Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Lucrarile de reabilitare a Bisericii Evanghelice din Piata Huet, pe ultima suta de metri | Foto

În câteva zile, echipele de muncitori ale SC Sinecon SA vor finaliza lucrările de reabilitare a acoperișului Bisericii Evanghelice C.A. din Piața Huet, care urmează astfel să fie redeschisă spre vizitare turiștilor.
Realizată din fonduri europene alocate prin Programul Operațional Regional, reabilitarea șarpantei Bisericii Sfânta Maria din Piața Huet a ajuns la un progres fizic al lucrărilor de 99%. Până la jumătatea lunii august, lucrările vor fi încheiate, arată constructorii.
”Suntem pe ultima sută de metri cu reabilitarea șarpantei pe latura de nord urmând ca în câteva zile să putem pune țigla pe acea zonă. Mai sunt de înlocuit aproximativ vreo 200 de metri pătrați de șarpantă din 2.800, cât include întreg proiectul”, arată ing. Ovidiu Breaz, din partea constructorilor.
Reabilitarea acoperişului Bisericii Sfânta Maria din Piaţa Huet a început în urmă cu aproximativ doi ani, timp în care au fost folosiți 10.000 de mp de schelă pentru a fi înlocuite 100.000 de țigle, fiecare dintre acestea fiind legată individual cu sârmă. Deși dificilă, lucrarea a fost pe placul muncitorilor, arată coordonatorul echipelor de lucru. ”Sigur că au un caracter unic fiecare dintre lucrările de reabilitare, dar asta este mai presus decât toate celelalte de până acum. Fără doar și poate este cea mai interesantă lucrare de reabilitare la care am contribuit”, mai arată Ovidiu Breaz.

Se deschide un nou traseu turistic

După încheierea lucrărilor, reprezentanții Parohiei Evanghelice C.A. vor pregăti redeschiderea monumentului istoric la care lucrările de construire au început acum mai bine de 660 de ani. Ca noutate, turiștii vor putea urma și un nou traseu de vizitare, amenajat în podul impresionantei construcții.
”Încercăm să punem biserica din nou în circuitul turistic. Probabil că din punct de vedere religios nu, asta va decide Presbiteriul, dar din punct de vedere turistic trebuie să o punem. Ceea ce putem spune acum sigur este că șarpanta este una dintre cele mai vechi șarpante din zonă. Există și un studiu dendrologic în acest sens”, arată Victor Drăgan, administrator al Parohiei Evanghelice C.A.

Un nou proiect de reabilitare, în pregătire

Reprezentanții Parohiei Evanghelice C.A. lucrează la un nou proiect pe care intenționează să îl depună spre finanțare, pentru reabilitarea atât a interiorului, cât și a exteriorului Bisericii. ”Suntem în faza de pregătire a documentației DALI pentru accesare de noi fonduri, sperăm să fie din nou tot aceeași axă, pentru monumentul istoric deosebit care este Biserica Evanghelică din Piața Huet. Sperăm să le accesăm pentru a încheia și a doua parte de reabilitare, a interiorului, a exteriorului, a elementelor de piatră, elementelor de vitralii, portaluri, încălzire și așa mai departe, pentru ca biserica să fie funcțională și din punct vedere religios și turistic și cultural, așa cum ne-am angajat în proiect”, adaugă Victor Drăgan.

Reabilitarea acoperișului Bisericii Evanghelice din Piața Huet este un proiect cofinanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional. Valoarea totală a acestui proiect este de 12,4 milioane de lei, din care 9,6 milioane de lei reprezintă fonduri nerambursabile.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

:)))

Acum 9 ani

au facut un pix cretinii astia ! portalul de vest spre cafe wien a iesit mai ciuntit de sub schela decat era. spalare de bani ! si nu putini. orice muncitor de la bisericile aflate anul trecut in refacere in judet sau in jur iti spune asta. acum mai vor alti bani pt interior si exterior. dar pana acum ce a ti facut 4 ani??? sa nu mi zica ca au umplut interior si exterior cu schele ca sa intareasca boltile si sa inlocuiasca tigla.
Raspunde

Georg

Acum 9 ani

Ce s-o intamplat scumpo de ejti superata, nu mai vine cocoselul barbos la pasarica ta ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus