Joi,
13.06.2024
Partial Noros
Acum
24°C

FOTO. Anul acesta se incheie reabilitarea acoperisului Bisericii Sfanta Maria

Lucrările de reabilitare a acoperișului Bisericii Evanghelice C A din Piața Huet a Sibiului au ajuns la un avans fizic de 90 la sută. La finele verii acestui an este preconizată redeschiderea parțială a celei mai impunătoare biserici construită de sașii din Transilvania.

Reabilitarea acoperişului Bisericii Sfânta Maria din Piaţa Huet a început în urmă cu doi ani, iar complexitatea lucrărilor a impus închiderea acestui important monument istoric. În prezent, cei aproximativ 50 de muncitori lucrează la refacerea acoperişului navei centrale a bisericii. "În zona altarului lucrăm la reabilitarea șarpantei, urmând ca în o lună de zile, o lună și jumătate, să montăm învelitoarea și în acea zonă. Mai rămâne de reabilitat zona de nord, înspre Parohia Bisericii Evanghelice, cea la o cotă mai joasă față de nava centrală", arată Ovidiu Breaz, șeful șantierului din partea Construcții SA – Sinecon SA, firma care execută aceste lucrări.

Reabilitarea acoperișului Bisericii Evanghelice din Piața Huet este un proiect cofinanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional. Valoarea totală a acestui proiect este de 12,4 milioane de lei, din care 9,6 milioane de lei reprezintă fonduri nerambursabile.

Traseu nou pentru turiști: o minune inginerească

Lucrările sunt programate să se încheie până la sfârşitul lunii iunie a acestui an, urmând ca în aproximativ o lună după aceea să fie deschis şi noul traseu destinat turiştilor, cel prin podul Bisericii, dar şi Biserica propriu-zisă. În prezent, în interiorul acesteia este construit un impresionant eşafodaj.

"Până în luna august ne vom strădui să terminăm amenajarea șarpantei și a podului bisericii pentru a realiza acel traseu turistic care este prins în proiect", arată Victor Drăgan , administrator al Parohiei Evanghelice C.A.

Odată cu deschiderea noului traseu, prin pod, sibienii vor putea admira şi o adevărată realizare inginerească, unică la noi în ţară: o nouă reţea amplă de nervuri, răspândită prin tot podul monumentului şi construită în mod migălos din plăci subţiri de lemn. Rolul acestei reţele este de a susţine bolţile de piatră ce se văd în interiorul bisericii şi care erau în pericol de a se prăbuşi. "Aceste nervuri s-au construit element cu element. Dintr-un placaj de opt milimetri lățime s-au construit grinzi de 25 de centimetri, îmbinate cu o rășină, după care a fost badijonate cu fibră de carbon, care îi conferă o rezistență sporită. Odată construite aceste nervuri de lemn de ele au fost suspendate cu ajutorul tijelor și nervurile din piatră ce se pot vedea la intradosul  bolților", descrie Ovidiu Breaz.

Urmează un nou șantier

Prim-preotul Parohiei Evanghelice C.A., Killian Dörr, arată că reprezentanții Bisericii lucrează la un nou proiect de reabilitare a monumentului, proiect care, de asemenea, va fi propus spre finanțare din partea Uniunii Europene. ”Acum lucrăm la un proiect amplu și pentru reabilitarea restului bisericii, a fațadei, cât și a interiorului. Acest lucru presupune lucrări mari la piatră, vitralii, la sistemul de iluminat, de încălzire, la pardoseli, la protecția monumentelor istorice cum ar fi epitaful, pietrele funerare, picturi, altarul vechi, prospectul orgii și așa mai departe. Avem două variante, costurile cele mai mari sunt cele generate de lucrările necesare pentru protecția clădirii în caz de cutremur. În acest caz, este luată în discuție și varianta consolidării inclusiv a fundației bisericii, ceea ce constituie un impact mare atât din punct de vedere financiar, cât și constructiv”, arată Dörr.

În cazul în care acest al doilea proiect va fi aprobat spre finanțare, interiorul Bisericii Evanghelice C.A. din Piața Huet va rămâne în continuare închis. ”Dar intenția noastră clară este să strângem fondurile necesare și pentru renovarea interioară a bisericii”, adaugă prim-preotul Parohiei.

foto Silvana Armat

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

tttttt

Acum 10 ani

foarte bine ,dar cind va fi pusa statuia si celelalte simboluri ale sibiului medieval in piata mare si ma refer la STATUIA LUI NEPEMUK PE CARE O TINETI ASCUNSA DE 70 DE ANI +roland si alte simboluri a orasului s-a vedeti atunci faima in lume ,la timisoara se poate si la sibiu nu ,tinem o asemenea valoare ascunsa de frica patri -hotilor aciuiti in sibiu cu origini nesibiene noi sibieni nu ne ducem la ei s-a le impunem istoria si ce simboluri care ii reprezinta s-a nu le expuna in satele lor de bastina
Raspunde

rosu

Acum 10 ani

Biserica evanghelica nu se mai cheama Sf. Maria de cand sasii s-au reformat. Evanghelicii nu mai au sfinti. Iar asta care o tot da cu Nepomuk: poate nu cunosti simbolica statuii: a fost ridicata de catre habsburgii catolici in inima orasului evanghelic. Nu a fost indragita niciodata de sasii sibieni. Da-o naibii de statuie. Sau du-o in Timisoara catolica.
Raspunde

galben

Acum 10 ani

ce vorbesti ma,ai vrea sa o vazi in alt oras,numai in Sibiu nu
Raspunde

albastru

Acum 10 ani

Statuia lui Roland am cautat-o la Bruk, la muzeu. Nu stia nimeni unde se afla.
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

@4. albastru (IP 84.155.175.169) Statuia lui Roland am cautat-o la Bruk, la muzeu. Nu stia nimeni unde se afla. (22:19:23)__Statuia ROLAND se afla, bine merci, la Muzeul Bruckenthal, parter, in curte, pe mana stânga, LAPIDARIUM...Daca EU stiu, cum puteti afirma ca NIMENI nu stie?
Raspunde

@5

Acum 10 ani

Sasule,iohannis are vreo statuie pe undeva....să-mi o poză lângă ea:))))))))))
Raspunde

@6erată

Acum 10 ani

Am sărit cuvântul ”fac”!
Raspunde

un sibian

Acum 10 ani

nu am inteles solutia tehnica cu placaj de 8mm, carbon si toate cele. in fine, nu asta e important. Daca ar fi lucrat mesterii din calfele calatoare era gata de mult si bine, restaurata cu materiale si solutii tehnice folosite initial, nu placaj, rasina si fibra de carbon. Si sigur mai tinea inca 600 de ani!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus