Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
14°C

ULBS - 45 de ani de continuitate. Reasezarea mediul universitar sub denumirea de Universitatea din Sibiu (1990-1995)

Motto:
”Universităţile, înalte instituţii-monumente durabile ale geniului omenesc, nu sunt alcătuiri rigide, ci în continuă schimbare, adaptându-se marilor transformări sociale, după naţiuni şi după epoci. Universităţile sunt depozitarele trecutului şi garanţia viitorului poporului în mijlocul căruia ele au activat.” (Iuliu Hațieganu)
 
 
Ca urmare a deciziei din anul 1984, prin care nu s-a mai acordat cifră de școlarizare pentru profilele filologie, istorie și drept, iar Institutul de Învățământ Superior s-a transformat în Institutul de Subingineri, subordonat Institutului Politehnic din Cluj-Napoca, structura universitară de la Sibiu a primit o grea lovitură. Din fericire această măsură a durat doar până în anul 1990, an în care, ca urmare a schimbării majore a structurii politice din România, s-a reluat activitatea universitară în orașul de pe malurile Cibinului.
Dezideratul universitarilor sibieni din cadrul Institutului de Subingineri, precum și a multor altor reprezentanți ai mediului academic sibian, a fost prezentat și argumentat în fața ministrului învățământului de la acea dată, Mihail Șora și a adjunctului acestuia, Paul Cornea de o delegație din care au făcut parte Corneliu Bucur, Mircea Tomuș (ambii membrii ai FSN), Constantin Voicu (rector al Institutului Teologic Ortodox de Grad Universitar), Herman Pitters, Paul Philippi și Hans Otto Schtamp (reprezentanți ai Institutului Teologic Protestant). Proiectul prezentat preconiza înființarea a șase facultăți: mecanică, automatizări și calculatoare, filologie și istorie, drept, tehnologia și chimia textilelor și a produselor alimentare, științele naturii.
În Hotărârea Guvernului României nr. 225 din 5 martie 1990, la art. 1 se prevedea că fostul Institut de învățământ superior din Sibiu s-a transformat în Universitate cu statut independent, în subordinea Ministerului Învățământului. Primul Rector numit prin Ordin de Ministru a fost prof. univ. dr.ing. Grațian Ștețiu, universitar cu o bogată experiență, dar acest fapt s-a petrecut abia în anul 1992.
În conformitate cu prevederile Decretului primul an universitar  - 1990-1991 - al noii structuri a inaugurat cursurile a cinci facultăți: Facultatea de Litere, Istorie și Drept, Facultatea de Științe, Facultatea de Medicină, Facultatea de Inginerie și Facultatea de Tehnologia Produselor Alimentare și Textile, adăugându-se, prin Protocolul nr. 1375 din 27 septembrie 1991, la aceste cinci facultăți, Institutul Teologic Ortodox de Grad Universitar ”Andrei Șaguna”, devenit astfel Facultatea de Teologie ”Andrei Șaguna”. Echipa ce a coordonat reorganizarea vieții universitare sibiene în anii 1990-1992 a fost compusă din prof.univ.dr. Mircea Tomuș, prof. univ. dr .ing. Moise Țuțurea și conf.univ.dr.ing. Octavian Bologa.
În primul an universitar al noii creații - Universitatea din Sibiu - cursurile au fost frecventate de un număr de 2279 de studenți, îndrumați de la catedră de un corp academic ce însuma 107 cadre didactice (8 profesori, 15 conferențiari, 57 lectori, 26 de asistenți și 1 preparator).
Dezvoltarea rapidă a Universității din Sibiu a fost sprijinită de inaugurarea la 28 octombrie 1991 a Centrului de studii Americane ”Columbia” și Bibliotecii Americane, precum și a Centrului Cultural Britanic, ce și-a deschis porțile în anul 1992. Colaborarea excelentă cu Ambasada Republicii Federale Germania și cu Forumul Democrat al Germanilor din România a făcut posibilă concretizarea unui proiect ce a creat Centrul Cultural și de Dialog German și a Bibliotecii Germane, inaugurate la 19 ianuarie 1993. Câteva luni mai târziu a fost inaugurat și Centrul de Dialog Francez și Biblioteca Franceză.
Bibliotecile acestor centre culturale străine au pus la dispoziția studenților Universității un bogat volum de carte și publicații științifice ce au permis dezvoltarea creativității științifice și tehnice atât a lor cât și tinerelor cadre didactice.
La 12 mai 1995, când s-au împlinit 100 de ani de la nașterea marelui poet și filozof Lucian Blaga, Universitatea din Sibiu a primit aprobarea oficială de schimbare a numelui în Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu. Atribuirea numelui a fost determinată de semnificația aparte pe care personalitatea lui Lucian Blaga o are în cultura română, precum și legăturilor lui puternice cu Sibiul în perioada 1940-1945. Festivitatea ce a marcat primirea onorantului nume a avut loc în Aula ”Avram Iancu” în prezența ministrului Învățământului Liviu Maior (devenit ulterior Doctor Honoris Causa al ULBS la propunerea Facultății de Istorie și Patrimoniu), președintelui Senatului României Oliviu Gherman și a fiicei poetului și filosofului, Dorli Blaga. Prin alocuțiunea sa Rectorul prof.univ.dr. Dumitru Ciocoi-Pop a subliniat însemnătatea momentului spunând: Credem cu tărie în această hărăzită unire de nume și semnificații. Credem că Universitatea din Sibiu va cinsti întotdeauna numele celui care, ca nimeni altul, a ancorat în conștiința universității identitatea culturală românească. Festivitățile au continuat cu un simpozion științific dedicat Centenarului Lucian Blaga și sărbătoririi împlinirii în anul universitar 1994-1995 a 25 de ani de la înființarea Facultății de Filologie și Istorie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus