Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Johannis la Turnul Sfatului TV: Pasaj subteran pentru masini, aqua-parc si cartiere improspatate

Prezența primarului Klaus Johannis la prima emisiune a Turnul Sfatului TV a adus puțină lumină asupra a ceea ce va deveni Sibiul în viitorii 5-10 ani. Johannis a vorbit la sfârșitul săptămânii trecute despre proiectul privind reproiectarea Pieței Unirii, cu mutarea traficului rutier în subteran, despre posibilitatea ca Aqua-Parc-ul din Pădurea Dumbrăvii să devină realitate, despre cum ar trebui să arate cartierele Sibiului și despre sport.
Johannis a vorbit despre posibilitatea ca între Hotel Ramada, Magazinul Dumbrava, Cazarma 90 și Hotel Continental, să fie zonă pietonală, iar traficul rutier să fie mutat în subteran. Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Piața Unirii a fost încheiat, iar din momentul începerii lucrărilor, până la finalizare va dura trei ani, a anunțat primarul Sibiului la Turnul Sfatului TV. ”Acest Plan Urbanistic Zonal pentru Piața Unirii, va fi probabil cel mai important pentru acest deceniu. A fost elaborat deja, a fost discutat deja în Comisia CTATU a Primăriei (n.r. Comisia tehnică de amenajare a teritoriului şi urbanism), a  fost aprobat, am avut și invitați, oameni care nu sunt în Comisie, dar specialiști în domeniu, domnul Niedermaier și alții care au venit și ei, directorul Direcției de Cultură, oameni care ar trebui să-și spună părerea. Se lucrează acum la următoarele faze birocratice și în măsura în care vom avea avizele cele mai importante, vom face o prezentare publică. Este o abordare novatoare pentru Sibiu. Nu există în nicio zonă o abordare similară”, a declarat Klaus Johannis în emisiune.
Tot traficul va fi mutat în subteran, a anunțat primarul și a dat primele termene de finalizare a proiectului. ”Dorim să dăm funcțiuni noi Pieții Unirii, să o refacem într-o zonă pietonală, dar cum traficul nu poate să dispară din zonă, atunci îl ducem prin subteran. Tot traficul se redefinește. (...) Noi am lucrat cu un grup de arhitecți, dar am lucrat și cu o echipă de consultanți pe varianta de trafic. Acești consultanți ne-au spus că se poate realiza în aproximativ doi ani, iar construcțiile, pentru că nu este niciun secret în ce vrem să construim, un teatru și un centru de conferințe, se realizează în aproximativ patru ani. Eu cred că ceva realist să spunem, e că din momentul în care zicem start lucrărilor, va dura aproximativ trei ani până când se termină”, a spus Johannis.

Sibiu, cartier Șelimbăr

În opinia primarului Sibiul ar trebui să cuprindă localitățile din jur, dar fără formarea unei arii metropolitane. Municipiul Sibiu ar putea îngloba mai multe localități din jur, dacă ar exista voință politică pentru acest lucru. ”Optimal ar fi ca satele care se dezvoltă lângă municipii, să fie pur și simplu înglobate, așa cum s-a făcut acum mulți ani cu Gușterița și cu Turnișor, care au fost sate separate. Legal se poate, însă procedura este de așa natură, încât implică parlamentul, care nu dorește să intre pe aceste teme, totuși sensibile. (...) Eu îmi imaginez o înglobare efectivă. O formă metropolitană se poate defini acolo unde actorii au într-un fel ponderi similare, de exemplu trei orașe, sau un municipiu și două orașe, dar un oraș mare și trei sate mici e un dezechilibru și în abordare”, a explicat primarul Sibiului.
Johannis consideră că sibienii care preferă să-și construiască locuințe în localitățile din jur o fac pentru prețurile mai mici, nu din cauza Planului Urbanistic General. ”Majoritatea care se duc în satele din jur pentru că acolo terenul e mai ieftin, utilitățile sunt mai ieftine sau cu aceeași bani poți să-ți iei o curte mai mare. Fiecare are opțiunile lui. Se construiește mult și în Sibiu”, a comentat Johannis.
Articolul 20 din Legea Administrației Publice Locale prevede că ”Delimitarea teritorială a comunelor, oraşelor şi judeţelor se stabileşte prin lege. Orice modificare a limitelor teritoriale ale acestora se poate efectua numai prin lege şi numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective prin referendum, care se organizează potrivit legii”.
Legat de zonele de lângă Sibiul în care s-a construit mult în ultima perioadă, primarul nu a vrut să comenteze. ”Nu comentez ce se construiește în alte oraș fie și învecinate”, a spus primarul, precizând totuși că sunt cartiere care arată foarte bine.

Nu mai crede în sprijinul Consiliului Județean

Johannis s-a arătat dezamăgit de conducerea Consiliului Județean în ceea ce privește sprijinul pentru construcția unui spital nou de urgență. Primarul crede că prin planurile CJ Sibiu de construcție a unui nou corp de clădire în curtea actualului spital de urgență, s-a arătat de fapt că au renunțat la planul construcției unui spital nou. ”Noi nu dispunem de acel teren care e liber și poate fi folosit în poligonul din zona spre Poplaca care e pe teritoriul Sibiului, pe de altă parte constat cu surprindere că la Consiliul Județean se fac planuri peste planuri de extindere a Spitalului Județean în actuala locație. Chiar a venit un arhitect cu un proiect cu o nouă clădire pentru secția de primiri – urgențe, în cel mai aglomerat colț din spital spre strada Izvorului, colț cu Hermann Oberth și Bâlea. Unde este cel mai aglomerat loc, acolo vor să mai pună o clădire de patru etaje. Ca și construcție se poate, dar e imposibil de gestionat traficul și parcările de acolo. I-am rugat să regândească un pic proiectul și să vină cu un concept de cum se va parca și cum se va circula acolo. Recunosc că dacă CJ spune că sprijină proiectul meu de construire a unui mare spital modern la capătul străzii Poplăcii și pe de altă parte, investește banii într-o nouă clădire ce vrea să fie făcută în actuala locație, cumva îmi dă de gândit dacă chiar au sprijinit intenția mea cu poligonul sau poate doar au spus-o”, a declarat Johannis.

Nu mă voi implica în crearea unei echipe de fotbal

Legat de sport în general și fotbal în special, Klaus Johannis a declarat că ”atâta vreme cât voi fi eu primar nu mă voi implica în crearea unei echipe de fotbal în Sibiu”. Primarul a explicat apoi că va sprijini o echipă de fotbal, însă numai dacă vine cu surse private de finanțare. ”Am mai făcut-o o dată și m-am ars cum se spune în popor. La vremea respectivă am mers eu și am cerșit bani, la vremea respectivă s-a lucrat numai cu surse private, nu au primit niciun ban de la Municipiul Sibiu, pentru că așa mi s-a părut că trebuie separate lucrurile. Între timp, am spus, da, dacă cineva investește în echipă suntem dispuși să-i sprijinim. Sunt în continuare dispus să sprijinim o echipă care apare și știți forte bine că am sprijinit echipa care apăruse, dar și acea echipă a dispărut și nu din vina mea sau a municipalității, ci din cauza managementului”, spus Johannis.

Aqua Park în Dumbrava. ”Nu am abandonat proiectul”

Primarul Sibiului a precizat în cadrul emisiunii că s-au reluat discuțiile pe marginea PUZ-ului din Dumbrava Sibiului, unde în urmă cu câțiva ani s-a anunțat posibilitatea construirii unui aqua-park. ”Am reluat intern discuțiile, vrem să reluăm acel PUZ, să vedem un pic dacă e cazul să-l îmbunătățim și să vedem dacă putem revigora puțin ideea, pentru că a fost o idee care mi-a plăcut atunci, îmi place și acum.  Nu am abandonat proiectul. Deocamdată reluăm PUZ-ul, să vedem dacă conceptul de atunci a fost bun, mai discutăm o dată cu arhitecții, mai discutăm o dată cu consilierii. Noi în faza aceea nu am finalizat PUZ-ul, nu am intrat în CL”, a declarat primarul.


Fără locuri de parcare private

Klaus Johannis le-a transmis sibienilor că așa cum arată acum cartierul Vasile Aaron, vor arăta și celelalte cartiere în care predomină blocurile de locuințe. ”Cred că multă lume, cei din Vasile Aaron au văzut cum vedem noi că ar trebui să arate un cartier de blocuri. Chiar unul prost construit, a devenit funcțional. Suntem aproape de finalizarea lucrărilor ample din Vasile Aaron. Acolo s-au reabilitat străzile parcările, zonele verzi, urmează iluminatul public. Cam așa ne imaginăm să arate lucrurile, ca și oamenii de la bloc să trăiască cu aceeași impresie ca și ceilalți că trăiesc într-un oraș modern care se respectă”, a spus primarul. Johannis a explicat și faptul că nu este adeptul închirierii locurilor de parcare. ”Nu sunt adeptul acestui sistem. Noi ne-am făcut o socoteală încă dinainte să ne apucăm, și am ajuns la concluzia că numărul de parcări coincide cu numărul de mașini care este acum acolo. Dacă va crește numărul de mașini, atunci va trebui să găsim altă soluție. Altă soluție poate fi să găsim parcări construite în sus sau în jos, dar acum municipalitatea nu își propune să ia în considerare construirea unor astfel de parcări”, a precizat primarul.
Legat de sibienii care și-au făcut o mică grădină în jurul blocului, primarul a declarat că nu are de gând să le strice munca. ”Ele (n.r. grădinile) ar putea fi desființate destul de ușor. Aș putea trimite o echipă  care ar scoate ceapa, rupe gardul, tăia trandafirii. Nu mi s-a părut o abordare fericită. Noi de ani de zile venim în sprijinul asociațiilor de proprietari, le oferim material, flori, tufe, gard viu, pomișori, orice ca să se simtă și ei implicați în înfrumusețarea zonei”, a mai spus Johannis.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

John

Acum 9 ani

Bla,bla,bla....doar minciuni ordinare ale sasului ce nu au acoperire în realitatea sibiană,cît despre fotbal nu e nici o surpriză că johannis-giratoriu nu susține o echipă de prim rang pt un oraș destul de mare și dezvoltat ca Sibiul,bine că bagă bani cu nemiluita în circoteca pe picioroange și în tenisul de doi bani al amicului lui sifonar-vecerdea....Herr johi du-te la bucale și fă-ți acolo damblaua...pe sibieni i-ai aburit destul!!!
Raspunde

Sib

Acum 9 ani

iar v-au trimis sa scrieti pe-aici?
Raspunde

@John

Acum 9 ani

De ce sa sustina primaria ( parte publica ) o echipa de fotbal ( o entitate privata ). Ia du-te deschide-ti o firma si pe urma du-te la stat sa iti plateasca toate cheltuielile. Si sincer, sa sustina primaria o echipa de fotbal pentru ca asta vor cocalarii spargatori de seminte din fata blocului? Hai sa fim seriosi.
Raspunde

gigi contra

Acum 9 ani

ba lasa aia cu bla ,bla ,se vede ce a facut si daca a-r avea sprijinu si nu a-r fi detractori si sabotori sibiului se realiza multe ,daca esti sibian trebuie s-a recunosti ca ce a facut ,johannis in 4 mandate ,voi gugustuci nu faceati in 100 de nandate se stie cum a fost orasu in 2000 nu mai introdu folcloru tau ieftin ca nu pacalesti pe nimeni ,stim ca va doare si lucrati in slujba ofticosilor din ale localitati care va plsateste s-a dati cu noroi in ce se face in sibiu ,ba luati lecti de administratie ca pleaca prim ministru si ramine sibiul pe mina voastra si vai de noi si de mama noastra cu niste clantai si lipsiti de viziune ,voi numai la cascavalu primariei va ginditi ,stiu ca va lasat pe uscat de 15 ani dar mai aveti si voi rabdare inca vreo 10 mandate ca pina mai sunt sasi tot pe ei votam ca nu vom schimba un mertan fabricatie 2014 cu o dacie 1100 an fabricatie 1968 ,asa ca rabdare si tutun
Raspunde

gigi

Acum 9 ani

este clar, ca aquapark este o prioritate doar ca minciuni electorale. De ce teatru este in faza mult mai avansata de proiectare, fonduri realizare? In timp ce pt sibieni aquapark, sau bazin de innoi ar fi chiar mult mai important, si ar fi chiar prioritar fata de un teatru bombastic de mare fara nici un sens.
Raspunde

d

Acum 9 ani

au aparut si ROGOJINILE,
Raspunde

LaFlemme

Acum 9 ani

<< Legat de sibienii care și-au făcut o mică grădină în jurul blocului, primarul a declarat că nu are de gând să le strice munca. ”Ele (n.r. grădinile) ar putea fi desființate destul de ușor. Aș putea trimite o echipă care ar scoate ceapa, rupe gardul, tăia trandafirii. Nu mi s-a părut o abordare fericită. Noi de ani de zile venim în sprijinul asociațiilor de proprietari, le oferim material, flori, tufe, gard viu, pomișori, orice ca să se simtă și ei implicați în înfrumusețarea zonei”, a mai spus Johannis. >> Se vede ca multi au venit de la tara. Mai in toate cartierele unii si-au pus in fata blocului rasaduri cu legume, plante, iar maine-poimainde o sa vedem ca pun si cartofi, grau sau porumb. Au ingradit acele parcelute de pamant, CU TOATE CA acele bucatele de pamant sunt in CF la toti locatarii. Normal acolom, cu putina vointa si respect pentru toti lcoatarii sa fie pusa o banca, un gazon, un gard viu, nu cu sarma ghimpata. Unii au impresia ca daca stau la parter tot pamantul din fata geamului e al lor! Tarani!
Raspunde

ha ha

Acum 9 ani

ce pasaj subteran oameni buni....sibiul este oras mic...este destul centrul pietonal actual ....banii pot fii investitzi in aquaparc si in restul strazilor neasfaltate...in jurul blocurilor nu au ce cauta parcele de ceapa sau altceva....flori ar fii cele mai indicate si fara ingradire
Raspunde

cetatean

Acum 9 ani

foarte interesant
Raspunde

Asociatia de locatari din cart. Strand!

Acum 9 ani

Revin cu intrebarea cum a fost posibil ca, curtea scolii nr.1 din cartierul Strand sa devina teren privat de fotbal, unde zilnic dupa masa se tin meciuni de fotbal in sist. privat unul dupa altul ! Consecintele sunt lipsa de spatiu pentru Sc. nr.1 , galagie si vulgaritatii ! Stadionul Vointa este la cateva sute de metrii gol iar Primaria Sibiu acorda autorizatii pentru acest stadion privat cu toate dezavantajele pentru locuitorii cartierului nostru! Speram la o atitudine!
Raspunde

rosu

Acum 9 ani

Daca asta de la 10. din Strand are dreptate, inseamna ca se sprijina si fotbalul. Sau?
Raspunde

@10 & 11

Acum 9 ani

Scolile apartin de CJ si ISJ nu de primarie ...
Raspunde

@3

Acum 9 ani

Nu stiu daca aia 10 000 - sau uneori si mai multi - care veneau pe stadion la meciurile Vointei erau toti cocalari... in alta ordine de idei, nici eu nu vreau sa mai sustina din bani publici firmele lui gradinar si pseudo-evenimentele culturale cu care sifoneaza banii cu chiriac si altii...
Raspunde

alex

Acum 9 ani

Super multumim domnule Primar ca faceti atatea pentru Sibiu!
Raspunde

Geo

Acum 9 ani

Multumim Johannis, nu baga in seama comentariile jignitoare are unor pesedisti inraiti. Bafta la presedentie!!!
Raspunde

Diana

Acum 9 ani

Sper sa se finalize proiectul cu Aqua Park pentru ca este mare nevoie in Sibiu , am ajuns mereu sa plecam tot in alte orase sa ne distram si noi precum Brasov, Deva , Cluj , Targu Mures.Rusine ca un mare oras europen cultural nu are un park acvatic .
Raspunde

lucian

Acum 8 ani

lasati forbalul, ca si asa nu stim sa-l jucam(ca sa nu mai pomenesc de personajele din el),mai bine un Aqua Park si strazi asfaltate
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus