Joi,
13.06.2024
Partial Noros
Acum
23°C

Fiii lui Carabulea intra in actionariatul Carpatica

Cei doi fii ai lui Ilie Carabulea au intrat în acționariatul Băncii Carpatica, față de care BNR continuă să emită semnale negative: săptămâna trecută a anunțat că va cere intervenția procurorilor DIICOT.
 
Aproximativ 22.000 de lei a investit fiecare dintre cei doi fii ai lui Ilie Carabulea în achiziționarea de acțiuni la banca înființată de omul de afaceri arestat pentru fapte de corupție. Tranzacțiile de săptămâna trecută, prin care Ilie și Oprea Carabulea au cumpărat câte 352.000 de acțiuni (număr echivalent a puțin peste 0,011% din totalul numărului de acțiuni), sunt relativ simbolice, dar vin în contextul în care asociatul tradițional al milionarului sibian, Corneliu Tănase, și-a redus considerabil prezența în acționariatul băncii. Aceste manevre au trezit, din nou, suspiciuni reprezentanților Băncii Naționale a României, care au anunțat că vor sesiza DIICOT-ul legat de tentative de manipulare a pieței.
 
Toate aceste evenimente trebuie interpretate în contextul în care atât Carabulea, cât și Tănase, doresc schimbarea conducerii executive a Băncii Carpatica. Iar conducerea executivă dorește ca banca să caute oportunități în vederea unei fuziuni. Interese divergente peste care a intervenit BNR și a suspendat dreptul de vot al lui Ilie Carabulea și Corneliu Tănase.
 
Carabulea pornește proces împotriva BNR
 
Acum aproape două săptămâni, BNR i-a suspendat dreptul de vot lui Ilie Carabulea în ședințele AGA ale Băncii Carpatica, pe motiv că milionarul sibian ”nu mai îndeplinește criteriul de reputație”. Odată cu Ilie Carabulea, BNR a decis să îi suspende votul și lui Corneliu Tănase, motivând că acesta acționează în mod identic cu Ilie Carabulea. Celor doi, BNR le-a interzis și achiziționarea de acțiuni ale Băncii. În acest context, Tănase a vândut 9,95% din acțiuni și a donat alte 0,11 procente, astfel că în prezent mai deține puțin peste 1,14% din Banca Carpatica, după cum se arată într-un comunicat postat pe Bursă.
 
A doua zi după ce BNR i-a suspendat dreptul de vot, Ilie Carabulea a atacat decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție a României. Până la finele săptămânii trecute, însă, instanța nici nu a acordat termen pentru procesul deschis de acționarul principal al Băncii.
 
DIICOT-ul va fi sesizat
 
Doar că tocmai faptul că Tănase a vândut 9,95% din acțiuni către două persoane fizice a trezit suspiciuni celor de la BNR. ”Sunt suficiente dovezi de extindere a structurii grupului care acţionează concertat pentru ca BNR să decidă includerea celor doi noi acţionari. Există, de asemenea, suspiciuni de manipulare a pieţei de capital pentru care, la finalizarea actului de constatare, va fi sesizat DIICOT", a declarat şeful Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, pentru agenția de presă Mediafax.
 
Deocamdată, numele celor doi cumpărători nu este cunoscut: regulile Bursei arată că este obligatorie raportarea doar acelor acționari care dețin peste cinci la sută din portofoliul de acțiuni al unei societăți.
 
Tănase nu vrea să comenteze
 
Prezență extrem de discretă în spațiul public, Corneliu Tănase a participat la evenimentul organizat de Atlassib cu ocazia achiziționării a zece noi autocare. Omul de afaceri partener cu Carabulea în mai toate societățile Holdingului Atlassib nu a dorit, însă, să comenteze situația singurei bănci sibiene. ”Nu am timp”, a fost scuza invocată de Tănase pentru a nu da declarații.
 
Acum o săptămână, un alt asociat minoritar, Nicolae Nan, declara pentru Turnul Sfatului că Banca Carpatica nu se va vinde, în ciuda intențiilor declarate ale conducerii executive.
 
Următoarea ședință AGA este programată pe 1 aprilie, ședință în cadrul căreia vor putea participa la decizii doar acționarii cu drept de vot.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

@@@@

Acum 10 ani

Cei doi tineri din imagine se duc la nea ilie cu chiftele tocmai cu un Merzan nou-nouț achiziționat de Atlassib??trebuie că au mare răbdare până ajung....mai bine luau un avion de genul ultimului pilotat de nefericitul Iovan...ajungeau mult mai repede D:.....
Raspunde

Ionneda

Acum 10 ani

Daca tot ne intereseaza atat de mult ce face un PRIVAT, de ce sa nu mergem cu totii la Ionneda, unde gasim cea mai buna carne de mici, precum si alte produse din carne, la preturi imbatabile! Cel mai bun raport calitate-pret inca din 1977! De la sibieni pentru sibieni!
Raspunde

@ioneda

Acum 10 ani

Este adevarat ca folositi scrot la mezeluri?
Raspunde

IONNEDA

Acum 10 ani

Sa intre ......dar la fel ca tatal lor . Nu merita sa aiba urmasi acest mafiot lacom care a distrus multe vieti de oameni cinstiti impreuna cu mafia din primarie, prefectura, consiliu judetean, universitate, tribunal, etc.
Raspunde

@4

Acum 10 ani

de ce e mafiot,ca da de lucru la mii de oameni,inclusiv unii ca tine care-si ia salariile alea babane din bani publici,bani platiti tot de el prin impozite.Ba mafioti is aia la banii publici,acolo e ceata totala,omul asta a pornit si dezvoltat o afacere pe munca si inteligenta lui.De asemenea oameni are nevoie tara asta.
Raspunde

Nimeni nu vrea să vândă!

Acum 10 ani

Ceea ce a declarat dl. Nan, nu este adevărat. Conducerea executivă nu vrea să vândă. Este o minciună. Noi cerințe ale U.E., transmise prin BNR, cer creșterea capitalului băncii, deci atragerea de capital. carabulea ăși distruge banca singur. Dacă îi schimbă pe președinte și pe director, BNR va prelua conducerea executivă a băncii și va dizolva consiliul de supraveghere, după care face ce vrea (vinde tot etc.). Conducerea actuală a luat banca cu 30 de bani acțiunea, a ridicat la 70 de bani acțiunea și s-a angajat să o facă 1 leu acțiunea. Deci, averea lui Carabulea din bancă s-a dublat sub Petria, iar el vrea să schimbe conducerea. pușcăria l-a tâmpit. Excrocheriile de la asigurări au afectat și banca. Dar, s-ar putea ca în ultimul moment să-și revină și să-și dea seama că face prostii, adică-și dă autogoluri.
Raspunde

Militaru Petre

Acum 10 ani

Ptr.individul dala pct.5 @ care nu arecuraj sa-si scrie numele citet.Deci ne dam seama cu cine avem deaface.Un lucru are dreptate : ca dni de astia avem nee oamevoie in tara,dar si avtem.Un hot fostpriministru nastase,cu o sleahta de ministri sunt prea multi sa-i insir cu oameni de afaceri carabule sau borfasul becalii si lista poate continua.Acesti varani periculosi nu merita sa le scrii numele cu litere mari, iar locul lor e la BULAU nu intre oameni cinstit
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus