Miercuri,
02.12.2020
Ceata
Acum
-6°C

IPS Laurentiu Streza a devenit DHC la Alba-Iulia

06 Mai 2014 22:02

ÎPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, a primit marți titlul de Doctor Honoris Causa al Universității "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, la propunerea Facultății de Teologie Ortodoxă.

"Titlul de onoare pe care distinsul ierarh al Ardealului îl primește aici, la Alba Iulia, este expresia prețuirii noastre pentru profesorul care știe că adevărata teologie este trăirea evlavioasă în duhul lui Dumnezeu. Totodată, aducem acum omagiu cuviincios arhipăstorului care face lucrare de evanghelist, dăruindu-se jertfelnic pentru binele poporului lui Dumnezeu", a spus, în "Laudatio", arhiepiscopul de Alba Iulia, ÎPS Irineu, citat de Agerpres.

Mitropolitul Laurențiu Streza și-a exprimat prețuirea pentru învățământul teologic, amintind că numărul facultăților de profil a crescut de la două, înainte de 1989, la 15, după Revoluție, arătând că cea din Alba Iulia este una de prestigiu.

La festivitatea de decernare a titlului academic au fost prezente personalități ale lumii teologice din țară și străinătate, evenimentul având loc în cadrul simpozionului internațional "Eucharist and Martyrdom from the Ancient Catacombs to the Communist Prisons (ISSTA-2014)" ("Euharistie și Martiriu — de la vechile catacombe la închisorile comuniste"). Manifestarea academică este patronată de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și a ajuns la ediția a XIII-a.

Născut în 1947 în Sâmbăta de Sus, județul Brașov, Laurențiu Streza a urmat între 1965 și 1969 Institutul Teologic Universitar din Sibiu. Între 1982 și 1983, a urmat Institutul Ecumenic de la Bossey, Elveția, tot în 1983 având o specializare în domeniul liturgic la Facultatea de Teologie Catolică a Universității din Fribourg.

Devine doctor în Teologie în 1985, cu teza "Botezul în diferite rituri liturgice creștine".

În 1987, a devenit profesor universitar la Institutul Teologic Universitar din Sibiu.

La patru ani de la moartea soției sale, în anul 1996 este tuns în monahism la Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus, de către IPS Mitropolit Antonie, primind numele de Laurențiu. În același an, devine episcop al Caransebeșului.

În 3 noiembrie 2005 este ales Mitropolit al Ardealului.

Sursa foto

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Militaru Petre

Acum 6 ani

Acum ca a dveni Doctor Humoris de Cauza poate face ceva si pentru societate ca biserici avem.Consider necesat o cantina siciala ,o sbventie pentru spital , pentru o scoala ,etc.Ce zici prea sfinte.-
Raspunde

ptr.Militaru Petre

Acum 6 ani

NUUUUUUUUUUU. Pentru că acum normal trebuie să şi schimbe maşina . nu mai poate merge cu acelaşi bolid deoarece e DHCauza.
Raspunde

maxentiu alin

Acum 6 ani

fariseu mincinos si fatarnic. l-au cumparat cei de la Alba ca sa nu ramana fara locuri la facultate. Anul trecut au avut un singur inscris la facultate, ar fi trebuit sa se inchida acea caricatura de facultate, dar cu sprijinul fariseului o sa mai functioneze o perioada....
Raspunde

brancusi

Acum 6 ani

v am lasat saraci si prosti si v am gasit mai saraci si mai prosti...romani=oligofreni
Raspunde

schiller

Acum 6 ani

romanii=oligofreni, asta-i parerea sasilor despre voi, asa cum a scris sasalaul devenit bavarez care-si spune \"brancusi\" (IP 192.109.190.88)... voi sa-i votati in continuare, ca sa le confirmati spusele! ba, daca se poate faceti-l presedinte al Romaniei pe sasul-sef... nu conteaza ca traficat copii sau ca a furat case si e mafiot mason, principalul e ca-i sas, iar voi slugi!
Raspunde

brancusi=oltean prost

Acum 6 ani

M(UE) a tzi luat deja javre,femile le ati trimis la produs in occident.....fraierii lucreaza in tzara pt 300 euroi pe luna la firme straine.....integrare perfecta a iobagilor si ienicerilor....ce sa i faci?unde nui cap si sange in carbasan vai de acel popor de lichele....
Raspunde

tupeist

Acum 6 ani

ba nu johannis a inchis fabricile in sibiu , lui s-ai multumiti ca va adus locuri de munca noi ,ca alea care le-au lasat sasi au fost inchise de manageri nostri care pe deasupra se mai dau si patri -hoti ,s-au nu vezi padurea de copaci ,sibiul este un oras care functioneaza si asta nu iti trebuie mule sondaje uitatate ca nu mai poti trece o straduta fara s-a te asiguri ca vine buluc masinile peste tine ,am ajuns de cine nu vrea nu are masina ,ba asta inseamna ca functionam bine s-au nu vezi invazia neamurilor tale de sud si est ,de ce crezi ca dau bulkuc aici ca este bine la voi in prazburgime ,mai lasa folcloru cu iobagismu faceti voi astia cu patriotismu in singe ca tara s-a functioneze si s-a avem salari de 1500 -2000 de euroi ca s-a nu mai lucram pe 300 de euro ,bai tara are nevoie de citi mai multi ,johannisi daca vrei s-a traiesti precum ,nemti ,francezi si alte tari din vestueuropei asa veti trai in continuate precum etiopieni si alte republici din lumea a treia
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus