Vineri,
18.06.2021
Innorat
Acum
19°C

Ce fonduri a atras Sibiul de la UE: 132 de milioane de euro. Dar nu toti banii raman aici

Administrația locală susține că valoarea totală a proiectelor derulate de municipiul Sibiu și finanțate din fonduri europene este de aproape 570 de milioane de lei, adică undeva la 132 de milioane de euro. Șase dintre proiectele pentru care Sibiul a accesat bani din 2007 încoace sunt în curs de implementare, iar valoarea totală a acestora este de 545 de milioane de lei. Ceea ce înseamnă că, de la aderarea României la UE, Sibiul a finalizat proiecte în valoare de nici 5% din sumele contractate.
Restul de 95% din fondurile atrase merg înspre proiecte a căror finalizare este apropiată, mai arată autoritățile locale.
În fine, mai trebuie menționat că din cele aproape 570 de milioane de lei atrase de municipalitate, în oraș se investesc doar aproximativ 196 de milioane de lei, restul banilor fiind investiți în alte zone ale județului și chiar și în alte județe (Făgăraș - Brașov) în cadrul proiectului derulat de SC Apă – Canal SA.
”Cel mai mare dintre acestea în ceea ce priveşte valoarea totală este cel de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov. Valoarea acestuia este de 421.453.177 lei. Din aceste fonduri totale, contractul pentru lucrările care privesc Sibiul au o valoare de 48.744.112 lei”, arată reprezentanții Primăriei Sibiu, într-un comunicat de presă.

Lista celorlalte proiecte finanțate din fonduri europene
Sursa: comunicat Primăria municipiului Sibiu

"Un alt proiect foarte important pentru comunitate este construcţia unui Centru de cercetare şi telemedicină în bolile neurologice la copii în cadrul Spitalului de Pediatrie Sibiu. Acest proiect presupune construcţia unui nou corp şi dotarea acestuia. Valoarea totală a proiectului este de 45.315.662 lei.

Construcţia viaductului Calea Şurii Mici – Kogălniceanu presupune o investiţie de 38.385.650,08 lei, acesta urmând să deschidă foarte mult zona Kogălniceanu – Reconstrucţiei către Calea Şurii Mici.

Proiectul de modernizare a străzii Cuptorului are o valoare totală de 4.209.342,52 lei, lucrările fiind deja în curs.

La fel de important este şi proiectul de modernizare a străzii 9 Mai, valoarea acestuia fiind de 7.284.266 lei.

Proiectul de modernizare a străzilor Măgheranului, Calea Guşteriţei, Macaralei şi Oţelarilor a obţinut o finanţare de 28.530.126,32 lei. Procedura de achiziţie pentru execuţia lucrărilor este în curs, ofertele depuse fiind încă în evaluare".

Lista proiectelor finalizate
Sursa: comunicat Primăria municipiului Sibiu

"Proiectele deja finalizate însumează 23.989.263 lei.

Implementarea conceptului de administraţie electronică la nivelul Municipiului Sibiu a fost un proiect cu o valoare de 2.052.461 lei, care a oferit sibienilor o platformă electronică pe care pot comunica cu inspectorii municipalităţii, pot plăti taxe şi impozite sau se pot informa.

Valoarea totală a proiectului dedicat formării şi creşterii calificării profesionale a Poliţiei Locale Sibiu a fost de 502.254 lei şi a presupus o instruire a agenţilor prin cursuri de limbi străine sau în utilizarea computerului.

Sibiu Baroc Update a fost un proiect în domeniul culturii şi promovării turistice care s-a desfăşurat pe parcursul anului 2012, valoarea acestuia fiind de 1.018.861 lei.

Alte trei proiecte au vizat modernizarea şi reabilitarea a trei străzi din Oraşul de Jos: strada Ocnei (3.869.650 lei), strada Turnului şi Piaţeta Târgu Peştelui (7.041.442 lei) şi strada Faurului (1.935.584 lei).

Pentru proiectul de modernizare a centrului de recuperare şi reabilitare a copiilor cu handicap  de pe Aleea Streiu a fost aprobată o finanţare în valoare de 2.166.433,16 lei.

La fel de important a fost proiectul de reabilitare, modernizare şi extindere a Şcolii nr. 18, valoarea acestuia fiind de 5.402.578 lei".

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

alex

Acum 7 ani

Pai sa acceseze mai multe fonduri.SA se faca si mai multe din fonduri europene.
Raspunde

abordare

Acum 7 ani

ideea ar fi sa pleci de la inceput cu dorinta ca vrei sa folosesti toate fondurile si sa ceri suplimentari (cu proiecte pe bune nu furturi) dar la noi e dorinta ca sa ajungem sa folosim macar 25% din ele (si alea cu hotii)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus