Miercuri,
17.08.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Creatia grafica a lui Salvador Dalí poate fi admirata la Brukenthal

Expoziția „Salvador Dalí, Divina Commedia” va fi deschisă pentru prima oară în România la Sibiu, Muzeul Național Brukenthal, la etajul I al Palatului Brukenthal și va prezenta 100 de piese de xilogravură policromă constituind ilustrațiile la „Divina Commedia” de Date Alighieri, comandate pentru ediția Joseph Fôret, Paris 1960, structurate potrivit celor trei tipare narative: Infernul, Purgatoriul și Paradisul.

Piesele sunt originale (prima imprimare) potrivit listei publicate de Löpsinger/Michler Bd.II, Prestel-München-New York în anul 1995.

„În data de 15 iulie, Palatul Brukenthal își va deschide porțile pentru admiratorii suprarealismului. Dincolo de importanța prezenței operei lui Salvador Dalí la Sibiu, organizatorii expoziției, Muzeul Național Brukenthal și Euro Art Luxemburg, țin să sublinieze factorul de noutate adus de lucrările care urmează să fie expuse și relevanța deosebită a acestora în cadrul operei artistului. Astfel, expoziția nu este doar un eveniment ci și o etapă în procesul de redescoperire a lui Salvador Dalí, proces inițiat la sfârșitul secolului trecut și care continuă să se realizeze în prezent prin ochii fiecărui privitor”, spun organizatorii.

Când Salvador Dalí a murit, în ianuarie 1989, în cercurile largi ale persoanelor interesate de artă, amintirea lui era marcată de escapadele sale, de viața sa scandaloasă, de extravaganțele și abuzurile pe care și le-a asumat. Dintre operele sale erau cunoscute mai ales picturile în ulei, reproduse în multe calendare de artă și postere; între timp, aceste opere se găsesc în cele mai mari muzee naționale și galerii ale lumii. "Ceasurile topite", "cârjele", "elefanții cu picioare de păianjen", corpuri monstruoase din mase moi, cranii care se scurg asemenea omletei, acestea par a fi "articolele de marcă" ale marelui maestru al suprarealismului, maniera prin care el ne poate fi spontan familiar.

Pe de altă parte, grafica artistului este mai puțin cunoscută iar lumea producției de artă mai degrabă a refuzat să se preocupe de grafica imprimată a lui Dalí datorită faptului că valul de popularizare internațională a operelor lui a cuprins, la începutul anilor ’80 ai secolului trecut, un număr mare de falsuri și reproduceri de calitate inferioară.

Între timp s-a reușit catalogarea sistematică a graficii tipărite a lui Salvador Dalí și recunoașterea ca atare a falsurilor (de cele mai multe ori ușor identificabile, de altfel), prin eforturile lui Lutz Löpsinger și lui Ralf Michler care au publicat în 1995, la editura Prestel, catalogul în două volume al creației grafice imprimate a lui Dalí, lucrare în care se regăsesc exhaustiv descrise și individual ilustrate toate lucrările originale de grafică cunoscute ale artistului.

Expoziția va fi deschisă până în data de 15 septembrie.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

sibian

Acum 8 ani

Daca intrarea este libera (gratis) , musai trebe sa merem. Da Doamne sa fie moca, caci atunci io vizitez de doua-trei ori pe zi pana o invat pe de rost !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus