Duminică,
08.09.2024
Cer Senin
Acum
26°C

Festivalul de Bun Gust: peste 25.000 de portii de mancare vandute, peste 10.000 de spectatori pe zi

Cu un flux de peste 10.000 de vizitatori în fiecare din cele patru zile, cea de-a doua ediție a Festivalului de Bun Gust a pus la masă peste 25.000 de sibieni și musafiri ai orașului. Au avut mare trecere toate bucătăriile prezente în Festival, iar la concertele din fiecare seară spațiul din fața scenei s-a umplut rapid. Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a degustat și el din preparatele pregătite pe scena unde au susținut demonstrații culinare nu doar maeștrii bucătari, precum Horia Vîrlan sau Antonio Passarelli, ci și nume relevante pentru alte domenii, cum este Judith Orban, consulul Germaniei la Sibiu, sau Ioan Bondrea, rectorul ULBS.

După două zile de pregătiri intense în care au fost asamblate în Piața Mare zece bucătării, trei puncte de vânzare a băuturilor și un ”beach bar” doldora de cocktailuri, joi de la ora 10:00 au fost deschise porțile Festivalului de Bun Gust 2014, ajuns la a doua ediție. Vremea a ținut cu sibienii, astfel că de dimineață și până seara sibienii s-au așezat la masă pentru a degusta din tigaia picantă a mexicanilor, din falafelul cu sos de iaurt și mentă al libanezilor, din feluritele preparate cu soia ale chinezilor sau din gulyas cu diferite tipuri de carne din bucătăria ungurească. Bucătăriile a zece țări au fost reprezentante în festival, meniul ediției din acest an numărând mai bine de 50 de feluri de mâncare.
La final, în seara zilei de duminică, în ciuda vremii care dădea semne de ploaie, sibienii au rămas în piață pentru a urmări concerte inclusiv de jazz, dar și demonstrații culinare în care, pe scenă, au urcat împreună maeștrii culinari Horia Vîrlan și Antonio Passarelli.

Passarelli: am văzut civilizație

Antonio Passarelli a petrecut două zile la Sibiu. A coborât în mulțime, a discutat cu oamenii, a schimbat păreri și s-a bucurat. ”În primul rând, este un Festival efectiv de bun gust. Am văzut oameni de bun gust, am văzut civilizație, un mod de a sta civilizat în piață. Nu văd o piață murdară, nu văd lume care urlă, n-am văzut lume care să se pilească la mese în mod exagerat, lumea se distrează într-un mod extraordinar și pot spune sincer că și bucătăriile prezente sunt destul de aproape de specificul țărilor lor. Am gustat din toate, la unele am remarcat faptul că sunt foarte ordonate și curate. Exemplu: bucătăria ungurească a avut o ordine și o curățenie extraordinară, deci ai posibilitatea să vezi lume care lucrează foarte ok”, a povestit în seara zilei de duminică Antonio.
Extrem de jovial, Antonio găsește că astfel de evenimente au rolul de a apropia bucătarii de clienți și invers. ”Lumea este foarte obișnuită să știe bucătarii în spatele unor uși închise. În primul rând, acest festival are rolul de a apropia bucătarii de oameni, de a-i face să fie un pic mai comunicativi. Iar pentru oameni există cel puțin o mică posibilitate să cunoști lucruri noi. Și dacă nu sunt făcute perfect mâncărurile, tot îți dau un impuls, astfel încât tu să te interesezi mai mult despre astfel de lucruri”.

Vîrlan: ”eram convins că o să îmi facă plăcere”

Inițial, la primul contact, Horia Vîrlan bănuia că va fi invitat să gătească pentru o mare de oameni, adunați la ceva de genul unei mese câmpenești. După a doua discuție, lucrurile s-au lămurit, iar venirea la Sibiu a confirmat bănuielile. ”Eu sunt destul de selectiv și acid în comentarii. Dar nu am găsit ceva ce să nu îmi placă la evenimentul acesta. Nici măcar nu plouă, deși e înnorat. Că dacă ploua, iată, asta spuneam că nu îmi place. Bravo! Eram convins că e un eveniment care o să îmi facă plăcere, ceea ce s-a și întâmplat”, a povestit Horia Vîrlan.
Prieten cu Antonio, acesta din urmă îl caracterizează drept unul dintre puținii bucătari care reinventează bucătăria românească. Horia Vîrlan, însă, îi mai nuanțează exprimarea. ”Îmi place nu să reinventez bucătăria românească, ci să folosesc preparate mai vechi – nu le spun neapărat arhaice pentru că nu ajung până acolo -, dar preparate vechi pe care le adaptez nevoilor noastre nutriționale. Adică folosesc mai puține grăsimi, tehnici mai ușoare pentru trup. Nu mai gătesc cu rântaș, nu mai pun atâta slănină, cu atâta prăjeală și încerc să le fac pe gustul nostru. Referitor la modul de prezentare, nu știu dacă este neapărat meritul meu, dar așa încerc eu să îmbunătățesc. Pentru că preparatele noastre tradiționale nu arată bine, așa, la prima vedere, cum ar fi cele din bucătăria franceză, de exemplu”. Adept al mămăligii cu sarmale sau cu diferite brânzeturi, Horia Vîrlan crede că deși relativ scurta istorie a bucătăriei românești este una frumoasă, românii din 2014 mănâncă prost. ”Graba este cea care distruge foarte, foarte multe. Mâncatul în mașină, mâncatul în picioare, la ore neregulate, metehnele de care și eu sufăr uneori, dăunează trupului”, apreciază Vîrlan.
Pe scena de Bun Gust una din cele mai apreciate preparate ale sale a fost salata de castraveți și pepene roșu în cremă picantă din brânză de capră.

Ramon și Anni: ”oare nu primim o locuință socială?”

În primele două zile de festival, pe scena de Bun Gust au urcat pentru demonstrații culinare concurenții Masterchef Ramon Chicireanu și Anni - Anjani Jaiswal Kumar, acesta din urmă fiind de origine indian, dar stabilit în ultima perioadă în vestul României. Amândoi s-au declarat încântați de Festival și de oraș.
”Am mai fost anul trecut la Sibiu, la un congres medical, mi-a plăcut foarte mult. De Festival sunt plăcut impresionat. Se promovează arta culinară, ceea ce nu găsești în alte locuri din țară. Cel puțin în Oradea, unde stau de zece ani, n-am văzut niciun festival de gătit. Este o idee foarte bună. Fiul chirurgului șef unde lucrez eu este consilier la Oradea. Voi vorbi cu el să organizăm și noi, la fel ca la Sibiu, un astfel de eveniment”, a povestit Anni.
”Eu am ales un preparate astfel încât să redau gustul meu de acasă, din India, de unde am adus diferite condimente cu mine. Am discutat și cu oamenii de la standurile de aici, m-am oprit în special la standul indian și la cel spaniol. Am văzut că bucătarii de acolo se descurcă bine. Dar aici problema este că sunt foarte mulți clienți, dintr-o dată nu mai este chiar așa de ușor de gătit. De aceea cred că sunt oameni de bază, dacă se descurcă aici”, a mai apreciat fostul concurent Masterchef.
Un adevărat recital pe scenă a fost realizat de Ramon Chicireanu, concurentul Masterchef devenit celebru și datorită glumelor și poantelor cu care i-a cucerit pe jurații show-ului de televiziune.
”Eu am rămas plăcut impresionat de publicul pe care l-am găsit aici și de oraș. Un oraș foarte frumos.
Am venit cu cea mai mare plăcere la acest Festival și sper să vin și la anul. Este un festival organizat foarte bine, cu mâncare foarte bună și oameni foarte frumoși aici, la voi, la Sibiu”, a completat Ramon Chicireanu. Mai în glumă, el și cu Anni s-au întrebat în treacăt dacă nu ar avea șanse la o locuință socială în Sibiu, pentru a se stabili aici.

Concursurile, la mare trecere

În afara spectacolelor de muzică ce îi antrena la dans pe mai toți din Piața Mare a Sibiului în fiecare seară, Festivalul de Bun Gust a găsit și alte modalități de a implica și publicul într-un mod activ. Astfel, pentru fiecare preparat gătit de maeștrii bucătari pe scenă, câțiva spectatori erau invitați pentru a gusta și pentru a-și da cu părerea, în timp ce spectatorii din fața scenei erau de asemenea ofertați să guste și ei din preparatele cu mare talent pregătite.
Pe scenă, cei din public mai aveau cel puțin o șansă să urce: în cadrul concursurilor. Așa s-a demonstrat că și sibienii din public se pricep să curețe un măr astfel încât să rezulte o coajă de peste un metru lungime sau că mai bine de zece kilograme de morcovi pot fi curățate în doar câteva minute.
Cea de-a doua ediție a de Bun Gust s-a încheiat duminică, 27 iulie, de la ora 23:00, când deja picurii de ploaie începeau să pună din nou stăpânire peste Piața Mare.

Festivalul ”de Bun Gust” este un eveniment înscris pe Agenda culturală a Sibiului, fiind cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin intermediul Primăriei municipiului Sibiu. Ediția din acest an este cofinanțată și de Consiliul Județean Sibiu. Partenerii Festivalului ”de Bun Gust” 2014 sunt Staropramen și TV Paprika. Parteneri media sunt Turnul Sfatului, Zile și Nopți și Kiss FM.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

radu

Acum 10 ani

un idee de festival foarte buna, dar care a lasat de dorit. in afara de maghiari, restul bucatariilor au fost departe de ceea ce trebuia sa fie. dar cum romanul se bucura si atunci cand e targ de mititei, va dati seama ce bucurie a fost cand a putut combina berea la halba cu alte preparate care sa readuca setea in gatlej. mancare proasta, portii mici, preturi mari si bucatarii care nu au nici o treaba cu preparatele gatite. dar ma repet, o idee foarte buna, dar o reprezentatie foarte proasta.
Raspunde

radu

Acum 10 ani

*trebuiau sa fie
Raspunde

ION

Acum 10 ani

asa mancare naspa ,demult n am mai mancat.Paela aia era numai orez lipit ,sec,fad.Am luat o oaie s a rupt furculita in ea.Gulasul fara sare ,nu semana deloc cu ala original.Scoicile alea erau crude, jur.Micii naspa ,de la supermarket.ORIBIL !!!!
Raspunde

Odin

Acum 10 ani

@1 subscriu
Raspunde

$

Acum 10 ani

Cand vedem si prin Sibiu tonete (stradale) care sa vanda mancare, asa cum vedem prin toate tarile civilizate?
Raspunde

turist

Acum 10 ani

am fost la brasov toxifectie alimentara ,s-au imbolnavit o gramada de copii ,noroc ca miam luat mincare de acasa ca la ce preturi si calitate proasta si preturi nu imi ajunge pensia cumulata pe vreo 3 luni ,ce s-a mai vorbim o pustiime de zoci ca au emigrat toti ,si aia se tot lauda ca mai sunt vreo 100 000 de locuitori in ritmul asta in 4-5 ani va fi o localitate cam cit cartieru selimbar
Raspunde

Rudolf Hess

Acum 10 ani

Sa muriti toti care ati mancat de la targ
Raspunde

sibian,

Acum 10 ani

Paella a fost orez de cantina iar mancarea indiana....numa\' indiana nu a fost. Mai bine se numea \"de prost gust\"....
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

ideea a fost ff buna dar mincarea a lasat mult de dorit.bucataria libaneza, mexicana,greceasaca au avut mincare de proasta calitate,mielul a fost crud si nu s a putut minca .politetea de la standul grecesc lasa de dorit cred ca am avut asteptari prea mari
Raspunde

dA

Acum 10 ani

A inceput campania electorala!! vot pentru Klaus Johannis presedinte!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus