Sâmbătă,
28.01.2023
Ceata
Acum
-1°C

YouthBank a premiat liceenii sibieni care chiar vor sa schimbe lucrurile in bine

Echipa YouthBank - un program coordonat de Fundația Comunitară Sibiu - a premiat liceenii sibieni care s-au implicat ȋn programul de educație non-formală al tinerilor, ȋn cadrul căruia au ȋnvățat să lucreze ȋmpreună și să ia decizii ȋn comunitatea din care fac parte.
Ajunsă la finalul celei de-a doua ediții a proiectului, echipa YouthBank Sibiu a dorit să răsplătească implicarea tuturor celor care au susținut acest proiect, ȋn acest an, printr-un eveniment public. Mai mulți elevi, cadre didactice, coordonatori și sponsori au făcut posibilă realizarea a opt proiecte cu impact asupra comunității , iar pentru rezultatele obținute au fost premiați cu câte o diplomă. "A fost un an plin, cu multă muncă și multe satisfacții. Proiectele implementate din fondul YouthBank ne fac mândri că avem în Sibiu tineri cu inițiativă, care au curajul să încerce să-și transforme ideile în realitate", au declarat reprezentanții echipa YouthBank.
 
Buget de 16.000 de lei

Munca depusă de echipa YouthBank, pentru a strânge fondul necesar finanțării proiectelor a fost una intensă, dar experiența dobândită și rezultatele obținute au fost cu adevărat impresionante.,,Am vândut felicitări de Craciun, cunoscuţilor şi apropiaţilor noştri, am mers cu ,,Păturica YouthBank" la Mall, unde am pictat copilaşi pe față, am obţinut sponsorizări, si, cel mai important, am avut cel mai complex eveniment al nostru, cel mai frumos, dar şi cel mai dificil, totodată, ,,Licitația de experiențe YouthBank Sibiu". Ȋn cadrul acestui eveniment am cunoscut oameni deosebiti care ne-au ajutat. Am reuşit ca din toate aceste acţiuni să strângem 10.000 de lei, iar fondul nostru a fost completat de partenerul nostru local Centrul ProLanguage. Ȋn final am strâns suma totală de 16.000 de lei pentru a finanța proiectele propuse de colegii noștri. Apoi, am împărţit flyere pentru ca liceenii să cunoască că am derulat acest proiect", a mărturisit membrul fondator Mădălina Ivan, elev la Colegiul Național ,,Octavian Goga" din Sibiu.

Cele opt proiecte realizate

Au existat opt echipe, care au realizat fiecare câte un proiect, vizând domenii diverse, precum: cultură, timp liber, educație sau voluntariat. ,,Am avut 13 aplicaţii, echipe care au venit la preselcții, interviuri, iar ȋn urma voturilor am selectat opt proiecte pentru a fi finanțate", a mai declarat membrul fondator Mădălina Ivan.
Proiectele realizate cu finanțare YouthBank anul acesta sunt "Festivalul Luminii" - festival organizat de cercetașii din cadrul Organizației Naționale Cercetașii României - Centrul Local "Cetatea Roșie" (Brukenthal) Sibiu, dar și "SMARTGoga Junior" - sesiuni de educație non-formală pentru elevii din clasele a VII-a și a VIII-a, susținute de elevii de la Colegiul Național "Octavian Goga" din Sibiu. ”Am avut ocazia de a retrăi perioada din anii liceului. Am fost la 3 licee din Sibiu, din clasele șapte și opt,  pentru a le arăta elevilor ce înseamnă educaţia non-formală şi cum se pot implica, si am vorbit mai mult despre voluntariat. Le-am arătat că şcoala poate să fie diferită, ca o putem transforma cum ne-o dorim noi. Le-am arătat că şcoala nu înseamnă doar patru pereţi, că teoria nu este acelaşi lucru cu practica şi că nota 10 înseamnă mult mai mult. Astea am vrut să le dezvăluim elevilor”, a mărturisit cu entuziasm coordonatorul proiectului.
A mai fost finanțat și "The Cacophony Club" - festival de teatru, muzică și poezie organizat de echipa The Frontstabbers. ”Am găsit printre spectatori prieteni cărora nu le vedea să creadă faptul că șase eleve au fost ȋn stare să pună pe picioare o astfel de desfășurare de forțe. Şi, până la urmă, am reușit să facem exact ceea ce ne-am propus: să fim ȋmpreună, uniți prin teatru, muzică și poezie", spune Ioana Vintilă, liderul echipei The Frontstabbers, care a realizat proiectul ,,The Cacophony Club".
"Olimpiada Tinerilor" -  concurs de cultură generală, treasure-hunt și workshop de dezvoltare personală, realizat de echipa Sibiu Evolution.
Alte proiecte finanțate mai sunt "Barcienii ȋn direct" - amplasarea unei stații radio ȋn cadrul Colegiului Agricol "D.P. Barcianu" din Sibiu, "Rutina cromatică" - film despre adolescență și artă, realizat de echipa de liceeni Teenheads, "Marea Hămăceală" - relaxare ȋn hamace și workshop de bijuterii handmade, proiect realizat ȋn Parcul Sub Arini de echipa The Swingers și "Hear Me Out" - concursul de dezbateri academice pentru liceeni, organizat de elevii din cadrul Consiliului Judetean al Elevilor Sibiu, ȋn parteneriat cu Interact Sibiu.

Experiență de neuitat, ȋn rândul tinerilor  

Pentru fiecare dintre persoanele implicate, proiectele realizate cu finanțare YouthBank au ȋnsemnat o experiență nouă, care a contribuit la dezvoltarea personală a fiecăruia.
,,A fost o experienţa interesantă și specială, nu am mai făcut aşa ceva până acuma. Am acumulat multe informații care o să-mi folosească pe viitor. Consider că amintirea este cel mai frumos cadou pe care ȋl poți face cuiva",  a mărturisit unul dintre voluntari. ,,Am fost surprins plăcut să văd cum mulţi liceeni, care nu se cunoşteau între ei, au putut să comunice foarte bine, reuşind să-şi dezvolte această abilitate.”, a mai completat acesta.

O ediție cu real succes

Bilanțul celui de-al doilea an al programului YouthBank la Sibiu a fost un real succes și cuprinde: finanțarea cu 12.000 lei a 8 inițiative propuse de 37 de elevi din 5 licee sibiene și implementate cu sprijinul a peste 60 de voluntari. Proiectele finanțate au avut peste 2.000 de beneficiari direcți și 400 de beneficiari indirecți.
,,A doua ediţie a fost mai interesantă, deoarece am ştiut deja etapele pe care trebuia să le parcurgem. Anul acesta a fost mai benefic faţă de cel de anul trecut, având în vedere că atunci a fost prima ediţie în Sibiu, iar dacă anul trecut am avut rezultate bune, anul acesta au fost și  mai bune, prin prisma faptului că am putut să le explicăm colegilor din Sibiu cine suntem şi să le dăm exemple din anul precedent.  Practic, le-am dat un feedback din anul precedent şi ne-am putut îmbunătăţii performanţele. Cea de-a doua ediție ne-a oferit şansa să ne ridicăm la un nivel ridicat”, ne-a mărturisit membrul fondator Andrei Răducanu, elev la Colegiul Național ,,Lazăr" din Sibiu, la finalul evenimentului.

Programul YouthBank  este implementat ȋn Sibiu de către Fundația Comunitară Sibiu, ȋn parteneriat cu centrul de limbi străine ProLanguage, iar la nivel național este coordonat de către Ascociația pentru Relații Comunitare ȋn parteneriat cu BRD - Groupe Société Générale. Ȋn prezent, programul se mai derulează ȋn Alba Iulia, Bacău, Baraolt, București, Cluj-Napoca, Făgăraș, Iași, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploiești, Sfântu Gheorghe, Timișoara, Tȋrgu-Mureș.


Autor: Adrian Stoinea

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus