Marţi,
26.01.2021
Innorat
Acum
0°C

Wajdi Mouawad - spectacole lectura, film si carte la FITS 2014

Întâlniri cu mari regizori de teatru, piese premiate în lectură, filme originale ale unora dintre cei mai bine cotaţi artişti şi cele mai noi şi interesante apariţii editoriale în domeniul artelor spectacolului sunt prezentate zilnic în programul de evenimente speciale ale Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (6-15 iunie).

„FITS 2014 aduce un maraton de evenimente unice la Sibiu, de neratat, care aduc aproape de public la crème de la crème a lumii artelor spectacolului în conferinţe speciale, spectacole lectură, precum şi prin programul de filme şi lansări de carte. Wajdi Mouawad, artist asociat al Festivalului de la Avignon în 2009, şi una dintre cele mai originale voci în peisajul dramaturgiei contemporane, deschide programul de evenimente speciale printr-un spectacol lectură şi un dialog cu reputatul eseist şi teoretician de teatru George Banu, vineri, 6 iunie, începând cu ora 13:00, la Librăria Humanitas Constantin Noica”, spun organizatorii.

Programul dedicat prezentării acestui artist la Sibiu, continuă şi sâmbătă, 7 iunie, ora 16:00, la Sala Studio Astra Cinema (Piaţa Mică, nr. 11 ) prin proiecţia filmului „Incendii“, nominalizat la Premiile Oscar în 2011 la categoria „Cel mai bun film străin“ şi regizat de Denis Villeneuve, după o piesă a lui Mouawad.

„Ca regizor, dramaturg şi actor, spectacolele lui Mouawad puse în scenă în Franţa şi Quebec, în ultimii cincisprezece ani, sunt printre cele mai puternic angajate opere ale teatrului de limba franceză contemporan, iar poziţia feroce a artistului ca intelectual în spaţiul public serveşte ca apel în apărarea practicilor artistice din aceste ţări.” (TheatreForum).

Artistul este recunoscut şi pentru că a refuzat cel mai prestigios premiu pentru teatru din Franţa, premiul Molière, în semn de protest faţă de lipsa de interes a regizorilor de teatru francezi pentru dramaturgia contemporană.

Piesa „Ceruri” (traducere Vlad Russo) a fost prezentată la Festivalul de la Avignon şi reprezintă ultima parte a tetralogia „Sângele făgăduielilor“. „Frumuseţea va salva lumea“, spunea prinţul Mîşkin.

După nici o sută de ani, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Theodor Adorno se întreba dacă poezia mai era cu putinţă după ororile prin care omenirea abia trecuse. Nu ştiu dacă Wadji Mouawad a avut în minte sentinţa personajului dostoievskian sau chinuitoarea întrebare a filozofului german, dar piesa lui împinge dezbaterea aceasta până la ultimele consecinţe: acolo unde disperarea aruncă în aer totul şi face ca orice şansă de salvare să devină caducă. Este ceea ce Mouawad ne îndeamnă, cred, să citim în subtextul replicii unuia dintre personajele sale din Ceruri: „Poezia şi frumuseţea pot deveni distrugere“, afirmă Vlad Russo, despre piesa prezentată în premieră în ţară de actorii Teatrului Naţionala „Radu Stanca” şi studenţii Departamentului de Artă Teatrală din Sibiu.

Evenimentul este moderat de Cătălin Ştefănescu, realizatorul emisiunii Garantat 100%, avându-i ca invitaţi speciali şi ghizi în poetica autorului pe Mirella Nedelcu Patureau, specialist în scriitura teatrală modernă şi semnatara de peste 15 ani a cronicii de teatru pentru Radio France International România, şi Vlad Russo, autorul unora dinte cele importante traduceri, pentru editura Humanitas, din autori precum Ionesco sau Milan Kundera.

„Spectacolul lectură este urmat de un dialog intim, care va arată şi dimensiunea unei prietenii şi înţelegeri comune de peste 20 de ani, între Wajdi Mouawad şi George Banu, sub titlul „Singuri“, despre biografie şi legătura ei cu ficţiunea scenică. Filmul „Incendies“ a fost nominalizat la premiile Oscar 2011, categoria cel mai bun film străin, şi la Festivalul de Film de la Veneţia a câştigat Premiul pentru „Cel mai bun film“, secţiunea Venice Days. Adaptare după scenariul lui Wajdi Mouawad, „Incendii” este o poveste emoţionantă care transpune ororile războiului la un nivel foarte personal, dezvăluind într-un mod puternic şi poetic urmele adânci şi de neşters ale violenţei şi forţa miraculoasă a dorinţei de supravieţuire”, mai spun organizatorii .

Proiecţia are loc sâmbătă, 7 iunie, ora 16:00, Sala Studio Astra Cinema (Piaţa Mică, nr. 11 )

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus