Joi,
30.03.2023
Cer Senin
Acum
-5°C

Consiliul Judetean Sibiu implineste 22 de ani. Incepand cu FSN, MER, PUNR, PDAR sau PRM

Prima legislatură a Consiliului Judeţean Sibiu număra 39 de consilieri judeţeni din nouă formaţiuni politice şi a fost aleasă nu de către locuitorii judeţului, precum în prezent, ci de consilierii locali din tot judeţul. Miercuri, cei 33 de actuali consilieri judeţeni din şase formaţiuni politice, alese prin votul cetăţenilor judeţului, sunt chemaţi să adopte o hotărâre prin care ziua de 30 aprilie să fie declarată "Ziua Consiliului Judeţean Sibiu" şi să aprobe acordarea de ”Diplome de excelenţă”. Toţi cei aproximativ 150 de preşedinţi, vicepreşedinţi de CJ sau consilieri judeţeni care au fost aleşi din 1992 încoace vor primi astfel de diplome "ca semn de apreciere şi recunoştinţă pentru activitatea depusă în slujba intereselor şi nevoilor administraţiei judeţene", după cum se arată în raportul care însoţeşte proiectul de hotărâre privind declararea unei noi sărbători, cea a CJ Sibiu.
Şedinţa specială pentru aprobarea hotărârii mai sus amintite va avea loc la Sala Thalia, invitaţi fiind toţi cei care au fost aleşi în Consiliul Judeţean Sibiu.
”Este pentru prima dată când Consiliul Județean Sibiu aniversează constituirea sa și vrem ca data de 30 aprilie să rămână de acum înainte în istorie ca Ziua Consiliului Județean Sibiu, pentru că ea marchează momentul nașterii forului legislativ județean. La 30 aprilie 1992, ora 16:00, consilierii județeni, aleși pentru prima dată în România democratică, s-au întrunit în prima ședință de constituire”, declară președintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea.

De la PRM şi PUN la PPDD

Consiliul Judeţean, ca instituţie, a luat fiinţă în urma Legii administraţiei publice din 1991. "În primul mandat consilierii județeni au fost aleși prin vot indirect de către electorii reprezentați de consilierii locali aleși în toate localitățile județului în urma scrutinului din februarie 1992. Un proces verbal al Comisiei Electorale datat 18 aprilie 1992 arată că din 799 electori au fost prezenți 669, iar voturi valabil exprimate au fost 654", se arată într-un comunicat al CJ Sibiu.
În urma respectivului scrutin, cele mai multe voturi le-a primit Convenţia Democrată, urmată de FSN şi Partidul Democrat Agrar din România. În prezent, în urma voturilor sibienilor, în CJ Sibiu cel mai bine reprezentate formaţiuni sunt FDGR şi PSD (cu câte nouă locuri), urmate de PDL (şapte locuri de consilieri judeţeni).
Primul preşedinte al CJ Sibiu, în 1992, a fost Romeo Trif (FSN), ales de consilierii judeţeni. Aceştia i-au desemnat drept vicepreşedinţi pe Ion Vraciu (PDAR) şi Nicolae Cosma (PNL Aripa Tânără).

Componența Consiliului Județean Sibiu după alegerile din 1992
Convenția Democrată (CD) - 13 locuri
Frontul Salvării Naționale (FSN) - 9 locuri
Partidul Democrat Agrar din România (PDAR) - 6 locuri
Partidul Național Liberal (PNL) - 3 locuri
Forumul Democrat al Germanilor (FDG) - 2 locuri
Mișcarea Ecologistă din România (MER) - 2 locuri
Partidul Național Liberal – Aripa Tânără (PNL-AT) - 2 locuri
Partidul Unității Naționale din România (PUNR) - 1 loc
Partidul România Mare (PRM) - 1 loc

Sursa: CJ Sibiu  

Componența CJ Sibiu după alegerile din 2012
Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) – 9 locuri
Partidul Social Democrat (PSD) – 9 locuri
Partidul Democrat Liberal (PDL) – 7 locuri
Partidul Poporului Dan Diaconescu (PPDD) – 3 locuri
Partidul Național Liberal (PNL) – 3 locuri
Partidul Conservator (PC) – 2 locuri

Miercuri, 30 aprilie 2014, între orele 12:00 și 13:30, Consiliul Județean organizează ”Ziua porților deschise” la care sunt invitați toți locuitorii județului  care vor să vadă cum se desfășoară activitatea și vor să viziteze sala de ședințe în care se iau deciziile importante pentru județul Sibiu”, comunicat CJ Sibiu


 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

nedumerit

Acum 8 ani

asa, si?
Raspunde

asterix

Acum 8 ani

numele corect al primului presedinte al CJS este/era ROMEO MARIUS TRIFU
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus