Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Cea mai mare companie sibiana: credite de 30 de mil. de euro si cresteri usoare

Cea mai mare companie sibiană cu acționariat local, SC Compa SA, a publicat cifrele financiare pe care urmărește să le atingă în cursul acestui an. Cu excepția creditelor pentru investiții, al căror plafon este de 30 de milioane de euro, planurile celor de la Compa nu urmăresc schimbări spectaculoase.
 
463 de milioane de lei este cifra de afaceri pe care conducerea Compa SA a prezentat-o asociaților drept țintă pentru anul în curs. Cifrele sunt ușor crescătoare, având în vedere că pe 2013, situațiile financiare consolidate indică o cifră de afaceri totală de peste 457 de milioane de lei. În ceea ce privește profitul net, conducerea Compa consideră că în cursul acestui an rezultatele financiare vor fi mai mici: aproximativ 18,9 milioane de lei, față de 21,3 milioane de lei profit net în 2013. ”Rezultatul brut și net sunt în uşoara scădere ca urmare introducerii în fabricaţie de produse noi, care în
perioada de debut nu pot atinge parametrii de performanţă şi profitabilitate planificate”, se arată în Fundamentarea contului de profit și pierdere, prezentată asociațiilor în ședința Adunării Generale a Acționarilor, ce a avut loc săptămâna trecută.
De remarcat faptul că, pentru anul în curs, conducerea Compa estimează o scădere a numărului mediu de angajați la sub 1.700, situație care s-a mai repetat în 2009, an care a afectat semnificativ cifra de afaceri a companiei ca urmare a efectelor crizei economice.
 
Credite de până la 30 de milioane de euro
 
În cadrul unei ședințe extraordinare a acționarilor, conducerea executivă a fost împuternicită cu angajarea de credite pentru investiţii, linii de credit şi leasing cu încadrarea într-un plafon total cumulat de 30 de milioane de euro pe anul în curs. Plafonul trebuie văzut în condițiile în care anul 2013 a fost încheiat de compania sibiană cu datorii financiare în scădere. Astfel, dacă în 2012 totalul creditelor luate de Compa pentru investiții era de 20,6 milioane de lei, până la finalul anului trecut, valoarea creditelor și a liniilor de credit accesate a scăzut la sub 12 milioane de euro.
Investițiile prevăzute pentru anul în curs urmăresc creșterea capacităților de producție pentru componentele contractate de Bosch și Delphi, doi dintre principalii clienți ai societății producătoare de componente auto.
 
Primul proiect imobiliar
 
Cei de la Compa SA au început din acest an și lucrul efectiv la proiectul rezidențial ”Arsenal Residence”, proiect ce urmărește reconversia zonei industriale aflată pe bulevardul Victoriei, vizavi de Parcul Sub Arini. După aproximativ trei ani de la demararea proiectului pe hârtie, cei de la Compa au început lucrările de demolare a halelor fostului Arsenal.
Planurile întreprinderii care deține cele 3,7 de hectare de teren din zonă prevăd construirea a trei blocuri cu apartamente ”peste medie”, amenajarea a două cămine studențești și a 25 de loturi de case, pe cel mult două niveluri supraterane.
Casele vor avea un regim maxim de înălțime S+P+1E+M sau R, cele trei noi blocuri de locuințe paralele cu bulevardul Victoriei vor avea un regim maxim S+P+3E+R, iar cele două cămine studențești (amenajate în actualele clădiri de birouri dinspre Spitalul Militar) vor avea un regim maxim de înălțime P+3E, respectiv S+P+2E+M.
Cele 25 de loturi de case ce vor fi puse în vânzare pe terenul curățat de fostul Arsenal vor avea acces la utilități și la rețeaua de drumuri propusă pentru încă actuala fabrică. Suprafața medie a acestor loturi este de 685 de mp.
Conducerea Compa SA intenționează să realizeze întregul proiect prin forțe proprii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

aaa

Acum 9 ani

Bani au, dar nu pt. parcarile angajatilor din zona Compa Lazaret.Daca uiti cumva poarta deschisa iti lasa masina in curte. Se aude Primaria? sau zona nu mai e in Sibiu si nu trebuie respectate regulile cu parcarea pe trotuar zone verzi si intersectii?In centru 1 minut daca lasi masina aiurea ti-o ridici de la Tursib pe bani grei.
Raspunde

vasiladi

Acum 9 ani

unde sint dividendele actionarilor:fosti si actuali lucratori la compa?unde au\" disparut \"actiunile multora din ei?nimeni nu stie sau se fac ca nu se stie?
Raspunde

V.v

Acum 9 ani

Cand o sa putem vinde actiunile din Asociatia Salariatilor?
Raspunde

cipi

Acum 9 ani

ba fraierii lu\' ipas (compa) prafu\' de pe toba voi. ca doar construim capitalismul si nu mai e loc de voi la masa. voi cu trasu\' la saiba smecherii cu burdihanul plin
Raspunde

Cris

Acum 9 ani

Dupa ce criterii e cea mai mare firma? De regula se ia in calcul cifra de afaceri. Ai auzit de Polisano?
Raspunde

eu

Acum 9 ani

ma gandeam sa investesc la bursa in compa, dar cand vine vb de dividende cred ca din 2003 nu s-au mai dat. asa ca , hai pa. In stilu asta nu stiu de ce mai is listati la bursa, din ce vor sa castige actionarii, din promisiuni si specula. Poate cineva sa imi explice si mie ca nu prea inteleg
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus