Joi,
25.04.2024
Parțial Noros
Acum
7°C

Fundatia Printului Charles invata locuitorii comunei Laslea sa-si pastreze patrimoniul

Fundaţia Mihai Eminescu Trust (MET), patronată de Prinţul Charles, derulează, în judeţele Sibiu şi Braşov, un proiect de păstrare şi valorificare a lemnului pictat, două obiecte restaurate urmând a fi incluse în circuitul expoziţional, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de către reprezentanţii MET, fundaţia patronată de prinţul Charles va derula în următoarele şase luni proiectul cultural "Florile Transilvaniei - Proiect de promovare a tradiţiilor de restaurare şi pictură pe lemn", finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi implementat în parteneriat cu Şcoala Generală din comuna Laslea (judeţul Sibiu) şi cu Şcoala Generală din comuna Buneşti (judeţul Braşov).

"Obiectivul general al proiectului este creşterea gradului de educaţie culturală a publicului din România şi străinătate cu privire la valoarea şi modul de conservare şi păstrare a obiectelor de patrimoniu din lemn pictat. Proiectul va urmări dezvoltarea cunoştinţelor şi interesului a 30 de elevi din şcolile partenere şi a circa o sută de locuitori din comunele Buneşti şi Laslea faţă de identificarea şi păstrarea în condiţii optime a obiectelor tradiţionale din lemn pictat, includerea în circuitul expoziţional a două obiecte restaurate şi crearea de materiale multimedia care prezintă modalităţi concrete de educaţie culturală, identificare, restaurare, conservare şi utilizare in-situ a obiectelor din lemn pictat", se arată în comunicat.

Sursa foto

Pe durata proiectului, 30 de elevi din clasele V-VIII vor fi implicaţi în diverse activităţi de educaţie non-formală, menite să le trezească interesul faţă de valorile autentice ale patrimoniului cultural material existent în satele lor, să contribuie la conştientizarea importanţei conservării şi salvării pieselor de mobilier pictat şi să le cultive spiritul creativ.

Prima activitate din cadrul proiectului a cuprins organizarea a două sesiuni de informare în şcolile partenere, în vederea prezentării proiectului şi selectarea a câte 15 elevi din fiecare comună care vor fi coordonaţi de două cadre didactice, reprezentând fiecare instituţie de învăţământ implicată în proiect.

Următoarele activităţi din cadrul proiectului sunt: restaurarea a două piese de mobilier pictat, inventarierea obiectelor de lemn pictat în satele din comunele Buneşti şi Laslea, întocmirea unei bazei de date a obiectelor de lemn pictat, un atelier de pictură pe lemn, o vizită de studiu la Muzeul Astra din Sibiu, dar şi crearea şi postarea on-line a unor materiale multimedia de informare şi promovare a tradiţiilor de pictură pe lemn.

Valoarea totală a proiectului este de 67.736 de lei dintre care 54.984 este asigurat de către AFCN.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

gugu

Acum 9 ani

bai trebuie s-a vina straini s-a ne spuna pe ce patrimoniu nea lasat sasi ,bai astia de confuceti judetu apucativa de proiecte turistice ca sibiul nu duce lipsa este judetul cu cel mai mare potential turistic ,dar trebuie s-a vina alti de afara s-a va spuna ,vezi ca aia cu mocanita vau furato pina si mitici de la vale voi dormiti s-au vindeti tot ce este locomotive de patrimoniu mondial ,ba refacuta linia ingusta pina la sighisoara ,s-a vezi atunci turisti de aia cu euroi multi ,s-au nu vedeti ca toate statisticile ne da ca find tara cu cel mai putini turisti straini ,dativa mormolocilor deoparte daca nu va pricepeti ,va mirati ca somaju este cum este si in curind numai are cine va plati pensile la aia care ati iesit precoce la pensie si cu pensi ca la aia in ue si la restu de fraieri cu vechime de 42 -50 de ani pensie de supravietuire
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus