Nicolae Nan – fost deputat şi fost preşedinte al CJ Sibiu – este partener de afaceri cu Ilie Carabulea. Nan deţine şi el un pachet de acţiuni la Banca Carpatica (e adevărat, pachetul nu are o pondere semnificativă). "Nu, domnule. Banca Carpatica nu se vinde, nu fuzionează cu nimeni. Asta pot să vă asigur. Eu noi voi vota pentru fuziune, nici nu cred că va mai fi pusă în discuţie", a declarat Nan pentru Turnul Sfatului.

Directorul unei agenţii bancare din Sibiu este, de asemenea, sceptic în ceea ce priveşte succesul unui scenariu care include fuziunea. "Uitați-vă pe piața bancară. Volksbank își caută cumpărători. Millenium își caută cumpărători. Mai sunt și alte bănci, care nu îmi vin acum în minte, şi care sunt de vânzare. Deci pe piața bancară se încearcă mișcări. Însă, după mine, este destul de puțin probabil ca o nouă bancă străină să intre în România. Dacă existau astfel de intenții, acest lucru s-ar fi întâmplat, cei de la Millenium vor de multă vreme să iasă de pe piața noastră, la fel, Volksbank s-a vândut în toată Europa, numai în România nu s-a întâmplat încă acest lucru", a declarat respectivul director de bancă, solicitând să nu îi fie precizat numele.

Banca Comercială Carpatica a fost înfiinţată la Sibiu pe 15 iulie 1999, cu Ilie Carabulea acţionar principal. Până joia trecută (înainte tranzacţiilor cu cele zece la sută din acţiuni), Carabulea deținea direct o cotă de 41,28% din acțiuni, plus alte 4,1% (deținere indirectă prin Atlassib SRL) și 0,0042% (deținere indirectă prin Safa SRL). Corneliu Tănase avea în proprietate 11,21% din acțiuni, plus alte 0,44% din Atlassib SRL și 0,00003% prin Safa SRL (dețineri indirecte).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

JILAVA FOREVER!

Acum 10 ani

Băi nea ilie ești cam terminat,te-ai pus cu miticii de la centru și acum ai de plătit o mare notă de plată,sper că n-o să trebuiască s-o plătească o grămadă de clienți ai băncii Carpatica Sibiu,pt că ,în acest caz n-o să te mai poți ascunde nici în gaură de șarpe.....think about this hoțule!!!!
Raspunde

valeleu

Acum 10 ani

Carpatica o sa mearga (ne)incolonata dupa Banca religiilor,CreditBanc....etc.Clientii sa ia aminte despre acest lucru.
Raspunde

@deleanu

Acum 10 ani

S -a vandut Carpatica...Tanase a vandut partea lui vineri ...ce naiba stai in Sibiu si habar nu ai de lucrul asta?
Raspunde

Culae

Acum 10 ani

Cum l-au constrans pe Tase sa vanda pana la urma?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus