Zece bucătării din întreaga lume, maeștri culinari, o scenă pe care se vor desfăşura demonstrații culinare, concursuri, muzică și dans: sunt câteva dintre detaliile celei de-a II-a ediții a Festivalului ”de Bun Gust”, care va avea loc în perioada 24-27 iulie, în Piața Mare.
Una dintre cele zece bucătării prezente în festival este bucătăria indiană.
Indienii sunt un popor cu o mare diversitate etnică, religioasă şi socială, aşa că reţetele lor tradiţionale sunt numeroase şi variate atât ca ingrediente, cât şi ca mod de preparare. Bucătăria indiană foloseşte din plin condimentele, verdeţurile şi legumele, mulţi dintre locuitori fiind vegetarieni din motive religioase.
Cultura culinară a Indiei s-a dezvoltat de-a lungul istoriei, influenţată fiind de obiceiurile hinduse, dar şi de interacţiunea cu mongolii şi britanicii.
Bucătăria indiană cunoaşte zeci de variaţiuni regionale, fiecare cu preferinţele şi specialităţile sale. În zonele muntoase ale Indiei se simt influenţele nepaleze şi tibetane ale vecinilor. Aici poţi să guşti supele cu tăieţei - thukpa sau momos. Şi tot în nord se găsesc numeroase preparate cu carne de pui.
În Bengal se pregătestc cele mai bune dulciuri cu lapte, iar în sud se gătesc faimoasele feluri cu orez şi clătitele crocante umplute cu ceapă şi cartofi, numite masala dosa.
În zona Andhra Pradesh oamenii preferă reţete vegetariene în care, pentru mai mult gust, se folosesc intens condimentele picante, iar ca „pansament gastric” se mănâncă brânzeturi specifice regiunii. Indienii sunt faimoşi pentru murăturile făcute din mango verde (Avakaya) şi din frunzele arbustului gongura.
În regiunea Arunachal Pradesh se mănâncă în special orez, combinat cu peşte, carne şi multe legume cu frunze verzi. Preferată este salata verde preparată după o reţetă indiană tradiţională: se fierbe cu ghimbir, coriandru şi ardei iuţi.
În Haryana se poate experimenta bucătăria indiană tradiţională fiindcă oamenii nu folosesc ingrediente moderne precum aromele artificiale sau conservanţii. Preferă brânza naturală fiindcă regiunea este cunoscută pentru creşterea vitelor, iar băutura cea mai consumată este lassi – iaurt amestecat cu apă sau lapte şi condimente indiene.
Principalul atu al indienilor rămân condimentele, care erau la mare preţ în Europa în perioada colonială. Chiar dacă astăzi se găsesc uşor în toată lumea, condimentele indienilor rămân speciale fiindcă numai ei ştiu să le combine astfel încât să obţină cele mai neaşteptate gusturi. Cele mai folosite condimente sunt ardeiul iute, seminţele de muştar negru, chimenul, turmericul, schinduful, coriandrul, ghimbirul, dar şi usturoioul.
Dintre combinaţiile de condimente, cele mai folosite sunt garam masala şi goda masala. Primul este un praf care include cel puţin cinci tipuri de condimente, în special scorţişoară şi cuişoare. Goda masala este un amestesc de condimente dulci în care se folosesc de obicei frunze de dafin, coriandru, schinduf sau mentă.
Reţetă tradiţională
Pui indian Tandoori
Ingrediente:
-1 pui mare
-2 căţei de usturoi
-1 lingură de ghimbir proaspăt ras pe răzătoarea mică
-1 ceapă mică
-1 linguriţă de muştar Dijon
-1/2 de linguriţă seminţe de cardamom
-1/2 linguriţă coriandru măcinat
-1/2 linguriţă piper proaspăt măcinat
-3 linguri de suc de lămâie
-1 cană şi jumătate de iaurt
-1 linguriţă de sare
Mod de preparare:
Usturoiul, ceapa, ghimbirul, muştarul şi condimentele se mărunţesc în mixer, apoi se adauga la iaurt şi se amestecă bine. Se taie puiul în bucăţi mari şi se pune în iaurtul condimentat.
Se lasă în frigider 12 ore pentru a putea să-şi ia aromele din amestecul cu iaurt.
Într-o tavă de cuptor, mai adâncă, se pune puiul cu tot cu iaurtul şi se bagă la cuptorul preîncălzit la 190 de grade. Se lasă la cuptor 45 de minute sau până se rumenește.
Se serveşte cu garnitură de orez cu lămâie.
Festivalul „de Bun Gust” este un eveniment înscris pe Agenda culturală a Sibiului, fiind o acțiune cofinanțată de Primăria Sibiu prin Consiliul Local Sibiu. Sponsorii evenimentului Staropramen şi Trans Agape.
India
India, oficial Republica India, este o țară din sudul Asiei. Colonizată ca parte a Imperiului Britanic în secolul al XIX-lea, India și-a câștigat independența în 1947 ca națiune unificată după un efort susținut depus în această direcție. Atât populația țării, cât și flora și fauna, aspectul geografic și sistemul climatic sunt printre cele mai diversificate din întreaga lume. De asemenea India este țara de origine a piperului.
India este o federație compusă din 28 de state federale și 7 teritorii federale. Toate statele, precum și teritoriile Puducherry și Teritoriul Național al Capitalei Delhi (National Capital Territory of Delhi) dispun de guverne și organe legislative alese, având drept model guvernul englez de la Westminster din Londra. Celelalte 5 teritorii federale sunt conduse de la centru prin intermediul unor administratori angajați.
Capitala Indiei este New Delhi. India are o suprafaţa totală de 3.596.590 km², o populaţie de 1.210.193.422 locuitori, iar moneda este rupia indiană. Limbi oficiale sunt limba hindi, limba engleză și alte 22 de limbi.
Printre personalităţile Indiei se numără Kālidāsa, Kṣemendra, Maitreyi Devi, Rabindranath Tagore, Satyajit Ray și Viswanathan Anand.
Sursă foto: www.wallsave.com, www.mixgustos.ro
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Piata Mare , Primăria Sibiu , New Delhi , Consiliul Local Sibiu , Andhra Pradesh , Arunachal Pradesh , Bun Gust , Capitala Indiei , Capitalei Delhi , Imperiului Britanic , Maitreyi Devi , National Capital Territory , Rabindranath Tagore , Republica India , Trans Agape , Satyajit Ray , Teritoriul Național , Viswanathan Anand , În Bengal , În Haryana
Vizualizari: 555
 
					

 
																													 
																													 
																													 
																													 
																													 
																													 
																													 
																											 
																											 
																											 
																											 
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Adi
Acum 6 ore
X
Acum 8 ore
Toto
Acum 8 ore
Un sibian
Acum 8 ore
Ina