Luni,
14.10.2024
Cer Senin
Acum
16°C

"de Bun Gust" prezinta bucataria ungureasca

Zece bucătării din întreaga lume, maeștri culinari, o scenă pe care se vor desfăşura demonstrații culinare, concursuri, muzică și dans: sunt câteva dintre detaliile celei de-a II-a ediții a Festivalului ”de Bun Gust”, care va avea loc în perioada 24-27 iulie, în Piața Mare.

Una dintre cele zece bucătării prezente în festival este bucătăria ungurească.

Bucătăria ungurească face parte din culturile culinare esenţiale ale Europei şi chiar ale lumii. Fără ardei, ceapă, usturoi sau roşii este greu de închipuit orice mâncare ungurească.

Boiaua de ardei dă culoare şi vitalitate felurilor de mâncare ungureşti. Simbol naţional, paprika defineşte cel mai bine bucătăria ungurească. Foarte cunoscute sunt și paprikaș-ul, tocăniţa de carne, în special de pasăre, dar și gulaşul, tocăniţa de vită la ceaun (bográcsgulyás) sau supa (gulyásleves), mâncarea etalon a Ungariei, care ar fi de neconceput fără paprika şi chimen.

Ungaria este foarte cunoscută în întreagă lume pentru preparatele sale, care nu sunt prea uşoare, dar asta nu înseamnă că nu se pot încadra printre cele mai delicioase feluri de mâncare.

Bucătăria ungurească este variată şi colorată (poate nu atât de colorată ca cea chinezească sau indiană) şi are câteva elemente specifice în bucătărie prin care o putem recunoaşte: boiaua de ardei, ceapa și usturoiul.

La capitolul carne, Ungaria stă foarte bine şi asta spunem pentru că se folosesc mai multe tipuri în aceeaşi măsură. La fel ca şi la bucătăria franceză, se mănâncă aproape orice fel de carne - în aceeaşi cantitate: pui, vită, porc, rată, gaşcă şi cea de vânat.

O chestiune specifică şi care se diferenţiază faţă de alte ţări ar fi micul dejun, care în bucătăria ungurească este mare şi saţios spre deosebire de cea italiană, de exemplu. Aici găsim micul dejun clasic, unde se servesc pâine, brânzeturi, diverse feluri de unt şi creme de brânză, tot felul de soiuri de pateuri şi produse de patiserie. Al doilea mod de a lua micul dejun pe stil unguresc, este cel traditonal - unde găsim omlete gătite cu mezeluri sau legume, ouă fierte sau umplute, foie gras şi fripturi reci.

Printre preparatele care ar trebui încercate din bucătăria ungurească se numără ciorbele şi supele din Ungaria, care o definesc într-un mod cu totul aparte. Cele mai cunoscute şi cu adevărat gustoase sunt ciorba gulaş (bográcsgulyás) şi ciorbă de pește (halászlé). Ciorba gulaş este totuşi poate cea mai cunoscută, iar aceasta se poate face atât în casă - gulyásleves, cât şi pe vatră - bográcsgulyás.

Reţetă tradiţională

Bogrács – gulaş unguresc

Ingrediente:

-0,5 kg de carne de vită

-0,5 kg de cartofi

-3 ardei (poate fi roşu, verde sau galben)

-3 roşii

-fasole păstăi

-un morcov

-o rădăcină de pătrunjel

-o ţelină mică

-o ceapă

-un căţel de usturoi

-ulei

-sare, boia de ardei, după gust

Mod de preparare:

Se curăţă şi se taie ceapa, se încălzeşte uleiul într-o tigaie mare, se adaugă ceapa şi usturoiul tocat şi se călesc.

Se taie carnea de vită în cuburi sau în felii şi se pune într-o oală cu boiaua de ardei şi sare, apoi se pune apă şi se fierbe un pic la aburi.

Când se evaporă o parte din apă se pune încă aproximativ un litru de apă adăugându-se şi legumele: ardeii, roşiile, morcovul, pătrunjelul şi ţelina. Se fierbe încă 15-20 minute.

Se adaugă cartofi tăiaţi în cuburi şi fasolea (putem să tăiem păstăile în jumătăţi sau să cumpărăm fasolea congelată – gata tăiată) şi se fierbe încă 15 minute până se înmoaie toate ingrediente (dar nu prea mult).

Mod de servire:

Ciorba de gulaş se serveşte caldă, cu pâine şi vin roşu sec.

Festivalul „de Bun Gust” este un eveniment înscris pe Agenda culturală a Sibiului, fiind o acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului. Sponsorii evenimentului Staropramen şi TV Paprika.

Parteneri media sunt Turnul Sfatului și Kiss FM.

Ungaria

Ungaria este un stat situat în Centrul Europei, în Câmpia Panonică și la poalele sudice ale Carpaților Occidentali Interiori, la o distanță egală de Oceanul Atlantic, Munții Ural, respectiv de Marea Mediterană și Marea Nordului. Ungaria este o republică parlamentară. Capitala țării, Budapesta, este și cel mai mare oraș al ei și al șaptelea oraș din UE după populație (1,7 milioane locuitori). În 2010, orașul Pécs a fost ales Capitală Europeană a Culturii. Țara face parte din NATO, iar din mai 2004 este membră a Uniunii Europene.

Ungaria s-a numărat printre inițiatorii Grupului de la Visegrád (V4), o organizație de cooperare economică formată din patru state central-europene: Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria.

Capitala Ungarieie este Budapesta. Ungaria are o suprafaţa totală de 93,030 km² , o populaţie de 9.906.000, iar moneda naţională este forintul.

Limba oficială este limba maghiară.

Sursă foto: ro.wikipedia.org, sidyskitchen.blogspot.com

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus