Duminică,
04.12.2022
Parțial Noros
Acum
1°C

Ghidul de dezvoltare al municipiului: problema cartierelor "dormitor". VIDEO TSTV

Cartiere dormitor, adică noile proiecte imobiliare, de regulă mai ieftine, dar aflate la distanță de orice urmă de civilizație urbană, vor deveni marea problemă a sibienilor. Aceasta este una din concluziile Ghidului de dezvoltare al Municipiului Sibiu 2014-2024, elaborat de Primăria Sibiu și Fundația Heritas. ”Cartierele dormitor sunt dezvoltate strict pentru eficiența din punct de vedere imobiliar, fără servicii și mă refer aici la școli, grădinițe, locuri de joacă, locuri de sport, fără un minim de dotări comerciale în aceste locuri pur și simplu doar locuiești și pentru orice altceva mergi cu mașina”, a definit noile cartiere, arhitectul Andreea Tănase, de la Fundația Heritas. Situația se poate repara în timp, însă până atunci va suferi întregul oraș. ”Este un fenomen care se întâmplă în toată țara, în toată Europa și nu este de dorit. În plus, e vorba și de creșterea traficului în oraș, pentru că din aceste cartiere de dormit treci prin oraș către locul de muncă și orașul nu are altceva decât poluare și trafic în plus”, a explicat Michael Engels, directorul Fundației Heritas la Turnul Sfatului TV. Mai multe detalii legate de ghidul de dezvoltare al Sibiului, le puteți găsi în acest week-end la standul Heritas de la Zilele Vecinătății, eveniment ce se desfășoară pe Bulevardul Mihai Viteazu.
 
Fundația Heritas, în colaborare cu Primăria Sibiu, a elaborat Ghidul de dezvoltare a Municipiului Sibiu 2014 - 2024. În cadrul acestei inițiative, sibienii au fost invitați să-și exprime părerile referitoare la actuala ofertă a orașului Sibiu, pornind de la oferta educațională și până la cea de petrecere a timpului liber sau la infrastructura pentru biciclete.  Printre întrebările din chestionarul pregătit de Fundația Heritas se regăsesc și cele referitoare la mijloacele de transport utilizate (mersul pe jos, bicicleta, mașina personală sau transportul în comun), accent fiind pus și pe părerea respondenților în ceea ce privește mersul pe bicicletă și pe jos.
 
Interviul cu Andreea Tănase și Michael Engels la Turnul Sfatului TV îl puteți vedea aici:
 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

9 comentarii

beton

Acum 8 ani

pai toti amaratii care trag la saiba unde sa stea, in zona vest? vai de capul lor de datori pe viata
Raspunde

adiarc

Acum 8 ani

pai si unde sa se mai construiasca , daca nu la marginea oraselor ????sa distrugem parcurile din oras pt a construii??/asta e rolul primariilor...ai contribuabili in plus pe teritoriul tau , investeste pt a le creea conditii minime
Raspunde

geo

Acum 8 ani

orasele din Romania se caracterizeaza prin putzinatatea arterelor de comunicatie. Situatia normala ar fi sa poti trece dintr-un cartier in altul fara sa traversezi orasul. Un arhitect nu ar trebui sa vorbeasca de \"cresterea traficului prin oras\" ca de o fatalitate ci sa vina cu solutii.
Raspunde

michael

Acum 8 ani

o problema reala daca nu cea mai mare ptr cei mai tineri este faptul ca multi au copii de gradinita sau de scoala gimnaziala ori ptr acei copii este greu sa ajunga pana la cea mai apropiata scoala singuri ... ce parinte ar avea curajul sa-si lase copilul singur pe coclaurile de la selimbar de exemplu ca sa nu mai vorbesc de cele de pe calea surii mici !? ca om matur hai ca te descuci ... dar copii !?
Raspunde

unu

Acum 8 ani

s-a se construiasca ca suntem singuru oras mare din tara care nu am inglobat satele limitrofe s-a se faca un pug pe toata zona limitrofa ca sibiul s-a devina o metropola cu o singura primarie scapam si de birocratismul asta stufos si un fel de srl pentru neamuri daca nul impuscati pe ceausescu acum sibiul era dincolo de vestem si in partea vestica dicolo de cristian ,asa ne desparte un piraiasi [valea sapunului ] si giratoriu din dealu de la aeroport
Raspunde

Cartiere

Acum 8 ani

Cartiere noi: se face mai intai un PUZ cu 3 blocuri, spatiu verde, spatiu de joaca, magazine etc., apoi un al doilea PUZ in care se uita total de primul si se mai taie din spatiul verde, al treilea PUZ elimina total spatiul verde si nicio autoritate nu spune NIMIC. Se ajunge la \"cartiere\" precum ALMA, cu zeci de blocuri (unele de 6 etaje inconjurate de blocuri de 4), cu toate culorile posibile, cu drum neasfaltat, cu 5 pomi prapaditi, un loc de joaca de 30 de metri platit de locatari, si... un nou PUZ afisat, in care se mai darama niste constructii industriale ca sa se construiasca inca 7 blocuri. Nici urma de spatiu verde, cartierul este deja supra-aglomerat, blocurile de pe Frunzei sunt numerotate gresit (adica de cate doua ori nr. 26 si 28). Rezultat: noi cartiere comuniste, de toata jenea si rusinea.
Raspunde

siby

Acum 8 ani

Pentru realizarea acestor legaturi intre cartierele nou create ar fi necesara o noua sosea de centura de interes local, care sa inceapa de la cartierul Valea Aurie, sa tranziteze cartierele Turnisor, Tiglari, Tineretului, Veteranilor, Gusterita cu finalitate in drumul spre Agnita si o a doua sosea care sa inceapa din Calea Cisnadiei si sa ajunga tot in zona de iesire spre Agnita, pe langa cartierele Hipodrom si V. Aaron insa fara a intra prin oras! Vor fi necesare mai multe pasaje si noduri de legatura cu actualele sosele care ies din oras insa cred ca ar fi ceva necesar si realizabil!
Raspunde

@@@

Acum 8 ani

Nici gratis nu m-as muta in asa cartier! Nu suntem in SUA sa avem benzina ieftina, sosele largi si soferi experimentati, ci doar marlanei..
Raspunde

spectator

Acum 8 ani

am ascultat foarte atent interviul si am fost surprins de cat de putin se constientizeaza problemele viitoare ale Sibiului: 1. In Sibiu lipsesc locuri de munca din ramura producatoare, stabile si durabile. Sa lansezi ipoteza ca toti care isi cumpara locuinte in Selimbar sau Turnisor ar trebui sa vina cu bicicleta in oras la munca de birou e cel putin naiv. 2. Fara loc de munca, nu poti cumpara locuinta, fie ea si la margine. 3. Locuintele le fac particularii ca sa le vanda, gradinite, scoli, strazi si parcuri ar trebui sa le faca orasul/statul care nu are bani. 4. Mentalitatea sa mi se dea, sa mi se faca, nu mai tine, e depasita. 5. Educatia civica nu se poate face pe banda de depasire, are nevoie de zeci de ani, fazele sunt obligatorii, ca si greselile.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus