Luni,
16.05.2022
Acum
0°C

Gunoaiele sunt ale noastre

Venind agale pe DN14-le cu restricții de viteză peste tot, în dreptul pădurii dintre Slimnic și Ruși, dintr-o mașină banală, o mână bărbătească aruncă pe geam un pahar. Sau ceva ”plăsticăraie” de genul acesta. L-am claxonat îndelung și m-am supărat mai apoi că nu am avut inspirația să opresc, să îi culeg gunoiul și să i-l arunc înapoi în mașină de s-ar fi ivit ocazia.

Sibianul neaoș (dacă e să mă iau după numărul mașinii) a tratat cu indiferență claxonul meu prelungit, mulțumindu-se să își țină privirea fixă, în față, în momentul în care, într-un final, aproape de Sibiu, am apucat să îi și depășesc: la volan era o ea de cel mult 30 de ani, cu individul din dotare cam de aceeași vârstă. Oameni tineri, cu alte cuvinte, dar care asemeni multora dintre noi dau dovadă de carențe grave în ceea ce privește respectul față de ceilalți, față de verde. Oameni care, asemeni multora, găsesc că odată ce un lucru a ajuns la stadiul de gunoi, apoi acel gunoi nu mai e responsabilitatea lui. Dovadă stau maldărele de sticle de plastic care împânzesc orice pârâiaș, munții de pungi de toate felurile agățate prin mai toți copacii, tonele de chiștoace de peste tot, câmpurile de coji de semințe din parcuri.

Îngrijorător este și faptul că vindecarea de această boală este extrem de departe. Mi se povestea, de exemplu, cum în Germania, la o fermă de castraveți au fost aduși să muncească și unii dintre conaționalii noștri. Iar la fiecare sfârșit de săptămână, proprietarul fermei golea eurocontainerele imense cu gunoi și îi obliga pe conaționalii noștri să sorteze gunoiul. Pentru că lor, pe parcursul săptămânii, le era indiferentă colectarea selectivă. Pe care refuzau cu încăpățânare bolovănoasă să o practice, preferând mai degrabă să scormonească în mizeria strânsă într-o săptămână, pentru a ”colecta selectiv” în gunoiul care nu mai era - se mințeau ei - al lor.

De ce naiba o fi așa greu să ne civilizăm?

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 473

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

salubritatea

Acum 7 ani

Si eu am vazut o\"doamna\" cu o masina de mures care scotea toate gunoaiele din masina si la arunca pe marginea drumului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus