Joi,
01.12.2022
Innorat
Acum
3°C

Constructorii au inceput sa astearna asfalt in zonele cu alunecari de teren ale autostrazii Saliste - Cunta | Foto

În zona alunecărilor de teren dintre Apoldu de Jos și viaductul de la Aciliu, stadiul lucrărilor la lotul de autostradă care va completa ruta Sibiu – Orăștie – Deva a ajuns la așternerea primelor straturi de asfalt. În celelalte porțiuni neafectate de alunecări, constructorii de la Impregilo SpA au așternut inclusiv stratul de uzură și au montat majoritatea parapeților. Pe aceste porțiuni, fostul ministru al Transporturilor, Dan Șova, anunța că se va deschide circulația în luna iulie a acestui an. Soluția lipsită de orice utilitate (nodul de la Apodu de Jos are o greoaie și restrictivă conexiune la DN1) se pare că a fost abandonată.
Potrivit fotografiilor realizate de utilizatorii forumului forum.peundemerg.ro, lucrările de excavații au avansat mult și în zona viaductului de la Aciliu, pe partea dinspre Sibiu, acolo unde imensul debleu este acum precedat de un peisaj selenar. În această zonă, pentru excavații se folosesc nu mai puțin de șase excavatoare.
Termenul de deschidere a circulației pe cei 22,11 km cât măsoară acest lot 3 al autostrăzii Orăștie – Sibiu a fost stabilit pentru luna noiembrie a acestui an. Acest termen a fost asumat atât de constructorii italieni, cât și de autorități, după ce lucrările au fost oprite mai bine de jumătate de an, din cauza alunecărilor de teren apărute și pentru care cei implicați nu ajungeau la un consens. În cele din urmă, pentru a se încadra în cheltuielile inițial negociate, constructorii și autoritățile au decis ca alunecările care amenințau stabilitatea autostrăzii să fie înlăturate prin excavarea dealurilor din apropierea traseului rutier, astfel încât panta acestora să fie ”îndulcită” la 1:5.

Calea ferată are nevoie de întăriri

Amplele excavații au dus la o situație nouă în zona Haltei Aciliu. Aici, traseul căii ferate se apropie la sub 50 de metri de marginea imensului debleu care precedă viaductul de la Aciliu. Prin urmare, în zona amintită calea ferată va trebui susținută prin intermediul unor lucrări suplimentare pe o lungime de mai bine de 200 de metri, după cum se arată într-o adresă transmisă de către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România în atenția reprezentanților Agenției Naționale de Protecție a Mediului.

Noile săpături afectează aproape 85 de ha de teren

Potrivit documentului mai sus amintit, lucrările suplimentare de excavație vor afecta suprafețe de teren mult mai mari decât cele inițial calculate. Astfel, CNADNR arată că printre modificările aduse proiectului autostrăzii intră și ”suplimentarea suprafeței ocupate de proiect cu circa 84,53 de ha, datorită realizării soluțiilor tehnice revizuite în zonele afectate de fenomenele de instabilitate”.
Din aceste suprafețe, câteva hectare sunt ocupate de pădure (în zona nodului rutier de la Apoldu de Jos). Replantări de vegetație vor fi făcute pe 22,15 ha, se mai arată în adresa CNADNR trimisă Agenției pentru Protecția Mediului. Cele peste 22 de ha sunt situate în zona debleului de la Aciliu (înspre Sibiu).

Lotul III al autostrăzii Orăștie – Sibiu este situat între localitățile Cunța (județul Alba) și Săliște. Trebuia finalizat în aprilie anul trecut, termenul fiind decalat din cauza alunecărilor de teren care afectează traseul autostrăzii pe o lungime de aproape șase kilometri.

Foto: utilizatorii Adiarc și Redox ai forum.peundemerg.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

gim

Acum 8 ani

e bine. mai e un pic si se termina sibiu nadlac. ungurii vor avea autostrada gata facuta dupa ce isi vor lua inapoi ardealul. romania va primi basarabia . asa ca parasiti transilvania si mutati-va. lucrurile se intampla cu incetinitorul insa se intampla...
Raspunde

coclitul

Acum 8 ani

Băgami-aş tractorul pe uliţa mă-ti!
Raspunde

gim

Acum 8 ani

draga coclitul corect se scrie baga-mi-as. e rusinos , eu ca ungur sa scriu mai bine romaneste decat tine. acum intelegi de ce o populatie superioara se va impune in fata uneia mai slabe pana la urma? principalul defect al vostru este ca sunteti tot mai slab educati si scoliti.
Raspunde

pt coclitul

Acum 8 ani

asiguram transportul (numai dus, invers viza la oituz sau boita)
Raspunde

@ gim

Acum 8 ani

nu esti cu nimic diferit de cel de la punctul 2...din contra!
Raspunde

adiarc

Acum 8 ani

ca o completare....la capatul viaductului spre Sebes , se asfalteaza drumul tehnologic pana in DN...in caz ca nu termina in partea spre Sibiu , vor da drumul pe acolo la trafic
Raspunde

@gim

Acum 8 ani

Draga gim, de fapt se scrie corect \"ma-tii\". Iar in cazul tau, acestui \"ma-tii\" i-ar sta bine cu ceva in fata. Dar ma abtin...
Raspunde

Willi

Acum 8 ani

si ... totusi - gim are dreptate ! ((:
Raspunde

un sibian

Acum 8 ani

citind comentariile voastre ma face sa cred ca tara asta chiar se indreapta spre o gaura neagra. Cer acestei fitzuici online sa restrictioneze comentariile numai pentru utilizatori inregistrati, cu diloma de Bacalaureat si apti dpdv psihic. Restul comentatorilori sa fie trimisi intr-un lagar de exterminare de unde sa contribuie sub forma de cenusa la maretia speciei umane.
Raspunde

@9

Acum 8 ani

ptr tine contribui cu benzina
Raspunde

normal

Acum 8 ani

este normal k transilvania sa si recapete independentza si autonomia dupa un secol de asuprire vlaha.totul decurge incet pe drumul bun....
Raspunde

Georg

Acum 8 ani

Si, daca pun asfalt, nu mai ALUNECA TERENUL?
Raspunde

@ georg

Acum 8 ani

aluneca, dar pe asfalt, si e mai usor de adunat
Raspunde

gustav

Acum 8 ani

@11 De acord cu tine.
Raspunde

Dani

Acum 8 ani

Pentru gim: inainte ca Ungaria sa ia Ardealul cred ca Ungaria va fi o mica colonie \"putinitizata\". Si asa Orban isi declara atasamentul fata de \"mother Russia\" mai tot timpul. Toate pe rand gim, toate pe rand.
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Ungaria nu o să \"ia\" niciodată Ardealul, astea sunt basme cu Baba Cloanță, lansate de securiștii de la centru pentru ca Ardealul să nu-și dorească autonomia. Ce să facă 11 milioane de unguri (cu ăia din Ardeal cu tot) cu 5 milioane de români??? Nu va dați seama cât de greu ar fi de guvernat o asemenea entitate ? Singura soluție care ar asigura un echilibru în zonă, ar fi un Ardeal autonom în care nici ungurii nu ar mai avea niciun drept istoric să-și dorească enclavizarea HarCov, pentru simplul motiv că așa ceva nu a existat niciodată.
Raspunde

iancu

Acum 8 ani

Stiti gluma aceia cu \" urca Iancu pe statuie sa le dea la unguri mu*e \" ?
Raspunde

yes!

Acum 8 ani

Traiasca si infloreaxa scumpa noastra patrie, Regiunea Autonoma Maghiara !
Raspunde

alzara

Acum 8 ani

Nebuni au fost, nebuni sunt inca !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus