Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza a declarat, miercuri, într-un interviu acordat Agerpres, că Biserica Ortodoxă Română nu se opune canonizării părintelui Arsenie Boca. Dar nici nu există în acest moment un proiect în acest sens. Până la canonizare, Mitropolia va amenaja un parc la Sâmbăta. ”Biserica nu se opune (canonizării n.r.). Noi respectăm slujirea pe care a avut-o el. Noi îl cinstim şi la Sâmbăta o să facem un parc în faţa altarului făcut de dânsul, acolo cine vrea poate să stea. Deja am pus piatra de temelie şi pentru o bisericuţă, un schit la izvorul părintelui, o fântână a părintelui. La Sâmbăta, mai există sus o chilie săpată în piatră, va trebui să controlăm fenomenele acestea, să fie cu o rânduială. Acolo s-a apucat unul la fântâna părintelui, a pus nişte bănci şi lua banii oamenilor că stăteau pe bancă şi i-am spus: Măi nene, dacă iasă o dată părintele la tine, pe unde fugi? Ce faci?”, a spus ÎPS Laurențiu Streza.
Întrebat cât timp va trece până la canonizarea lui Arsenie Boca, Streza a explicat că ”depinde de voia lui Dumnezeu”. ”Poate să fie rapid, poate să mai treacă timp, depinde de voia lui Dumnezeu. Îmi cereţi un lucru.... Eu pot să fac această mărturisire, că aş fi cel mai fericit om din lume, membru al Sfântului Sinod, cu atât mai mult că l-am cunoscut pe părintele, să pot să semnez şi eu pe actul de canonizare”, a declarat Mitropolitul Ardealului.
ÎPS Laurențiu a relatat și o întâlnire a sa cu ”Sfântul Ardealului”, așa cum mai este numit Arsenie Boca: ”Prima dată când am fost la părintele, am fost înainte de a mă căsători. Eram proaspăt absolvent de facultate. După aceea, am mers la părintele, când am fost să vin la facultate ca profesor şi i-am spus că diferenţa dintre mine şi magistrul meu este ca între Dealul Ocna şi Muntele Everest. Şi a zis: Lasă, du-te tu acolo ca să faci lucruri pe care trebuie să le faci şi pe care nu le-a făcut magistrul tău”.
Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vața de Sus, - d. 28 noiembrie 1989, Sinaia, Prahova), părinte ieromonah, teolog și artist plastic (muralist) român, a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbata de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop, unde datorită personalității sale veneau mii și mii de credincioși, fapt pentru care a fost hărțuit de Securitate. A fost unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea. A pictat biserica din Drăgănescu (la 25 Km de București). Arsenie Boca este considerat de către unii din ucenicii săi ca cel mai mare duhovnic roman al secolului XX. La mormântul său de la Mănastirea Prislop din Țara Hațegului, se perindă zilnic sute de pelerini. (sursa: wikipedia)
Tag-uri:
Mânăstirea Brâncoveanu ,
Arsenie Boca ,
Biserica Ortodoxă Română ,
Laurențiu Streza ,
Țara Hațegului ,
Mitropolitul Ardealului ,
Dealul Ocna ,
La Sâmbăta ,
Mănăstirea Prislop ,
Muntele Everest ,
Sfântului Sinod ,
Sfântul Ardealului
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Adrian
Acum 5 ore
Dan
Acum 5 ore
X
Acum 5 ore
Dan
Acum 6 ore
Adrian