Vineri,
13.12.2024
Innorat
Acum
1°C

Cand omul sfinteste locul. Si cand pleaca?

Nu știu la alții cum stă treaba, dar în Sibiu, după 1989, totul s-a realizat datorită unui om. Un singur om. Iar după 25 de ani de la Revoluție, generația ”omului creator” începe să cedeze. Fie din cauza justiției, fie din cauza vârstei sau al stresului. Și ce rămâne după? Sau mai bine zis, cui.
Să fiu mai explicit. Vorbim de Holdingul Atlassib. El era până acum câțiva ani primul lucru ce-ți venea în cap atunci când trebuia să numești o afacere locală. Iar când spui Atlassib, spui un singur nume, Ilie Carabulea. Un singur om a construit imens, poate peste puterile lui. Dar nu este singurul caz. Avem Ambient, o afacere pornită, construită și condusă de un singur om. Avem Polisano, Concefa, Con-A și așa mai departe. Totul stă sau stătea într-o singură semnătură. Mi se pare cam puțin atunci când vorbești de destinul a mii de oameni. Multă presiune, mulți nervi și un singur creier. Și multe afaceri au cedat. Niciunul nu și-a imaginat vreodată că nu va mai putea. Nu și-au imaginat ”board-uri” de conducere, nu și-au imaginat directori, specialiști, consiliu de conducere. Cine putea fi mai specialist decât însuși patronul. Sufletul, mâna creației divine? Aveau și poate mai au încă impresia că pot face de unul singur, totul. Și sunt cazuri care ne-au demonstrat că nu se poate.
Dar acest lucru nu se întâmplă doar în afaceri. CSU Sibiu trăiește doar prin Mircea Vulc. Cu toate defectele și calitățile lui, Vulc târăște după el, când sus, când jos întreaga echipă. Și vorbim de ultimul simbol sportiv important al orașului. Un om. Vorbim și de cultură și de Festivalul Internațional de Teatru. Pe cine păcălim? Constantin Chiriac însemnă totul aici. Cum ar arăta o ediție cu el în concediu? S-ar putea organiza fără relațiile lui, fără agenda lui telefonică?
După zeci de ani de dictatură, am mers fără să ne dăm seama în baza aceleiași dictaturi. Am schimbat doar dictatorul. Cei care conduc nu știu să lucreze în echipă, să colaboreze, că caute oameni care să le deschidă ochii sau care să le dea peste mână. Iar ceilalți se lasă mânați orbește, crezând până la capăt într-un singur om, o singură idee.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

bleah

Acum 10 ani

Gretos de-a dreptul, vomitiv!
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

Din contra, un excelent articol cu efect laxativ si diuretic.
Raspunde

Dictatorul

Acum 10 ani

Power to the people, hm?! Bratule, stai prost si cu sintaxa, si cu semantica. Sa nu mai vorbim de gandire. Lamureste-ma, tragi pe nas sau iti bagi in vena? Sfat: reia studiile ciclului primar sau fa-le, in caz ca le-ai \"sarit\".
Raspunde

balin claga

Acum 10 ani

Cine te tine in functie, totusi, isi da seama ca-i prost?
Raspunde

corect

Acum 10 ani

Corect articol pentru cei cu cap.
Raspunde

mizilic

Acum 10 ani

cred ca fenomenul este generat de lipsa de incredere ( justificata) in personal. Corporate identity nu prea exista, angajatii se uita intai la cat castiga \"sefu\", ce masina are, si pe urma se pun pe treaba ca pe urma sa lase totul balta si sa se duca la primul care ii momeste cu 10 euro mai mult sau unde au libertate mai mare de furat. E un cerc vicios, cand imi aduc aminte cum angajatii lui Carabulea isi faceau plinul in masini particulare plus 4 canistre cand trageau cu autobuzul la benzinarie, se plangeau ca castiga prost si ca seful are case in Italia si Spania, dar de condus conduceau ca niste cizme!
Raspunde

liana

Acum 10 ani

hai, sa fim seriosi, cimitirul e plin de oameni de neinlocuit! daca nu mai e Chiriac, murim Sibienii de seceta culturii! ce de cultura a adus aici!! cultura minciuni, mentinut si inflorit si de voi ziaristi, si a sifonajului, al cultului de paranoia!! cultura picioroangelor si a concertelor Andra!! Fara aceasta viata culturala instaurata de acest \"mare om\", se opreste viata in acest oras, care a fost intemeiat acu 800 de ani! vai ce pierdere ar fi! vezi doamne!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus