Joi,
27.01.2022
Innorat
Acum
0°C

"Stabat Mater" de A. Dvořák - in premiera la Filarmonica de Stat Sibiu

Filarmonica de Stat Sibiu a programat pentru seara de joi, 17 aprilie, un eveniment muzical de excepţie oferit melomanilor în pragul sărbătorilor de Paşte: concertul vocal-simfonic “Stabat Mater” de A. Dvořák.

„Evenimentul este unul deosebit cu atât mai mult cu cât lucrarea amplă pentru cor, solişti şi orchestră este cântată pentru prima oară la Sibiu. Alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu se vor afla pe scenă artişti care au mai colaborat cu filarmonica sibiană de-a lungul timpului: Corul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, soprana Diana Ţugui, mezzosoprana Claudia Codreanu, tenorul Hector Lopez, basul Cristian Ardelean şi dirijorul elveţian Kaspar Zehnder”, spun reprezentanţii Filarmoicii Sibiu.

„Stabat Mater” este un poem devoțional din secolul al XIII-lea, atribuit călugărului franciscan Jacopone da Todi (1228-1306). Textul în limba latină zugrăveşte durerea Fecioarei Maria dinaintea crucii lui Isus răstignit. O serie de compozitori au recurs la versetele acestui poem, în dorinţa de a ilustra muzical motivul pieirii şi al suferinţei. Cronologic, lista include nume precum Josquin, Palestrina, Pergolesi, Haydn, Rossini, Verdi sau Penderecki, acoperind un interval de cinci secole (XV-XX). Acestui grup i se alătură vocea aparte a lui Dvořák, marcată adânc de o traumatizantă experienţă personală: moartea, în mai puţin de trei ani, a celor trei copii ai săi (1875-1877).

Această cantată religioasă pentru solişti, cor şi orchestră dezvăluie o faţetă mai puţin obişnuită a compozitorului, deloc familiară pentru ascultătorul care îi cunoaşte lucrări precum uvertura Carnaval, Dansurile slave sau ultimele simfonii. Ritmurile energetice, cu rădăcini în patima naţionalistă ţin, de acum, de domeniul trecutului. În Stabat Mater Dvořák devine mult mai reţinut. Atunci când se roagă prin muzică, spiritul lui Dvořák transformă tânguirea, lamentaţia, în speranţă şi atinge pacea, armonia până la sfârşitul rugăciunii. Această axă expresivă, de care este pătrunsă veghea Fecioarei Maria la răstignirea lui Isus, se mulează pe zece mişcări meditative, cântate în limba latină, redate prin alternarea şi combinarea vocilor solo şi corului. Primele patru secţiuni sunt întunecate şi exprimă chin, frică, angoasă, în timp ce tonul devine mai luminos odată cu mişcarea a cincea şi continuă astfel până la concluzia lucrării. Materialul părţii iniţiale este recapitulat concis la final. Interpretarea adecvată a acestei lucrări reclamă atenţie sporită a soliştilor şi corului la detaliile şi sensurile textului, capacitate a vocilor (solistice şi de ansamblu) de a exprima o largă paletă expresivă, de la tandreţe la durere și impune o orchestră mereu prezentă la reliefarea sferei expresive generale, comentatoare vie a sentimentelor şi călăuzitoare a liniilor de frază ale textului muzical.

Biletele pentru acest concert se pot procura de la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu (Sala Thalia), în fiecare zi între orele 12:00-16:00. Preţul unui bilet este de 16 şi 20 de lei. Elevii, studenţii şi pensionarii beneficiează de o reducere de 50%.

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus