Sâmbătă,
25.03.2023
Parțial Noros
Acum
18°C

Expert in migratie in UE: ”Romania are cam acelasi viitor precum cel al coloniilor africane”

Jordi Vallespir Soler este profesor titular la Universitat de les Illes Balears, din Spania. El s-a aflat zilele trecute la Sibiu, ca invitat la Școala de vară ”Knowledge-based Green Economy”, organizată de Facultatea de Științe Economice și Serviciul de Relații Internaționale și Programe din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu. Cu această ocazie Jordi Vallespir Soler a acordat un interviu ziarului Turnul Sfatului în care vorbește de efectele migrației românilor către țările dezvoltate din Europa de Vest. Școala de vară la care a participat profesorul spaniol este un proiect finanțat în cadrul programului Erasmus Mundus Education and Culture.


Reporter: Nu sunteți pentru prima dată în România. Care este impresia dumneavoastră generală, ca spaniol, despre români?
Jordi Vallespir Soler: În primul rând, menționez că fiecare om percepe în mod diferit o țară sau alta. Cât mă privește pe mine personal, pot să spun că am avut ocazia să vin pentru prima oară în România acum 10 – 12 ani și am vizitat mai multe regiuni. Încă de la prima vizită am reușit să îmi dau seama singur că am trecut, fără niciun efort, peste toate preconcepțiile pe care le-am avut referitoare la țara voastră. Recunosc faptul că vedeam România ca pe o țară închisă, făcând parte din Europa de Est, și când am ajuns aici m-am întâlnit cu o populație mult mai asemănătoare mie, ca spaniol, decât mi-aș fi putut imagina. Ca să definesc printr-o vorbă întâlnirea mea cu România, aș spune că latinitatea este o caracteristică fundamentală pentru ambele popoare, atât cel spaniol, cât și cel român. Iar din punct de vedere al limbii, mă simt încântat când ajung aici, mă simt ca acasă, precum în Madrid, Zaragoza sau Valencia. Pe scurt, mă simt foarte bine.

Rep.: Continuând ideea, v-aș întreba care este imaginea spaniolilor despre România și despre românii care ajung să lucreze în Spania?
J. V. S.: Există două opinii majore referitoare la românii care muncesc în Spania. Însă aceste opinii nu se diferențiază de părerile referitoare la alte minorități prezente în Spania. Prima opinie este aceea că românii au dorința de a avansa, de a cunoaște mult mai multe, de a se dezvolta din punct de vedere social și cultural. Această părere înglobează majoritatea românilor din Spania, dar din păcate, este și cea mai puțin vizibilă. Cea mai vizibilă opinie a spaniolilor referitoare la români este cea legată de concetățenii dumneavoastră care apar în mass-media, cei care sunt prinși furând în zonele turistice sau făcând ilegalități. Din păcate, ei reprezintă o minoritate însă sunt mult mai vizibili. Statistic vorbind, rata delincvenței în general, în toată Europa de Vest, nu doar în Spania, nu este deloc direct proporțională cu rata imigranților prezenți. Ca peste tot, părerile europenilor despre români sunt influențate de părerile și experiențele personale. Dacă un magrebian (imigrant din nordul Africii - n.r.) îmi fură portofelul, voi spune că toți sunt așa, dar cu siguranță că nu este așa deloc. Schimbarea acestei mentalități ar trebui să facă parte din datoria noastră, a mea ca și pedagog, a dumneavoastră ca și jurnalist. Împreună ar trebui să luptăm împotriva acestor stereotipuri și să facem ca ele să rămână doar stereotipuri, nu să generalizăm.

Rep.: Poate din acest motiv vă și întreb astfel de lucruri.
J. V. S.: (râde  n.r. ) Exact!

Rep.: Cele mai recente cifre statistice arată că sunt aproximativ un milion de români care muncesc în Spania. În același timp, știm cu toții că Spania trece printr-o perioadă de criză economică gravă. Eu vă întreb cum pot românii să pună umărul la revenirea țării dumneavoastră?
J. V. S.: Românii, ca și alți imigranți, vor fi primii dați afară de la muncă, din păcate, dacă apar probleme. Niciodată nu vor concedia un spaniol, dacă patronii pot alege între el și un român. Realitatea ne dovedește că depășirea crizei economice, atât în Spani,a cât și în alte țări vestice, este posibilă numai cu sprijinul imigranților. Eu nu sunt un expert în economie, dar din ce m-am informat am aflat că pe piața muncii se află multe joburi vacante pe care populația autohtonă le refuză. Concluzia, a specialiștilor nu doar a mea, este că avem nevoie de imigranți, mai ales în domenii precum serviciile, agricultura sau construcțiile. Eu cunosc bine situația din insulele Baleare, unde predomină turismul și 90 la sută din joburile existente derivă din turism. Noi avem, cu aproximație, un milion de locuitori și primim în fiecare an, în mare, 13 milioane de turiști. Criza economică nu s-a reflectat în niciun fel în turism, nu s-a înregistrat nicio scădere a numărului de vizitatori. Dimpotrivă, directorii și patronii au profitat de criză pentru a reduce salariile.

Rep.: În urmă cu mai puțin de o lună, de la Sibiu s-a inaugurat primul zbor direct către Londra, capitala acelei țări care se temea de o invazie a românilor...
J. V. S.: Ceea ce au făcut românii nu diferă prea mult de ceea ce se întâmplă, într-o oarecare măsură, în Spania. Se numește ”fuga creierelor”. Tinerii nu găsesc de lucru în țara lor și atunci pleacă să-și caute în țări precum Franța sau Anglia sau Germania. Noi numim acest fenomen ”anticooperare”. Majoritatea țărilor doar dau senzația că întind o mână de ajutor, în timp ce profită de oamenii buni și bine formați din țările mai puțin dezvoltate. Ar trebui să existe o relație cât de cât de cooperare, însă doar unii au de câștigat, relația este de anticooperare. Uniunea Europeană ar trebui să intervină în relațiile acestea și în problema migrației în UE, oamenii bine formați să fie sprijiniți să rămână în țara lor de origine.

Rep.: Pe termen lung, ce afecte are această politică asupra țărilor mici sau mai puțin dezvoltate, precum România?
J. V. S.: Din păcate, România are cam același viitor precum cel al coloniilor africane. Ca să vă dau un exemplu, o țară precum Senegal este dependentă de imigranții care lucrează în Spania, Franța sau Europa de Vest. Banii imigranților sunt extrem de importanți. Într-o oarecare măsura același lucru se întâmplă și cu România. Dependența economică de Uniunea Europeană limitează dezvoltarea exact ca în cazul coloniilor din Africa.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

11 comentarii

Odin

Acum 8 ani

Multumim pentru aprecieri, intradevar sunt foarte importanti banii din exterior pentru Romania, dar spre deosebire de Senegal creierele care le exportam sunt formate local, exista posibilitatea de a forma coontinuu asa ceva si astfel de a inlocui si a acoperii necesarul autohton. Aici vorbesc de generatii si intervale de timp de zeci de ani. Cam atunci cand societatea noastra, sper, va incepe sa isi recapete coeziunea si identitatea. Spre deosebire de Senegal, problema noastra nu e economica/educationala ci sociala, 45 de ani de epoca de aur ne-au readus in stadiu de gandire tribal peste care principiile individualiste ale capitalismului si lipsa politicului au creat haos.
Raspunde

pane

Acum 8 ani

ce creiere exportam la cules de zarzavaturi nu trebuie creier ,asa suntem priviti si asta din vina guvernantilor iresponsabili care au condus tarain ultimi 25 de ani ,ba s-au saturat aia de noi ca si ei au mari problema ,si al nostru premier se lauda cu somaju mic in comparatie cu cel din vestu europei ,prefer s-a fiu somer acolo decit dalariat in tara noastra ,acalo ajutoru social este mai bun decit salariu mediu din tara noastra frumoasa si condusa de niste incopetenti trebuie s-a vina de afara s-a ne invete ce s-a facem .se mai lauda si cu crestere economica ,iam spart pe toti inclusiv ,germania ,franta ,anglia etc ,urmeaza sa-i umilim pe chinezi ,japonezi ,coreeni dear nu aia de nord aia de sud ,nu mai poti iesi din casa ca curge numai lapte si miere
Raspunde

secera

Acum 8 ani

UE pt Romania e o mare teapa.
Raspunde

@ondin

Acum 8 ani

Iar mostenirea grea a trecutului?! Lasa cei 45 de ani de comunism pentru ca in ultimii 25 de ani s-a furat si s-a distrus mai mult decat pe vremea comunistilor... Lumea s-a adaptat la noua societate... Sigur ca mai sunt nostalgici, pt. ca asa e in viata : te gandesti cum era acum 20 sau 30 de ani si te apuca nostalgia pt. ca atunci aveai alta varsta, alte visuri, alte oportunitati decat acum... Oricum cred ca e prea mult sa ne compare cu tarile africane cu care Ceausescu a facut ani de-a randul schimburi comerciale ceea ce inseamna ca eram cu o clasa cel putin deasupra lor...
Raspunde

Odin

Acum 8 ani

@4 Stiu ca tema celor 45 de ani e uzata ... uzata rau ... de niste lichele impotente intelectual si mai ales profesional (politicieni). Dar d.p.d.v social trebuie sa intelegi ca lucrurile se schimba mult, mult mai greu. Deabia acum ies din piata muncii reprezentantii doctrinei \"de unde muncesc trebuie sa si traiesc\" sau cei cu \"ma duc dimineata la servici si ma intorc dupa amiaza acasa la munca\". Cati dintre blocatari au inlocuit apartenenta de satul de unde au fost relocati cu apartenenta la societatea urbana? Ne-am adaptat? Poate ... si totusi de ce mai facem cozi la facturi? De ce tinem vechituri pentru ca \"nu stii cand iti trebuie\"?
Raspunde

@Odin

Acum 8 ani

E un aspect care l-ai omis. Si anume faptul ca sunt foarte multe \"creiere\" care au plecat, luand cu ei evident si copii lor, prin asa zisul \"exod al creierelor\", dar au lasat un asa numit \"gol de inteligenta\" in populatie. Mai pe intelesul tuturor au ramas (ca sa fiu diplomat) mai putine creiere. Deci nu mai exista acea posibilitate de a forma contiunuu dintr-un motiv foarte simplu... nu mai ai ce anume sa formezi intrucat raman din ce in ce mai putini care pot fi formati, restul sunt \"lemne\" nu fac parte din categoria \"creiere\".
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Aroganța ta și teoriile inepte pe care le debitezi, m-ar face să cred, că, după teoria ta, ar trebui să fii în țara. Totuși, tu ești în Modena. Au plecat deopotrivă și proști și inteligenți, nu deșteptăciunea i-a făcut să plece, ci cu totul alte chestii, mult mai subtile decât o simplă împărțire la doi. Deci procentul s-a păstrat oarecum constant, nu e niciun gol de inteligență.
Raspunde

@joseph

Acum 8 ani

ubi bene ibi patria, ce plmea.
Raspunde

trezirea

Acum 8 ani

Ce-o tot frecati cu creierele.Suntem o tara fara infrastructura si daca nu ne facem infrastructura vom fi tot o tara unde se va trai rau si lumea va vrea sa plece.Nu le mai place la nimeni sa traiasca in case de chirpici.fara utilitati,fara asfalt ,fara autostrazi,in mizerie, etc. dublate de legi corecte,care se respecta, nu facute ptr, o clasa de oligarhi.
Raspunde

---------

Acum 7 ani

pai cred ca asta a fos dintotdeauna, pacat ca suntem o tara pasnica, mi-as fi dorit un popor ca al lui Gingis Han sa-i facem terci pe toti.
Raspunde

---------

Acum 7 ani

pai cred ca asta a fos dintotdeauna, pacat ca suntem o tara pasnica, mi-as fi dorit un popor ca al lui Gingis Han sa-i facem terci pe toti.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus