Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Pista de biciclete Sibiu – Tropinii Noi – Sibiu, data in folosinta in patru luni

Prima investiție județeană în amenajarea unei piste de biciclete trebuie finalizată în patru luni de la data eliberării ordinului de începere a lucrărilor, potrivit caietului de sarcini publicat în cadrul licitației pentru execuția acestei piste. Licitația organizată de Consiliul județean Sibiu este programată pe 7 aprilie, iar valoarea aproximată a lucrării înainte de atribuire este de 4,2 milioane de lei, fără TVA.  Pista va avea o lungime totală de 11,48 km, iar garanția cerută constructorului este de cinci ani.

Cifre și date

Pista de biciclete urmează a fi amenajată în extravilanul municipiului Sibiu și al comunelor Rășinari și Poplaca, pornind din capătul pistei amenajate acum până la limita orașului, în dreptul Grădinii Zoologice. Potrivit proiectului tehnic întocmit de SC Neo Plan SRL, la comanda CJ Sibiu, traseul a fost proiectat pentru o viteză de circulație de 25 de km/h și este împărțit în trei sectoare. Primul este cel care leagă zona Căii Dumbrăvii de zona Tropinii Noi (înspre Rășinari), sector cu o lungime de 4,86 km și unde pista este proiectată să aibă o lățime de 1,5 metri pe sens. Sectorul prin Pădurea Dumbrava, care va ”lega”, practic, DJ106A de DJ 106R (Poplaca – Sibiu) are o lungime proiectată de 5,32 km și o lățime cuprinsă între 0,8 metri și un metru pe sens. Pe acest sector sunt prevăzute mai multe porțiuni unde sensurile de mers se despart, șerpuind printre pomi. În fine, cel de-al treilea sector (cel paralel cu DJ106R până la intrarea în Sibiu) va avea o lungime de 1,3 km, iar pista va avea o lățime de un metru pe fiecare sens de circulație.
Pe toate cele trei sectoare, pista va fi construită din trei straturi: unul de 20 de cm de balast, unul de 10 cm de beton și unul de 4 cm de asfalt. Pe sectorul din Pădurea Dumbrava (cel de peste cinci km) proiectul tehnic prevede lucrări suplimentare pentru întărirea structurii rutiere.
Pista va fi ”străjuită” de rigole betonate și șanțuri de pământ, iar pe traseu sunt prevăzute și câteva podețe prevăzute a fi construite din lemn.

Bănci și coșuri de gunoi

”Traseul în plan al pistelor ce urmează a fi realizate urmărește traseul drumurilor existente în imediata apropiere, atât din punct de vedere al elementelor geometrice în plan, aliniamente și curbe, cât și în ceea ce privește lățimea și lungimea carosabilului”, se mai arată în proiectul tehnic al lucrării. Astfel, între Sibiu și Rășinari, pista va fi amenajată în paralel cu linia de tramvai, în Pădurea Dumbrava – de-a lungul unui drum forestier, iar între Poplaca și Sibiu, pe acostamentul drumului. ”Pe sectorul Sibiu – Poplaca se execută pistele în continuarea celor de pe strada Calea Poplăcii cu refacerea a 30 de cm lățime carosabil și amplasarea pistelor pe zona acostamentelor”, se mai arată în proiectul tehnic. Pe toată lungimea pistelor vor fi amplasate coșuri de gunoi și bănci. Totodată, de-a lungul pistelor sunt prevăzute și amenajări de zone verzi, acolo unde este cazul.
Întreaga investiție este susținută din bugetul județului Sibiu. Actualul traseu a fost puțin modificat față de cel inițial (vezi foto) prin eliminarea ”ciotului” prevăzut înspre Rășinari. Acest ”ciot” a fost gândit în eventualitatea în care, din fonduri europene, ar putea fi atrasă finanțare pentru prelungirea pistei până în Păltiniș.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

26 comentarii

Victor

Acum 10 ani

Astept sa dau o tura!:)
Raspunde

Sebastian

Acum 10 ani

E foarte fain proiectul, dar am si eu o intrebare. Cunosc traseul acesta f bine si m-ar interesa ce se intampla cu cainii de la stanile ce se vor regasi pe parcursul traseului. In plus, pe tronsonul Sibiu-Poplaca, sunt tot felul de proprietari „inteligenti” ce isi lasa cainii agresivi, nesupravegheati. Sunt sigur 100% ca vor fi victime.
Raspunde

klaus

Acum 10 ani

Si dezvoltarea zonei Tropinii Noi pe cand? Asfalt, curent , apa, canalizare..... CAND?
Raspunde

@3

Acum 10 ani

Tropinii Rasinarului apartin...Rasinarului.
Raspunde

@2

Acum 10 ani

zi zau ...
Raspunde

@ 4

Acum 10 ani

apartin Sibiului...
Raspunde

ionut

Acum 10 ani

Pe cind o pista de biciclete SIBIU OCNA SIBIULUI?
Raspunde

@2

Acum 10 ani

Suni la hingheri: 0269 229 959
Raspunde

BB

Acum 10 ani

Interesant proiectul, dar cu mici minusuri care vor ridica probleme destul de mari: - Lăţimea pistei, părerea mea, este insuficientă, cred că minim 2,5 m lăţimea totală ar fi eficientă. - Dacă sectorul Sibiu - Poplaca este la acostamentul drumului, precis se vor găsi destui \"băieţi deştepţi\" ieşiţi la piknik care să-şi parcheze bolizii pe pistă. Care sunt măsurile coercitive? - Cât mai trebuie să treacă până la prelungirea pistei până la Curmătură? - Este interesantă şi iniţiativa unei piste până la Ocna Sibiului şi de ce nu un proiect mai mare, o pistă Sibiu - Sălişte - Vale - Sibiel - Orlat - Gura Rîului - Poplaca - Sibiu.
Raspunde

Matei

Acum 10 ani

Ca sa fie cu adevarat sigura, o pista de biciclete trebuie neaparat sa fie separata de carosabil printr-o bordura/rigola ceva. Asa e in Olanda si nici macar ei n-au inventat roata. Nu inteleg de ce la o asemenea mare investitie, laudabila dealtfel, ultima portiune trebuie trasata pe sosea, (Sibiu-Poplaca) si nu se poate face linga sosea sau prin padure pe unde este traseul Cioran. Pe de alta parte, e o prostie sa pui banci de-a lungul unei piste de biciclete fiindca atunci incurajezi folosirea ei de catre pietoni si, implicit, incurajezi accidentele mai devreme sau mai tarziu. Mai repede as face de-a lungul ei doua, trei puncte de popas, cu sursa de apa (fosta Fabrica Dumbrava, Statia de Tratare a Apei), cu o masa si minicontainere de gunoi inchise. Da, ideile prelungirii pistelor pana la Curmatura si varianta Ocna sunt excelent insa daca sunt facute __alaturi de sosea__ si nu pe sosea! Sincer, proiectul trebuia discutat si cu comunitatea de biciclisti sibiana, puteau sa fie evitate unele probleme de viitor.
Raspunde

andrei

Acum 10 ani

Pista facuta in stilul heirup al CJS. 1 metru latime? Pai doua biciclete nu au cum sa treaca una pe langa alta pe 1 metru tantalailor!!! Este ca si cand ai face o sosea cu doua sensuri si cu latimea de 2,5 m. Ce fac masinile cand se intalnesc, o iau prin aratura? Cindrea, esti un incompetent care se inconjoara de incompetenti!
Raspunde

ss

Acum 10 ani

4.2 milioane plus TVA ca sa traga sasul niste dungi pe asfalt. zbierati toti ca nu aveti spitale dar nu v-ati gandit unul ca putea moderniza un salon sau putea cumpara echipamente cu banii aia.
Raspunde

@12

Acum 10 ani

Sunteţi prost de de vă pute creieru, domnule. Ce treaba are sasul cu asta? Consiliul Judeţean (a.k.a. Cindrea şi PSD) fac această pistă. În altă ordine de idei, spitalul intră anul ăsta într-un proces de modernizare, asta e altă poveste.
Raspunde

tex

Acum 10 ani

@12 ss taci, ca te faci de rusine...gura mica si pitica dragul meu comentator! unii sibieni, sunt ca vacile! parca cu cat e mai rosie dunga, cu atat tot mai multe babe se strang pe ea...cateodata credeti-ma ca-mi vine sa ma bag direct in ele, dar...cum legislatia la noi nu e bine pusa la punct culpa e comuna. in alte tari, esti pe pista de biciclist ca si pieton, produci un accident, esti bun de plata fara alte judecati, apel, recurs...la noi, chiar daca dai din sonerie unele babe, se uita ciudat la tine. nu ca vacile...ca vacile au privirea blajina si calda...astea se uita ca viperele sau altele ca toantele ca nu inteleg ce se intampla. la fel, ce se intampla cu grataristii care-si lasa masinile pe pista? mergem la noi cu cuie si cutite sa le taiem cauciucurile? se plimba masina de ridicat prin zona? daca toata lumea ar avea bun simt, ideea ar fi fost mai mult decat perfecta...dar vedeti voi dragi colegi de pedale si taste...gasim si tarani si boi printre noi
Raspunde

tex

Acum 10 ani

un traseu frumos ar putea fi amenajat catre cisnadioara, cisnadie, revenire pe calea cisnadiei, dar...drumul intens circulat si vizibilitate proasta...nu fac casa buna.
Raspunde

@15 frustratul TEX

Acum 10 ani

Frustratule care esti tu frustrat... babele alea blajine au muncit o viata pe rupte si ti-au lasat tie o tara pe care tu cu generatia ta de bezmetici spalati pe creier si aroganti sa puteti sa o distrugeti. Sa vedem daca tu mai ajungi un mos blajin sa te plimbi prin parc si daca ajungi cat de smecher vei mai fi tu atunci si mai ales cine iti va plati tie pensia... Ati ajuns sa injurati mamele care isi plimba prin parc copiii in carucioare, cretinii dreqului...
Raspunde

eu

Acum 10 ani

sunt tare curios cum o sa faca pista taind padurea, dupa cum se vede in poza atasata. de la iesirea din padure spre rasinari se poate continua pista pe drumul din tropinile vechi care iese chiar la vechea moara, langa podul nou catre poplaca, astfel se evita orice contact cu traficul greu de pe DJ 106A.
Raspunde

@7

Acum 10 ani

Se zvonea ca ar incepe discutile pentru Sibiu-Ocna Sibiului la toamna.
Raspunde

belu

Acum 10 ani

ba nu va mai stofocati astia sunt gogosi ca aia cu licitatile la avioane a trecut 2 ani si tot liciteaza ,asta este diferenta intre johannis si cindrea ,dupa primul se vede si daca ai avea ochelari de cal dupa celalalt numai licitati ,cu pista si alte abureli se apuca demarile proiecte ,spitalu regional ,ba si tu ala cu un salon de spital modernizat daca este in atributia consiliului judetean cum s-a se bage primaru in ciorba lui cindrea ,ba dute si vezi ce spital modern de piediatrie construeste primaria si nu cirpeala nou de sus pina jos ,si la ala cu dungile ,ba a transformat sasul sibiul intro gradina numai flori pe unde mergi sdi drumuri ca in palma ,tot te vaitai ca nu pune flori si pomi a umplut orasu de flori si pomi dar trebuie si pastrtate ,nu poteci pin zonele verzi si gunoiul linga butoaiele care sunt asezate s-a le vada tot orbu
Raspunde

tex

Acum 10 ani

@15 hai sa o facem inginereste: 1. cred ca ai crescut in regimul comunist, si la fel ai ramas, unii au avut puterea intelectuala sa treaca peste, drept nu toti pot. 2. nu ai de unde stii din ce generatie fac parte, poate sunt nascut inainte de \'89, poate dupa. deci...comentezi aiurea fara sa stii. 3. mama mea, sa aibe sanatate, a avut grija sa primesc crestere buna si sa nu injur. mai bine ma musc de limba si-i las si pe altii sa traiasca! 4. babele alea blajine, daca au muncit o viata asta nu inseamna ca au mai multe drepturi ca mine. da, exista respect pentru ele/ei...la fel ca pentru fiecare care da dovada de respect. 5. pt linistea sufleteasca eu imi platesc pensia, privata ce-i drept, nu ma astept de la altii sa-mi plateasca bani...asa cum cred ca te astepti tu. 6. tara ar ajunge mult mult mult mai departe daca n-ar fi oameni cu gandirea ta...tocmai de aceea vazand ca la fiecare pas dai de scuzati-mi expresia, cretini, batuti in cap, tarani (figurat), cocalari, comunisti, inculti, ca dvostra, am ales sa traiesc in alta tara, din cand in cand vizitez sibiul. 7. iti las tie generatia de bezmetici si cretini spalati pe creier sa-ti plateasca pensia...multa bafta iti doresc si sanatate. sa n-ajungi sa dai banii pe medicamente cand vei fi in varsta. 8. lista ar putea continua, dar daca nu te injur, scuip, vorbesc ca la curu vacii imi e frica ca nu intelegi. asa ca dragul meu...sunt frustrat intr-o anumita masura...ca exista oameni ca tine in tara in care m-am nascut.
Raspunde

tex

Acum 10 ani

sunt miop...de la carte in principiu...scuzati greseala, raspunsul e pentru 16. 188.27.233.85
Raspunde

COZMA

Acum 10 ani

MAINE NE APUCAM SA TAIEM PADUREA DUMBRAVA?
Raspunde

un sibian @9

Acum 10 ani

sa-i vezi pe aia din Rasinari si Poplaca cu carutele pe pista...
Raspunde

siby

Acum 10 ani

Eu zic sa anuntati doar inaugurarea (cand va fi momentul)... ca de promisiuni suntem satuli de 25 de ani incoace...La fiecare km de autostrada sau drum judetean, sau mai nou piste de biciclete, se face un tam-tam asa mare de parca s-au inaugurat 200 sau 300km!!!! Dar, ma rog nu sunteti vinovati...scrieti si voi ce aveti voie sau nevoie....
Raspunde

siby

Acum 10 ani

Oricum un lucru este deremarcat...GARANTIA LUCRARII ESTE MAI DE DURATA DECAT LA AUTOSTRADA DE CENTURA A SIBIULUI...INCREDIBIL!!!
Raspunde

Marco

Acum 9 ani

O pista interesanta s-ar putea face din Sibiu pe Cibin in sus si facuta legatura cu drumul Poplaca Orat
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus