Duminică,
06.10.2024
Innorat
Acum
13°C

O strategie noua pentru Sibiu

După cum o demonstrează sintezele economice și sociale din diagnoza orașului nostru pe ultimele două decenii, trăim în plin proces de involuție a organismului urban sibian – un declin fără întreruperi și deplin integrat procesului malign la nivel național. Probabil că în condițiile specifice capitalismului-comunistoid acest proces este mai greu de sesizat, dar el apare independent de majoritatea determinantelor economice tocmai în aria social-demografică…
Am găsit un singur echivalent în istoria aproape milenară a așezării – perioada molimelor medievale venite din Asia, când populația era decimată de boală !!
În câteva cuvinte, în ultimii 23 de ani este vorba despre:
- scăderea numărului de locuitori, migrarea unor categorii esențiale din cadrul populației active către orașe mai mari sau în alte țări.
- creșterea numărului de asistați social, de toate vârstele, nu numai pensionari, apoi a abandonului școlar, a numărului de bolnavi cronici. (trebuie menționat că în abandon școlar se găsesc, în fond, și acei numeroși copii care nu vor sau nu pot să-și îndeplinească sarcinile de elevi și sunt trecuți dintr-o clasă în alta doar formal, ei fiind deja rebuturi educaționale !)
- creșterea numărului de locuințe abandonate și a spațiilor neîntreținute, tot mai greu și mai scump de revitalizat.
- disiparea substanței urbane pe teritoriu tot mai întins, deci cu servituți suplimentare pentru transporturi, rețele edilitare (plătite din bugetul public), servicii de salubrizare, ca să nu mai vorbim despre imposibilitatea de închegare a unor comunități parohiale viabile !
Soluția pentru o nouă strategie social-economică pe următoarele decenii în Sibiu ar fi următoarea: după punerea bazelor Zonei Metropolitane a orașului nostru, să se instituie un brand pragmatic, căruia să i se subordoneze toate proiectele, programele și parteneriatele municipalității zonale sibiene. Propunerea de brand: „ SIBIU – ORAȘUL FAMILIILOR TINERE !!”
Am încercat să leg astfel acest logo de cel care în 2007 proclama Sibiul „mereu tânăr din 1191”.
Este o posibilă inițiativă cu portanță pe multe decenii de-acum înainte, tocmai în condițiile scăderii alarmante a indicilor demografici normali în toată țara ! Administrația, instituțiile descentralizate ale statului, organizațiile civice și de liberi profesioniști, pot să se coreleze în a construi regulamentele locale necesare, proiectele lor integrate acestui brand și toată imaginea culturală a regiunii pe ideea că Sibiul este o Zonă Metropolitană unde tinerii pot găsi:
1. spații ieftine de locuit.
2. grădinițe și școli foarte bune pentru copiii lor.
3. locuri de muncă din toate ramurile economice – agricultură, industrie, servicii, prelucrarea informației, cercetare, învățământ.
4. un sistem de învățare continuă și reconversie profesională pentru ei-înșiși.
5. o rețea de centre sociale pentru seniori, unde pot să-și aducă părinții.
6. o rețea de ONG-uri certificate pentru activități extra-școlare (gen club de cercetași/scouts), de voluntariat și de integrare comunitară ( gen aducere împreună a copiilor cu seniorii/pensionarii, a adulților singuri, a celor defavorizați,etc.)
7. o salbă de locuri pentru loisir – de la tezaure culturale vii, la spații naturale protejate, trasee de week-end și vacanțe active etc – pe o arie de altitudine între 300m. și 2300 m.
8. o rețea de centre pentru îngrijirea sănătății ( de tip urban / stațiuni montane / băi medicinale / centre de terapii alternative, etc.)
9. un sistem de schimburi de informații și evenimente profesionale, culturale, religioase – centre de conferințe / work-shopuri / școli de vară / tabere de creație / festivaluri internaționale, etc.
10. evidența unei „centuri agro-zootehnice” funcționale, care să poată aproviziona orașul și toată rețeaua de localități a Zonei Metropolitane cu alimente proaspete în tot cursul anului, în majoritate de origine bio certificată !
Trebuie spus că multe dintre aceste puncte se pot deja ilustra ca funcționând, poate încă semi-autist și neintegrat: câteva școli cu rezultate bune, câteva facultăți, o serie de policlinici, vreo 2 centre balneare, fragmente de autostradă și piste cicliste, câteva tunuri de zăpadă, vreo 15 ferme bio, un muzeu al civilizației tradiționale și un mare festival de teatru ( la care nu vin teatrele din marile orașe ale țării…), o mocăniță și un tramvai istoric cam sărite de pe șine, și altele câteva….
Frumoasă perspectivă, totuși, pentru o administrație dedicată!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 345

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus