Vineri,
28.01.2022
Partial Noros
Acum
2°C

Festivaluri si concerte in acest weekend la Sibiu

Sibienii care nu se grăbesc să meargă în concediu şi mai stau zilele acestea prin oraş, pot participa la un Festival al Tradiţiilor Populare sau se pot delecta cu concertele din cadrul festivalului Classics for Pleasure MusicFest.

Puccini, Rossini, Vivaldi şi Ceaikovski sunt doar câţiva dintre titanii muzicii clasice care pun stăpânire pe Sibiu, între 11 şi 16 august, în cadrul festivalului Classics for Pleasure MusicFest.

Operele lor sunt puse în scenă de invitaţi de talie internaţională din ţară şi străinătate. Pe lista invitaţilor din străinătate se numără dirijorul David Crescenzi, care a avut o colaborare de 5 ani cu Teatrul Operei din Cairo, Egipt şi a condus producţia “Aspire” de David Krane, cu ocazia Jocurilor Olimpice Asiatice, la Doha, Quatar.

Piaţa Mare se va umple de acordurile clasice în 15 august, la spectacolul “Proms of Delight” al Bucharest Symphonic Pops. Classics for Pleasure programează un final grandios, în 16 august, tot în Piaţa Mare, când melomanii sunt invitaţi să fie alături de Figaro, în „Bărbierul din Sevilla”.

“Reuniunea trupelor” îi aduce la Sibiu pe AS XX, Ro-mania, Class, Body& Soul şi Valahia, care vor concerta la Sibiu duminică, de la ora 21:00, în Piaţa Mare.

“Reuniunea trupelor propune o călătorie în timp, într-un trecut nu tocmai îndepărtat, prin lumea muzicii din anii 2000. Show-ul, care poate fi numit un turneu al amintirilor, reuneşte o parte a celor mai de succes trupe din acea perioada. Evenimentul va îmbină trecutul cu prezentul prin alăturarea unor piese ale decadei anterioare cu o sonorizare de ultima generaţie, lumini impresionante, lasere şi alte efecte speciale”, spun organizatorii.

Sibienii care plănuiesc să se relaxeze la un film, pot vedea la Cinema Arta „Escape from Planet Earth”, „Guardians of the Galaxy” sau „Lucy”.

Alte două evenimente vor fi aduse în faţa publicului, în acest weekend, în cadrul Programului „Tezaure Umane Vii”. Astfel, în perioada 15-17 august, Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA (Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului) va găzdui Târgul Creatorilor Populari din România (a XXXI-a ediţie) şi Festivalului Naţional al Tradiţiilor Populare (a XII-a ediţie), acesta din urmă realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare, conceput să ilustreze tradiţii din zone etnofolclorice diferite, festivalul, organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român, reuneşte la această ediţie reprezentanţii judeţelor Constanţa, Prahova şi Satu-Mare, dar şi ai comunităţii româneşti din Bălţi (Republica Moldova), în cadrul celor şase secţiuni: Arte religioase, Arte literare, Arte muzicale, Arte coregrafice, Arte plastice şi Arte culinare.

„Festivalul are drept scop valorificarea tradiţiilor cotidiene din viaţa comunităţilor rurale, prezervarea culturii populare româneşti, încurajarea tinerei generaţii de a cunoaşte şi perpetua valorile patrimoniului cultural naţional, marcă a propriei identităţi etno-culturale”, spun organizatorii.

În cadrul secţiunilor dedicate artelor muzicale şi coregrafice, Judeţul Constanţa va prezenta spectacole de muzică şi dans susţinute de Ansamblul folcloric "Româncuţa", format din tinerii comunei Cumpăna, Ansamblul „Muşata Armână” din comuna Mihail Kogălniceanu, primul ansamblu aromân, ce reînvie într-un mod autentic valorile acestei comunităţi şi Ansamblul KARASU al filialei Medgidia a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, ce face cunoscut publicului tradiţiile tătarilor şi turcilor din această zonă a ţării.

Specificul culinar al judeţului Constanţa poate fi descoperit de vizitatori vineri, 15 august 2014, de la ora 17:00, la Târgul de ţară, unde aromânii din localitatea Mihail Kogălniceanu vor oferi spre degustare ruladă de oaie, plăcintă cu verdețuri, plăcintă cu dovlecei, plăcintă cu praz, piperchi tzargasiti, ardei umpluți cu brânză și sos, iar comunitatea din localitatea Cumpăna va invita publicul să servească suberek, tochitură şi plăcintă dobrogeană.

Sâmbătă, de la ora 17:00, reprezentanţii judeţului Prahova vor prepara la Târgul de ţară meniuri din localitatea Izvoarele: tocană moşnenească la pirostrii, plăcintă cu mere, minciunele. Ansamblul folcloric Salba Prahovei, din comuna Plopeni (jud. Prahova) va evolua pe scena de pe lac atât sâmbătă şi duminică. În toate cele trei zile de festival, Gabriel Molnar din localitatea Tarna Mare Judeţul Satu-Mare va prezenta pricesne şi cântece religioase la Biserica din Bezded, în cadrul secţiunii Arte religioase.

Sâmbătă şi duminică, pe scena de pe lac, tradiţiile folclorice ale judeţului Satu-Mare vor fi aduse la viaţă, de Ansamblul folcloric Florile Tărnii, din Tarna Mare, judeţul Satu Mare, în cadrul secţiunii Arte muzicale şi coregrafice.

Târgul Creatorilor Populari din România, continuând tradiţia împământenită de peste un sfert de veac în Dumbrava Sibiului, va reuni la această ediţie aproximativ 200 de creatori populari din diferite zone etnografice ale ţării, de etnii diferite, conturând imaginea complexă a tipologiei meşteşugurilor tradiţionale: ţesut, olărit, încondeiat ouă, sculptură în lemn şi în os, pictura de icoane, pe lemn sau pe sticlă, cojocărit, confecţionat măşti, păpuşi, instrumente muzicale, pălării, podoabe, împletit fibre vegetale.

Această ediţie a târgului va oferi atât adulţilor cât şi copiilor ateliere de creaţie coordonate de meşteri pricepuţi: prelucrarea pielii, confecţionat păpuşi, ţesut, modelaj în lut şi încondeiat ouă.

Ateliere de creaţie gratuite sunt:

Vineri - 15 august 2014

17.00 - ILINCA ALEXANDRU, confecţionat opinci

18.00 - HOTOPILĂ ILEANA, încondeiat ouă

Sâmbătă - 16 august 2014

11.00 - GÂŢĂ MIHAELA, ţesut

12.00 - BERCEA MIHAELA, pictură pe sticlă DUMITRU FLORIN, modelaj lut

13.00 - DUDĂU MAGDALENA, confecţionat păpuşi

16.00 - BERCEA MIHAELA, pictură pe sticlă

17.00 - ILINCA ALEXANDRU, confecţionat opinci DUDĂU MAGDALENA, confecţionat păpuşi

18.00 - HOTOPILĂ ILEANA, încondeiat ouă

Duminică - 17 august 2014

11.00 - BERCEA MIHAELA, pictură pe sticlă DUMITRU FLORIN, modelaj lut

12.00 - HOTOPILĂ ILEANA, încondeiat ouă

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus