Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Cum supravietuieste oina, in mileniul III, in comuna Turnu Rosu

Într-o lume în care valorile și obiceiurile tradiționale sunt date uitării, există oameni care prin dragostea și atașamentul față de avuția acestora sunt mândri de testamentul pe care l-au lăsat strămoșii lor și încearcă să-l conserve. Într-un colț de Sibiu, mai exact în comuna Turnu Roșu, dragostea sătenilor pentru sport este nemărginită. Pentru ei sportul "rege" nu este fotbalul, ci un sport care și-a pierdut identitatea în timp, un sport care nu este televizat, despre care nu se scrie în ziare, unul care a intrat într-un con de umbră. Vorbim despre jocul de oină, mândria fiecărui locuitor din Turnu Roșu. Comună în care se joacă oină "de când se știe lumea".

"Mâncăm pe pâine oina"

Oina s-a transmis din generație în generație, precum poveștile născute în popor. Un sport inventat de ciobanii români care își "oinau" oile, adică le coborau de la munte în sezonul rece al anului. Exact ca în poemul folcloric "Miorița": "Pe-un picior de plai, se cobor la vale". Dacă ai ocazia să treci prin comuna Turnu Roșu vei fi surprins plăcut să afli că "toată lumea știe oină, se mănâncă pe pâine sportul, ca să spun așa, nu există cineva care să nu-l fi practicat", mărturisește un localnic. "Când eram copil, făceam mingea din cârpe, umplută cu nisip și păr de vacă, iar niște ciomege găseam noi într-un gard", mai precizează acesta.

Şcoala, protectoarea sportului național   

Performanța în Turnu Roșu a existat dintotdeauna. În anul 1986, într-o perioadă de glorie a oinei, Simion Purice, originar din localitate, a fost declarat cel mai bun jucător de oină din țară. Dacă până în anii 1990 oina mai era cunoscută în România, imediat după această perioadă, sportul național vechi de peste 100 de ani a cunoscut o perioadă de regres. În acest interval de timp, cei de la Turnu Roșu nu au renunțat la iubirea față de sportul lor "rege" și, din anii 2006-2007, școala generală "Matei Basarab", din Turnu Roșu, a continuat să promoveze oina. După numai patru ani, aceasta a format tineri jucători de oină, astfel că s-a reînscris în campionatul național de seniori prin clubul C.S. Oltul Turnu Roșu. La primul sezon de la revenire, în anii 2011, echipa a obținut performanța de a se clasa pe locul II la Cupa României.


Pepiniera proprie, model de urmat
 

Deşi majoritatea cluburilor din țără au în componență jucători care au peste 30 de ani, aici se dorește formarea unei echipe de perspectivă, care în 2-3 ani să se poată lupta cu șanse reale la câștigarea campionatului național. "Avem o formaţie de mare viitor, care poate creşte de la meci la meci. Noi ne dorim să ducem pe mai departe tradiţia oinei, indiferent de rezultatele pe care le înregistrăm la competiţii. Ne dorim să învingem, dar nu cu orice mijloace. De aceea ne-am propus să creştem copii şi juniori din propria pepinieră, pentru ca mai apoi să culegem roadele”, a declarat primarul comunei Turnu Roșu, Stelian Istrate.

Fără bani, doar din plăcere

Dacă în alte sporturi, fiecare sportiv se gândește doar la foloasele financiare, lăsând plăcerea de a juca undeva într-o copilărie demult apusă, tinerii de la echipă nu sunt remunerați pentru prestația lor. Lucru care nu-i împiedică să ducă tradiția părinților mai departe. "Având în vedere că nu ne plătește nimeni și fiecare vine de la serviciu, ne întâlnim sâmbăta și duminica să facem antrenamente. Ne mai adunăm și în timpul săptămânii, însă  fiecare merge cum poate și o face pentru el. Anul acesta am reușit performanța de a ajunge până in semifinalele Cupei, ceea ce ne bucură enorm, și în campionat ne-am calificat în primele patru din țară", a spus jucătorul Lucian Crăciun.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

6 comentarii

david

Acum 9 ani

de sportul asta ar trebui sa se ocupe romanii(Sport national romanesc nu de fotbal
Raspunde

halep

Acum 9 ani

dar de folbal nimic de cind am votat usl in 2012 ,s-a desfintat tot ce este sport de performanta cit a fost forumu german prin botesch aveam echipa in liga 1 si jucam cu ,dinamo ,steaua ,rapid etc acum suntem in liga 5 si jucam cu polaca ,rasinari ,tirnava etc si uunde mai pui caaia sebucura cind se intionesc cu formatia noastra ,prilej de assi rotunji goleveraju ,ba cred ca ce cosmaruri trieste nea galdeanu ,risu curcilor ,ne laudam cu oina ,acolo nu trebuie multa cheltuiala si spectatori spre 0
Raspunde

Achtung ciobanilor !

Acum 9 ani

Cu oina sau fara, tot Brasovul va fi Capitala Regiunii Centru !
Raspunde

@3

Acum 9 ani

dute ba si fa pipi pe capitala ta de rahat,voi veti fi capitala la dna
Raspunde

Marius Barsan

Acum 9 ani

Pentru cei interesati de Oina: exista pe facebook un grup numit \"Oina la Sibiu\" ;)
Raspunde

Ele

Acum 9 ani

https://www.facebook.com/OltulTurnuRosu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus