Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu a participat la Salonul Mondial de Invenții de la Geneva, desfășurat în perioada 2 – 6 aprilie, cu două invenții sub formă de prototip. Ambele au fost foarte apreciate de către juriul internațional și premiate cu medalii de aur. Universitatea sibiană nu este la prima reușită de acest fel, însă interesant este faptul că pe lista invetatorilor apare și numele omului de afaceri Ilie Carabulea.
Conform șefului Biroului pentru Protecția Proprietății Intelectuale din cadrul ULBS, prof. Mihai Aurel Țîțu, universitatea sibiană s-a prezentat la Salonul de la Geneva cu două invenții, la ambele contribuind și Ilie Carabulea.
”Invenția care a fost prezentată la Clasa J, “Echipamente comerciale, industriale și de birou”, ”Chair for working at a computer, with an active principle for spine relaxation” (Scaun pentru activitatea la computer cu principiu activ de destindere a coloanei vertebrale) poartă semnătura echipei de inventatori Ioan BONDREA, Mihail Aurel ȚÎȚU, Constantin OPREAN, Ilie CARABULEA, Ion MĂRGINEAN, Alexandru Marcel MOLDOVAN, Adrian BOGORIN-PREDESCU. Această invenție a fost apreciată de Juriul Internațional cu “Medalia de AUR cu Felicitările Juriului Internațional” la această clasă și cu “Premiul Newton” oferit de doamna Claire PRUMMEL, directorul Platformei de Inovare United Motion Ideas din Franța. Datorită prestației noastre la Geneva, inventatorii sibieni au primit ca și premiu si un stagiu gratuit în Franța la Lyon lucru extrem de important și de util.
Cea de-a doua invenție, care a fost înscrisă la Clasa P, “Transport, Motoare pentru vehicule, ambarcațiuni, aviatică, accesorii”, se numește “Bicycle with enchanced energy recovery system while ensuring movement autonomy.” (Bicicletă cu sistem de recuperare energetică accentuată) și îi are ca autori pe Mihail Aurel ȚÎȚU, Constantin OPREAN, Ioan BONDREA, Ilie CARABULEA, Ioan MĂRGINEAN, Alexandru Marcel MOLDOVAN, Adrian BOGORIN-PREDESCU, Dănuț IUONAȘ. Pentru această invenție a fost acordată de asemenea “Medalia de AUR cu Felicitările Juriului Internațional” la această clasă și Premiul AGEPI, al Agenției de Stat pentru Protecția Proprietății Intelectuale a Republicii Moldova”, a transmis Mihai Aurel Țîțu, la finalul Salonului de Invenții.
Contactați de Turnul Sfatului, reprezentanții ULBS au declarat că participarea instituției la astfel de evenimente internaționale este tratată cu seriozitate maximă și se face o selecție riguroasă a invențiilor înainte de înscriere. În dezvoltarea ideilor un rol important îl au, pe lângă inventatori, atât studenții și profesorii cât și partenerii din mediul de afaceri.
”Este al șaptelea an consecutiv în care Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu participă cu succes la Salonul Mondial de Invenții de la Geneva. Considerăm că secretul succesului nostru constă în procesul riguros de selecție a invențiilor sub formă de prototip pe care le înregistrăm în concurs. În fiecare an ne-am prezentat cu invenții în care am crezut, invenții care aduc un beneficiu de imagine și reputație României, care au un impact inovativ considerabil și care aduc un plus de valoare societății. Tototdată, succesul înregistrat de ULBS la Salonul de la Geneva nu ar fi fost posibil fără implicarea echipei de inventatori, de la studenții care au muncit necontenit alături de cadrele didactice până la sprijinul venit de la partenerii din mediul de afaceri, care au avut un aport considerabil în materializarea prototipurilor invențiilor” a declarat pentru Turnul Sfatului prof. univ. dr. ing. Constantin Oprean, președintele Senatului Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu.
Reprezentanții ULBS au mai menționat că în decursul zilei de mâine conducerea Biroului pentru Protecția Proprietății Intelectuale are programată o întâlnire cu reprezentanți ai companiei IKEA, aceștia fiind interesați să preia și să introducă în producție invenția ”Scaun pentru activitatea la computer cu principiu activ de destindere a coloanei vertebrale”.
Cât îl privește pe Ilie Carabulea, acesta are titlul de doctor al Universității ”Lucian Blaga”, în urma unei teze cu tema "Contribuții privind îmbunătățirea calității transportului auto". Carabulea a urmat școala doctorală la Facultatea de Inginerie "Hermann Oberth", teza fiind elaborată în domeniul ingineriei industriale, sub conducerea științifică a prof. univ. dr. ing. Constantin Oprean. Ilie Carabulea a primit calificativul ”foarte bine”.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Hermann Oberth , Republicii Moldova , Senatului Universităţii , Ilie Carabulea , Turnul Sfatului , Lucian Blaga , Constantin Oprean , Alexandru Marcel , Felicitările Juriului Internaț , Inovare United Motion Ideas , Mihai Aurel Țîțu , Juriul Internațional , Mihail Aurel , Premiul Newton , Protecția Proprietății Intelec , Salonul Mondial
Vizualizari: 1054
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Nada
Acum 1 oră
Barosanu
Acum 1 oră
ID
Acum 2 ore
Aciduzzu
Acum 2 ore
Ion