Marţi,
28.11.2023
Innorat
Acum
8°C

Festivalul International de Teatru de la Sibiu 2014. Organizatorii asteapta 62.000 de spectatori pe zi

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va fi inaugurată prin prezentarea producţiilor unora dintre cei mai bine cotaţi regizori ai momentului, printre care Lev Dodin, Wajdi Mouawad şi Silviu Purcărete.

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se va desfăşura în perioada 6 – 15 iunie, sub genericul „Unicitate în Diversitate”. Programul de evenimente din acest an îşi propune să continue tradiţia unei oferte culturale la cel mai înalt nivel. Timp de zece zile oraşul Sibiu se transformă într-o scenă uriaşă cu artişti din toate colţurile lumii ce prezintă spectacole de teatru, dans, muzică, circ şi instalaţii, în peste 60 de spaţii de joc, printre care pieţe publice, biserici, situri istorice, pub-uri, dar şi clasicele săli de spectacol.

Considerat o raritate în spaţiul teatral pentru talentul său descriptiv, actorul, dramaturgul şi regizorul Wajdi Mouawad aduce în premieră naţională în România spectacolul „Seuls“ al Companiei „Au Carré de l'Hypoténuse“. Născut în Liban la 16 octombrie 1968, Wajdi Mouawad este obligat să îşi părăsească ţara la vârsta de 7 ani din cauza războiului civil, iar după o scurtă perioadă de şedere în Franţa imigrează în Canada. În 2002 a fost distins cu medalia Chevalier de l'Ordre National des Arts et des Lettres pentru numeroasele premii primite în lume. Spectacolul prezentat la Sibiu este creaţia care l-a făcut cunoscut pe artist la Festivalul de Teatru de la Avignon în 2008, fiind invitat anul următor ca artist asociat. „Seuls” („Singuri”) este un one-man show scris, regizat şi interpretat de Wajdi Mouawad, ce prezintă povestea lui Harwan, un student de treizeci de ani din Montréal, aflat în perioada în care trebuie să-şi susţină lucrarea finală. Harwan ajunge să fie închis într-una dintre sălile Muzeului Ermitaj din Sankt Petersburg, pentru o noapte care va dura mai mult de două mii de ani şi care îl va aduce înapoi la originile limbii sale materne, demult uitate, dar care se regăseşte încă în straturile profunde ale fiinţei sale. Reprezentaţia programată în deschiderea ediţiei din acest an a festivalului va avea loc vineri, 6 iunie, ora 18:00, pe scena Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. Spectacolul are o durată de 2 ore şi va fi prezentat în limba franceză, cu traducere în limba română. În România, Wajdi Mouawad este cunoscut pentru piesa „Incendii”, ce a fost adaptată pentru filmul omonim nominalizat la un premiu OSCAR în anul 2011.

Tot în deschiderea ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu vor juca şi actorii de la Maly Drama Theatre (foto) din St. Petersburg, Rusia. Spectacolul „Intrigă şi iubire” este o adaptare după Friedrich von Schiller, în regia lui Lev Dodin, unul dintre cele mai răsunătoare nume ale teatrului mondial actual. Născut în 1944, în Siberia, Lev Dodin a regizat spectacole emblematice pentru teatrul rus (Demonii, Gaudeamus, Stele în lumina dimineţii, Unchiul Vanea) care apoi l-au propulsat pe scena internaţională, în 2001 primind din partea Comisiei Europene „Premiul Europa pentru teatru”. Cunoscut pentru sistemul său riguros de lucru cu actorii, Dodin cere ca fiecare spectacol de-al său să fie repetat cel puţin doi ani astfel încât actorii să se identifice perfect cu personajele interpretate, iar fiecare expresie şi gest să fie executate absolut autentic. „Intrigă şi iubire“ este una dintre cele mai noi producţii ale regizorului rus, fiind nominalizată la categoriile cel mai bun spectacol, cea mai bună regie şi cea mai bună actriţă în cadrul Galei Premiilor GOLDEN MASK din acest an, ce va avea loc la Moscova, în 18 aprilie. Reprezentaţia de la Sibiu va avea loc vineri, 6 iunie, ora 21:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Spectacolul are o durată de 2h15min şi va fi prezentat în limba rusă, cu traducere în limba română.

Silviu Purcărete va fi, de asemenea, prezent în deschiderea ediţiei din acest an a Festivalului de la Sibiu cu mega producţia „Faust“ ce va avea o primă reprezentaţie de la ora 22:00, la Hala Balanţa. Numeroasele premii ale lui Silviu Purcărete includ Premiul Criticilor la Festivalul Internaţional de la Edinburgh 1991 pentru producţia „Ubu Rex cu scene din Macbeth”, Premiul Peter Brook în 1995 pentru producţia „O furtună” pusă în scenă la Nottingham Playhouse, Premiul Criticilor la Festivalul de Teatru Dublin în 1996 şi Premiul Special al Juriului în 2006 la International Shakespeare Festival,Gdańsk. A primit distincţiile Chevalier de l’Order National des Arts et des Lettres şi medalia Ordinul Naţional Steaua Romaniei. „Faust-ul“ lui Silviu Purcărete se distinge prin complexitatea viziunii regizorale: este o experienţă extrasenzorială la graniţa dintre Pământ şi Iad, un peisaj amplificat prin proiecţii, focuri de artificii, muzică rock live, zeci de actori şi dansatori şi o coloană sonoră originală semnată de Vasile Şirli. Scenariul spectacolului produs de Teatrul Naţional din Sibiu surprinde momentele esenţiale din textul lui Goethe: pactul lui Faust cu Diavolul, patima lui Faust pentru Margareta, noaptea Valpurgiei şi ridicarea lui Faust la Cer. Spectacolul are o durată de 2 ore şi va fi prezentat în limba română, cu traducere în limba engleză.

Actuala ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu găzduieşte, de asemenea, o serie importantă de spectacole în aer liber ce vor anima centrul istoric al oraşului. Compania franceză Les Lendemains va fi prezentă în deschiderea festivalului cu spectacolul  „Les Pepones“, o demonstraţie fascinantă de echilibristică şi acrobaţie la o înălţime de 10 metri. Spectacolul celor opt artişti de circ ai companiei Les Lendemains vorbeşte despre vis şi zbor, într-o interpretare energică şi plină de umor la trapez. Spectacolul va avea loc în Piaţa Mare din Sibiu, în prima zi a festivalului, începând cu ora 22:30.

Deschiderea celei de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va fi marcată şi în acest an printr-un spectacol de artificii impresionant, cu o programare minuţioasă, pe diferite culori şi înălţimi, ce presupune o pregătire de o lună de zile în avans. 600 de bombiţe ce vor exploda la o înălţime de peste 200 de metri, candele romane cu peste 130 de lovituri, dar şi baterii de artificii cu peste 100 de lovituri vor compune spectacolul pregătit de Artificii Orăştie pentru ediţia din acest an.

CIFRELE FITS 2014

10 zile, 6 – 15 iunie 2014

62.000 spectatori în fiecare zi

2500 artişti şi invitaţi

70 de ţări reprezentate

350 evenimente

66 spaţii de evenimente

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

43 comentarii

Chiriac pui de drac

Acum 9 ani

Iarasi minciuna asta ordinara cu zecii de mii de spectatori zilnici? Adica aproape de jumatate din locuitorii Sibiului (140.000) se duc sa asiste zilnic la tiganiile lui Chiriac din Piata Mare? Sa fim seriosi!
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 9 ani

Nu sunt numai tiganiile lui chiriac, sunt atent monitorizate de intaiul cetatean al Sibiului, sa nu scape ceva maruntis de zeciuiala... Totusi, mai scapa si teatru adevarat pe cate o scena, nu sunt numai scalambaielile groaznice din Piata Mare...
Raspunde

Minciunel

Acum 9 ani

Ce teatru băi?și ce de spectatori pe zi...mamă mamă,auzi la ei 62 000 pe zi,handicapații ăștia cu statistica,ce-i numără pe toți gură-cască de pe centru,precis erau pe vremuri de ăia de dădeau raportul producție la hectar lu nea nicu-împușcatu...hai sictir cu sifonările voastre din teatru,că nu mai ține mult vrăjeala și vă saltă băieții de vă merg fulgii!!!
Raspunde

nila

Acum 9 ani

Da. Artifiicii.... SI 6 MILIOANE DE SPECTATORI PE ZI
Raspunde

bila...alba

Acum 9 ani

BRAVO CHIRIAC-ce invidii si frustrari ai reusit sa declansezi,uite la ei cum le da veninul pe dinafara
Raspunde

gogu

Acum 9 ani

Festivalul acesta e un mare bluff! E ca in povestea cu hainele imparatului: cine nu le vede e prost. Cui nu-i plac megaproductiile unor saltimbanci nu-i intelectual...
Raspunde

marcel

Acum 9 ani

Precis nu sunt sibieni cei cu comentariile lor de ***,nici n-au fost sa vada vreun spectacol a unor mari regizori,rusine sa va fie
Raspunde

nu conteaza

Acum 9 ani

ba statisticean de coco ,sibiul nu are numai 140 000 de mii de locuitori ,aceasta numaratoare o face frustrati ca tine care tot dai pe saituri la comanda licuriciului de la sefia judetuli .numai alegatori inscrisi sunt la ce ne numeri tu, precis inainte s-a iesi la pensie ai lucrat la fabrica de gaini de la cornu unde patron era ,nastase 9 case ,erai gestionar numarai ouale ,ba berbecule ,pune la 180 000 de locuitori si invadatori tai care au venit in ultimi 3-4 ani si plus localitatile limitrofe care ne desparte o schioapa si vezi ca ajungi undeva la vreo 250 000 de locuitori si inca uina pentru tine si statisticeanu judetului numai studenti are sibiul cit populatia vilci si albei la un loc ,si s-a dam ce tot dai tu si gornisti platiti s-a defaimati tot ce se intimpla bun in sibiu ,aia de zici ca se schelambaie face toti bani ,aia te aduce in lumea civilizata ,as vrea s-a te vad pe tine la o inaltime de 4-5 m pe picioroage si alte manifestari de asemenea varietate de adevarate cascadori ,ba s-au esti din cluj ,iasov s-au alte localitati unde nu se intimpla nimic ,afara de cite un bilci si o tira de tocana de miel si o tirica de buluz cu brinza ca aia este cultura la tine s-a chiui si s-a bagi in ghelt s-a te imbeti si dupa plinsete si pupaturi tarane ,vezi ca la anul se muta festivalu lavoi frustrati de pretundeni ,da bubele pe voi ofticosi si libidinosi ,mare frustrare
Raspunde

bingo-da vai barasca

Acum 9 ani

A-ti vrea voi ca asemenea festivaluri sa se desfasoare si la voi,n-ati vazut cum plingeau aia de la cluj ca sa mearga si la ei compania aia franceza de a facut deschiderea la Sibiu CCE 2007. Da invidia,ranchiuna,si veninu din voi pe dinafara,nu va mai puteti stapini.
Raspunde

mia

Acum 9 ani

Daca nu va place teatrul nu trebuie sa ii jicnitii pe altii . Dar Sibienii au devenit atat de rai incat nu pot sa se bucure de nimic .
Raspunde

analfabeti, da\' culti

Acum 9 ani

Da, \"Sibienii\" cu scoala au devenit rai, iar analfabetii s-au transformat in oameni de cultura! \"A-ti\" mai vazut asa ceva? Sa nu-i mai \"jicniti\" pe analfabeti, ca ei sunt cultii burgului!
Raspunde

@ 8, analfabetul propagandist

Acum 9 ani

Bai, pupenklausule, uite aici cifra exacta a locuitorilor, dupa recensamantul din 2011: Municipiul SIBIU - 147.245 locuitori. Du-te in zloboz de sas idiot, cu mai putine clase decat trenul!
Raspunde

@9

Acum 9 ani

Ce-ai analfabetule?..acum ai cu cei din Cluj.? Vezi ca ei nu ti-au luat deconcentratele asa ca rezuma-te la Brasov ca aia o sa te exploateze de acum incolo
Raspunde

@13

Acum 9 ani

Tu vorbesti de analfabetism ba cizma comunista,aia de la brasov o sa merga pe propriile picioare stai linistit ca n-o sa mai fure mult Sibiul, ba o sa plateasca si despagubiri la cite jafuri o tras Sibiului in decursul anilor. Mai schimba-ti mentalitatea ca ai ramas cuplat in vremuri apuse,comunistule,s-o terminat cu hotiile, smecheriile, manipularea si dictatura.
Raspunde

gogu

Acum 9 ani

Nu se aduna 60 000 de spectatori la o reprezentatie teatrala nici in cele mai frumoase vise si visuri (cei culti stiu de ce am folosit ambele forme) ale organizatorilor. Ce, festivalul acesta e Woodstock? Acolo se fuma iarba si se luau alte cele si, in primul rand, era in SUA, unde populatia e cat a Europei... Asa ca, lasati-o mai usor cu statisticile, ca nu tine!!!
Raspunde

@15

Acum 9 ani

Revin... Am gresit... Nu se vorbea de o reprezentatie, ci de nr. total de spectatori dintr-o zi.. Hm.. se poate ... daca numaram si clientii care intra in magazinul Billa in timp ce pe Balcescu se scalambaie unii vopsiti in roz- ciclam... poate se obtin 62 000 de spectatori zilnic!
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 9 ani

Se vede cine il sustine pe infatuatul sas al Sibiului: a reaparut \"jicnita\" de mia (predestinat nume...), ala cu \"vreun spectacol a unor...\". Vedeti ca mai aveti un pic si va vinde sasul cu totul...
Raspunde

Alex

Acum 9 ani

Nu mai fiti asa rai!Sibiul are cel mai bun festival din Romania! Acum recunoaste-ti suntem extraordinari!
Raspunde

aaaa

Acum 9 ani

Biletu cat e biletu? -Gratis? Aha! Pai atunci sibienii sunt cei mai mari mocangii. Nu cred ca mai sunt careva din tara sa se imbulzeasca atatia la pomeni
Raspunde

bbbbb

Acum 9 ani

Ia sa va mai imbolnavesc putin de invidie si frustrare,desi festivalul e putin mai vechi,pe youtube cautati\" FUSION Festival Moment 2012 | Romania, SiBiU\" ca sa vedeti si voi ceva extraterestru ca si-asa ne tot faceti cum ne faceti. DOARE RAU INVIDIA
Raspunde

@mia

Acum 9 ani

Mia, cine ti-a spus ca cei care jignesc si sunt rai sunt sibieni? Sau confunzi veneticii frustrati cu sibienii.
Raspunde

@21

Acum 9 ani

Ești prost grămadă pupincuristule!n-are nimeni nimic cu teatrul în sine,problema e că sub masca teatrului unii șmecheri gen chiriac și alții de teapa lui reușesc să ”toace”sume uriașe din bugetul sibienilor contribuabili aiurea,acum ai înțeles cap -sec au ba??sau îți desenez mai bine prostane????
Raspunde

Vlad

Acum 9 ani

@Alex Inainte de a te lauda ca ai un eveniment cultural de anvergura in Sibiu este bine sa inveti ortografia .
Raspunde

vlad

Acum 9 ani

Eu totusi nu stiu unde asteapta Chiriac 62000 spectatori pe zi. Sala mare Tnrs are 300 locuri, Casa de cultura 800. Sala Studio a Tnrs vreo 100; vreo 50 Cavas . Poate vreo 150 salile de la teatrul Gong. Vreo 400 Hala Balanta. Sa inteleg ca se joaca la foc continuu in acele sali. Poate se joaca Faust de 10 ori pe zi si nu stiu eu
Raspunde

@22

Acum 9 ani

ba berbec comunist cu creier spalat,daca erai atit de preocupat de banii sibienilor te interesai mult mai mult de deconcentratele furate de alte zone,de furtul banilor a aproape jumate din centura Sibiului,a furtului si sabotarii industriei sibiene, fabrici copiate in totalitate de alte zone dupa cele sibiene si in Sibiu si judet falimentate,firme capusa din bucuresti si aiurea care capuseaza banii sibienilor,furtul la bugetul de stat,an de an contribui intre primele judete si primesti inapoi printre ultimile si asta de zeci si zeci de ani,incercare continua de a te scoate de pe culoarele de transport si a te izola,construind culoare cu sute de km. mai lungi si mai dificile,impunerea unei capitale de regiune umflata bombastic si nesustenabila economic plina ochi de coruptie si necercetata deloc de dna incurajata si sustinuta de niste comunisti perversi cu interese ca si tine de la centru,vrei sa-ti mai scriu ba bou de india sau sa-ti pictez ca vad ca nu pricepi nici desenat.Festivalul aduce locuri de munca sibienilor,iar pupincurist esti tu,comunistule,eu n-am nici un interes,eu vad realitatea spre deosebire de tine,manipulator pervers cu interese meschine.
Raspunde

bibi

Acum 9 ani

25;bravo, bine zis!
Raspunde

bula

Acum 9 ani

alooooo ....pastravii , sarmele si moturile !!! ia m-ai luati viteza de pe aici frustratilor , se vede din ce orase maronii santeti .nu aveti nimic un ele si tot veniti sa comentati pe aici . mars acasa,potailor
Raspunde

pt. vlad

Acum 9 ani

Pai nu ti-am spus ca ii numara si pe clientii care intra in magazinul Bila in timp ce niste saltimbanci se rup in figuri pe Balcescu?!
Raspunde

gogu

Acum 9 ani

Nu prea aduce locuri de munca sibienilor Festivalul de Teatru! Aduce, mai mult ca sigur, clienti teraselor, pensiunilor si hotelurilor! Sa nu-mi spuna nimeni ca angajeaza personal pt. 2 saptamani. Mai degraba ii exploateaza pe cei angajati deja!
Raspunde

@22

Acum 9 ani

Ma ala de te preocupa banii sibienilor,acum de ce nu te sesisezi ca fura banditii astia de la centru si banca Carpatica
Raspunde

@28

Acum 9 ani

Saltimbancii aia aduc notorietate Sibiului,iar pe tine te roade oftica -asta te doare pe tine
Raspunde

@30

Acum 9 ani

Băi bou analfabet și prost,banca -Carpatica-n-o fură nimeni,eventual își găsește alți administratori,fie ei și străini,mai buni,pt că nea ilie-pușcărie numai evaziune,fraudă la greu și mituirea escrocilor de la ASF a făcut,deci mai lasă tu gargara și prostiile pupincuriste,că devii tot mai dobitoc și redus mintal...ciocu mic și joc de glezne slugă penibilă!!
Raspunde

Sasu

Acum 9 ani

Chiriac fabuleaza pentru a-si justifica sumele uriase pentru pseudo-festivalul lui. Si sponsorii Festivalului recunosc ca e putin \"umflat\", dar, Chiriac i-a asigurat ca nu-l poate nimeni contrazice fiindca nu au datele necesare...asa ca orice zice Chiriac pressa o ia ca atare...JALNIC
Raspunde

Eu

Acum 9 ani

Nu trebuie să fi psiholog ca să-ți dai seama că Chiriac are probleme de comportament. După discurs, gesturi,mimică, reiese profilul de individ care minte, ascunde ceva.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Așa e, Chiriac are probleme comportamentale, e gras, sâsâit și \"soldovean\", pe deasupra. Dar a făcut un festival care e al treilea în Europa. Și toate astea, la Sibiu.
Raspunde

@@@

Acum 9 ani

Da... si aduce toti sceleratii la Sibiu ... Unii arata de sperie femeile gravide sau pot intarca prunci... Si-apoi, cine a mai vazut actor sasait?!
Raspunde

@32

Acum 9 ani

Tocmai te-ai autocaracterizat,comunist securist,ba coruptii nu-i cauta nimeni in tara asta,telescoapele sunt puse pe Sibiu si sibieni si atit si sti ceva azi sunt Floriile ca-ti trageam o spalatura de nu te spala toata apa Cibinului lepra comunista,normal ca n-o fura da esti prea prost sa pricepi ceva
Raspunde

@37

Acum 9 ani

Lasa mei cultura si treci pe deconcentrate..ca iar I se pregateste Sibiului ceva si nu esti vigilent
Raspunde

@37

Acum 9 ani

Numa încet că-ți pleznește vreo venă taman azi de Florii retardatule,slugă proastă ai fost,ești și slugă proastă o să mori penibilule...hai marș la coteț că-i timpul să faci nani...chiar bagă ceva cu deconcentrate,”giratori” ,arteziene sau sensuri unice...lasă-l tu pe Carabucea,că ăla a ajuns bine,la răcoare:))))))))
Raspunde

@39

Acum 9 ani

*****
Raspunde

allin4.ro

Acum 9 ani

Cu bune si cu rele, stiu vreo 7 orase in tara care oricand ar primi FITS-ul la ele si ar mai da si bani garla pentru asta. Hai sa o luam pe gustul \'sibienilor\": Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Brasov, Timisoara. Multumiti? Sa nu cumva sa zic de Iasi, Bucuresti sau Craiova, ca v-ati simti jigniti. Am si eu o intrebare, simpla. Daca tot sunt \"sibienii\" asa de cu mot, de ce naiba, in afara de primar, tot ce se intampla bine in oras si este laudat si ravnit in afara lui, e condus de oameni nascuti si crescuti la Satu Mare, Iasi, Craiova, Ramnicu-Valcea sau Bucuresti? Oare de ce e asa simpla intrebarea asta de la \"scrie in cifre\"?
Raspunde

IGD

Acum 9 ani

***turnulsfatului.ro/24916/sibienii-de-la-europarlamentare.html
Raspunde

oftalmologul

Acum 9 ani

pe vremuri, prostii, frustratii si mutantii care lasau astfel de comentarii jignitoare la adresa unui festival care a pus Sibiul pe harta culturala a lumii, astfel de humanoizi, ar fi fost inchisi in turnul sfatului pina isi reveneau din mizeria mentala de care sunt cuprinsi... azi, au ajuns sa-si dea cu parerea la Turnul Sfatului... le doresc sa se innece in propriul venin!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus