Joi,
13.06.2024
Partial Noros
Acum
23°C

Cel mai vechi acoperis din Romania e in centrul Sibiului. Si a fost reabilitat

1523 este anul în care au fost tăiați primii brazi folosiți pentru construirea acoperișului Bisericii Evanghelice CA din Piața Huet a Sibiului. În 1524 au fost tăiați alți brazi în același scop, la fel și în 1588 și 1589. ”Am descoperit că este cea mai veche șarpantă cunoscută din România”, a anunțat Killian Dörr, prim-preotul Parohiei Evanghelice CA Sibiu, la finalizarea lucrărilor de reabilitare a acoperișului bisericii care poartă hramul Sfintei Maria.
Reprezentanții Parohiei au anunțat cu o zi înainte de sărbătoarea Sfintei Maria din acest an finalizarea lucrărilor de reabilitare a șarpantei, lucrări finanțate din fonduri europene și demarate în urmă cu aproximativ trei ani. ”Lucrările de restaurare au inclus înlocuirea a aproximativ 100.000 de țigle, fiecare dintre acestea fiind legată individual. Au fost reabilitați aproximativ 2600 de metri pătrați de șarpantă, muncitorii folosind peste 10.000 de metri pătrați de schelă. Unul dintre rezultatele acestui proiect îl reprezintă și deschiderea unui nou traseu de vizitare, amenajat chiar prin podul edificiului. Simbol important al oraşului Sibiu, biserica din Piaţa Huet beneficiază în urma acestor lucrări şi de un nou sistem de protecţie paratrăsnet”, arată reprezentanții Parohiei.
În cadrul acestui complex proiect de reabilitare au fost efectuate și probe asupra lemnului folosit la acoperișul bisericii în jurul căreia a fost construit Sibiul. ”Au fost prelevate 106 probe, din care 60 au datat lemnul din acoperiș în anii 1523 – 1524. În acei ani au fost tăiați primii brazi folosiți la construirea șarpantei. Aceste probe au fost analizate în două laboratoare diferite, unul din Budapesta și unul din județul Harghita. Așa am descoperit că este cea mai veche șarpantă cunoscută din România”, a afirmat prim-preotul Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu, Killian Dörr. ”Deoarece șarpanta este atât de valoaroasă, au fost utilizate tehnici tradiționale de lucru”, mai arată prim-preotul.

Lucrările au fost executate de societatea sibiană SC Sinecon SA, căreia i-a fost atribuit contractul în urma unei proceduri de achiziţie publică. Valoarea totală a lucrărilor realizate este de 8.266.907,31 lei fără TVA, la care se adaugă organizarea de şantier, cheltuielile diverse şi neprevăzute şi costuri de finanţare în valoare de alte 718.251,13 lei, fără TVA. ”S-au schimbat cursuri valutare, s-au schimbat miniștri, proiectul acesta a mers mai departe și a ajuns la bun sfârșit. Îl consider un proiect model, mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect”, a declarat Valentin Păun, consultant al GPA Business Management.
"Deși dificilă, lucrarea a fost pe placul muncitorilor. Sigur că are un caracter unic fiecare dintre lucrările de reabilitare, dar asta este mai presus decât toate celelalte de până acum. Fără doar și poate este cea mai interesantă lucrare de reabilitare la care am contribuit", arată şi inginerul Ovidiu Breaz, reprezentant al constructorilor.

După finalizarea lucrărilor de reabilitare, Biserica urmează a fi redeschisă vizitatorilor undeva la finele lunii septembrie, când se aproximează că va fi încheiată curățenia în urma șantierului. Reprezentanții Parohiei Evanghelice C.A. lucrează deja la un nou proiect prin care să obțină sprijin financiar european pentru reabilitarea restului bisericii din Piața Huet.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

26 comentarii

:)))

Acum 9 ani

reabilitati portalul de vest (inchis de mai mult de 100 ani, spre terasa cefe wien), l-ati facut varza cu reabilitarea asta, lipsesc bucati din el(exista poze dovada ante 2012 si acum)
Raspunde

sancho panza

Acum 9 ani

Un lucru frumos dar pacat de sifonarea facuta .. Zii Iohannis si nu te mai miri
Raspunde

@2

Acum 9 ani

desteptule.. nu ai platit tu si adevarata sifonare e constructia a sute si mii de biserici ortodoxe prin toata tara fara nici un rost.. ah, ce zici desteptule?? si lasa-l pe Iohannis ca n-are nici o treaba cu lucrarea. sau poate e Iohannis de vine daca main ti se termina hartia de buda...
Raspunde

:)))

Acum 9 ani

e treaba bis. evanghelice C.A. ce treaba are K.W.Johannis!? :))) uitasem ca e campanie si pt faptul ca a mai fost un taifun prin Pacific e de vina tot Johannis :D
Raspunde

ortodocs

Acum 9 ani

ba nu asta este problema ca biserica evanghelica isi scoate cheltuiala la ce afluenta de turisti aduna din toata lumea ,problema este johannis ,trapadusi comunisti sunt speriati de faptul ca sa-r putea in noiembrie s-ai dea o batalie la copy -paste ,si astia spera s-a ajunga copy -ponta la ciolan de ce crezi ca ia scos de lla naftalina totoate presupusele legaturi cu tot cea facut rau mafia comunista condusa de nastase en case ,acum vrea sa-i puna in crca ca a baut singe de bebelusi si mmiile de copii lea vindut el un ppofesoras de liceu neinsemnat pe atunci 90 nu mari rechini ,de toate culorile politice de la mitici ,ba propaganda olteano securista ,s-a descoperit copii pe care au fost dati spre adoptie in canada ,sunt bine mersi si eu am devenit frustrat ca nu mi sa dat mie posibilitatea s-a traiesc intr-o tara precum canada s-au sua ,ba a facut un gest caritabil ce viitor aveau miile de copii in tara asta cu alocati de 40 de lei si lipsa de perspectiva cind gata scoala ,s-au dus acolo cred ca daca ii iuntrebi acum nici nu vor s-a mai auda de romania au scapat din infernu comunist s-au nu sew vede cum va dati in git unul pe altu ,dupa voiculescu vine rindu lui ghita asehoti ploiesti si mai sunt citeva nume mari pe teava dupa inculparea lui soava s-a vezi cind vomita asta ce nume sonore pica ,ba aia cu falimentu BANCOREX ,SE STIE DE VREO 14 ANI NU mai antenele dupa ce a fost legat seful ala mare si -au adus aminte in sifonarea banilor este si celebru avocat abraham cu creditele oferite preferential cu dobinda de 15 la suta cind atunci inainte de falimentu banci dobinda era pe la vreo 70 -80 la suta ,fura ei si platim noi boboru la gramada asa ca nu va mai plingeti traiti cum votati
Raspunde

transilvv

Acum 9 ani

bai NE-desteptule ! ce te doare pe tine cate biserici ortodoxe se construiesc !?
Raspunde

david

Acum 9 ani

@2 ROGOJINA
Raspunde

Achtung ciobanilor !

Acum 9 ani

Tot Brasovul va fi Capitala Regiunii Centru !
Raspunde

@8

Acum 9 ani

...gura soldovene.Du-in in moldova inapoi in casa de chirpici
Raspunde

@8

Acum 9 ani

doar cand regiunea cantru va avea un singur judet: Brasov
Raspunde

gogu

Acum 9 ani

Nu va mai certati! Asteptati pana vom avea regiuni si apoi supuneti la vot! Brasovul este un oras frumos si civilizat! Moldovenii care au venit aici s-au civilizat, nu ca alti venetici care au ajuns la Sibiu si acum isi dau in petic!
Raspunde

:)))

Acum 9 ani

UE a stabilit deja, regiunile raman ca si pana acum, capitala Reg. Centru: Alba Iulia
Raspunde

specimenelor

Acum 9 ani

ce specimene..vai de capul vostru
Raspunde

@11

Acum 9 ani

...s-au civilizat?nu te mai uita la filme sf ca, confunzi realitatile.Prefer sa fim impreuna cu Alba,Mures,Hunedoara in viitoarele regiuni.Pe voi sa va puna cu Bacau,Neamt ca ,va potriviti.
Raspunde

michael

Acum 9 ani

de unde se poate vedea ca acei mesteri erau adevarati maestri si chiar cunosteau meserie! ca sa nu mai vorbesc de constinta lucrului bine facut ! tot respectul din partea mea ...eu am mai avut ocazia sa vad lucrari de dulgherie sau tamplarie care aveau sute de ani in spate si am fost de fiecare data impresionat de calitatea lor ! si cand ma gandesc ca nu aveau sculele de acum ...!
Raspunde

@14

Acum 9 ani

In weekendul acesta, poti da o fuga pana la Brasov ca sa te convingi. S-au civiliza sau nu, dar nu isi dau in petic ca unii concitadini de-ai nostri. In Brasov nu vezi magazine second-hand la tot pasul ca in Sibiu, in plin centru, pe strada Tribunei. Cred ca nivelul de trai,per ansamblu, nu in ceea ce priveste baronii locali, este mai ridicat.
Raspunde

capitala

Acum 9 ani

Mai taci ma cu iasovu tau, ce sa vad la voi capitala coruptiei protejate de clicile comuniste de la putere,sunteti pe nicaieri,ginditi-va cum sa dati banii furati si spoliati de la Sibiu inapoi in decursul anilor si sa raspundeti de politicile pe care le-ati promovat de scoatere si izolare a Sibiului de pe culoarele normale si principale de transport.Si vedeti-va de kitchu vostru de sat respingator,nu va mai umflati atit in pene.Voi ve-ti fi capitala la voi si atit, ba s-o terminat comunismu,a-ti ramas cu sechele dictatoriale.CAPITALA ADEVARATA SIBIU.
Raspunde

@17

Acum 9 ani

Nu te oftica! Brasovul e un oras frumos, curat si atractiv, chiar daca este populat de moldoveni. Pana la urma si moldovenii sunt al nostri. Ce ne-am face fara poeti?!
Raspunde

@18

Acum 9 ani

Stai linistit c-am fost si nu ma oftic deloc ca n-am de ce, e acelasi,respingator,plin ochi de grandomani gata sa te insele deoarece nu esti de acolo, ca vezi ei se cred smecheri,numai ca nu sa intillnit hotu cu prostu, si plin de kitchuri.Asa ceva nu atrage, respinge si s-a vazut la olimpiada copiilor de ce fiasco si penibilitate a fost, incit a facut o tara intreaga de cacao.Bai Sibiul o fost Capitala Culturala Europeana un an intreg si o fost un succes total ,asa ca las-o jos cu tam tam-ul la adresa brasovului.Si sti care-i atuul vostru-aveti media locala si parlamentari vocali cu patriotism local, spre deosebire de sibieni care n-au nici una nici alta ba pe deasupra mai avem si cozi de topor in conducere care ne-au vindut voua sustinuti de la centru, prin practici ticaloase si perverse pentru interesul lor si a prietenilor si familiilor lor.
Raspunde

@18

Acum 9 ani

Programul Sibiu-capitala culturala europeana i-a imbogatit pe comercianti si hotelieri... Noi, plebeii, n-am avut prea mari avantaje... Nu sunt brasovean, dar am adastat putin pe la Brasov si acum merg destul de des si e unul dintre orasele in care merita sa te intorci... Ca si Sibiul, de altfel...
Raspunde

Georg

Acum 9 ani

[...]1523 este anul în care au fost tăiați primii brazi folosiți pentru construirea acoperișului Bisericii Evanghelice CA din Piața Huet a Sibiului.[...]_________ (o corectura):Acoperisul ACTUAL…______ca din sec XII! (remarca MEA) pana-n sec. XVI n-au stat fara acoperis
Raspunde

@20

Acum 9 ani

Aici nu ma refer la imbogatire ,m-am referit la succesul si atractivitatea care le-a avut si exercitat orasul si judetul pe parcursul unui an intreg iar brasovu asta o facut si face foarte mult rau Sibiului si-ti doresc sa mergi de tot acolo ca suntem plini de da pe afara de detractori care si-au batut si-si bat joc il denigreaza si improasca cu noroi orasul asta [Sibiu], care le-a dat totul.
Raspunde

istoric

Acum 9 ani

Biserica Evanghelica este una dintre cele mai impresionante cladiri din Romania. A fost ridicata in sec XIV pe locul unde exista o veche biserica inca din secolul 12. Cladirea este dominata de turnul pe sapte nivele cu cele patru turnuleţe pe colţuri, semn ca orasul avea dreptul de condamnare la moarte. Cu inalţimea de 73,34 m, turnul este cel mai inalt din Transilvania. Corul catedralei este la balcon pe latura de sud si cuprinde o orgă in stil baroc realizata de un mester slovac in 1671 care a inlocuit prima orga adusa la Sibiu in 1585. Noua orgă a fost construită de către firma Wilhelm Sauer (Frankfurt / Oder) si montată in biserica sibiană in anul 1915. Inventarul mobil al Bisericii Evanghelice de la Sibiu, unul dintre cele mai impresionante lacasuri de cult gotice din Romania, este deosebit de valoros. Chiar daca o serie de vase de cult din argint aurit, opere ale unor vestiti mesteri sibieni, precum Sebastian Hann, nu sunt accesibile publicului, alte piese de mare valoare pot fi admirate in biserica. In cor, in axul bisericii se afla una din cele mai frumoase cristelniţe de bronz existente in ţara noastra. Are forma unui potir cu talpa, picior, nod si bazin, fiind decorat cu o serie de inscripţii gotice. De asemenea, pe suprafata sa, sunt realizate 228 de plachete in relief, multe din ele reprezentari figurative de influenta bizantina. Cristelnita dateaza din anul 1438 fiind opera mesterului Leonhardus. Se presupune ca a fost turnata din bronzul tunurilor turcesti capturate de catre sibieni in 1437.
Raspunde

@22

Acum 9 ani

Prietene, eu hotarasc daca plec sau nu de tot undeva. Sigur ca mi-a dat Sibiul ceva. Dar si eu sunt cetatean platitor de impozite! Nu detractez orasul, vreau doar sa spun ca totusi nu suntem ombilicul pamantului si ca mai sunt multe de facut pt. oras. Priveste doar spectacolul strazii si o sa-mi dai dreptate. Nu masinile care circula si care sunt f. scumpe, ci spectacolul strazii de unde poti constata multe... Si mai lasa vehementa, oricine are dreptul la opinie... Iar daca am avea cu totii aceleasi opinii, viata ar fi f. monotona. Sa auzim de bine!!!
Raspunde

Georg

Acum 9 ani

Pentru : 23. istoric (IP 109.166.142.232)....Aici aduceti copy-paste seria de banalitati si GRESELI ultracunoscuta si puita-n toate limbile...1. NU a fost construita pe locul alteia din sec XII...aceea a fost mereu largita si modificata (sunt multe elemente vechi ROMANICE acolo...__2. NU are turnul cel mai inalt din din Transilvania; Turnul cel mai INALT din TRANSILVANIA il are Biserica Parohiala Evanghelica a orasului Bistrita.___3. ORGA nu a fost construita1671 de un mester SLOVAC (Slovacia nu exista atunci, ci era Hungaria Superior, cu Zona SAXONA ZIPS), deci era mester SAXON din ZIPS, Hungaria Superior/Ungaria de SUS...ACUM O PARTE din ea este Statul Slovacia, dar NU ATUNCI....Altfel i-l faceti pe germanul prusac filosoful Immanuel Kant din Sfântul Imperiu Roman,Prusia Orientala, Königsberg, i-l faceti RUS, din Kaliningrad, Oblast Kaliningrad, Federatia Rusa (mai inainte, potrivit logicii ANACRONICE, sigur CETATEAN SOVIETIC)....mai cititi si in germana, latina, maghiara, ISTORIA LOCO, pentru ca engleza americana habar nu are...
Raspunde

daniela

Acum 9 ani

mai scapam de un santier. cat despre regiuni, uitati, si Brasovul cu atat mai putin, asta sa fie clar! nua veti absolut nimic in plus fata de Sibiu, poate doar tupeu!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus